Vitamin B – značaj i uticaj koji kompleks vitamina B ima na zdravlje

Raznovrsna zdrava hrana
Sadržaj

Vitamin B je jedan od najvažnijih mikronutrijenata koji značajno doprinosi zdravlju. Organizam zahteva njegov unos na svakodnevnom nivou, zbog čega su namirnice bogate vitaminom B od ključne važnosti u ishrani.

Kako je reč o složenom kompleksu od kojih svaki ima tačno određenu ulogu u jačanju organizma, za početak je važno reći da je kompleks vitamina B funkcionalna celina sačinjena od 8 vitamina rastvorljivih u vodi. Neophodni su za normalan rast i razvoj, a nedostatak vitamina B može se negativno odraziti na zdravlje u celini.

U nastavku teksta vam donosimo detaljan vodič kroz vitamin B i upoznajemo vas sa namirnicama koje organizam primarno snabdevaju ovim vitaminom, uključujući Balans+ IMUNO proizvode koji sadrže ovaj vitamin u svom sastavu. Odgovaramo i na pitanje kako se manifestuje nedostatak B vitamina u organizmu i na koji način rešiti ovaj problem ukoliko do njega dođe.

Vitamini B kompleksa i njihove najvažnije karakteristike

B kompleks vitamini poznati su između ostalog i kao vitamini za imunitet. Oni utiču na poboljšanje metaboličkih procesa, jačanje imunog sistema, održavanje organa za varenje, nervnog sistema, ali i kvaliteta kože, kose i noktiju. Svaki od vitamina ima svoje specifične funkcije, a karakteristika celog kompleksa je učešće u stvaranju energije iz ugljenih hidrata, masti i belančevina.

Vitamin B, odnosno vitamini B kompleksa čini 8 vitamina:

  1. tiamin (vitamin B1),
  2. riboflavin (vitamin B2),
  3. niacin (vitamin B3),
  4. pantotenska kiselina (vitamin B5),
  5. piridoksin (vitamin B6),
  6. biotin (vitamin B7),
  7. folna kiselina (vitamin B9) i
  8. kobalamin (vitamin B12).

Vitamin B1 – tiamin

Tiamin ili vitamin B1 je izuzetno važan za metaboličke procese u organizmu. Neophodan je pri stvaranju energije iz ugljenih hidrata, kao i za rad svih mišićnih vlakana, uključujući i srčana. Zastupljen je u namirnicama biljnog i životinjskog porekla, usvaja se u crevima, dok se dominantno troši kod ubrzanja metabolizma, što iziskuje i pojačanu potrebu organizma za ovim vitaminom.

To je naročito slučaj kod povećane fizičke aktivnosti koju upražnjavaju sportisti, kao i kod svih onih koji obavljaju teže fizičke poslove. Trudnice takođe spadaju u grupu koja ima pojačanu potrebu za vitaminom B1.

Ono što je specifično za tiamin je njegov uticaj na poboljšanje mentalnih funkcija, kao i pojačane koncentracije koja je naročito potrebna pri radu ili učenju. Budući da ima uticaj i na psihičku ravnotežu, nazivaju ga moralnim vitaminom.

Vitamin B2 – riboflavin

Riboflavin, poznatiji kao vitamin B2, deluje kao antioksidans, tako što eliminiše slobodne radikale i sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva. Slobodni radikali nastaju pod uticajem zračenja, hemikalija, oksidacije, a njihove posledice se reflektuju u bržem starenju, oštećenju genetskog materijala kao i razvoju hroničnih srčanih oboljenja, oboljenja nerava i krvnih sudova.

Riboflavin je značajan i za stvaranje crvenih krvnih ćelija, a uz to je neophodan za prevođenje vitamina B6 i folne kiseline u aktivne oblike unutar organizma. Riboflavin je važan za normalan rast i razvoj svih ljudi, a naročito je potreban trudnicama, dojiljama i osobama koje imaju pojačanu fizičku aktivnost i visok nivo stresa.

