Kako skinuti stomak – skidanje stomaka na prirodan način

Sadržaj

Niste zadovoljni izgledom vašeg stomaka ispred ogledala?

Kako skinuti stomak i postići sjajnu liniju, nedoumica je sve većeg broja ljudi. Višak masnih naslaga u predelu stomaka i struka ne samo da izaziva nezadovoljstvo u pogledu fizičkog izgleda, već može negativno uticati na zdravlje čitavog organizma.

Kako bismo vam olakšali put ka ravnom stomaku i pomogli da se upoznate sa načinima za skidanje stomaka, pripremili smo vam tekst sa mnoštvom korisnih informacija i saveta koje ćete moći da primeneti u svakodnevici.

Nastavite sa čitanjem i pronađite odgovore na sva pitanja koja vas muče!

Kako nastaje salo na stomaku?

Kako bismo došli do rešenja, moramo se pre svega posvetiti uzroku i načinima na koje salo nastaje.

Za početak ćemo pomenuti da postoje dve vrste sala na stomaku:

  • Viscelarne masti
  • Potkožne masti

Viscelarne masti se odnose na masnoću koja okružuje organe u stomaku i ovaj tip masti vezuje se za povećan rizik od hroničnih oboljenja kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularna oboljenja i pojedine vrste kancera. Jedan od najpoznatijih i najčešćih uzroka nastanka masti ove vrste jeste kortizol, jedan od esencijalnih hormona u našem telu.

Hronični stres može dovesti do nakupljanja viscelarne masti koju je teže izgubiti.

Potkožni sloj masti nalazi se direktno ispod kože i manje je štetan za zdravlje ljudi. Zaslužan je za zaštitu, izolaciju organa i regulaciju telesne temperature. Ipak, kako raste potkožni sloj masti, tako se povećavaju i viscelarne masti, pa je važno sprečiti taloženje obe vrste.

Održavanje optimalne telesne težine jedan je od preduslova za dobro zdravlje i dug život. Isto tako, nakupljane masnih naslaga, gojaznost, a posebno salo na stomaku mogu izazvati brojne zdravstvene probleme, ili upućivati na njih.

Upravo u uzroku možete pronaći i njegovo rešenje i jednostavno skinuti salo u predelu stomaka. Neki od najčešćih uzroka masnih naslaga na stomaku su:

  • Loša ishrana
  • Nedostatak fizičke aktivnosti
  • Stres
  • Genetska predispozicija
  • Loš san
  • Prekomeran unos alkohola
  • Pušenje

Dobra vest je da je najveći deo spiska uzročnika zapravo odraz navika svakog od nas, što znači da je do rešenja moguće doći.

Naglasićemo da treba razlikovati nadutost stomaka od sala na stomaku. U slučaju da primetite da se brzo gojite u predelu stomaka, osećate se naduto i teško, neophodno je da posetite lekara specijalistu, gastroenterologa, koji će otkriti uzrok problema i predložiti vam najbolje rešenje.

Tekst o meteorizmu koji možete pročitati ovde pružiće vam višeinformacija o ovoj temi.

Ako razmišljate kako skinuti stomak, trebalo bi da se izuzev savetovanja sa lekarom fokusirate na navedene uzročnike, te ukoliko ste u mogućnosti izbacite sve loše navike, a u vašu svakodnevicu uvedete novu rutinu ishrane, redovnih fizičkih aktivnosti, i sebi obezbedite dovoljnu količinu sna.

Hronični stres kao jedan od glavnih uzročnika sala na stomaku

Hronični stres sa sobom nosi brojne posledice koje utiču na taloženje masnih naslaga na stomaku. Pre svega, usled lučenja kortizola, hormona stresa, mnogi od nas posežu za nezdravom visokokaloričnom hranom (takozvana comfort food) i olako postaju skloni prejedanju.

Konstantno izlaganje stresu dalje utiče na loš kvalitet sna, usporen metabolizam, konzumiranje većih količina alkohola i generalno na negativne mehanizme suočavanja sa problemima.

Zanimljivo je da ovaj proces funkcioniše i obrnuto, te povećana količina masnih naslaga na stomaku podstiče lučenje kortizola, čime se pokreće negativan ciklus hroničnog stresa u organizmu.

U pojedinim situacijama stres nije lako izbeći, pa je važno da kreirate rutine koje vam pomažu da se opustite i eliminišete uzročnike stresa na način koji vam najviše prija. Budući da je svako od nas individua za sebe, nekome će prijati redovna šetnja, drugoj osobi meditacija, a mnogi će se opustiti uz omiljenu knjigu.

Skidanje sala sa stomaka – kako skinuti stomak adekvatnom ishranom?

