Bakin kolač – specijalitet kome retko ko može da odoli!
Sigurno je da ste barem jednom uživali u jedinstvenom ukusu galeta iz bakine kuhinje, a ukoliko i sami želite da se oprobate u pripremi, imamo predloge za vas.
Za bakin kolač, recepti nisu veliki izazov, pa čak i oni manje iskusni snaći se sa pripremom i na svoju trpezu doneti slatke, ali i slane galete fantastičnog ukusa i teksture.
Bilo da preferirate mekane galete slatkog ukusa ili krckave slane specijalitete, kod nas ćete dobiti odgovor na sve svoje zahteve. Nastavite sa čitanjem našeg teksta i pronađite inspiraciju za najmekši bakin kolač!
Mekani bakin kolač – recept za galete uz proverene sastojke
Bakin kolač može biti mekan ili hrskav, u zavisnosti od sastojaka, načina pripreme, ali i vremena kada ga jedete. Ukoliko ste nestrpljivi, odmah nakon pripreme možete uživati u najmekškim galetama, a ako ipak možete da sačekate, vaš specijalitet biće nešto hrskaviji.
Kako biste na svoju trpezu doneli kolače baš kao što su nekada pripremale naše bake i mame, važno je da birate kvalitetne sastojke za njih.
Kako u gotovo svaki recept za bakin kolač ide mleko ili drugi mlečni proizvod, naš predlog je da birate proverene ukuse. Imlek mlečni proizvodi, posebno Moja Kravica mleko bez masti učiniće da vaši specijaliteti imaju pun ukus, ali i da budu manje kaloročni. Osim mleka možete odabrati i Moja Kravica jogurt, koji takođe možete i služiti kao prilog uz slane galete.
Pogledajte jednostavne i neobične recepte koje smo pripremili za vas i probudite ukuse detinjstva!
Recept za galete – bakin kolač autentičnog ukusa
Ako želite da na trpezu donesete jedinstven i dobro poznat ukus bakinog kolača, u obliku u kom smo ga nekada jeli i onog prepoznatljivog slatkog ukusa, onda je ovo najbolji recept za galete za vas!
Za mekani bakin kolač, recept sadrži svega nekoliko sastojaka koje gotovo svako od nas uvek ima u kuhinji, tako da je ovaj specijalitet odlično rešenje za one dane kada nemate puno vremena za kupovinu i pripremu.
Sastojci:
- 3 jaja
- 8 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- Manja šolja ulja
- 250 ml Moja Kravica mleka bez masti
- 500 g brašna
- Narendana kora jednog limuna
Priprema:
- Odvojite belanca od žumanaca i penasto umutite belanca.
- Dok mutite postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, mleko i narendanu limunovu koru, tako da tekstura bude što homogenija.
- Nastavite sa mućenjem, sve dok ne dobijete glatku masu.
- Ugrejte aparat za galete, kašikom sipajte smesu na sredinu, čvrsto preklopite aparat i pecite oko 5 minuta, dok bakini kolači ne budu prepoznatljive boje.
- Filovanje prepuštamo vama. Po ukusu možete ih preliti domaćim sirupom od voća, upotpunite jagodama sa šlagom, džemom ili čokoladnim kremom, pa čak i istopljenom čokoladom.
Uživajte uz mekane galete autentičnog ukusa!
Ako ipak preferirate hrskaviji bakin kolač, sve što je potrebno jeste da smanjite količinu mleka i nešto duže zadržite testo pod aparatom.
Bakin kolač sa jogurtom – recept za galete neodoljivog ukusa
Ako umesto mleka radije birate jogurt za slane i slatke specijalitete i tražite najmekše bakine kolače, ovaj recept za bakin kolač je nepogrešiv izbor za vas!
Sastojci:
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 450 g brašna
- 200 ml Moja Kravica jogurta
- 180 ml ulja
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Odvojite belanca i žumanca, pa belanca umutite u čvrst sneg i postepeno dodajte žumanca, vanilin šećer, kristal šećer uz mešanje.
- Potom sipajte jogurt i ulje, pa sve umutite mikserom, dok smesa ne postane penasta i poveća se.
- Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo, te pomešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
- Zagrejan aparat za galete namažite sa par kapi ulja, toliko da se sjaji, pa smesu sipajte kutlačom na sredinu.
- Poklopite i pecite dok bakini kolači ne dobiju prepoznatljivu zlatnu boju.
- Dok su topli, pospite ih šećerom u prahu ili filujte po želji!
Slane galete – recepti za slani bakin kolač neodoljivog ukusa
Da li volite slane galete?
