Jačanje imuniteta – prirodni lek za imunitet i hrana koja pomaže

Sadržaj

Jačanje imuniteta postaje prioritet u sezonama prehlade i gripa. Tada je upravo jak imunitet od ključnog značaja za to da li će se naše telo izboriti sa virusima i odoleti jakim simptomima i dugoročnom oboljevanju ili će ipak podleći simptomima.

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju, jačanje imuniteta trebalo bi da posmatrate kao ključno u svakodnevici i uvek u životu.

Naime, jak imunitet je izuzetno važan činilac u životu svakog čoveka i predstavlja “ličnu armiju” koja štiti telo od invazije štetnih patogena, kao što su virusi, bakterije i gljivice. Imunitet brani organizam od infekcija, pa čak i od nekoliko vrsta raka. Zato je za nesmetanu interakciju sa svetom oko sebe i očuvanje zdravlja važno dobro funkcionisanje imunološkog sistema.

Imunološki sistem je, kao što mu i samo ime kaže, sistem, a ne jedinka.

Da bi funkcionisao na pravi način neophodni su mu ravnoteža i sklad. Važno je pratiti opšte smernice za dobro zdravlje, koje su najbolji korak koji možete preduzeti kako biste prirodno održali svoj imunološki sistem snažnim i zdravim.

Kako ojačati imunitet i šta je najbolje za jačanje imuniteta?

Jačanje imuniteta podrazumeva tri važna faktora – redovna fizička aktivnost, dobro raspoloženje i pravilna ishrana. Stoga, čini se da je jačanje imunog sistema moguće ukoliko zdravo jedemo, optimistični smo i vežbamo.

Saznajte do detalja kako ojačati imunitet prirodnim putem, šta utiče na podizanje imuniteta i koji su to faktori i namirnice za imunitet koji na najbolji način mogu da deluju na poboljšanje imuniteta.

Ilustracija belih krvnih zrnaca

Jačanje imuniteta promenom životnih navika

Ukoliko želite da saznate kako ojačati imunitet, korisno je da znate da imunološki sistem čoveka je mnogo više od stvaranja antitela koja su u stanju da se bore sa patogenima. Imunološki sistem je zapravo celo naše telo, uključujući i stanje uma. Najvažniji osećaj za dobar imunitet je osećaj zadovoljstva i sreće. Gnev i očaj, te druga osećanja koja obaraju duh štete stanju našeg organizma.

Zato je neophodno raditi na celokupnom stanju organizma, kako fizičkom tako i psihičkom, kako bi se na pravi način ojačao imunitet i sačuvalo dobro zdravlje. Loše životne navike mogu imati brojne negativne posledice na imunitet.

Pri tom, ne mislimo samo na konzumiranje cigareta, prekomerni unos alkohola ili neki ozbiljniji porok, već znatno veliki uticaj na stanje imuniteta ima i loša ishrana, kao i nedovoljna fizička aktivnost. Ipak, postoje rešenja i načini za efikasno jačanje imuniteta.

Šta je dobro za imunitet organizma i kako ojačati imuni sistem prirodnim putem?

Dobar san je od velike pomoći za jak imunitet

Kada je ljudski organizam iscrpljen i umoran, on nema dovoljno snage da se bori sa patogenim faktorima koji dopiru spolja i iznutra i koji mogu da poremete opšte stanje i izazovu pad imuniteta i razvoj određenih infekcija ili oboljenja.

Osobe koje tokom noći spavaju svega četiri sata, proizvode duplo manje antitela neophodnih za borbu protiv virusa i bakterija, nego osobe koje imaju preporučenu dužinu sna od 8 do 10 sati tokom noći.

Osim toga, veoma je važan i kvalitet sna, te je svakako preporuka da se ranije ide u krevet, odnosno pre ponoći, s obzirom na to da se organizam u tom periodu najbolje i najlakše regeneriše i odmara.