Jedan od ključnih faktora za skidanje masnih naslaga sa stomaka jeste ishrana i unos zdravih, odnosno izbacivanje štetnih namirnica iz ishrane. Na taj način, skidanje sala sa stomaka biće efektivnije i učinkovito na duge staze.

Kako skinuti salo sa stomaka smanjivanjem unosa veštačkih trans masti

Na listi najnezdravijih jedinjenja po ljudski organizam, nalaze se veštačke, odnosno industrijske trans masti koje nastaju dodavanjem vodonika nezasićenim mastima, što im omogućava čvrstinu na sobnoj temperaturi.

Upravo zato postale su popularne u prehrambenoj industriji koja ih koristi za proizvode koji se pakuju. Nalaze se u zamrznutim pecivima, brojnim pekarskim proizvodima, slatkišima, polugotovim jelima, prženoj hrani i sličnim namirnicama.

Ova jedinjenja pokazala su se kao veoma štetna po ljudski organizam, mogu dovesti do insulinske rezistencije, kardiovaskularnih bolesti, određenih tipova kancera i drugih oboljenja.

Iako deluje kao da je nemoguće izbeći ih, to nije sasvim tačno.

Veštačke trans masti mogu se zameniti prirodnim.

Za razliku od veštačkih trans masti, prirodne trans masti pokazale su se kao izuzetno korisne za zdravlje ljudi. One se u najvećoj meri mogu naći u kvalitetnom i ukusnom maslacu koji se može koristiti u različitim jelima.

Moja Kravica maslac idealna je opcija za prženje jaja, odlično se kombinuje uz meso kome daje neodoljiv šmek, bilo da ga dodate prilikom prženja ili pečenja i neizostavan je sastojak brojnih ukusnih slatkiša!

Takođe, maslac je idealna opcija za ukusan i nutritivno bogat doručak. Moja Kravica namaz od maslaca iskombinujte sa slatkim premazom ili napravite neodoljiv slani sendvič uz dodavanje suvog mesa i svežeg povrća.

Uz pažljivo kombinovanje i doziranje sastojaka, osim što nećete morati da razmišljate o salu na stomaku, bićete siti, a vaša čula zadovoljena!

Kako skinuti salo sa stomaka izbegavanjem šećera?

Poznato je da rafinisani šećeri u velikoj meri utiču na celokupno zdravlje organizma, kao i nakupljanje sala na stomaku.

U izbegavanju, odnosno izbacivanju šećera iz ishrane, leži odgovor na pitanje kako do ravnog stomaka.

Brojne studije su pokazale da unošenje šećera putem ishrane dovodi do nakupljanja viscelarnih masti koje su, kao što smo naveli, mnogo teže za skidanje i izazivaju brojne zdravstvene probleme.

Takozvane jednostavne šećere – monosaharide čine glukoza, fruktoza i galaktoza. Unošenjem velike količine šećera, jetra se preopterećuje fruktozom, te je “primorana” da ga pretvara u mast. Tako se povećava mast u stomaku i masnoća jetre, što dalje može dovesti do insulinske rezistencije i brojnih metaboličkih problema.

U ovom smislu štetniji je tečni šećer koji se nalazi u slatkim i zaslađenim napicima.

Zašto?

Naime, naš mozak ne prepoznaje šećere unete putem napitaka na isti način kao čvrste. Primera radi, ukoliko ste popili čašu gaziranog soka bogatog monosaharidima, vaš organizam i dalje će imati potrebu za slatkišom, odnosno čvrstim šećerom, te ćete na kraju dana uneti mnogo više kalorija i šećera u organizam.

Jedan od glavnih saveta stručnjaka jeste izbegavanje pića sa velikom količinom šećera kao što su voćni sokovi, sportska pića sa dodatkom šećera, ali i zaslađene vode.

Naravno, konzumiranje svežeg voća svakako je preporučljivo, budući da sadrži veliku količinu vlakana koja zapravo ublažavaju efekte fruktoze.

Skidanje sala sa stomaka – kako skinuti salo sa stomaka uz povećan unos proteina

Protein je jedan od najvažnijih mikronutrijenata u našem organizmu za održavanje vitalnosti i zdravlja organizma, a isto tako izuzetno je bitan za gubitak težine.

Kakvu ulogu protein igra u skidanju stomaka?

Istraživanja pokazuju da protein može ubrzati metabolizam i pomoći da dnevno unesete znatno manje kalorija.

Skidanje sala sa stomaka i gubitak kilograma biće mnogo jednostavniji zadaci kada u ishranu dodate protein. Izuzev toga, proteini omogućavaju održavanje optimalne težine i izbegavanja ponovnog gomilanja masti i kilograma.

