Proja – recept za najbolju proju sa sirom, spanaćem i mnoge druge

Proja isečena na kocke.
Sadržaj

Proja – jelo koje miriše na detinjstvo.

Sigurni smo da ne postoji osoba koja nije uživala u ovom tradicionalnom jelu tokom odrastanja. Svačija baka imala je malo drugačiji recept za proju, koji se po nečemu blago isticao od ostalih.

Da biste ponovo osetili ukus detinjstva, potrebno vam je malo truda, volje i svega nekoliko sastojaka, a priprema je veoma jednostavna.

Osim što je izuzetno ukusna, proja je i sjajan izbor za zdrave obroke, pa je bez griže savesti možete uključiti u svoju redovnu ishranu. Nastavite da čitate naš tekst i pogledajte koji to recepti za proju mogu postati redovni specijaliteti u vašoj kuhinji!

Proja će biti uspešna samo uz kvalitetne i pažljivo odabrane sastojke

Proja, jedno od tradicionalnih jela sa naših prostora, pravi se od kukuruznog brašna koje je njen glavni sastojak, ali i sa drugim sastojcima koje mnogi od nas imaju u kuhinji.

Jednostavno i brzo se priprema i peče, te će za nešto više od pola sata biti na vašoj trpezi, pa tako proja sa sirom ili spanaćem može biti vaš izbor za brzi doručak ili jednostavan prilog uz zdrav ručak.

Osnova za recept je kukuruzno brašno koje ćete pronaći u najbližoj radnji, a pored toga, uglavnom vam je dovoljna kisela voda i naravno – mlečni proizvodi, sastojci koji proji daju onaj specifičan ukus i teksturu.

Kada u vaš recept za proju uključite Moja Kravica jogurt, ona će dobiti prepoznatljivu vazdušastu teksturu, koja izuzev fantastičnog ukusa, obezbeđuje užitak u svakom zalogaju. Pored toga, za popularnu proju sa sirom, ali i recepte sa drugim sastojcima, vaš najveći saveznik biće punomasni Grekos sir prepoznatljivog ukusa.

Projara – recept iz bakine kuhinje

Recept za proju sa sirom je omiljen među svim ljubiteljima domaćih recepata i najlepše bakine kuhinje. Prava, originalna proja sa sirom, ili projara, kako je mnogi zovu, jedna je od najpopularnijih i ujedno najjednostavnijih proja. Recept je krajnje jednostavan, te vam neće biti potrebno mnogo truda i sastojaka da na vašu trpezu donesete ukus koji budi sva čula! Jednom kada je pripremite, poželećete da je jedete svakog dana.

Sastojci:

Priprema:

Kada smo napisali da je projara sa sirom veoma jednostavna za pripremu – zaista smo to i mislili!

Umutite jaja, a potom dodajte sve sastojke. Sir je dovoljno malo izmrviti, kako bi ostali krupniji komadi u testu. Ako volite da vam projara bude slanija, može dodati malo soli. Sve dobro promešajte, podmažite pleh i testo ravnomerno rasporedite. Pecite oko 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 10-ak minuta pecite na 200 °C, a nakon toga na 180 °C.

Prijatno!

Proja sa spanaćem – recept za ukusan doručak

Da li volite peciva i pite sa spanaćem?

Spanać je zdrava i ukusna namirnica koja svakom jelu daje poseban šmek. Ukoliko je vaš izbor zdrava proja sa spanaćem, budite sigurni da će zasigurno oduševiti sve koji je probaju! Proja sa spanaćem je idealan izbor za one dane kada u vašu kuhinju želite da unesete nove ukuse.

Uz svega nekoliko sastojaka, brzo i jednostavno na trpezu donesite inovacije i proju savršenog ukusa i teksture.

Sastojci:

Priprema:

Umutite jaja, dodajte Moja Kravica jogurt, ulje, pšenično i kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Potom dodajte izdrobljen sir (za ovaj recept može da bude sitnije izdrobljen), spanać i so – ukoliko to želite. Smesu ostavite 10-ak minuta da odstoji, rernu zagrejte na 180 °C i pecite oko 30 minuta.

Svi oni kojima je možda dosadila klasična proja, recept za proju mogu vrlo lako obogatiti sastojcima koje požele. Ubacite spanać, masline ili čvarke i dobićete neobično i ukusno jelo očas posla!

Takođe, ukoliko ste ljubitelj pita i peciva sa bogatstvom raznovrsnih sastojaka, sigurno će vam se dopasti i naša carska pita savršenog ukusa.

