Čokoladna torta – desert koji oduševljava sladokusce širom sveta!
Kremasta struktura, bogat ukus i aromatičan miris, a još bolji ukus čokolade popravljaju i najgori dan!
Čokoladne torte su postale deo svakog našeg značajnijeg životnog poglavlja, bilo kao deo rituala kada duvamo rođendanske svećice, izgovaramo sudbonosno “da” ili jednostavno uživamo u porodičnom okupljanju. Nismo pravili anketu, ali verujemo da bi pobedu na listi omiljenih deserata odnela upravo ona: njeno veličanstvo – čokoladna torta.
Recepti za čokoladne torte uz koje će spremanje ukusnih čokoladnih delikatesa postati jednostavno su pred vama! Pripremili smo vam 5 najboljih recepata za čokoladne torte. Sigurni smo da će vam probuditi ljubav na prvi zalogaj!
#1 Čoko torta – recept za kremastu čokoladnu tortu sa piškotama
Da li ste znali da je prva čokoladna torta napravljena krajem 18. veka u Engleskoj?
Preciznije, 1764. godine, kada je poznati kuvar Džejms Brejn napravio čokoladu za njeno visočanstvo, kraljicu Šarlotu od Velsa.
U kasnijim decenijama je kreirana i zvanična receptura, te je nastala Šarlot torta u njenu čast. Receptura je podrazumevala jednostavne sastojke, koji zajedno čine sinergiju ukusa i aroma.
Od tada pa do danas, čoko torta je postala neizostavan deo proslava, a ovaj delikates najlepša čokoladna torta za koju je napisan recept!
Mi smo tradicionalnu recepturu obogatili kvalitetnim mlečnim proizvodima, a u produžetku teksta saznajte kako da samostalno napravite ovu čokoladnu poslasticu.
Sastojci
Sastojci za podlogu:
- 3 kutije piškota po izboru
- 200 ml Moja Kravica mleka
Sastojci za čokoladni fil:
- 8 jaja
- 250 g Moja Kravica maslaca
- 200 g čokolade za kuvanje
- 150 g šećera u prahu ili zaslađivača po izboru (kokosov šećer, med, sirup od agave, stevija…)
Sastojci za dekoraciju:
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 100 g čokolade za kuvanje
Način pripreme
- Za početak je potrebno da pripremite okrugao kalup, prečnika 35 cm (ili približne veličine), te da ga obložite folijom za pečenje.
- U dublju činiju sipajte mleko u koje ćete potopiti piškote. Umočene piškote poređajte prvo uspravno uz kalup. Kada popunite obruč, poređajte piškote i na dnu pleha.
- Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca ubacite u drugu veću posudu. Mikserom umitite belanca sve dok ne dobijete penastu strukturu koja podseća na čvrst sneg.
- U drugu posudu umutite maslac, šećer, istopljenu čokoladu i žumanca. Mikser nemojte isključiti dokle god ne dobijete homogenu smesu, bez grudvica.
- Tako ulupanu smesu od čokolade ubacite u posudu sa belancima, pa špatulom pažljivo sjedinite sastojke.
- Izručite kremastu smesu u kalup sa piškotama, pa je špatulom ravnomerno rasporedite. Ostavite pleh u frižider na sat vremena, kako bi čokoladna torta postala kompaktnija i jednostavnija za sečenje.
- Istopite čokoladu sa malo maslaca na pari, pa ubacite u posudu i dodajte slatku pavlaku. Ključno je da slatku dobro ohladite u frižideru pre početka mućenja, kako bi se šlag što lakše umutio. Mikserom izlupajte čokoladni šlag i dekorišite tortu.
Ovako pripremljena čokoladna torta sa piškotama su savršeno kremasti kolači kako za zimske, tako i za letnje dane! Ukoliko ste ljubitelj kombinacije piškota i čokolade, pogledajte i naš recept za Markiza tortu.
#2 Kremasta čokoladna torta sa višnjama – idealna poslastica za prave sladokusce!
Mnogi čokoholičari će reći da je čoko torta sa višnjama najbolja čokoladna torta na svetu – rapsodija slatkih nota kakao krema u kombinaciji sa osvežavajućim bobičastim voćem čine ovaj kolač jedinstvenim!
Čokoladna torta sa višnjama ima nešto kompleksniju pripremu, usled činjenice da ne podrazumeva gotove kore, te će priprema trajati oko 40-ak minuta.
