Gibanica recept – kako se pravi najbolja gibanica?

Sadržaj

Da li pamtite miris gibanice iz bakine kuhinje?

Tradicionalna gibanica sa sirom priprema se sa svega nekoliko sastojaka, od kojih su glavni – sir, jaja i jogurt.

Primamljiv miris i još bolji ukus razlog su zbog kog gotovo svaki ljubitelj kulinarstva želi da nauči kako se pravi gibanica i u svoju kuhinju unese dobro poznat miris i neodoljiv ukus ove specijalne pite.

Kako se u našoj nacionalnoj kuhinji koriste brojni sastojci za pripremu jela, tako se i ova pita može pripremati sa drugim sastojcima izuzev sira. Ako želite da se na vašoj trpezi nađe prava domaća gibanica, recepti koje ćete naći u našem tekstu pomoći će vam da to i postignete, a sastojci iz Imlek asortimana mlečnih proizvoda učiniće da uživate u svakom zalogaju!

Gibanica – specijalitet poznat širom Balkana

Ova specifična pita sprema se uglavnom sa sirom, nešto debljim korama od klasične pite i sa svega nekoliko sastojaka, a recepti za nju su raznoliki. Može biti sa mesom, ali i sa drugim sastojcima koje kreativni ljubitelji kulinarstva dodaju.

Kao i carska pita, popularna je širom Balkana i poznata pod mnogim imenima. U Makedoniji je istog imena, u Bugarskoj se naziva banica, a postoji nekoliko varijacija i na teritoriji naše zemlje, pa je tako jedna od popularnijih Rtanjska gibanica.

Ako je najbolja gibanica sa sirom iz bakine kuhinje bila pravi užitak za vas, onda sigurno želite da saznate koji su recepti za baš takvu tradicionalnu pitu, koja je hrskava spolja, ali sočna pri svakom zalogaju.

Dobra vest je da ovaj specijalitet može biti i deo vaše trpeze uz jednostavan recept i kvalitetne sastojke. Najvažniju ulogu igra sir, kao glavni sastojak koji daje specifičan šmek ovoj piti.

Uz Moja Kravica sitan sir, idealan za sve vrste pita neće vam biti teško da za ukusan doručak napravite specijalitet u kome će svi uživati!

Kako se pravi gibanica – recept za gibanicu fantastičnog ukusa

Najbolji recept za gibanicu je onaj koji ćete jednostavno spremiti i koji će vašim nepcima pružiti apsolutno zadovoljstvo pri svakom zalogaju. Za tradicionalanu pripremu ove pite potrebno vam je svega nekoliko sastojka, malo umeća i volje, te će se pred vama naći prava gibanica kojoj će retko ko odoleti!

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 500 g Moja Kravica sitnog sira
  • 3 -4 jaja
  • 1 kafena šoljica ulja
  • 3 kafene šoljice kisele vode
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Okrugli pleh pouljite i na dno stavite jednu koru, pa je malo poprskajte uljem. Zatim preko nje stavite drugu koru, poprskajte uljem i dodajte šaku sitnog sira. Potom postupak ponovite sa sledećom korom i svakom narednom, tako da pratite redosled kora-sir, dok ne utrošite sav materijal. Ređanje završite korom.

Za fil izmešajte 3 jaja sa šoljicom ulja, kiselom vodom i 2 kašičice soli. Pitu koju ste napravili isecite na ravnomerne delove i prelijte pripremljenim filom, tako da on bude podjednako raspoređen po celom plehu i adekvatno natopi kore. U rerni zagrejanoj na 200 °C pecite oko 30 minuta, dok kora ne porumeni.

Kada izvadite iz rerne, okrenite na drugu stranu, tako da ono što je bilo dole sada bude gore i servirajte.

Uživajte!

Gužvana gibanica sa sirom – recept za vazdušastu pitu fantastičnog ukusa

Osim klasičnog ređanja kora, iskusni kulinarski majstori došli su na ideju da se oprobaju u nešto drugačijem načinu pripremanja pite i tako je nastala fantastična gužvana gibanica koja ima specifičnu vazdušastu strukturu.

Ukoliko ste već probali ovakvu pitu, znate da je ukus zaista jedinstven, a uz svega nekoliko sastojaka lako se može naći i na vašoj trpezi. Ako želite da vam uspe gužvana gibanica sa sirom, recept koji smo pripremili za vas biće vam vodilja za pravo gurmansko zadovoljstvo!

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 250 g Moja Kravica sitnog sira
  • 2 jaja
  • 100 ml Moja Kravica jogurta
  • 150 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • pola šoljice vode

Priprema:

U pola šoljice obične vode stavite kašiku ulja i promešajte. Tepsiju premažite uljem, stavite jednu koru, premažite je mešavinom ulja i vode, zatim ponovite postupak sa drugom korom. Nakon toga potrebno je da napravite fil – umutite jaja, dodajte sitan sir, jogurt i ulje, pa sve dobro izmešajte, dodajte kiselu vodu i ponovo promešajte. Uzmite dve kore, potopite ih u fil i stavite u pleh jednu pored druge.

