Slane torte su izvrsna poslastica za sve prilike – od porodičnih okupljanja, preko slavske trpeze, do elegantnih večera sa prijateljima. One spajaju savršenu ravnotežu između hrskavih korica, sočnih punjenja i eksplozije različitih ukusa.
Naučićemo vas kako se pravi savršena slana torta sa tost hlebom, sa rozen korama ili sa krekerima. Uz to, napravićemo odlične filove i dekoraciju koja će slanu tortu koju pripremate pretvoriti u pravo umetničko delo.
Ovaj blog će vam pružiti svu inspiraciju i znanje koje je potrebno biste svoje kulinarske veštine podigli na potpuno novi nivo i pripremili ukusne slane torte za slavu i proslave koje će nadmašiti vaša očekivanja. Ostanite sa nama jer vas čekaju najbolji recepti za slane torte!
Brza slana torta sa tost hlebom
Savršena kombinacija slojeva, sočnih filova i bogatih ukusa, sve to u jednoj jedinstvenoj slanoj poslastici – slanoj torti sa tost hlebom! Brza slana torta sa tost hlebom je idealno rešenje kada želite ukusno i efektno predjelo koje se priprema bez mnogo truda. Zahvaljujući slojevima mekanog hleba, kremastih namaza i sočnih dodataka, ova slana torta izgleda svečano, a pravi se brzo i jednostavno, pa je savršena za rođendane, druženja ili porodične proslave.
Evo i recepta za ovo fantastično predjelo.
Za 12 porcija slane torte potrebno je: 400g majoneza Malo soli 300g šunke po želji 4-5 kiselih krastavčića (zavisno do njihove veličine) 2 kašike kečapa 100g Grekos sira 200g Imlek trapista 4 kuvana jaja 2 cela tost hleba
Sastojci
Prvo ćemo pripremiti fil. U velikoj činiji, kombinujte majonez i kiselu pavlaku. Dodajte malo soli po ukusu i pažljivo promešajte smesu. Sada podelite ovaj fil na tri jednaka dela. Uklonite korice sa hleba koristeći nož kako biste ih odstranili. Podelite parčiće na 3 jednaka dela – za tri sloja slane torte. Na većoj posudi ili tacni, složite prvi deo tost hleba u jednom sloju. U jedan deo fila dodajte izrendana tvrdo kuvana jaja i sitno seckane kisele krastavce. Ovaj fil ravnomerno rasporedite preko prvog sloja hleba. Stavite drugi sloj tost hleba preko fila. U drugi deo fila dodajte izrendanu šunku i izmrvljeni grčki sir. Ovaj fil ponovo ravnomerno rasporedite preko tosta. Stavite treći sloj tost hleba. U preostali deo fila dodajte kečap i izrendani trapist. Ovaj fil nanesite na treći sloj tost hleba. Po želji, možete posuti još malo izrendanog trapista odozgo, ili ukrasiti sa rendanim jajima i kiselim krastavčićima, ali to ostavljamo vama na slobodnu interpretaciju.
Priprema
Uz ovaj recept za slanu tortu sigurno ćete biti zadovoljni postignutim rezultatima! Uživajte u pripremi i degustaciji slane torte od tost hleba.
Slana torta sa rozen korama
Slana torta sa rozen korama je savršen spoj jednostavne pripreme i bogatog ukusa. Umesto slatkog deserta, ovaj recept nudi slanu varijantu koja se puni kremastim filovima, suhomesnatim proizvodima i povrćem. Izgleda dekorativno, a istovremeno je lagana i zasitna, pa je odličan izbor za sve vrste proslava i svečanih trpeza.
Sastojci:
- 8 slanih rozen kora
- 700 g Moja Kravica kisele pavlake
- 100 g Kremsi krem sira
- 150 g majoneza
- 250 g šunke
- 4 jajeta
- 100 g kiselih krastavčića
- 150 g Grekos grčkog sira
Priprema:
- Počnite tako što ćete skuvati jaja i ostaviti ih da se ohlade. Nakon toga, izrendajte sir, jaja, šunku i kisele krastavčiće.
- U većoj činiji pomešajte kiselu pavlaku, majonez i krem sir, dobro mešajući dok ne postignete homogenu smesu. Izdvojite 350 g ovog fila sa strane, njega ćemo koristiti za kasniju dekoraciju.
- Preostali fil podelite na dva jednaka dela. U jednu polovinu dodajte izrendana jaja i šunku, a u drugu dodajte izrendane kisele krastavčiće i 100 g sira. Pažljivo promešajte sastojke kako biste ravnomerno rasporedili ukuse.
- Sada sledi slaganje slane torte. Postavite jednu koru, zatim nanesite fil sa šunkom i jajima, zatim ponovo u tortu stavite koru, pa fil sa krastavčićima i sirom, i tako nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite slaganje sa još jednom korom na vrhu.
- Prekrijte celu tortu krpom ili folijom, a preko toga stavite nešto teško (na primer, knjigu ili tepsiju). Ostavite tortu da odstoji najmanje 30 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.