Manje izlaganje stresu utiče na jačanje imuniteta

Potrebno je shvatiti da je stres emocija, a ne okolnost. I to emocija koja može toliko toga da poremeti u čovekovom organizmu. Većina ljudi smatra da je nemoguće ne izlagati se stresnim situacijama i da su one svuda oko nas, ali činjenica je da morate da pronađete način kako da se nosite sa tom emocijom i ne dozvolite joj da upravlja vama.

Zato je neophodno da izdvojite vreme za sebe, da izbegavate ljude koji vas iscprpljuju i pokušate da se suočite sa problemima umesto da ih sklanjate sa strane i ostavljate ih da vas tište.

Hroničan stres usled strepnje da vas ne stignu neki problemi može da stvori više zdravstvenih problema, uključujući i pad imuniteta, nego onaj kratkoročni koji ćete doživeti suočavajući se sa njima.

Redovna fizička aktivnost

Brojna istraživanja su pokazala da redovno vežbanje može značajno da smanji broj bolesnih dana. Vežbe ne moraju da budu naporne kako bi se ostvarile ove prednosti. Naprotiv, umerena fizička aktivnost može postići čak i bolji rezultat, ali je najvažnije da u svemu, pa i u ovoj situaciji, osluškujete svoje telo.

Generalno trebalo bi da usvojite zdrav način života. To uključuje da se rešite viška kilograma, redovno vežbate i zdravo se hranite. Kada je reč o vežbanju, to je jedan od načina koji može da pomogne da se rešite nagomilanih toksina kroz znoj, ali i da se rešite toksičnih misli i stresa.

Osim toga, bolja cirkulacija koja se na taj način pokreće svakako može da podstakne rad belih krvnih zrnaca koja igraju jako važnu ulogu u odbrani organizma od bolesti i utiču na jačanje imuniteta.

Smeh kao lek

Kao što smo već napomenuli, čak i imunitet zavisi od stanja svesti i pogleda na svet oko sebe. Osobe koje gledaju na svet sa više optimizma i koje se više smeju, imaju znatno bolji imunitet od osoba koje su toliko tmurne da im celo telo odiše na taj način.

Uostalom, sigurno ste nekada čuli priču o čudesnom izlečenju neke teške bolesti uz pomoć vere i optimizma. Zato je važno da imate na umu da sve ima svoju svetlu i tamnu stranu, kao jin i jang.

Dobra lična higijena

Tokom dana svako od nas dolazi u kontakt sa gomilom bakterija koje se nalaze na različitim površinama, počev od ekrana telefona, tastature, preko kvaka i radnih površina, pa sve do rukohvata u autobusu.

Kako ne biste oslabili svoj imunitet neophedno je da povedete računa o tome da vam ruke uvek budu čiste pre jela i pre nego što počenete da se bavite pripremanjem hrane.

Naravno, veoma je važno i da hrana koja se sprema bude oprana i čista. Istina je da visoka temepratura i kuvanje ubijaju bakterije, ali ne bi trebalo to shvatiti bukvalno i prepustite stvari slučajnostima.

Pravilna i adekvatna ishrana

Jednolična ishrana može da dovede do usporavanja metabolizma, ali i do nagomilavanja toksina koji kao takvi prete da postanu preveliki teret za imuni sistem. Ono što je potrebno za poboljšanje imuniteta jeste pravilna i izbalansirana ishrana.

Šta podrazumeva poboljšanje imuniteta pravilnom ishranom?

Pravilna ishrana neophodna za jačanje i poboljšanje imuniteta podrazumeva veći unos voća, povrća, proteina, a izbegavanje nezdravih masti, šećera, aditiva i veštačkih ukusa koji su nezaobilazni deo gotovih svih prehrambrenih proizvoda. Ukoliko je to moguće, savet je da se uvek bira organska hrana, s obzirom na to da su pesticidi jedan od toksina koji mogu zatrovati i opteretiti imuni sistem.

Jednolična ishrana može da dovede do toga da u telu zafali nekih veoma bitnih hranljivih materija koje su značajne za podizanje imuniteta. Tu se pre svega misli na cink, selen, gvožđe, folnu kiselinu, ali i vitamine D3, B6, B12.

