Reforma torta – starinski i moderni reform recepti

Sadržaj

Reforma – prava klasika, često viđena na svečanim trpezama, ima bogatu istoriju koja seže kroz generacije. Putuje kroz vreme sve do svezaka sa receptima naših mama i baka.

Zbog toga – reform torta nije samo desert, već isprepletana priča o ukusima koji spajaju prošlost sa sadašnjošću!

Reforma se pravi na različite načine, uz igru sa sastojcima i njihovom količnom. Može biti pravi predstavnik starinskih kulinarskih vrednosti, koliko i modernih inovacija u kuhinji. U ovom blogu otkrićemo vam kako da savladate umetnost pravljenja reforme na starinski način, istovremeno dodajući dozu modernih gastro tajni, koji će zadovoljiti i najzahtevnije ukuse.

Pripremite se za putovanje kroz bogate korice od belanaca i otkrijte kako da te tradicionalne lepote spojite sa modernim dodacima koji će vašu reform tortu podići na sasvim novi nivo. Bez daljeg odugovlačenja, zaronimo u svet ukusa, mirisa i umeća – dobrodošli u carstvo najukusnijih reform torti!

Reform torta starinski recept – ovako su reformu pravile naše bake

Starinska reforma je jedna od najpopularnijih torti na našim prostorima već vekovima. Važi za izuzetno raskošnu, bogatu tortu, pošto ima mnogo oraha, čokolade, putera, jaja i drugih kvalitetnih sastojaka. Njen ukus je nezaboravan, a ovo je i uputstvo kako je možete napraviti.

Sastojci

  • Za kore:

  • 300g kristal šećera;

  • 12 belanaca;

  • 300g mlevenih oraha;

  • 2 kašike brašna;

  • Prstohvat soli.

  • Za fil:

  • 250 g šećera u prahu;

  • 12 žumanaca;

  • 100g čokolade za kuvanje;

  • 250g Moja Kravica maslaca.


Priprema

    Uključite rernu da se greje, na 200 stepeni.

    Priprema kora:

    1. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Dodajte šećer postepeno i mutite dok smesa ne postane glatka.

    2. Pažljivo dodajte mlevene orahe i brašno u smesu, najbolje postepeno. Nežno umutite, najbolje ručno, da bi belanca zadržala čvrstu teksturu.

    3. Pecite u podmazanom plehu obloženom papirom za pečenje oko 15 minuta, dok kore ne dobiju zlatnosmeđu boju. Nakon pečenja, ostavite kore da se ohlade pre nego što ih isečete na tri dela.

    Priprema fila:

    1. Umutite žumanca sa šećerom u prahu dok smesa ne postane svetla i penasta.

    2. Na srednjoj temperaturi, otopite čokoladu (najbolje u staklenoj posudi koju ćete prisloniti na šerpu, a zatim je lagano dodajte umućenim žumancima, mešajući dok smesa ne postane gusta.

    3. Ostavite fil da se ohladi pre nego što mu dodate umućeni maslac, dobro sjedinite sastojke.

    Slaganje torte:

    1. Postavite prvu koru na poslužavnik i premažite je filom. Ponavljajte postupak sa preostalim korama i filom, završavajući filom na vrhu.

    2. Po želji, ukrasite tortu mlevenim orasima ili čokoladnom glazurom.

    3. Ostavite tortu da odstoji u frižideru najmanje 24 sata kako bi se kore i fil savršeno sjedinili.

Starinska reforma na Markizin način

Food i lifestyle blogerka, a pre svega veliki hedonista, Markiza, redovno nas vodi kroz svoja čarobna gastro putovanja otkrivajući nam omiljene recepte na svom Instagram profilu (@markizaliving).

Ne čudi nas što kao vrsna poznavateljka poslastica – ni ona nije odolela reformi.

Evo i kako je Markiza pravi:

“Ovo je recept za reformu iz mamine sveske, sećam se da je baka za svaki rođendan ukućana pripremala baš ovu tortu i ovo je definitivno onaj recept koji se prenosi sa kolena na koleno, a kako provereno uspe iz prve, sačuvajte ga za sledeću priliku:

Sastojci za koru:

  • 12 belanaca
  • 150g šećera
  • 200g oraha (možete staviti i 150g mlevenih + 50g seckanih, sve je stvar ukusa)
  • 1 kašika brašna

Priprema:

  1. Pridržavajte se ovih pravila i kora će biti perfektna – mutite belanca 2-3 min, nemojte odmah stavljati šećer, već kašiku po kašiku i to kad krene da se formira pena, nikako na početku mućenja.
  2. Mutite sve dok se šećer potpuno ne rastopi (da ne bude krckav), a belanca u čvrst sneg. Orahe i brašno dodajete na kraju i nikako ih ne mutite, već promešajte špatulom ili ručnom mutilicom.
  3. Koru rasporedite na pleh debljine 1cm, obavezan je papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni 25 min.
  4. Kada koru izvadite iz rerne, neka se prohladi desetak minuta, a zatim je okrenite na drugi pleh i skinite papir. Ovo uradite dok je topla, jer nakon toga papir može povući površinski deo. Isecite na 3 jednaka dela.