Proja bez belog brašna – zdrav recept sa kukuruznim i speltinim brašnom

S obzirom na to da većina recepata sadrži belo pšenično brašno, mnogi traže zdravije alternative.

Ne brinite, imamo jednu za vas!

Ako želite da saznate kako se pravi proja bez belog brašna, pogledajte naš predlog i unesite novitete u svoju knjigu recepata.

Sastojci:

Priprema:

Umutite jaja, dodajte ostale sastojke i sve dobro promešajte. Modle za projice podmažite ili obložite korpicama i sipajte smesu. Po želji preko smese dodajte semenke lana, suncokreta i golice i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 °C.

Služite ih tople uz čašu jogurta. Prijatno!

Proja bez glutena – idealna opcija za zdrav obrok

Intolerantni ste na gluten?

Ne brinite, pred vama je proja bez glutena koja se vrlo jednostavno priprema. Evo i kako!

Sastojci:

Priprema:

Umutite jaja, dodajte jogurt, pa potom i preostale sastojke. Sir malo usitnite, kako bi ostale krupnije kocke i dobro promešajte. Testo za proju bi trebalo da bude kao smesa za palačinke, a ako je previše gusta, dodajte još jogurta ili kiselu vodu po ukusu. Pleh podmažite i smesu pravilno rasporedite. Neka se proja peče oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 250 °C, a potom smanjite temperaturu na 200 °C i pecite još 20-25 minuta.

Proja – recept sa tikvicama

Ovaj jednostavan recept za proju sa tikvicama rezultiraće ukusnim i sočnim jelom koje će zadovoljiti svačiji ukus. Kombinacija svežih tikvica, jogurta i mirisnog griza čini ovu proju neodoljivom. Bez obzira da li je pripremate za brz ručak ili večeru, ovaj recept će vam pružiti obrok bogat ukusima i teksturama.

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 2 dl Moja Kravica jogurta
  • 4 jaja
  • 1 čaša pšeničnog griza
  • 1 čaša kukuruznog griza (ili 2 čaše pšeničnog griza ako nemate kukuruzni)
  • 1/3 čaše ulja
  • So po ukusu
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema:

  1. Počnite tako što ćete naribati tikvice i posoliti ih. Nakon što ih posolite, ostavite ih da se ocede na ubrusu kako bi ispustile višak vode.
  2. Nakon što tikvice puste vodu, lagano ih izgnječite i iscedite kako biste uklonili preostalu tečnost.
  3. U veliku činiju stavite jaja, jogurt, ulje, pšenični griz i kukuruzni griz (ili dodatnu količinu pšeničnog griza ako koristite samo njega).
  4. Dodajte prašak za pecivo i dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
  5. U ovu smesu dodajte tikvice i pažljivo sjedinite sve sastojke.
  6. Pleh podmažite uljem i pospite brašnom kako se proja ne bi lepila.
  7. Smesu ravnomerno rasporedite u plehu i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
  8. Neka se proja peče 30 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Sačekajte da se prohladi i uživajte u ovom ukusnom obroku!

Da li je proja zdrava?

Sigurno ste se nekad zapitali ovo.

Da bismo dobili odgovor na to pitanje, dovoljno je da pogledamo glavni sastojak od kojeg se pravi proja – kukuruzno brašno.

Kukuruzno brašno koje čini njen najveći deo ima odlične efekte na ljudski organizam. Jedan od glavnih je svakako pozitivan efekat na varenje, odnosno digestivni trakt. Pomaže kod konstipacije i podstiče rad creva.

Osim toga, dugoročno će imati pozitivnog uticaja na zdravlje koštano-zglobnog sistema, snižavanje holesterola i prevenciju visokog krvnog pritiska.

Proja je bogata složenim ugljenim hidratima koji se sporo razgrađuju, te obezbeđuju telu dovoljno energije i dugo će vas držati sitim.

Naravno, važno je da je konzumirate u optimalnim količinama! Dodaćemo da je najzdravija varijanta proja bez belog brašna, u njoj možete uživati bez griže savesti!

Imlek proizvodi uvek su tu kao pouzdani sastojci koji svakom jelu daju specifičnu teksturu i neodoljiv ukus u kome će svi uživati, pa će tako i proja sa sirom, iz rerne izaći mekana i probuditi sva vaša čula i oduševiti sve koji je probaju! Nadamo se da su vam naši recepti bili inspiracija da zasučete rukave i u svoju kuhinju unesete prave domaće specijalitete!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.