Zato, ukoliko ne preferirate određenu hranu, obratite pažnju na to šta izbegavate, odnosno kojim vitaminima ili mineralima time uskraćujete svoj organizam, te probajte da ih nadoknadite iz drugih izvora.

Hrana za imunitet – namirnice koje utiču na podizanje imuniteta

Jagode, maline i ostalo sveže voće u činiji

Snaga organizma u najvećoj meri dolazi iz ishrane. Od malena se učimo da snaga na usta ulazi, i to zaista i jeste tačno, ali je neophodno obratiti pažnju šta i kada jesti. Pravilna ishrana je deo zdravog načina života, i to verovatno onaj najvažniji, ali je ujedno i prvo na šta zaboravimo kad smo zdravi i kada nam se učini da ne moramo da brinemo o tome.

Ipak, na zdravlje moramo da mislimo uvek, pogotovo onda kada smo zdravi kako bismo takvi i ostali. Za dobro zdravlje jedan od najvažnijih faktora jeste jak imuni sistem, koji umnogome zavisi od redovne i pravilne ishrane.

Onda kada je organizam neuhranjen ili kada nije redovno hranjen, svaki njegov segment trpi, a ponajviše ispašta imunitet. Pokazalo se da siromašna ishrana rezultira povećanim infekcijama, usporava ozdravljenje prilikom povreda i infekcija, a povećava se i osetljivost na simptome i komplikacije zbog poremećaja imunološkog sistema.

Šta je dobro za imunitet organizma od hrane, a šta bi trebalo izbegavati ako vam treba jačanje imunog sistema?

Najsigurniji način da svom organizmu obezbedite dovoljno svih onih neophodnih materija koje utiču na jačanje imuniteta jeste da ishrana bude balansirana i da uključuje što više raznovrsnih namirnica. Pored voća i povrća, koji su standardne kvalitetne namirnice, integralne žitarice i proteini takođe mogu pomoći organizmu da se bori protiv štetnih mikoorganizama.

S druge strane preveliki unos šećera, masti i industrijske hrane može biti izuzetno štetan za organizam. Razlog je jednostavan ‒ elementi koji sačinjavaju ove namirnice ne pomažu u stvaranju jakih belih krvnih zrnaca, pa samim tim mogu samo da odmognu imunom sistemu.

Hajde da saznamo kako ojačati imunitet i koje su to najbolje namirnice za imunitet koje bi trebalo da počnete da konzumirate.

Jogurt kao važan činilac dobrog imuniteta

Ako do sada niste razmišljali o jogurtu kao o nečemu što može biti znatno više od ukusnog doručka, onda ćete sigurno početi nakon ovih informacija. Jogurt itekako može da potpomogne jačanje imuniteta prirodnim putem. Njegova tajna je u živim, aktivnim bakterijskim kulturama koje zapravo i pretvaraju obično mleko u jogurt.

Ove bakterije su važne za održavanje zdrave mikroflore u crevima. Ako imamo u vidu da hranjive materije iz creva dopiru do krvotoka, a posle i do ostalih organa, jasno je koliko zdravlje creva ima velik značaj za dobar i jak imunitet.

Balans+ imuno jogurt sadrži prirodnu formulu sa posebnom vrstom kultura, vlakana i vitamina, čiji je osnovni benefit vezan za održavanje normalne funkcije imunog sistema.

Brojne studije sporovedene u instranstvu na kulturama koje Balans+ imuno jogurt sadrži su potvrdila pozitivan efekat na jačanje imunog sistema. Optimalni rezultati se postižu redovnom i preventivnom konzumacijom, a preporučena doza je dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Beli luk kao snažan antioksidant

Kada nabrajamo korisne namirnice za imunitet, ne možemo a da ne spomenemo čuveni beli luk već pri vrhu naše liste.

Svako od nas je nebrojeno puta čuo kako je beli luk neprikosnoven u borbi protiv gripa i kako je odličan za jačanje imuniteta. Ono po čemu je beli luk poseban jeste alicin, sastojak koji se bori protiv svih vrsta infekcija i patogena.

