Sos od pečuraka – kako napraviti najbolje soseve od pečuraka?

Sadržaj

Sos od pečuraka je verovatno jedan od omiljenijih soseva u kuhinjama širom sveta!

Ovaj dodatak jelu svoju popularnost najverovatnije duguje njegovom glavnom sastojku – raznim vrstama ukusnih pečuraka!

Ova specifična namirnica najpoznatija je u istočnoj kuhinji, poput kineske, ali je vrlo zastupljena i u Evropi. Smatra se da postoji preko stotinu hiljada vrsti pečuraka, iako se u kuhinji koristi tek nekoliko desetina vrsta.

U zavisnosti od dela sveta u ishrani su zastupljene i različite vrste pečuraka, ali su šampinjoni ubedljivo najpopularnija vrsta u svetu, kao i kod nas! Pečurke su namirnica specifične, pune teksture i blagog ukusa, zbog čega se savršeno kombinuju uz različite grupe namirnica i arome.

Sos od šampinjona je gotovo univerzalan dodatak jelu, koji se idealno uklapa uz različite vrste mesa, ali i pastu, pirinač i palentu kao prilog. Kremasti sos od pečuraka sa Moja Kravica pavlakom za kuvanje oplemeniće svako jelo bogatim mlečnim ukusom i podići ga na viši nivo restoranskog obroka.

U nastavku teksta otkrivamo vam kako napraviti najukusnije pečurke u sosu od pavlake i izdvajamo proverene recepte koje ćete želeti da isprobate.

#1 Sos od šampinjona za piletinu – napravite ukusno belo meso u sosu od pečuraka

Sos od šampinjona za piletinu je vrlo verovatno jedna od prvih asocijacija na soseve od pečuraka. Sama piletina u sosu jedna je od najčešće pripremanih specijaliteta za nedeljni ručak, a ukusno belo meso u sosu od pečuraka je vrlo verovatno jedan od omiljenih recepata u kuhinjama širom Evrope.

Zaista, malo ko može da odoli savršeno sočnom komadu belog mesa u mlečnom kremu neutralne pavlake za kuvanje koja predstavlja savršenu podlogu za različite dodatke. Pa je tako belo meso u sosu od pečuraka sa pavlakom za kuvanje jelo koje može biti i vrlo pikantno, ali i blagog, neutralnog ukusa, u zavisnosti od začina koje koristimo.

Bogat i pun ukus koji pruža standardni recept za sos od šampinjona za piletinu, može se dodatno naglasiti različitim začinima, koji ga mogu učiniti pikantnim ili kiselkastim u zavisnosti od preferencija. Neutralnost kremastog sosa od pečuraka dozvoljava mu da se odlično kombinuje ne samo uz belo meso, već i batak i karabatak, baš kao i pohovanu piletinu. Pileće šnicle u sosu od pečuraka su pak, verovatno najpopularnije.

Za pripremu biće vam potrebno:

  • 300 grama svežih šampinjona
  • 500 ml Moja kravica pavlake za kuvanje
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika fino usitnjenog peršuna
  • 1 kašičica suvog začina
  • 2 decilitra belog vina
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Luk sitno iseckati i dinstati na maslinovom ulju dok ne dobije staklastu strukturu. Dodati iseckane šampinjone na šnite i uliti 2 decilitra vina, usitnjen peršun i začine. Ostaviti da se dinsta na tihoj vatri. Kada su šampinjoni pustili vodu i omekšali, a vino isparilo, dodati pavlaku za kuvanje nakon čega i brašno – mešati konstantno dok se sos od pečuraka za piletinu ne zgusne.

Prijatno!

prikaz paste sa sosom od pečuraka

#2 Sos od pečuraka za šnicle – sva jelo od mesa bolja su uz sos od šampinjona

Sos od šampinjona za šnicle je onaj sos koji se takođe vrlo često može naći na nedeljnoj trpezi u domaćinstvima širom Srbije, ali i Evrope. Budući da su šampinjoni vrlo neutralnog ukusa, fantastično se kombinuju sa svinjetinom, teletinom i drugim vrstama crvenog mesa, a naročito često se koristi sos od šampinjona za šnicle!

Svako jelo od mesa bolje je uz sos od šampinjona za šnicle, ali neutralne osnovne namirnice poput pavlake i pečuraka, daju vam mogućnost pripreme i varijacija na temu kao što je brzi preliv od pečuraka, koji se po ukusu može pripremati i sa drugim vrstama kao što su bukovače, vrganji ili portobelo.

Preliv od pečuraka odlična je opcija uz roštilj, a priprema se za svega petnaestak minuta. Preliv od pečuraka možete napraviti i kao dodatak jelu sutradan i kreirati potpuno drugačije jelo od, recimo, ostataka roštilja ili pečenja od jučerašnjeg nedeljnog ručka!