Ili ih možda još niste probali?
Da, ovaj specijalitet može biti i slan, a neodoljiv ukus neće izostati i ovi domaći recepti zadovoljiće sve vaše apetite!
Za sve ljubitelje slanih specijaliteta pripremili smo nekoliko recepata za slane galete bogatog ukusa, za one koji preferiraju jednostavne ukuse, ali i nešto neobičnije varijante ovog specijaliteta.
Slane galete sa semenkama – recept za hrskav bakin kolač
Ako su vaš izbor hrskave, ili kako bi neki rekli krckave slane galete, recept koji smo pripremili, zadovoljiće sve vaše apetite. Bogat ukus i mnoštvo sastojaka učiniće da uživate u svakom njihovom zalogaju. Zahvaljujući jednostavnoj pripremi ovaj bakin kolač sa semenkama brzo će postati vaš omiljeni recept za večeru i doručak, ali i zdrave užine na poslu ili kod kuće.
Sastojci:
- 2 jaja
- 100 ml Moja Kravica mleka bez masti
- 200 ml jogurta Moja Kravica jogurta
- 1 kašičica soli
- 200 g Moja Kravica maslaca
- 500 g brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- 50 g susama
- 50 g suncokreta
- 50 g lana (po ukusu)
Priprema:
- U jednu posudu sipajte brašno, prašak za pecivo i so i sjedinite ih.
- Potom dodajte semenke po izboru i ponovo izmešajte. Lan, susam i suncokret samo su neki od predloga, a ukoliko ste ljubitelji kima, ili druge vrste semenki, uvek možete modifikovati recept po svojoj meri.
- U drugoj posudi umutite jaja, dodajte mleko, jogurt i prethodno otopljen puter, dodajte i suve sastojke, te umutite u glatku masu.
- Ostavite da odstoji oko 30 minuta. Za jednu turu dovoljne su vam dve kašike testa.
- Premažite aparat nauljenim ubrusom vrlo malo i stavite testo na sredinu donje ploče.
- Preklopite, dobro pritisnite da se rasporedi i pecite oko 5 minuta. Znaćete da su spremni kada dobiju prepoznatljivu zlatnu boju i postanu savršeno hrskavi!
Uz to imamo još jedan predlog za vas. Ako volite neobične ukuse i želite izuzetno zasitan doručak, slane galete sa semenkama, možete iskoristiti kao sastojak za sendvič!
Kako?
Jednostavno – galetu namažite Moja Kravica pavlakom, preko nje stavite hrskavu slaninicu, tanko narezan paradajz i krastavac i prekrijte još jednom galetom.
Slane galete sa sirom – odličan izbor za doručak
Ljubitelji sira, na pravom ste mestu!
Unesite inovacije u kuhinju i osim preukusnih pita sa sirom, pripremite slani bakin kolač bogatog ukusa u kom će svi uživati. Za pripremu ovog recepta ne treba vam puno vremena i ne morate imati posebne veštine. Baš kao i za prethodne recepte, dovoljan vam je samo aparat za galete, a svi koji su ga probali izjavili su da je ovo najbolji recept za bakin kolač!
Sastojci:
- 1 jaje
- 150 g pšeničnog brašna
- 150 g integralnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 ml Moja Kravica mleka bez masti
- 50 g otopljenog Moja Kravica maslaca
- 100 g Grekos sira
- 1-1,5 kašičica soli po ukusu
Priprema:
- U većoj činiji sjedinite pšenično i integralno brašno, dodajte prašak za pecivo, umućeno jaje, mleko i otopljeni puter.
- Potom dobro umesite rukama sve, kako bi se sastojci sjedinili.
- Izgnječite sir viljuškom, dosolite ga ukoliko volite slaniji ukus i dodajte ga smesi, te ponovo zamesite.
- Od ovako spremljene smese, pravite kuglice iste veličine i stavljajte ih u prethodno zagrejan aparat za galete.
Služite uz čašu Moja Kravica jogurta!
Slani bakin kolač sa sirom je odličan izbor za ukusan doručak na brzinu, jer je spreman za kratko vreme, a u njemu može uživati cela porodica.
Bakin kolač može biti i posan! Zamenite svoje omiljene Imlek mlečne proizvode ukusnim Oaza biljnim napicima od badema ili ovsa, i uživajte u posnoj varijanti omiljene poslastice!
Prijatno!
Nadamo se da su vam domaći recepti koje smo izdvojili probudli apetit, ali i želju da se što pre oprobate i naučite kako se pravi bakin kolač neodoljivog ukusa koji će oduševiti vaše ukućane!