Vitamin B3 – niacin

Vitamin B3 je poznat i kao niacin, a organizmu je neophodan za stvaranje energije i ćelijsko disanje. Izuzetno je važan za održavanje mentalnog zdravlja i nervnih ćelija, a primenu nalazi i u detoksikaciji organizma od štetnih materija. Ovaj vitamin na optimalan način doprinosi radu digestivnog trakta, krvnih sudova i zdravlju i lepom izgledu kože.

Vitamin B3 ili niacin je važan za smanjenje štetnog holesterola i triglicerida, a ujedno utiče i na povećavanje dobrog holesterola. Međutim, konzumiranje niacina u preteranim dozama može da ima i negativne efekte na organizam, što se ogleda prvenstveno u oštećenju jetre, zbog čega je niacin u određenoj meri zanemaren u odnosu na druge vitamine B kompleksa.

Ipak, ne treba zaboraviti na njegove brojne befite, kao i na činjenicu da samo prekomerne doze mogu da naštete organizmu, što se svakako ne dešava pri umerenoj i normalnoj količini vitamina B u organizmu.

Vitamin B5 – pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina je jedan od najrasprostranjenijih vitamina B kompleksa, a sadrži je veliki broj namirnica, pa je nedostatak pantotenske kiseline retkost ukoliko se hranite pravilno. Vitamin B5 je odličan saveznik u borbi protiv stresa, a uz to ima značajnu ulogu u razvoju centralnog nervnog sistema.

Iako ga ima u mnogim namirnicama, nedostatak ovog vitamina se manifestuje vrlo očigledno – depigmentacijom kože, anemijom, usporenim rastom i zapaljenskim promenama na koži. Još jedna primena ovog vitamina je u ublažavanju bola kod opekotina, posekotina ili upala, zbog čega je važan deo mnogih losiona i krema za ovu namenu.

Vitamin B6 – piridoksin

Vitamin B6 ili piridoksin je važan za kontrolu nivoa homocisteina u krvi, a tu funkciju obavlja zajedno sa vitaminom B12 i folnom kiselinom.

Vitamin B6 je važan za adekvatno usvajanje vitamina B12, a ujedno i za stvaranje crvenih krvnih ćelija.

Praksom je ustanovljeno i to da nedovoljan unos vitamina B6 povećava rizik od razvoja srčanih problema. Ipak, rasprostranjenost ovog vitamina u namirnicama je značajna, zbog čega ne bi trebalo dozvoliti njegov nedostatak.

Jedna od najbitnijih funkcija vitamina B6 se odnosi na jačanje imuniteta, koje se postiže proizvodnjom antitela za borbu protiv štetnih bakterija i virusa. Na primer, Balans+ IMUNO jogurt je sjajan izvor ovog vitamina, kao i vitamina B12 sa kojim sačinjava kompleks od 3 vitamina koji se staraju da vaš organizam sadrži optimalan nivo vitamina B u organizmu.

Vitamin B7 – biotin

Biotin ili vitamin B7 je izuzetno važan za sintezu nukleinskih kiselina i aktivaciju folne kiselina. Ima odličan efekat na zdravlje kože, kao i jačanje kose i noktiju. Biotin značajno reguliše glukozu, zbog čega može smanjiti probleme sa nervnim sistemom izazvane hronično povišenim nivoom glukoze. Pozitivni efekti vitamina biotin se održavaju i na probavne i kardiovaskularne funkcije.

Vitamin B9 – folna kiselina

Folnu kiselinu ili vitamin B9 je najbolje uzimati iz namirnica koje nisu termički obrađene, jer se njegova svojstva lako gube tokom procesa kuvanja. Kao i drugi vitamini, i folna kiselina se rastvara u vodi zbog čega je telo ne skladišti, već zahteva konstantnu nadoknadu koja u organizam uglavnom dolazi kroz namirnice.

Vitamin B9 ili folna kiselina igra važnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata i pretvaranju energije. Pored toga, važan je za formiranje DNK i drugih nukleinskih kiselina. Zahvaljujući ovom vitaminu, organizam je dodatno podstaknut za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a folna kiselina se odlično bori protiv amino kiseline homocistein.

Vitamin B9 je jedan od najvažnijih faktora u obnavljanju oštećenih tkiva, kao i u proizvodnji serotonina, koji je odgovoran za pozitivno raspoloženje, regulisanje sna i apetita.