Zbog bogatstva antioksidansa beli luk se nesumnjivo ubraja u najsnažnije saveznike imunološkog sistema. Dobar je u lečenju upalnih procesa grla, uha, krajnika, ublažava simptome herpesa. Ima glavnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i povoljno utiče na lečenje kardiovaskularnih bolesti.

Dovoljno je da jedete po jedan čen belog luka dnevno kako biste u svoj organizam unosili neophodne supstance za podizanje imuniteta.

Crni luk potpomaže funkcionisanje celog organizma

Crni luk sadrži visok nivo vitamina C ali i brojne druge hranljive supstance, od kojih naš imunitet ima značajne prednosti. Jedan od njih je mineral selen. Selen je neophodan našem organizmu s obzirom na to da je ovaj mineral simbol jačanja imuniteta.

Selen ima izuzetno veliku ulogu u normalnom funkcionisanju celokupnog organizma, a posebno utiče na rad hormona štitne žlezde. Osim toga, poboljšava očuvanje eleastičnosti kože, čuva organizam od starenja, te je kao takav neophodan u borbi za vitalnost organizma.

Med je jedan od najjačih prirodnih lekova – slatka hrana za imunitet

Ako je neki prirodni proizvod još od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, onda je to svakako med. Pored meda, prirodni lek za imunitet mogu biti propolis i matični mleč. Med je prirodni antioksidantni, antibakterijski i antimikrobni agens koji deluje protiv patogena, a pogodan je kako za eksternu, tako i za internu upotrebu.

Propolis i med za imunitet su itekako korisni, a posebno u svom sirovom obliku. Sirov med sadrži 22 aminokiseline, 27 minerala i 5000 enzima. Minerali uključuju gvožđe, cink, kalcijum, magnezijum i selen. Vitamini za imunitet su veoma značajni, a oni koji ne nalaze u medu su B6, tiamin, riboflavin i niacin.

Sve ovo pomaže u ranom otkrivanju slobodnih radikala i njihovim brzim izbacivanjem iz organizma. Dovoljno je uzimati do 10 kašičica meda dnevno, najbolje ujutru pre doručka, kako bi bio najdelotvorniji, a može se napraviti i sirup za imunitet od meda.

Kurkuma – začin koji može biti fenomenalna namirnica za imunitet

Kurkuma sadrži vitamin B6, kao i minerale poput kalijuma, mangana i gvožđa koji su važni za funkcionisanje različitih sistema u telu. Sadrži i kurkumin, čiji antioksidativni učinak poboljšava funkcionisanje imunološkog sistema.

Nedostatak vitamina B6 u organizmu nepovoljno utiče na različite aspekte imunološkog sistema, kao što su sposobnost doziranja limfocita i konverzije u različite tipove T i B ćelija.

Jačanje imuniteta uz đumbir – prirodni antioksidant

Svež đubnir koji se nalazi na stolu pored činije limunade

Đumbir je koren koji je takođe poznat po svojim brojnim lekovitim svojstvima. Kao prirodni lek za imunitet, đumbir se može koristiti u vidu začina, a može se pripremiti i čaj od đumbira ili sirup za imunitet.

On dokazano deluje protiv upalnih procesa, pa je odlično rešenje kada želite da se izborite sa gripom ili prehladom. Đumbir je takođe i antioksidant, a oni su jedni od glavnih supstanci koje osnažuju imuni sistem.

Priprema čaja je jednostavna. Stavite vodu da provri i prelijte narendani koren đumbira vrelom vodom. Dovoljna je jedna kašičica đumbira. Zasladite medom ili limunom i eto sjajnog i jednostavnog načina da isprobate ovaj prirodni lek za imunitet.

Voće je neophodno svakodnevno konzumirati

Vitamin C i limun koji njime obiluje su ono što prvo preporučuju lekari kada im se pojave ljudi sa virusnom infekcijom i slabim imunitetom. I to nije nimalo pogrešno. Južno voće zaista jeste puno vitamina C koji ima antioksidantna svojstva i pomaže u prirodnom jačanju imunog sistema.