Sastojci
Sastojci za koru:
- 3 jaja
- 100 g Moja Kravica maslaca
- 3 supene kašike Moja Kravica mleka
- 3 supene kašike kakao praha
- 3 supene kašike brašna po izboru
- 5 – 6 kašika šećera
- Pola kesice praška za pecivo
Sastojci za fil:
- 300 g mlečne čokolade
- 300 g crne čokolade
- 500 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 125 g Moja Kravica maslaca
- 300 g višanja
- 200 g šećera
Sastojci za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade po izboru
- 50 g Moja Kravica maslaca
Način pripreme čokoladne torte sa višnjama
Priprema podloge:
- Najpre je potrebno da pripremite kalup za pečenje prečnika 30 cm (ili približne veličine), te da ga obložite papirom za pečenje. Premažite kalup maslacem.
- Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa promešajte suve sastojke.
- U visokoj posudi umutite jaja i šećer, tako da dobijete penastu strukturu. Dodajte istopljeni maslac, pa ponovo mutite smesu dok ne postane homogena.
- U smesu postepeno ubacite mešavinu suvih sastojaka i dolivajte mleko po potrebi. Konačna smesa treba da bude glatka, bez grudvica.
- Smesu sipajte u kalup i pecite na 180 °C, između 20 i 25 minuta. Kada kora poprimi karakterističnu zlatnu boju, isključite rernu.
- Ponovite postupak 3 puta kako biste na kraju dobili 3 jednake kore.
Priprema fila za tortu:
- U visoku posudu ubacite slatku pavlaku, mlečnu i crnu čokoladu, pa mešajte sastojke na laganoj vatri dok se ne otope. Pred kraj ubacite maslac i mešajte dok smesa ne postane glatka i ujednačena.
- Skinite posudu sa vatre i ostavite čokoladni fil da odstoji na par minuta, kako bi se zgusnuo.
- U drugu činiju ubacite očišćene sveže višnje i šećer, pa ih kuvajte na blagoj vatri. Mešajte smesu dok ne dobije strukturu pekmeza.
Filovanje čokoladne torte:
- Prvu koru namažite sa čokoladnim filom i na nju postavite drugu koru.
- Drugu koru prvo namažite voćnim prelivom, pa na nju nanesite još jedan sloj čokoladnog fila i postavite treću koru.
- Treću koru namažite sa ostatkom fila i prelijte čokoladnom glazurom. Tortu možete dekorisati svežim višnjama.
Poznavaoci su do sad sigurno pomislili kako ih čuvena Švarcvald torta neodoljivo podseća na ovu poslasticu, međutim, recept je nešto drugačiji i možete ga pročitati na našem sajtu. Takođe, umesto fila od višanja, možete napraviti i čoko malina tortu ili iskoristiti drugo bobičasto voće – procedura je ista, a izbor je isključivo na vama!
Za one koji ipak vole pun kremasti ukus čokolade bez dodataka voća, tu je izuzetno kremasta i ukusna čoko moko torta!
#3 Sočna i brza čokoladna torta sa gotovim korama – recept za čoko tortu bez pečenja
Čak 9 od 10 ljudi kaže da su im čokoladne torte omiljeni slatkiš, a deseta osoba gotovo uvek laže!
Brza i sočna čokoladna torta sa gotovim korama je odlična solucija kada želite sočnu poslasticu za svega nekoliko minuta.
Ljubitelji slatkiša će se oduševiti činjenicom da je ova brza čoko torta – torta sa 3 vrste čokolade, kao i da je njena priprema laka i jednostavna.
Sastojci
Sastojci za podlogu:
- 200 g mlevenog keksa po izboru
- 50 g Moja Kravica maslaca
Sastojci za fil od mlečne čokolade:
- 250 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 150 g mlečne čokolade
- 5 g želatina
Sastojci za fil od crne čokolade:
- 250 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 150 g crne čokolade
- 5 g želatina
Sastojci za fil od bele čokolade:
- 250 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 150 g bele čokolade
- 5 g želatina
Način pripreme
- Okrugao kalup obložite sa papirom za pečenje i premažite ga maslacem.
- Uzmite visoku posudu pomešajte istopljeni maslac i keks. Ručno umesite smesu tako da nema gromuljica, pa je prebacite u kalup i ravnomerno utapkajte prstima.
- U prvu činiju ubacite crnu čokoladu i 100 ml slatke pavlake, pa kuvajte fil na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Želatin pomešajte sa 2 kašike hladne vode, te ostavite par minuta da nabubri. Nakon toga ga ubacite u fil, dobro izmešajte i ostavite da se smesa prohladi.