Fil:

Priprema:

  1. Umutite žumanca i šećer u prahu dok smesa ne posvetli i ne bude penasta. Kuvajte na pari 10-12 min (ili u loncu za kuvanje na pari 6-8 min) tj. dok ne krene da se zgušnjava. Dodajte čokoladu, mešajte još 2-3 min.
  2. Potpuno ohladite fil (stavite providnu foliju da se ne stvori korica). Za to vreme umutite maslac sobne temperature. Ovo će dati kremastu strukturu filu.
  3. Kašiku po kašiku čokoladne mase dodajte maslacu i mutite još 2-3 min dok se ne sjedini. Premažite svaku koru. Ukrasite tortu orasima i rendanom čokoladom.”

Reforma torta video recept:

https://www.instagram.com/p/CzBFbukCMds/

Reforma torta – recept sa 20 jaja

Reforma sa 20 jaja zahteva promenu količine svih sastojaka. Ovo je veća torta od prethodnih i potrebno da se i njeni sastojci prilagode veličini za koju je pripremamo. Sledi recept za impresivnu reform tortu sa 20 jaja.

Sastojci za kore:

  • 20 jaja, odvojenih belanaca i žumanaca
  • Prstohvat soli
  • 600g kristal šećera
  • 600g mlevenih oraha
  • 4 ravne kašike brašna

Sastojci za fil:

Priprema:

Kore:

  1. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Postepeno dodajte kristal šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna.
  2. Dodajte mlevene orahe i brašno pa pažljivo umešajte u smesu.
  3. Pecite u velikom plehu obloženom papirom za pečenje na 180 stepeni oko 20-25 minuta ili dok kore ne dobiju lepu zlatno smeđu boju. Ohladite kore i isecite ih na tri dela.

Fil:

  1. Umutite žumanca sa šećerom u prahu dok smesa ne postane svetla i penasta.
  2. Stavite lonac na srednju temperaturu, postavite ga iznad lonca sa ključalom vodom (dupli kotao), i stavite umućena žumanca na taj lonac.
  3. Dodajte čokoladu za kuvanje i mešajte dok se ne otopi, a smesa postane gusta.
  4. Ostavite fil da se ohladi, a zatim mu dodajte umućeni maslac i dobro sjedinite sastojke.

Slaganje torte:

  1. Postavite prvu koru na poslužavnik i premažite je filom. Ponovite postupak sa preostalim korama i filom, završavajući filom odozgo.
  2. Po želji, ukrasite tortu mlevenim orasima ili čokoladnom glazurom.
  3. Ostavite tortu da odstoji u frižideru najmanje 24 sata kako bi se kore i fil dobro sjedinili.

Reforma od badema – novi recept za modernu domaćicu

Bademi su suptilnijeg ukusa od oraha i često se koriste kao zamena. U ovom modernom receptu za reform tortu, učinjeno je upravo to – orasi su zamenjeni bademima i tako je postignuto da starinska reforma lako postane modernija, a njen ukus sofisticiraniji.

Sastojci za kore:

  • 10 belanaca
  • Prstohvat soli
  • 250g šećera
  • 250g oljuštenih, a zatim samlevenih badema

Sastojci za fil:

Sastojci za glazuru:

Dodatno:

  • 50g oljuštenih, seckanih badema

Priprema:

Priprema kora:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane sjajna.
  3. Dodajte mlevene bademe i pažljivo ih umešajte u smesu.
  4. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite oko 20 minuta ili dok kora ne porumeni. Ponovite postupak za drugu koru.

Priprema fila:

  1. U šerpi za kuvanje na pari, kuvajte šećer i žumanca dok se ne zgusnu. Dodajte čokoladu i mešajte dok se rastopi. Ostavite fil da se ohladi.
  2. Umutite puter i dodajte ga ohlađenom filu, dobro sjedinite sastojke.

Filovanje i glazura:

  1. Na tanjir za tortu stavite jednu koru, uklonite papir za pečenje, raspodelite trećinu fila, stavite drugu koru i ponovite postupak.
  2. Ostavite tortu u frižideru preko noći.
  3. Sledećeg dana, uklonite gornji papir, oblikujte tortu po želji, i prelijte je glazurom koju napravite tako što ćete prokuvati mleko, šećer i puter, zatim dodati umućeno jaje i čokoladu.
  4. Stavite tortu u frižider da se glazura stegne, a zatim je ukrasite seckanim bademima.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.