Ipak, osim vitamina C voće ima polifenole koji su takođe značajni u borbi protiv virusa. To ne mora da bude samo južno voće, generalno je dobro da imate naviku da jedete bilo koje voće tokom dana.

Povrće kao neizostavni deo svakog jelovnika

Zeleno lisnato povrće je odlična hrana za imunitet koja je izuzetno bogata folnom kiselinom što utiče na poboljšanje funkcionisanje imunološkog sistema. Nedostatak folne kiseline smanjuje izlučivanje potrebnih količina antitela koja poseduju svojstva značajna u borbi protiv zaraza.

Vitamin A je prisutan u šargarepi, slatkom krompiru i tamnozelenom lisnatom povrću, a omogućuje belim krvnim zrncima efikasniju borbu protiv infekcija. Vitamin C koji se nalazi u paprikama i brokoliju poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane biljaka, čime se štiti imunološki sistem od bolesti.

Semenke lana efikasno deluju na organizam

Semenke lana su bogati izvor alfa-linolenske kiseline i omega-3 masnih kiselina koje igraju značajnu ulogu u pravljenju odgovora imunološkog sistema, zadržavajući infekcije i autoimune bolesti u razvoju. Semenke lana takođe imaju anti-kancerogena svojstva te je dobro uzimati ih i kao preventivu.

Ovsene i ječmene pahuljice su savršeni doručak

Ovsene i ječmene pahuljice imaju brojne prednosti, a jedna od njih je svakako jačanje imuniteta prirodnim putem. Ove žitarice sadrže beta-glukan koji ima antibakterijska, antigljivična i antioskidantna svojstva. Pokazalo se da ovo jedinjenje može da smanji verovatnoću da uhvatite grip, herpes, a ubrzava i zarastanje rana.

Ove žitarice su prava riznica magnezijuma, joda, cinka, kalijuma, fosfora i mnogih drugih minerala. Ovas blagotvorno deluje na organizam pod stresom i smanjuje simptome depresije. Takođe ima svojstvo antioksindansa koji savršeno čisti organizam od loših supstanci i osnažuje imunitet. Poboljšava kognitivne sposobnosti, pozitivno utiče na koncentraciju, memoriju i učenje.

Zob kao žitarica bogata vitaminima i mineralima

Zobene pahuljice tokom doručka mogu dosta pogodovati vašem imunološkom sistemu. Topljiva vlakna koja se nalaze u njima mogu smanjiti LDL ili tzv. “loš” holesterol. Zob takođe sadrži vitamine i minerale kao što su vitamin B1, gvožđe, cink, bakar, magnezijum, mangan, fosfor i selen.

Bademi jačaju imunitet

Bademi su bogat izvor vitamina E koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i smanjenje upale. Sve što je potrebno da učinite jeste da žvaćete dve do tri šake badema kako bi vaš imunološki sistem ojačao.

Nedostatak vitamina E može negativno uticati na sposobnost vašeg tela da se bori protiv infekcija. Nedavna studija pokazala je da uzimanje dnevne doze od 200 mg vitamina E poboljšava odgovor antitela na hepatitis B i tetanus nakon vakcinacije.

Avokado poseduje snažna antibakterijska svojstva

Avokado predstavlja svojevrsno skladište aminokiselina, zdravih masnoća i antioksidansa, koji može da vam pomogne da uravnotežite hormone i nadbubrežnu žlezdu. Osim toga, on daje i značajnu podršku imunološkom sistemu. Avokado ima antibakterijska svojstva, a ulje avokada čuva vaše srce zdravim.

Tamna čokolada i kakao kao saveznici u očuvanju imuniteta

Kakao utiče na povećanje imuniteta i pomaže u održavanju optimalnog nivoa holesterola u telu. Redovna konzumacija tamne čokolade poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema snižavanjem holesterola.

Tamna čokolada takođe pomaže u održavanju krvnog pritiska. Važno je konzumirati čokoladu u malim količinama, jer velika količina može dovesti do problema sa šećerom.

