Salate za slavu – brzi i laki recepti za ukusne slavske salate

Sadržaj

Salate za slavu neizbežan su deo svake slavske trpeze. Opcije su brojne, od standardnih recepata za rusku salatu i mimozu, do zanimljivih kombinacija sa susamom, kukuruzom, jabukama i orasima.

Svako domaćinstvo ima svoje omiljene slavske salate, a najuspešnije su one koje kod ukućana i gostiju izmame najveće oduševljenje. Provereni klasični recepti i po koja neočekivana kombinacija biće vaši najbolji saveznici u tome.

Bez obzira na to da li se držite klasičnih recepata ili volite da eksperimentišete u kuhinji, u našem tekstu pronaći ćete fenomenalne mrsne i posne salate za slavu. Nastavite sa čitanjem i pronađite 7 jednostavnih ideja za izdašna slavska predjela.

Ruska salata i mimoza – klasične slavske salate kojima niko ne može da odoli

Ruska salata i mimoza dve su ubedljivo najpopularnije slavske salate na našim prostorima. Dok se mimoza pravi slično u gotovo svim domaćinstvima, sastojci koji se koriste za rusku salatu izazivaju najviše polemike. Evo kako se prave omiljena slavska predjela mnogih porodica širom zemlje.

Ruska salata – recept za slavu sa kojim ne možete pogrešiti

Ukoliko ste se i ove godine odlučili za provereni klasik, obavezno koristite sveže povrće prilikom pripreme. Korišćenjem smrznute mešavine za rusku salatu skratićete sebi posao i vreme pripreme, ali salata neće biti ni upola ukusna kao kada sami skuvate krompir i šargarepu.

Zato odvojite vreme za seckanje i kuvanje povrća, i garantujemo vam da ćete primetiti drastičnu razliku!

Osim standardnog graška, krompira, šargarepe i majoneza, u ovaj recept možete dodati i šunku, jaja, kisele krastavčiće ili svežu jabuku. Evo dobitne kombinacije koja će svakoga za stolom osvojiti svojim ukusom.

Sastojci:

  • 200 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 100 g šunke
  • 5 kiselih krastavčića
  • 2 kuvana jajeta
  • 200 g majoneza
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Krompir i šargarepu očistite i isecite na veće komade. Neka šargarepa bude krupnija jer je njoj potrebno duže vreme da se skuva nego krompiru. Kuvajte krompir i šargarepu u jednoj šerpi, a grašak u drugoj. Kada je gotovo, procedite povrće i ostavite ga da se ohladi.

Isecite šunku, jaja i krastavčiće na kockice. Kada se povrće ohladilo i njega isecite na kockice. Pomešajte sve sastojke, dodajte majonez, so i biber i dobro promešajte.

Mimoza – mrsna slavska salata bogatog ukusa

Recept za mimozu je vrlo jednostavan, a rezultat izuzetno izdašan. Ova salata upotpuniće trpezu vaše mrsne slave na najbolji mogući način.

Sastojci:

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, a zatim prohladite, oljuštite i ostavite da se dobro ohladi kako bi se lakše rendao. U odvojenoj posudi pomešajte pavlaku i majonez i dodajte soli po ukusu. Ovo će biti preliv za vašu salatu. Zasebno izrendajte krompir, jaja, šunku i sir.

Dno činije premažite prelivom, a zatim slažite slojeve: rendani krompir, malo soli, 1/4 preliva, rendana šunka, 1/4 preliva, rendana jaja, malo soli, 1/4 preliva, rendani sir, 1/4 preliva i još malo sira kao dekoracija.

Za još bogatiji ukus, u preliv možete dodati 100 g Moja Kravica krem sira.

Posne salate za slavu – lagani recepti koji će upotpuniti vaše posne obroke

Jeftine salate za slavu gotovo po pravilu su posne, jer ih njihovi jednostavni sastojci čine pristupačnim. Ipak, ta jednostavnost ne umanjuje bogatstvo njihovog ukusa ‒ štaviše, ona nam jasno pokazuje da je nekada manje zapravo više.