Prekrijte ih jednom korom, tako da ne viri iz tepsije, pa ponovite postupak sa natopljenim korama. Ovako ređajte kore dok ne potrošite sav materijal. Završite sa dve suve kore, premazane mešavinom vode i ulja. Pecite oko 40 minuta na 200 °C. Tokom pečenja smanjite temeraturu na 150 °C, a gužvana gibanica će biti spremna kada korica porumeni.

Prijatno!

Uz kremasti dodatak gibanica sa sirom će biti još ukusnija

Da li ste znali da uz samo jedan dodatak, vaša gužvana gibanica može biti još boljeg ukusa?

Kada uz toplu pitu servirate Moja Kravica pavlaku sa šunkom ili pavlaku sa pečurkama, vaš specijalitet dobija sasvim nov i bogat ukus.

Ne morate seckati i termički obraditi pečurke, niti kupovati šunku, jer Moja Kravica pavlake sa ukusom doneće vašem obroku baš sve što je potrebno! Kremasta tekstura i neodoljiv ukus doprineće da u gibanici uživate još više i vaš doručak učinite pravim gurmanskim zadovoljstvom.

Ako vas zanima koji sve recepti mogu da sadrže ovaj neodoljiv mlečni proizvod, pročitajte naš tekst o brzim obrocima sa Moja Kravica pavlakama sa ukusima.

Pizza gibanica – pita intenzivnog ukusa

Kombinacija sastojaka za picu i kora za pitu?

Može!

Svi koji vole popularni italijanski specijalitet, zasigurno će uživati u ovoj jedinstvenoj piti. Ako je vaš izbor pizza gibanica ili pica pita sa korama, recept koji smo pripremili biće vam pravo zadovoljstvo za spremanje, budući da je veoma jednostavan.

Sastojci:

Priprema:

Umutite jaja, dodajte malo mleka, ulja i izrendanog Iriškog sira, zatim izgnječen Grekos sir, kečap i origano, pa sve dobro promešajte i sjedinite.

Premažite pleh, stavite jednu koru tako da viri izvan pleha, a na nju sipajte kečap. Kore valjajte u napravljen fil, gužvajte i ređajte jednu do druge kore u pleh, dok vam ne nestane materijala. Kada ste potrošili sav materijal, preklopite korom koja visi sa strane. U rerni zagrejanoj na 220 °C pecite oko 30 minuta.

Da biste dobili karakterističan ukus pice, ostao je samo još jedan korak! Toplo parče servirajte uz neodoljivu Moja Kravica pavlaku sa šunkom i uživajte.

Jedinstvena pizza gibanica može se pripremati i sa drugim, vama omiljenim sastojcima poput kobasica, slanine ili različitih vrsta sireva. Budite kreativni i u vašu kuhinju unesite nove ukuse koji će zadovoljiti apetite i onih najzahtevnijih.

Gibanica sa mesom – doručak za prave gurmane

Ako ste ljubitelji mesa, recept za gibanicu sa mesom je pravi izbor za vas. Kako je u našoj nacionalnoj kuhinji meso jedan od glavnih sastojaka, tako ni gibanica nije ostala uskraćena za ovu jedinstvenu varijaciju.

Sastojci:

  • 500 g kora za gibanicu
  • 400 g mlevenog mesa (po želji junetina ili svinjetina)
  • 3 jaja
  • 1 kafena šoljica ulja
  • 200 ml Moja Kravica jogurta
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber i origano po ukusu

Priprema:

Luk iseckajte sitno i izdinstajte na malo ulja, na srednjoj temperaturi. Kada poprimi zlatnu boju, dodajte mleveno meso, začinite po ukusu, promešajte i nastavite sa dinstanjem još 10-ak minuta.

Dobro umutite 3 jaja i dodajte 200 ml Moja Kravica jogurta, ulje i sve dobro umutite. Pleh podmažite uljem, stavite jednu koru, premažite je smesom od jaja, a potom dodajte i meso, pa postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Završite korom, a zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 °C i pecite oko 30 minuta, dok pita ne porumeni.

Bon Appétit!

Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli neophodnu dozu inspiracije i ideja za pripremu i naučili kako se pravi jedna od najpoznatijih pita na ovim prostorima! Pročitajte i naš tekst sa receptima za uštipke, oni su isto vrlo jednostavni za pripremu, a zasitni koliko i gibanica! Uz Imlek mlečne proizvode možete biti sigurni da imate najbolje saveznike u kuhinji, te da će svaki recept za gibanicu, uz malo truda biti pravi uspeh!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.