- Nakon što je odstojala, premažite celu tortu sačuvanim filom od pavlake, majoneza i krem sira. Pospite rendanim sirom preko fila.
Slana torta sa rozen korama je sada spremna za serviranje! Ova slana torta spada u najlepše slane rozen torte i mnogima je omiljena. Uživajte u pripremi slane torte sa rozen korama koja će zadovoljiti vaša nepca.
Slana torta sa krekerima
Slana torta sa krekerima priprema se vrlo lako. Ovo je jednostavan, ukusan i brz recept koji možete da pripremate za najrazličitije prilike i svaki put izazovete oduševljenje kod prisutnih. Može biti sjajno predjelo, ali i dobar izbor za doručak ili večeru.
Evo i kako se pravi slana torta sa krekerima:
Sastojci:
- ½ kg krekera (slani keks po želji)
- 4 dl Moja Kravica jogurta
- 200 g susama
- 200 g rendanog Iriškog sira
- 200 g majoneza
- 2 čaše Moja Kravica kisele pavlake
- 400 g šunke
Priprema:
- Za pripremu fila, prvo pomešajte rendani kačkavalj sa kiselom pavlakom i seckanom šunkom, kreirajući bogat i kremast fil.
- Susam propržite dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.
- Uzmite duboki sud četvrtastog oblika i obložite ga folijom. Zatim ravnomerno pospite proprženim susamom po dnu.
- Krekere provucite kroz jogurt i poređajte ih preko susama.
- Premažite sloj krekera pripremljenim filom, stvarajući tako još jedan bogat i ukusan sloj.
- Dodajte još jedan red krekera preko fila, kreirajući slojevitu i bogatu strukturu.
- Sada ostavite tortu u frižideru da prenoći kako bi se lepo stegla i kako bi se svi ukusi sjedinili.
- Nakon što je slana torta odstajala, izvucite je iz suda tako da susam bude na vrhu, a zatim je prenesite na poslužavnik.
- Vreme je da je isečete na štangle i poslužite!
Kada je u pitanju ova slana torta recept je brz i jednostavan – idealan za situacije kada ste u žurbi a potrebna vam je ukusna grickalica!
Slana torta sa oblandama
Slana torta sa oblandom je idealan izbor za sve ljubitelje hrskave strukture i bogatih, slanih ukusa. Kombinacija oblandi, kremastih filova i pažljivo odabranih sastojaka čini da ova slana torta bude savršen dodatak svakoj trpezi, bilo da se radi o porodičnom ručku, slavlju ili laganom obroku s prijateljima.
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi (5-6 listova)
- 500 g Moja Kravica kisele pavlake
- 200 g majoneza
- 200 g šunke iseckane na sitne kockice
- 4 kuvana jajeta
- 150 g kiselih krastavčića iseckanih na sitno
- 200 g rendanog kačkavalja
- 100 g Moja Kravica krem sira
- So i biber po ukusu
Priprema
- U velikoj činiji pomešajte kiselu pavlaku, majonez i krem sir, pa dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
- Podelite smesu na tri dela kako biste napravili različite ukuse fila.
- U prvi deo fila dodajte iseckana kuvana jaja i šunku.
- U drugi deo fila dodajte sitno iseckane kisele krastavčiće i rendani kačkavalj.
- Treći deo fila ostavite neizmenjen – koristićete ga za spoljni sloj i dekoraciju.
- Položite prvi list oblande na ravnu površinu (poslužavnik ili tacnu).
- Ravnomerno nanesite prvi deo fila sa jajima i šunkom, pa prekrijte sledećim listom oblande.
- Na drugi list oblande nanesite fil sa krastavčićima i kačkavaljem, ravnomerno ga raspoređujući.
- Nastavite postupak slaganja dok ne potrošite sav fil i oblande, završavajući poslednjim listom oblande.
- Premažite celu tortu preostalim filom (treći deo) i ukrasite po želji. Možete koristiti rendani kačkavalj, seckane krastavčiće, šunku ili čak ukrasiti seckanim peršunom za dodatnu svežinu.
- Prekrijte tortu plastičnom folijom i ostavite je u frižideru najmanje 4 sata (najbolje preko noći) kako bi se oblande omekšale i ukusi sjedinili.
- Nakon hlađenja, izvadite tortu iz frižidera, isecite je na željene oblike i poslužite. Idealno se slaže uz lagane salate ili kao predjelo uz glavno jelo.
Slana torta sa oblandama je odličan izbor za sve koji žele brzo i jednostavno jelo, a istovremeno žele impresionirati goste svojim kulinarskim umećem. Uživajte u pripremi i degustaciji ovog hrskavog i kremastog specijaliteta!
Pogledajte i ostale recepte za slane kiflice, gibanicu, carsku pitu i ostale slane zalogaje.
Uz ove recepte, sigurni smo da ćete biti prezadovoljni rezultatima i da će slana torta nadmašiti vaša očekivanja!


1 komentar na “Slana torta – recept za slane torte na više različitih načina”
Odusevila sam se ukusom navedenih slanih torti sa Imlekovim proizvodima. Za svaku preporuku u svim prilikama svi će biti iznenadjeni
Divnim ukusima.