Vitamin B12 – kobalamin

Kobalamin ili vitamin B12 je jedan od najvažnijih vitamina za nervne ćelije i kreiranje DNK i RNK. Sa gore navedenom folnom kiselinom učestvuje u kreiranju crvenih krvnih zrnaca, pa samim tim doprinosi snabdevanju organizma kiseonikom.

Kako prepoznati nedostatak vitamina b12?

Umor, nervoza, trnjenje nogu i ruku su simptomi blagog deficita vitamina B12 u organizmu, a objašnjenje za to leži u činjenici da je reč o vitaminu složene strukture, koji organizam teže usvaja. Vitamin B12 to čini tzv. unutrašnjim faktorom u želucu koji vezuje vitamin B12, i omogućava da se kobalamin usvoji u tankom crevu.

Kad je najbolje uzimati vitamin B12?

Preporučuje se uzimanje vitamina B12 tokom obroka ili neposredno po završetku obroka jer se on tada najbolje apsorbuje.

Vitamin B – kako se nedostatak vitamina B odražava na organizam?

Kao što smo naveli – kompleks vitamina B čine vitamini rastvorljivi u vodi, što znači da je neophodno kontastantno snabdevati organizam, a najlakši i najprirodniji način za to je konzumiranje namirnica bogatih ovim vitaminom.

Kako je vitamin B u hrani prilično prisutan, velika je verovatnoća da unosite sasvim dovoljno ovog vitamina na dnevnom nivou, osim ukoliko se hranite nezdravo, pri čemu izostaju vitamini neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Nedostatak vitamina B je vrlo primetan, a njegovo odsustvo se i te kako oseća. Kada je reč o vidljivim simptomima, oni se pre svega odnose na izbledelu kožu koja ostaje bez prirodnog sjaja, poprimajući umoran izgled. Kada je u pitanju ono što možete osetiti pri nedostatku vitamina B, to se odnosi prvenstveno na umor, nesanicu, nervozu, slabu koncentraciju i glavobolje.

Ovakvi simptomi se javljaju jer vitamin B reguliše izuzetno važne procese u organizmu, pa ako telo lišite njihovog uticaja, ćelije neće imati dovoljno kiseonika što će izazvati umor, proizvodnja crvenih krvnih zrnaca će biti usporena, čime svoje organe lišavate dovoljne količine kiseonika.

Manjak kiseonika u organizmu znači i veći umor, bez obzira na to koliko redovno i kvalitetno spavate. Ukoliko osećate ove simptome, vreme je da se zapitate da li vam u organizmu nedostaje vitamin B.

Koje su namirnice bogate vitaminom B?

Preporučljiva hrana bogata vitaminom B su jaja, meso, lisnato povrće, kikiriki, orašasti plodovi, riba, kvasac, voće (citrusno pre svega). Od mlečnih proizvoda u kojima se vitamin B nalazi u značajnim količinama izdvaja se Balans+ IMUNO jogurt, koji sadrži kompleks od tri vitamina – D3, B6 i B12, koji zajednički optimalno deluju na odbrambeni sistem organizma čineći ga otpornim na napade virusa i bakterija.

Kako su Balans+ IMUNO proizvodi pogodni za bilo koje doba dana, upravo je jutro idealan period kada organizam možete snabdeti dovoljnom količinom vitamina B, pijući ovaj jogurt uz ukusan i zdrav doručak. Isto možete primeniti i za užinu u bilo koje doba dana, bilo da ste kod kuće, na ulici ili u kancelariji – praktična pakovanja ovog jogurta se potpuno uklapaju u vaš dnevni raspored.

Vitamin B je jedan od najvažnijih preduslova za zdrav organizam i optimalno odvijanje procesa u njemu, zbog čega bi trebalo da vodite računa o njegovom unosu u dovoljnim količinama. Uvedite u svoju ishranu prave namirnice i priuštite svom organizmu dovoljnu količinu jednog od najvažnijih kompleksa vitamina.

Podelite ovaj tekst:

1 komentar na “Vitamin B – značaj i uticaj koji kompleks vitamina B ima na zdravlje”

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.