Predjelo je tradicionalna uvertira u glavno jelo, koja se u našem narodu rado jede pred svaki ručak, a obavezno svečani. Drugačije ga zovemo i „mezetluk“, kao i „zakuska“.
Topla i hladna predjela tu su da goste pripreme za glavne obroke i zagolicaju im nepca najraznovrsnijim ukusima, a mnogi ih čak i više vole nego glavna jela.
Tražite ideje za predjelo za različite prilike?
Bilo da tražite predjela za slavu, rođendan, ili drugo veliko okupljanje, ideja za ukusne zalogaje nikad dosta!
U narednim redovima pronađite ideje za tople i hladne zakuske, kao i odgovor na pitanje kako servirati predjelo na sjajan način!
Hladna predjela – recepti za ukusnu zakusku
Hladno predjelo je odličan način da istaknete svoju kreativnost i pred goste iznesete hranu bogatog ukusa i visokog kvaliteta. Imlek mlečni proizvodi su neizostavan saveznik svake bogate trpeze, bilo da govorimo o slavama ili drugim događajima sličnog tipa. Evo naših predjela za serviranje predjela, kojima će retko ko odoleti.
Kanapei – moderna hladna predjela za svačiji ukus
Za kanapee vam ne treba puno umeća, a ova predjela su odlična za svaku priliku – svakodnevnu, koliko i svečanu! Čak iako niste iskusni u kuhinji, ove slane zalogaje pripremićete jednostavno, a u čitavom procesu biće vam zanimljivo. Evo nekih od naših predloga za predjela sa kanapeima.
Sastojci:
- baget
- čeri paradajz
- masline
- Moja Kravica krem sir
- Moja Kravica pavlaka sa šunkom
- Moja Kravica maslac
- svinjska pečenica
- dimljena ćureća prsa
- Gauda kačkavalj
- tortilje
- dimljeni losos
- limun
- krastavac
Priprema:
Kod pripreme kanapea možete pustiti mašti na volju, jedino što je bitno je da prilagodite količinu broju gostiju.
Naš predlog je da tanko naseckate baget, namažete maslac, preko stavite komadić suhomesnatog proizvoda po ukusu, tanko naseckan kačkavalj i na vrh dodate polovinu čeri paradajza ili maslinu, po vašem ukusu. Probodite čačkalicom i slažite na poslužavnik.
Kako biste kreirali što raznovrsniji meni, napravite i kanepee drugačijeg ukusa uz jedinstvenu pavlaku sa šunkom. Tortilju malo zagrejte na tiganju i naseckajte na listove, pa premažite pavlakom sa šunkom, preko stavite tanko naseckan kačkavalj i polovinu čeri paradajza.
Za one koji žele da donesu moderna hladna predjela na svoj sto, predlog je da baget bogato premažete krem sirom, stavite listić dimljenog lososa na koji ste prethodno nakapali nekoliko kapi limuna i tanko nasečen kolut krastavca. Po želji možete dodati i začinsko bilje, naseckan praziluk ili drugo povrće.
Ukus će biti očaravajuć!
Salata za predjelo – recept koji se brzo i jednostavno sprema
Salate za predjelo su vaš kec u rukavu! Za sve koji nemaju puno vremena najbolji izbor su salate za predjelo. Količinu predjela prilagodite broju gostiju i sezoni tokom koje pripremate specijalitete. Pogledajte naš predlog.
Sastojci:
- pileći file
- Grekos sir
- krastavac
- čeri paradajz
- masline
- origano po ukusu
Priprema:
- Vaša sveža salata biće gotova očas posla! Sve što je potrebno je da povrće dobro operete;
- Paprike naseckajte na listiće, a krastavac na kolutove.
- Sir isecite na manje kocke, a čeri paradajz na polovine.
- Piletinu začinite po ukusu i propržite na malo ulja.
- Prvo pomešajte povrće, dodajte piletinu i na kraju sir.
Po ukusu, salata se može začiniti origanom.
Voilà!
Recepti za topla predjela koji se jednostavno pripremaju
Pored hladnih, ne zaboravite na topla predjela koja su tu da svojim ukusom očaraju sve goste i na sjajan način ih pripreme za glavna jela. Kako je priprema trpeze za veliki broj gostiju obično naporna, želja svake domaćice i domaćina je da pronađu recepte za ukusna, a brza jela.
Baš takve ideje za toplo predjelo dajemo vam u nastavku!
Vazdušasta gibanica – recept za predjelo neodoljivog ukusa
Miris vruće gibanice, najpopularnije pite sa sirom, privlači sve ljubitelje peciva, ali i one koji to nisu.