- Ostatak slatke pavlake umutite mikserom u šlag, pa dodajte u prohlađeni čokoladni fil. Sjedinite mikserom sastojke, dok ne dobijete glatku smesu. Mikser podesite na najmanju brzinu.
- Ponovite postupak i sa mlečnom i belom čokoladom.
- U kalup prvo dodajte fil od crne čokolade, potom od mlečne, pa od bele. Nakon sipanja svakog fila čokoladne torte, odložite kalup u fružider na minimum 20 minuta, kako bi se poslastica stegla.
I vaša torta od čokolade je spremna za degustiranje!
#4 Čokoladna torta sa keksom recept
Spremite se da se prepustite neodoljivom ukusu čokoladne torte sa keksom!
Sastojci:
- 200 g čokolade (može biti tamna ili mlečna, po izboru)
- 200 g Moja Kravica putera
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 200 g mlevenog keksa (najbolje običnog, bez dodataka)
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
- Seckane orahe ili bademe (opciono, za dekoraciju)
Priprema:
- Uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni;
- U posudi, otopite čokoladu i puter na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Pazite da se ne pregreje, pa često mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta;
- U drugoj posudi, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete kremastu smesu;
- U ohlađenu smesu čokolade i putera dodajte umućena jaja i dobro promešajte;
- Dodajte mleveni keks, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa ponovo sve dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu;
- Uzmite okrugli kalup za torte (prečnika 22-24 cm) i obložite ga papirom za pečenje ili ga dobro namastite puterom;
- Izlijte smesu u kalup i poravnajte površinu;
- Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu i pecite tortu oko 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li je unutrašnjost pečena. Ako čačkalica izađe čista, torta je spremna;
- Izvadite tortu iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi u kalupu;
- U međuvremenu, umutite slatku pavlaku u čvrst šlag;
- Kada je torta potpuno ohlađena, pažljivo je izvadite iz kalupa i premažite šlagom po celoj površini;
- Po želji, ukrasite tortu seckanim orasima ili bademima.
Ostavite tortu da se dobro ohladi u frižideru najmanje jedan sat pre serviranja kako bi se stegla.
#5 Letnja sladoled čokoladna torta
Kremasta i osvežavajuća, letnja torta od čokolade, biće savršen lagani desert u najvrelijim danima. Nežna, kremasta tekstura ove čokoladne sladoled torte čini je omiljenom među obožavateljima kremastih kolača.
Sastojci:
- 2 šolje mlevenog keksa (najbolje običnog, bez dodataka)
- ½ šolje Moja Kravica putera (otopljenog)
- 1 l sladoleda od čokolade
- 1 šolja slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade (iseckane)
- ¼ šolje šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Seckani bademi ili orašasti plodovi za dekoraciju (opciono)
Priprema čokoladne torte:
- U većoj posudi, pomešajte mleveni keks i otopljeni puter dok ne dobijete homogenu smesu.
- Uzmite kalup za tortu (prečnika 22-24 cm) i obložite ga papirom za pečenje.
- Ravnomerno rasporedite smesu od keksa i putera po dnu kalupa i pritisnite da se stegne. Stavite kalup u zamrzivač i ostavite da se stegne oko 15 minuta.
- U međuvremenu, izvadite sladoled od čokolade iz zamrzivača da omekša na sobnoj temperaturi oko 10 minuta.
- Izvadite kalup sa stegnutim keksom iz zamrzivača i ravnomerno rasporedite omekšali sladoled preko keksa.
- Vratite kalup sa sladoledom u zamrzivač i ostavite da se potpuno stegne oko 2 sata.
- U maloj šerpi, zagrejte slatku pavlaku dok ne počne da ključa.
- Sklonite šerpu sa vatre i dodajte iseckanu tamnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.
- Dodajte šećer i ekstrakt vanile u čokoladnu smesu i dobro promešajte.
- Ostavite smesu sa čokoladom da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
- Izvadite kalup sa stegnutim sladoledom iz zamrzivača i ravnomerno prelijte ohlađenom čokoladnom smesom preko sladoleda.
- Vratite kalup sa sladolednom tortom u zamrzivač i ostavite da se potpuno stegne najmanje 4 sata ili preko noći.
- Pre serviranja, izvadite tortu iz kalupa i prebacite je na tanjir za tortu.
- Po želji, pospite seckane bademe ili druge orašaste plodove po površini torte za dekoraciju.
Nadamo se da su vam se naši recepti svideli, te da će i vaša čokoladna torta uskoro ugledati svetlost dana – tajni sastojak najboljih receptura su svakako Imlek proizvodi, koji će vašem desertu dodeliti punoću ukusa!