Crno vino neutrališe strana tela u organizmu

Kada se konzumira u kontrolisanim količinama, crno vino može da deluje kao izvrstan stimulans za jačanje imunog sistema. Vino pomaže u ubijanju stranih tela i određenih opasnih bakterija u organizmu.

Čaša crnog vina dnevno pojačava imunitet i štiti telo od hladnoće, groznice i poremećaja želuca. Ipak, trebalo bi biti oprezan jer previše konzumacije može oštetiti jetru i uništiti imunološki sistem tela, zato je neophodna umerenost.

Riba je značajni sadržalac masnih kiselina

Redovna konzumacija ribe je jedan od najboljih prirodnih lekova za jačanje imunološkog sistema. Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i cinka. Cink pomaže u izgradnji i popravljanju ćelija, dok su omega-3 masne kiseline prirodni antioksidansi i imaju protivupalna sredstva.

Pečurke pospešuju rad i proizvodnju belih krvnih zrnaca

Pečurke su odlična hrana za imunitet s obzirom na to da zahvaljujući svojim sastojcima utiču na proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca i čine ih agresivnijim u borbi protiv infekcija. Pečurke koje su posebno dobre za podizanje imuniteta su shitake, maitake, reisihi, kombuha i kefirske gljive.

Školjke kao odlično sredstvo u borbi protiv gripa

Iako nisu hrana koja se često jede kod nas, školjke spadaju među odlične namirnice za imunitet, pre svega jer su bogate selenom i cinkom koji pomažu belim krvnim zrncima da proizvode citokine koji se bore proitiv virusa, pre svega protiv virusa gripa.

Jačanje imunog sistema uz pomoć suplemenata

Čaj i limun na stolu pored lekova i papirnih maramica

Na tržištu se može naći veliki broj različitih suplemenata koji dolaze u vidu pilula ili praškova, a koji služe kao dodatak ishrani i predstavljeni su kao odlični saveznici za poboljšanje imuniteta.

Da li je to zaista tako?

S jedne strane, pojedini suplementi mogu imati svojih dobrih strana. To se pre svega odnosi na situacije kada ne možete sebi da priuštite dovoljno raznoliku ishranu, ili kad za tako nešto jednostavno nemate vremena. Tada suplementi mogu biti znatno lakši način da organizam dobije sve što mu je neophodno.

Ipak, ono što je važno napomenuti jeste da nikako ne smete uzimati ove proizvode na svoju ruku. Takođe, potrebno je naglasiti da neće svi dodaci ishrani delovati isto i da pojedini uopšte i neće imati uticaja na vaš organizam i imuni sistem.

Ovo je tačno zbog toga što imunitet ne čini jedan tip organa ili krvnih ćelija, već kao što smo napomenuli imuni sistem čini čitav splet organa i sistema, a nijedan suplement ne može da ih ojača sve odjednom. Naprotiv, često se može desiti da usput neki deo imunog sistema i oslabi.

Zbog svega navedenog, pre nego što se odlučite na upotrebu suplemenata, a to mogu biti kapsule za imunitet, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom kako biste odabrali pravi suplement.

Zašto je, ipak, bolje znati kako ojačati imuni sistem prirodnim putem?

Ono što je svakako preporuka stručnjaka jeste da uvek idete prirodnim putem, s obzirom na to da su prirodni nutrijenti bezbedniji, pre svega jer nisu štetni, čak i onda kada su dobri samo za jedan deo vašeg imunog sistema.

Navedene namirnice za imunitet svakako mogu na znatno bolji i prirodniji način da utiču na celokupno stanje organizma, a samim tim i da pospeše jačanje imuniteta. Ovoj misiji pridružio se i Imlek Balans+ imuno jogurt, koji je klinički ispitan i dokazano je da poseduje svojstva koja potpomažu jačanje imunog sistema.

Ostanite zdravi, a neka vaš saveznik na putu zdravlja budu i ostali naši proizvodi koji pozitivno utiču na stanje organizma i pomažu mu u optimalnom funkcionisanju. Zdravlje je najbitnije, stoga mu posvetite svoju pažnju!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.