Kao neizostavna gošća slavske trpeze, ali i svake druge svečane trpeze, dolazi specijalna pita sa sirom!
Ukusna, sočna iznutra, a hrskava spolja, zadovoljiće apetite svih gostiju.
Sastojci:
- 500 g kora za gibanicu
- 300 g Moja Kravica sitnog sira
- 2 šoljice ulja
- 1 čaša Moja Kravica kisele pavlake
- 2 jaja
- malo soli po potrebi
Priprema:
- Umutite dva jaja i dodajte malo kisele vode, pa nastavite sa mućenjem
- Zatim sipajte ulje i sitan sir i sve dobro promešajte;
- Na kraju dodajte pavlaku. Ponovo izmešajte sastojke.
- Tepsiju premažite uljem i krenite sa ređanjem kora. Jednu stavite na dno tepsije, dve kore zgužvajte, umočite u fil i razvucite po tepsiji.
- Potom stavite još jednu koru, pa dve zgužvane i umočene u fil i tako dok ne potrošite sav materijal.
- Vodite računa da imate jednu poslednju koru. Premažite je uljem i i pecite gibanicu na 180°C dok korice ne poprime zlatnu nijansu.
Servirajte kao toplo predjelo!
Za više recepata za ovaj specijalitet, ovde pročitajte naš tekst u kome se nalaze recepti za gibanicu.
Izuzev ove pite, na vašoj trpezi mogu se naći i carska pita, slane kiflice, kao i slatke kiflice za dezert.
Pileća krem čorba kao nenadmašivo toplo predjelo
Nakon slanih zalogaja, vreme je da na sto iznesete predjelo u vidu tople, kremaste i ukusne krem čorbe! Jednostavna priprema čini je nepogrešivim izborom za slavlja razlicitog tipa. Pogledajte recept koji smo pripremili za vas.
Sastojci:
- 150 ml Moja Kravica pavlaka za kuvanje
- 1, 3 l vode
- 3 pileća bataka sa karabatakom
- 2 šargarepe srednje veličine
- 1 koren paškanata
- 1 koren peršuna
- 80 g korena celera
- 2 srednja krompira
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 vezica peršuna
- 1 kockica za pileću supu
- suvi biljni začin
- mleveni biber
- ulje
Priprema:
- Pileće meso operite, očistite i rasecite tako da odvojite batak i karabatak.
- Šargarepu, paškanat, koren peršuna i celer operite, očistite i isecite na krupnije komade. Oljuštite, operite i isecite krompir i crni luk. Beli luk očistite i nemojte seckati.
- Sipajte ulje u šerpu i zagrejte ga na srednjoj temperaturi, pa ubacite meso da se proprži malo sa obe strane, koliko da promeni boju.
- Zatim dodajte naseckano povrće i nalijte oko 1, 3 l tople vode. Dodajte i izmrvljenu kockicu pileće supe i sve promešajte.
- Kuvajte na tihoj vatri dok ne provri. Dodajte biber i suvi biljni začin po vašem ukusu. Nastavite sa kuvanjem dok meso skroz ne omekša.
- Kada je povrće kuvano, a meso omekšalo, sklonite šerpu sa ringle, odvojite meso i šargarepe, a ostatak smese ispasirajte ručnim blenderom.
- Meso odvojite od kože i kostiju i iscepkajte, a šargarepu isecite na krugove.
- U čorbu vratite ovako obrađeno meso i šargarepe i ponovo stavite na ringlu da provri još jednom.
- Kada čorba provri sipajte kremastu pavlaku za kuvanje. Kuvajte oko 2 minuta i sklonite. Iseckajte peršun i dodajte ga čorbi.
Poslužite toplo, kremasto predjelo gostima!
Predjela za slavu – uz malo truda kreirajte trpezu za pamćenje
Na slavskoj trpezi mogu da se naći baš svi specijaliteti koje smo istakli u redovima iznad. Izuzev toga, ne smemo zaboraviti na neke od tradicionalnih predjela koja će se dopasti svim gostima.
Ovo su naši recepti za predjela za slavu koji će oduševiti sve prisutne!
Slana torta kao kraljica trpeze
Ukusna, kremasta i svima omiljena – slana torta jedno je od najpoznatijih predjela za slavu!
Slana torta i slani rolat prave se vrlo slično, pa razmislite o ovim važnim pruža vam mogućnost da budete kreativni, a mi vam dajemo samo jedan od predloga.