Kada je reč o abdominalnim mastima, protein igra važnu ulogu koju je jedna studija posebno istakla pokazavši da je protein povezan sa manjom šansom za povećanje abdominalne masti kod žena, tokom 5 godina.

Dobro je poznato da se proteini nalaze u namirnicama kao što su jaja, mahunarke, meso i mlečni proizvodi.

U Imlek asortimanu naći ćete visoko kvalitetne mlečne proizvode bogate proteionima, koji se sjajno kombinuju uz najraznovrsnije obroke, prijatnog su ukusa i odličnog sastava.

Protein šejk – jednostavan način da povećavate unos proteina

Jedan od naših proizvoda najbogatijih proteinom jeste Imlek protein šejk koji sadrži 30 g mlečnih proteina i dolazi u tri neodoljiva ukusa – jagoda, čokolada i vanila. Ovaj ukusan napitak sadrži svega 0.1 % masti i nema dodatog šećera, te je odličan izbor za sve koji žele da skinu stomak.

Kako bi se maksimalno iskoristilo svih 30 g proteina i olakšao proces sinteze, naš šejk ne sadrži ovaj mlečni šećer, što je dobra vest za sve koji imaju intoleranciju na laktozu.

Mlečni protein se apsorbuje sporo, te su mišići snabdeveni amino-kiselinama tokom dužeg vremenskog perioda, a njihova regeneracija nakon treninga je znatno efektivnija. Protein šejk možete konzumirati kao užinu, pomešati ga sa žitaricama i jesti za doručak ili ga piti umesto obroka pre ili posle treninga, pa je vrlo lak za svakodnevnu kozumaciju.

Naš protein šejk postaće vam verni pratilac na putu ka vitkoj figuri i ravnom stomaku!

Kako skinuti stomak uz povećan unos vlakana

Poznato je da ishrana bogata vlaknima može dati odgovor na pitanje kako do ravnog stomaka, ali i kako izgubiti višak kilograma.

Šta zapravo vlakna rade u našem organizmu?

Rastvorljiva vlakna vezuju vodu i u organizmu formiraju gusti gel koji može znatno usporiti kretanje hrane kroz probavni sistem. Na taj način duže se zadržava osećaj sitosti i apetit je znatno smanjen.

Odlični izvori vlakana su sveže voće i povrće, mahunarke i pojedine žitarice. Izuzev smanjenja sala na stomaku, uz uključivanje vlakana u ishranu smanjićete rizik od pojave određenih bolesti, ali i poboljšati metabolizam.

Kako skinuti salo sa stomaka uz ukusne i nutritivno bogate obroke

Nakon što smo istakli neka od najvažnijih pravila koja pomažu u procesu skidanja sala sa stomaka, važno je da pomenemo i predloge obroka uz koje ćete efikasno doći do ravnog stomaka i sjajne linije.

Dobar početak dana uz zdrav i ukusan doručak

Poznato je da je doručak jedan od najvažnijih obroka tokom dana. Uz pažljiv izbor namirnica i njihovo doziranje, imaćete dovoljno energije do ručka, bez potrebe za grickanjem namirnica koje goje.

Kaša sa žitaricama i Balans jogurtom za dobar početak dana – idealan doručak za skidanje stomaka

Za zdrav i ukusan doručak možete odabrati žitarice kao što su ovas i raž i kombinovati ih sa našim Balans + probiotskim jogurtom i dodatkom ukusnog svežeg voća po izboru.

Ovaj jogurt blagog ukusa pomoći će vam da uspostavite ravnotežu u organizmu, poboljšati varenje i povećati broj dobrih bakterija u crevima. Budući da je veoma lagan i niskokaloričan možete ga konzumirati bez griže savesti i uživati u kaši neodoljivog ukusa.

Ovaj ukusan napitak jedini je jogurt na tržištu koji naučno dokazano poboljšava varenje, te uz redovnu konzumaciju možete pozitivno uticati na regulisanje probave, a samim tim i ubrzanje metabolizma, čime se pospešuje proces mršavljenja.

Vlakna iz žitarica i voća dugo će vas držati sitim, pa se neće javljati želja za grickanjem između obroka. Ukoliko nemate vremena da pripremite kašu, Balans+ obrok sa voćem i žitaricama je odlično rešenje!

Meze za doručak – kombinujte jaja i Ella sir

Nešto “jači” doručak možete napraviti kombinacijom kuvanih jaja, suvog mesa i našeg Ella sira odličnog sastava.

U pakovanju od 400 g nalazi se minimalan sadržaj kalorija i masti i čak 13 g proteina. Ovaj svež sir lako će se uklopiti i sa drugim namirnicama, budući da je veoma blagog i neutralnog ukusa.