Za pripremu biće vam potrebno:

Priprema sosa za šnicle:

Na zagrejanom maslinovom ulju prodinstati sitno iseckan crni luk, pa dodati iseckane pečurke i začine. Naliti vodom i dinstati dok pečurke ne omeknu. Kada voda ispari, dodati kiselu pavlaku i brašno i dinstati 5 minuta. Preliv je spreman za posluženje!

#3 Recept za beli sos od pečuraka za špagete – sos od pečuraka sa pavlakom za kuvanje za glavno jelo punog ukusa

Već smo pisali o najboljim receptima za soseve za špagete, a tamo smo pomenuli da je beli sos od pečuraka za špagete jedan od najomiljenijih širom sveta. Sos od pečuraka sa pavlakom za kuvanje predstavlja jedan od onih – nikada jednostavnijih recepata koji na kraju rezultiraju neodoljivom mlečnom, kremastom i punom ukusu.

Da li postoji nešto bolje od jednostavnog recepta koji se priprema za tili čas, a kreira jelo restoranskog kvaliteta koje ćete moći da poslužite i najzahtevnijim gostima sa istančanim ukusom.

Zasucite rukave, sipajte čašu omiljenog belog vina i pripremite ovaj ukusni beli sos od pečuraka sa pavlakom za kuvanje, koji predstavlja varijaciju na temu popularnog alfredo sosa – jednog od najomiljenijih belih soseva italijanske kuhinje!

Za pripremu sosa od pečuraka biće vam potrebno:

  • 50 grama Moja Kravica maslaca
  • 500 grama svežih pečuraka po izboru
  • 200 grama Moja Kravica kisele pavlake
  • 50 mililitara Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 40 grama gauda sira
  • 1 čen belog luka
  • So, biber i muskatni orah po ukusu

Priprema:

Na puteru propržite beli luk i pečurke. Kada pečurke ispuste vodu, dodajte pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku uz konstantno mešanje. Dodajte gaudu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte začine i mešajte dok se ne sjedini. Vaš beli sos od pečuraka za špagete je spreman, a možete ga dekorisati seckanim svežim peršunom – bon apettit!

prikaz burgera sa sosevima

#4 Sos od gljiva sa pavlakom za burger – za one koji žele da uvedu svežinu u svoj jelovnik

Za kraj, ostavili smo recept za sos od gljiva sa pavlakom za burger – samo za prave gurmane koji beskompromisno tragaju za punim ukusom, i smatraju da je svaka kalorija vredna toga! Sos od pečuraka i pavlake vrlo je dobro poznata kombinacija uz burger, a inspiraciju za recept pozajmljujemo iz poznate gurmanske američke kuhinje!

Sos od gljiva sa pavlakom može se praviti od različitih vrsta pečuraka, u zavisnosti od ukusa, uključujući i šitake, kao i šampinjone, vrganje i bukovače koje su poznate po svojoj mesnatoj strukturi. Ovaj sos savršeno funkcioniše i kao umak od pečuraka, budući da je nešto manje tečan, pa ako ukoliko uključite mašti na volju, možete da svoj gurmanluk podignete na sledeći nivo.

Uronite pohovane kolutiće luka ili pomfrit u sočan i kremast umak od pečuraka ili ga prelijte preko vrelih burgera sa kojih se već topi komad tvrdog sira – učinite vaš dan posebnim specijalitetom sa visokim brojem kalorija i isto tolikim nivoom hedonizma. Sreća može da stane u jedan zalogaj – ovakvi recepti to pokazuju.

Za pripremu biće vam potrebno:

  • 50 grama Moja Kravica maslaca
  • 250 grama pečuraka
  • 1 čaša Moja Kravica kisele pavlake
  • 250 mililitara Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 100 grama gauda sira
  • Beli luk u prahu, so i biber i drugi začini po ukusu

Priprema:

U veći tiganj rastopite maslac i na tihoj vatri propržite pečurke dok blago ne porumene. Kada su pečurke gotove, dodajte belog luka u prahu po ukusu. U drugi tiganj ulijte pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku, so, biber, i druge travkaste začine po ukusu i sjedinite masu. Zatim dodajte gaudu ili drugi tvrdi sir, sklonite sa vatre i promešajte kako bi dobili homogenu masu. Prethodno lepo upržene pečurke dodajte u mlečni sos i promešajte – vaš sos od gljiva sa pavlakom, odnosno umak od pečuraka je gotov! Uživajte!

Nadamo se da vam se dopala naša selekcija recepata za najukusniji sos od pečuraka i da ste u našem tekstu pronašli svog favorita koga nestrpljivo čekate da isprobate prvom prilikom!

Pun mlečni ukus pavlake za kuvanje moguće je ostvariti samo ukoliko je izrađena od najkvalitetnijeg mleka, zbog čega se Moja Kravica izdvaja kao omiljeni sastojak svih omiljenih tradicionalnih, ali i novijih recepata na trpezama svih generacija.

Prijatno.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.