Čokoladna torta – recept za sočne i brze čokoladne torte

Sadržaj

Čokoladna torta – desert koji je zasenio sladokusce širom sveta!

Kremasta struktura, bogat ukus i aromatičan miris, a još bolji ukus čokolade popravljaju i najgori dan!

Čokoladne torte su postale deo svakog našeg značajnijeg životnog poglavlja, bilo kao deo rituala kada duvamo rođendanske svećice, izgovaramo sudbonosno “da” ili jednostavno uživamo u porodičnom okupljanju. Nismo pravili anketu, ali verujemo da bi pobedu na listi omiljenih deserata odnela upravo ona: njeno veličanstvo – čokoladna torta.

Recepti za čokoladne torte uz koje će spremanje ukusnih čokoladnih delikatesa postati jednostavno su pred vama! Pripremili smo vam 5 najboljih recepata za čokoladne torte. Sigurni smo da će vam probuditi ljubav na prvi zalogaj!

Čoko torta – recept za kremastu čokoladnu tortu sa piškotama

Da li ste znali da je prva čokoladna torta napravljena krajem 18. veka u Engleskoj?

Preciznije, 1764. godine, kada je poznati kuvar Džejms Brejn napravio čokoladu za njeno visočanstvo, kraljicu Šarlotu od Velsa.

U kasnijim decenijama je kreirana i zvanična receptura, te je nastala Šarlot torta u njenu čast. Receptura je podrazumevala jednostavne sastojke, koji zajedno čine sinergiju ukusa i aroma.

Od tada pa do danas, čoko torta je postala neizostavan deo proslava, a ovaj delikates najlepša čokoladna torta za koju je napisan recept!

Mi smo tradicionalnu recepturu obogatili kvalitetnim mlečnim proizvodima, a u produžetku teksta saznajte kako da samostalno napravite ovu čokoladnu poslasticu.

Sastojci za čoko tortu sa piškotama

Sastojci za podlogu:

Sastojci za čokoladni fil:

  • 8 jaja
  • 250 g Moja Kravica maslaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 g šećera u prahu ili zaslađivača po izboru (kokosov šećer, med, sirup od agave, stevija, …)

Sastojci za dekoraciju:

Način pripreme

  1. Za početak je potrebno da pripremite okrugao kalup, prečnika 35 cm (ili približne veličine), te da ga obložite folijom za pečenje.
  2. U dublju činiju sipajte mleko u koje ćete potopiti piškote. Umočene piškote poređajte prvo uspravno uz kalup. Kada popunite obruč, poređajte piškote i na dnu pleha.
  3. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca ubacite u drugu veću posudu. Mikserom umitite belanca sve dok ne dobijete penastu strukturu koja podseća na čvrst sneg.
  4. U drugu posudu umutite maslac, šećer, istopljenu čokoladu i žumanca. Mikser nemojte isključiti dokle god ne dobijete homogenu smesu, bez grudvica.
  5. Tako ulupanu smesu od čokolade ubacite u posudu sa belancima, pa špatulom pažljivo sjedinite sastojke.
  6. Izručite kremastu smesu u kalup sa piškotama, pa je špatulom ravnomerno rasporedite. Ostavite pleh u frižider na sat vremena, kako bi čokoladna torta postala kompaktnija i jednostavnija za sečenje.
  7. Istopite čokoladu sa malo maslaca na pari, pa ubacite u posudu i dodajte slatku pavlaku. Ključno je da slatku dobro ohladite u frižideru pre početka mućenja, kako bi se šlag što lakše umutio. Mikserom izlupajte čokoladni šlag i dekorišite tortu.

Ovako pripremljena čokoladna torta sa piškotama su savršeno kremasti kolači kako za zimske, tako i za letnje dane! Ukoliko ste ljubitelj kombinacije piškota i čokolade, pogledajte i naš recept za Markiza tortu,

Kremasta čokoladna torta sa višnjama – idealan kolač za prave sladokusce!

Mnogi čokoholičari će reći da je čoko torta sa višnjama najbolja čokoladna torta na svetu – rapsodija slatkih nota kakao krema u kombinaciji sa osvežavajućim bobičastim voćem čine ovaj kolač jedinstvenim!