Zdrav ručak koji ne goji

Za ručak odaberite grilovano pileće meso i sveže povrće uz hleb od integralnog brašna, a ukoliko ste ljubitelji slatkiša, napravite neki od zdravih slatkiša koje smo predložili u ovom tekstu i uživajte u bogatim ukusima bez griže savesti.

Lagana večera sa krem sirom za zdrav završetak dana

Dan završite laganom večerom, kao što je ćuretina u kombinaciji sa povrćem kao što su zelena salata, paradajz, paprika i ukus upotpunite kašikom Moja Kravica krem sira.

Kako biste imali ravan stomak, ne morate se odricati hrane, već pažljivo kombinovati nutritivno bogate namirnice niske kalorične vrednosti.

Praćenje unosa kalorija pomoći će vam na ovom putu, a pomoću brojnih aplikacija nećete morati da se opterećujete brojanjem svakog zalogaja. Planiranje obroka unapred je najbolji način da ne preterate sa unosom kalorija ili sa deficitom kalorija koji moće rezultovati manjkom energije za obavljanje svakodnevnih obroka.

Skidanje sala sa stomaka – da li su brze dijete za skidanje stomaka efikasne?

Mnogi kojima je cilj brzo skidanje masnih naslaga sa stomaka, nalaze se pred brojnim pitanjima – kako skinuti stomak za 2 dana, kako skinuti salo sa stomaka za 10 dana i sličnim razmišljanjima.

Ipak, brze dijete za skidanje sala sa stomaka nisu najzdravije, niti dugoročno rešenje za rešavanje problema.

Sa druge strane, danas ima mnogo dijeta za skidanje sala sa stomaka, ali i mršavljenje čitavog tela koje su se pokazale kao odlično rešenje za gubitak kilograma, kao što je proteinska dijeta o kojoj smo takođe pisali.

Kako stručnjaci navode, kombinacija zdrave ishrane, planiranja obroka i vežbanja daju odlične rezultate i ujedno su najbolji odgovor na pitanje kako skinuti stomak. Naš savet je da zdrava ishrana postane vaš dugoročni izbor.

Namirnice bogate nutrijentima mogu se sjajno kombinovati, a kao rezultat ovakve ishrane izuzev ravnog stomaka, dobićete više energije, bolje raspoloženje, oblikovati mišiće i pozitivno uticati na zdravlje celog organizma.

Vežbe za skidanje stomaka – zdravo i dugoročno rešenje

Nalazimo se kod jednog od ključnih faktora, te možemo reći da ishrana i vežbe za stomak daju kompletan odgovor na pitanje – kako skinuti salo sa stomaka.

Bilo da se borite sa salom na bokovima, čitavom stomaku ili je vaše pitanje kako skinuti donji stomak, vežbanjem ćete doći do odličnih rezultata, boljeg osećaja, podići energiju i biti i zadovoljni odrazom koji vidite u ogledalu.

Vežbe za stomak mogu predstavljati izazov onima koji su navikli da radne dane provode u sedećem položaju, a trbušne mišiće koriste u manjoj meri. Zato je važno postepeno se upustiti u ovaj sportski izazov, a rezultati će vremenom biti vidni i osetni!

Zanimljiv podatak, potvrđen naučnom studijom jeste da vežbe usmerene samo na skidanje stomaka ne daju značajne rezultate na obim struka i smanjenje sala na stomaku.

Kao najbolja opcija pokazala se kombinacija kardio treninga i vežbi sa tegovima koje će vam pomoći ne samo za skidanje sala sa stomaka, nego i za smanjenje sala na čitavom telu. Na ovom putu pomoći će vam aerobne vežbe poput trčanja, hodanja i plivanja koje će značajno smanjiti abdominalne masti.

Za vežbe za skidanje sala sa stomaka i bokova, kao i čitavog tela, ne treba vam puno vremena tokom dana, možete ih obavljati u teretani, na otvorenom ili kod kuće.

Ako želite da se informišete više o tome kako da organizujete trening kod kuće, pročitajte naš tekst na tu temu ovde!

Redovno vežbanje dovodi do smanjenja šećera u krvi, poboljšanja metabolizma i drugih problema vezani za nastanak i taloženje masti. Baš zato će vam vežbe pomoći da utičete direktno na problem i poboljšate opšte stanje organizma, ali i uklonite uzrok nastanka sala na stomaku.

Naš tim već decenijama predano stvara mlečne proizvode visokog kvaliteta i bogatog ukusa i sjajnog sastava. Imlek proizvodi su tu da svakom vašem jelu dodaju neodoljiv ukus i pomognu vam da na sto iznesete izbalansirane i zdrave obroke.

Nadamo se da vam je naš tekst pružio sve neophodne informacije i ohrabrio vas da uz nekoliko korisnih trikova poboljšate zdravlje čitavog doćete do ravnog stomaka

Izvori:

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.