Sastojci:
- 18 parčića tost hleba
- 200 g Moja Kravica krem sira
- 300 g Moja Kravica kisele pavlake
- 100 g majoneza
- kašika kečapa
- 100 g šunke ili drugog suhomesnatog proizvoda po izboru
- 2 kuvana jaja
- 4 kisela krastavčića
- 100 g Gauda kačkavalja
- peršun i kuvano žumance za dekoraciju
Priprema:
- U jednoj činiji pomešajte pavlaku, krem sir i majonez, promešajte, pa podelite smesu na tri dela.
- U prvi deo dodajte naseckanu šunku i kečap.
- U drugi fil dodajte narendana kuvana jaja i krastavčiće koje se prethodno naseckali i ocedili od viška vode.
- Za treći fil narendajte kačkavalj.
- Odvojite sredinu tost hleba od korica i u pleh ređajte 6 parčića za prvu koru. Preko stavite prvi fil.
- Zatim od 6 parčića tost hleba napravite drugu koricu, stavite drugi fil i ponovite postupak sa trećom korom i filom.
- Kao dekoraciju koristite malo peršuna i narendano kuvano žumance.
Količinu prilagodite veličini slane torte, tako da čitava površina bude prekrivena.
Očekujte ovacije svih prisutnih!
Suhomesnati proizvodi i kačkavalj – neizvostavan deo predjela
Kod poslužavnika sa suhomesnatim proizvodima nema puno filozofije.
Na njemu se mogu naći različite kobasice, slanina, suvi vrat, pečenica, pršuta – šta god vi želite! Složite ih na kreativan način i poslužite.
Za poslužavnik sa kačkavaljima, predlažemo vam našu Gaudu, Iriški sir i Trapist. U sredinu stavite preukusan Grekos sir i nekoliko kuvanih jaja. Kuvana jaja pripremite neporsredno pre dolaska gostiju kako biste bili sigurni da se neće pokvariti.
To je to – predjelo spremno za serviranje na trpezu!
Kao deo lagane zakuske ne zaboravite na slane rolate, o kojima smo pisali u ovom tekstu. Uz nekoliko naših predloga neće vam biti teško da odaberete rolat po vašem ukusu. Pored toga, možete napraviti i slane torte bogatog ukusa i izgleda.
Dodajte i jednostavne i brze salate za slave, među kojima su najpopularnije ruska salata i mimoza. Da biste se u potpunosti pripremili za zadatke koji su pred vama, pogledajte i naš tekst sa receptom za slavski kolač – neizostavan na slavskoj trpezi.
U našim tekstovima pronađite ideje za predjelo za slavu i druge prilike i pripremite se na vreme!
Kako servirati predjelo?
Pripremili ste topla i hladna predjela i sada se pitate kako da ih poslužite?
Prezentovanje vaših ruku dela, jednako je važno kao i njihov ukus.
Stoga, predlažemo vam da budete kreativni u ovom segmentu.
Jedan poslužavnik namenite suhomesnatim proizvodima. Suvo meso dekorišite čeri paradajzom, a koru od krastavca možete upotrebiti kao specijalan ukras. Isecite tanke listove krastavca i uvijte ih u oblik ružica.
Dekoraciji dodajte listiće peršuna i drugih zeljastih biljaka po izboru. Pored ovog tanjira postavite drugi sa kačkavaljima i različitim sirevima koji možete upotpuniti grožđem (ukoliko ga pronađete u periodu slava). Slani ukusi sireva odlično se dopunjuju sa voćnim! Nakon toga slede kiflice i pita, a u činije manjih dimenzija sipajte raznovrsne sosove i umake. Na sredinu stola istaknite predjelo na čačkalici koje u najraznovrsnijim bojama predstavlja sjajan ukras.
Ne zaboravite na salate za predjelo koje takođe možete ukrasiti. Predlažemo vam da složite više manjih činija kako bi svaki gost mogao sa lakoćom da dođe do salate.
Da biste svoju trpezu učinili još lepšom, odaberite dekorativne salvete i prstenove za salvete koji izgled svakog stola podižu na viši nivo i dodatno ističu vaše predjelo za slavu!
Nadamo se da su vam predloženi recepti bili inspiracija za slavsku trpezu, kao i da ste saznali kako servirati hladno i toplo predjelo. Pustite mašti na volju i kreirajte nezaboravne specijalitete!
1 komentar na “Predjela – recepti i ideje za topla i hladna predjela”
Sve je jako lepo i korisno. Hvala vam. Imlekove prizvode koristim od kad postoje.