Čokoaldna torta sa višnjama podrazumeva nešto kompleksiju pripremu, usled činjenice da ne podrazumeva gotove kore, te će priprema trajati oko 40- ak minuta.

Sastojci

Sastojci za koru:

Sastojci za fil:

Sastojci za čokoladnu glazuru:

Način pripreme čokoladne torte sa višnjama

Priprema podloge:

  1. Najpre je potrebno da pripremite kalup za pečenje prečnika 30 cm (ili približne veličine), te da ga obložite papirom za pečenje. Premažite kalup maslacem.
  2. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa promešajte suve sastojke.
  3. U visokoj posudi umutite jaja i šećer, tako da dobijete penastu strukturu. Dodajte istopljeni maslac, pa ponovo mutite smesu dok ne postane homogena.
  4. U smesu postepeno ubacite mešavinu suvih sastojaka i dolivajte mleko po potrebi. Konačna smesa treba da bude glatka, bez grudvica.
  5. Smesu sipajte u kalup i pecite na 180 °C, između 20 i 25 minuta. Kada kora poprimi karakterističnu zlatnu boju, isključite rernu.
  6. Ponovite postupak 3 puta kako biste na kraju dobili 3 jednake kore.

Priprema fila za tortu:

  1. U visoku posudu ubacite slatku pavlaku, mlečnu i crnu čokoladu, pa mešajte sastojke na laganoj vatri dok se ne otope. Pred kraj ubacite maslac i mešajte dok smesa ne postane glatka i ujednačena.
  2. Skinite posudu sa vatre i ostavite čokoladni fil da odstoji na par minuta, kako bi se zgusnuo.
  3. U drugu činiju ubacite očišćene sveže višnje i šećer, pa ih kuvajte na blagoj vatri. Mešajte smesu dok ne dobije strukturu pekmeza.

Filovanje čokoladne torte:

  1. Prvu koru namažite sa čokoladnim filom i na nju postavite drugu koru.
  2. Drugu koru prvo namažite voćnim prelivom, pa na nju nanesite još jedan sloj čokoladnog fila i postavite treću koru.
  3. Treću koru namažite sa ostatkom fila i prelijte čokoladnom glazurom. Tortu možete dekorisati svežim višnjama.

Umesto fila od višanja, možete napraviti i čoko malina tortu ili iskoristiti drugo bobičasto voće – procedura je ista, a izbor je isključivo na vama!

Za one koji ipak vole pun kremasti ukus čokolade bez dodataka voća, tu je izuzetno kremasta i ukusna čoko moko torta!

Sočna i brza čokoladna torta sa gotovim korama – recepti za čoko tortu bez pečenja

Čak 9 od 10 ljudi kaže da su im čokoladne torte omiljeni slatkiš, a deseta osoba gotovo uvek laže!

Brza i sočna čokoladna torta sa gotovim korama je odlična solucija kada želite sočnu poslasticu za svega nekoliko minuta.

Ljubitelji slatkiša će se oduševiti činjenicom da je ova brza čoko torta – torta sa 3 vrste čokolade, kao i da je njena priprema laka i jednostavna.

Sastojci

Sastojci za podlogu:

Sastojci za fil od mlečne čokolade:

Sastojci za fil od crne čokolade:

Sastojci za fil od bele čokolade:

Način pripreme čokoladne torte

  1. Okrugao kalup obložite sa papirom za pečenje i premažite ga maslacem.
  2. Uzmite visoku posudu pomešajte istopljeni maslac i keks. Ručno umesite smesu tako da nema gromuljica, pa je prebacite u kalup i ravnomerno utapkajte prstima.
  3. U prvu činiju ubacite crnu čokoladu i 100 ml slatke pavlake, pa kuvajte fil na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Želatin pomešajte sa 2 kašike hladne vode, te ostavite par minuta da nabubri. Nakon toga ga ubacite u fil, dobro izmešajte i ostavite da se smesa prohladi.
  4. Ostatak slatke pavlake umutite mikserom u šlag, pa dodajte u prohlađeni čokoladni fil. Sjedinite mikserom sastojke, dok ne dobijete glatku smesu. Mikser podesite na najmanju brzinu.
  5. Ponovite postupak i sa mlečnom i belom čokoladom.
  6. U kalup prvo dodajte fil od crne čokolade, potom od mlečne, pa od bele. Nakon sipanja svakog fila, odložite kalup u fružider na minimum 20 minuta, kako bi se poslastica stegla.