Kada su u pitanju posne salate za slavu, postoji mnogo recepata koji su ukusni jednako kao i mrsne varijante. U nastavku smo izdvojili dve klasične slane salate za slavu u posnoj varijanti: posnu rusku salatu i posnu krompir salatu.

Posna ruska salata sa kiselim krastavčićima i jabukom

Kako biste napravili posnu rusku salatu, sve što treba da uradite jeste da izbacite šunku i jaja. Dodajte kisele krastavčiće i sveže jabuke, a običan majonez zamenite posnim majonezom.

Sastojci:

  • 200 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška
  • 5 kiselih krastavčića
  • 1 veća jabuka
  • 200 g posnog majoneza
  • So i biber po ukusu

Postupak:

Krompir, šargarepu i grašak skuvajte i iseckajte na kockice. Kisele krastavčiće i jabuku takođe iseckajte, a zatim pomešajte sve sastojke.

Lagana krompir salata sa senfom i majonezom

Krompir salata odlično se slaže uz ribu na posnoj slavskoj trpezi. Sastojci ove salate za slavu vrlo su jednostavni i pristupačni, a njen ukus je fantastičan. Evo najlakšeg načina da napravite laganu i posnu krompir salatu koja će oduševiti sve vaše zvanice.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 veza svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte krompir u ljusci. Pomešajte maslinovo ulje, senf, so i biber. Kada je krompir gotov isecite ga na kocke ili kolutove dok je još topao. Crni luk takođe isecite na komade željenog oblika. Pomešajte krompir i luk, prelijte dresingom i pospite sitno seckanim svežim peršunom.

Susam salata – neobična kombinacija koja oduševljava

Ukoliko do sada niste čuli za susam salatu, vreme je da je pod hitno isprobate. Sastojci ove salate za slavu toliko se slažu da će ona garantovano postati stalni deo vaše slavske trpeze.

Sastojci:

Priprema:

Propržite susam na suvom tiganju par minuta, dok ne zamiriše i ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi. Krastavce i šunku iseckajte na kockice. Pomešajte sir, krastavce, šunku i kukuruz. Dodajte susam, so, biber, pavlaku i majonez i sve dobro promešajte. Ovu salatu možete služiti odmah nakon pravljenja, a možete je i čuvati u frižideru pre služenja.

Valdorf salata – osvežavajuća salata sa celerom, jabukama i orasima

Opet se vraćamo jabuci kao sastojku salate za slavu, ali ovoga puta u mrsnoj varijanti. Valdorf salata je vrlo prefinjena, osvežavajuća i lagana, a svojim ukusom savršeno će izbalansirati jače obroke na vašoj trpezi.

Sastojci:

  • 1 veći celer
  • 1 kisela jabuka
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • pola čaše Moja Kravica kisele pavlake
  • 2 kašike majoneza
  • sok od pola limuna
  • so po ukusu

Priprema:

Narendajte celer na krupno i prelijte limunovim sokom da ne bi potamneo. Izrendajte jabuku i dodajte je celeru. Dodajte orah, pavlaku, majonez i soli po ukusu i sve promešajte.

Kremasta salata sa šunkom, prazilukom i krem sirom

Zajedno sa slanim rolatima, ova salata biće odlično predjelo za vašu slavsku trpezu. Izuzetno je bogata i kremasta, te može poslužiti i kao salata i kao namaz.

Sastojci:

Priprema:

Šunku i praziluk iseckajte na sitno, a sir izrendajte. Pomešajte sve sastojke i dobro izmešajte.

Jeste li pronašli svoj omiljeni recept?

Ukoliko vam se bliže pripreme za slavu, pročitajte i naše savete za pravljenje slavskog kolača i istražite ideje za torte za slavu, koji će vam pomoći da spremite bogatu trpezu za svoju porodicu bez imalo muke!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.