I vaša torta od čokolade je spremna za degustiranje!

Čokoladna torta sa keksom recept

Spremite se da se prepustite neodoljivom ukusu čokoladne torte sa keksom!

Sastojci:

  • 200 g čokolade (može biti tamna ili mlečna, po izboru)
  • 200 g Moja Kravica putera
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 200 g mlevenog keksa (najbolje običnog, bez dodataka)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
  • Seckane orahe ili bademe (opciono, za dekoraciju)

Priprema:

  1. Uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni;
  2. U posudi, otopite čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Pazite da se ne pregreje, pa često mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta;
  3. U drugoj posudi, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete kremastu smesu;
  4. U ohlađenu smesu čokolade i putera dodajte umućena jaja i dobro promešajte;
  5. Dodajte mleveni keks, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa ponovo sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu;
  6. Uzmite okrugli kalup za torte (prečnika 22-24 cm) i obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro namastite puterom;
  7. Izlijte smesu u kalup i poravnajte površinu;
  8. Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu i pecite tortu oko 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li je unutrašnjost pečena. Ako čačkalica izađe čista, torta je spremna;
  9. Izvadite tortu iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi u kalupu;
  10. U međuvremenu, umutite slatku pavlaku u čvrst šlag;
  11. Kada je torta potpuno ohlađena, pažljivo je izvadite iz kalupa i premažite šlagom po celoj površini;
  12. Po želji, ukrasite tortu seckanim orasima ili bademima.

Ostavite tortu da se dobro ohladi u frižideru najmanje jedan sat pre serviranja kako bi se stegla.

Letnja sladoled čokoladna torta

Kremasta i osvežavajuća, letnja torta od čokolade, biće savršen lagani desert u najvrelijim danima. Nežna, kremasta tekstura ove sladoled torte čini je omiljenom među obožavateljima kremastih kolača.

Sastojci:

  • 2 šolje mlevenog keksa (najbolje običnog, bez dodataka)
  • ½ šolje Moja Kravica putera (otopljenog)
  • 1 l sladoleda od čokolade
  • 1 šolja slatke pavlake
  • 200 g tamne čokolade (iseckane)
  • ¼ šolje šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Seckani bademi ili orašasti plodovi za dekoraciju (opciono)

Priprema čokoladne torte:

  1. U većoj posudi, pomešajte mleveni keks i otopljeni puter dok ne dobijete homogenu smesu.
  2. Uzmite kalup za tortu (prečnika 22-24 cm) i obložite ga papirom za pečenje.
  3. Ravnomerno rasporedite smesu od keksa i putera po dnu kalupa i pritisnite da se stegne. Stavite kalup u zamrzivač i ostavite da se stegne oko 15 minuta.
  4. U međuvremenu, izvadite sladoled od čokolade iz zamrzivača da omekša na sobnoj temperaturi oko 10 minuta.
  5. Izvadite kalup sa stegnutim keksom iz zamrzivača i ravnomerno rasporedite omekšali sladoled preko keksa.
  6. Vratite kalup sa sladoledom u zamrzivač i ostavite da se potpuno stegne oko 2 sata.
  7. U maloj šerpi, zagrejte slatku pavlaku dok ne počne da ključa.
  8. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte iseckanu tamnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.
  9. Dodajte šećer i ekstrakt vanile u čokoladnu smesu i dobro promešajte.
  10. Ostavite smesu sa čokoladom da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
  11. Izvadite kalup sa stegnutim sladoledom iz zamrzivača i ravnomerno prelijte ohlađenom čokoladnom smesom preko sladoleda.
  12. Vratite kalup sa sladolednom tortom u zamrzivač i ostavite da se potpuno stegne najmanje 4 sata ili preko noći.
  13. Pre serviranja, izvadite tortu iz kalupa i prebacite je na tanjir za tortu.
  14. Po želji, pospite seckane bademe ili druge orašaste plodove po površini torte za dekoraciju.

Nadamo se da su vam se naši recepti svideli, te da ćete se i sami odvažiti i napraviti svoju verziju čokoladne fantazije – tajni sastojak najboljih receptura su svakako Imlek proizvodi, koji će vašem desertu dodeliti punoću ukusa!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.