Jela sa pavlakom za kuvanje – brzi i ukusni recepti

Sadržaj

Recepti sa pavlakom za kuvanje obuhvataju niz lakih, jednostavnih i ukusnih jela kojima se podjednako raduju sve generacije.

Ova jela pripremaju se iznenađujuće brzo, zbog čega su posebno popularna među zaposlenima i svima kojima užurbana svakodnevnica ne dozvoljava da odvajaju vreme za kuvanje. Jednostavna priprema ovog jela daje mogućnost pripreme fantastičnog ručka i zdrave večere onda kada nemamo mnogo vremena, a imamo nenajavljene goste.

Ukusnim jelima sa pavlakom za kuvanje prosto je nemoguće odoleti.

Kada je u pitanju pavlaka za kuvanje recepti su raznoliki, ali postoji par stvari koje su svim receptima zajedničke – u njima uživaju sve generacije, oni su zastupljeni u gotovo svim kuhinjama sveta, a apsolutno ne bi bili isti bez ovog sastojka, jer im upravo on daje poseban šarm.

Pavlaka za kuvanje je jedan od onih “tajnih sastojaka” svakog ljubitelja kuvanja i gastronomije. O kom god receptu da se radi, ključ je u odabiru što ukusnije i kremastije pavlake za kuvanje.

Moja Kravica nije slučajno omiljeni odabir ljubitelja kuvanja, ali i profesionalnih gastronoma.

Ona ima moć da izbalansira i poveže ukuse svakog jela, dajući im mlečni ukus i neodoljivu kremastu strukturu. U nastavku teksta saznajte koji su to provereni, najpopularniji recepti sa našom pavlakom za kuvanje koje preporučujemo da isprobate prvom prilikom!

#1 Sos od pavlake za kuvanje – osnova omiljenih obroka

Losos u sosu od pavlake

Sos od pavlake za kuvanje je verovatno najpopularniji beli sos.

Ovaj sos se zbog svog univerzalnog ukusa može služiti i kombinovati sa različitim namirnicama, i odličan je dodatak jelu. Izvrsno se slaže uz grilovanu piletinu i losos, ali i uz gotovo sve druge vrste mesa, poput svinjetine i prženog mesa.

Osnovni recept za sos od pavlake za kuvanje podrazumeva pripremu od svega par minuta, od namirnica koje vrlo verovatno već imate u kuhinji.

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno:

Način pripreme:

Na tihoj vatri rastopiti maslac. Dodati brašno i propržiti neprestano mešajući žicom za mućenje. Kada smesa dobije blago zlatnu boju, uliti mleko i pavlaku za kuvanje, ne prekidajući mešanje. Dodajte začine po ukusu, a na samom kraju dolijte malo sirćeta kako bi se svi sastojci sjedinili.

Vaš sos od pavlake za kuvanje je spreman, uživajte!

#2 Piletina sa pavlakom za kuvanje – provereni recept starih majstora

Piletina sa pavlakom za kuvanje je još jedan vrlo popularni recept, a omiljen je na trpezama širom sveta. Razlog je jasan – piletini daje još sočnosti i mekoće – meso se topi u ustima, nalik onom pripremljenom u restoranu. Kremasta struktura pavlake za kuvanje, u kombinaciji sa piletinom, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ovo je još jedan od brzih recepata koje ćete moći da iskoristite kada vam je potreban brz, a efektan ručak.

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno:

  • 400 grama pilećeg filea
  • 50 grama tvrdog sira po želji
  • 5 kašika brašna
  • 1 luk
  • 1 beli luk
  • 300 mililitara pilećeg bujona
  • 300 mililitara Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • So, biber i začini po želji

Priprema:

Pomešati brašno, tvrdi sir po želji i začine po želji, i uvaljati prethodno posoljene i pobiberene pileće filee u ovu smesu. Kratko propržiti piletinu na blagoj vatri, tako da porumeni sa obe strane. Gotovu piletinu odložiti iz tiganja u drugu posudu. U istom ulju gde se pržila piletina dodati sitno naseckani crni luk, i par čenova belog luka.

Dodati 300 mililitara pilećeg bujona, a nakon kraćeg krčkanja, dodati i pavlaku za kuvanje. Dobro promešati, i kada sos počne da vri, dodati prethodno propržene pileće filee. Ostaviti pileće filee da se krčkaju i upiju sos od pavlake za kuvanje. Pripremljenu piletinu servirajte na tanjir, pospite sosem i peršunom.

Prijatno!

Piletina sa pečurkama i pavlakom za kuvanje

Piletina sa pečurkama i pavlakom za kuvanje varijacija je recepta pileći file u pavlaci, a posebno je dobra opcija za sve ljubitelje šampinjona i kremastih soseva. Ovaj recept sa pavlakom za kuvanje odličan je i za decu, kojoj želite da ponudite i uvedete nove namirnice u ishranu, a imate problema sa njihovom probirljivošću.

Priprema jela, kao i svakog obroka sa pavlakom za kuvanje je brza i jednostavna, i priprema se od minimalnog broja namirnica, od kojih većinu već posedujete u frižideru!

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno:

  • 400 grama pilećeg belog mesa
  • 300 grama svežih šampinjona
  • 250 mililitara Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 3-4 kašike brašna
  • 1 limun
  • So, biber i začini po želji

Pileće belo meso usitniti na manje kocke i začiniti. Pečurke iseckati i izdinstati na malo ulja. Komadiće piletine uvaljati u brašno sa svih strana i propržiti na ulju u drugom tiganju, pa kada je piletina spremna, sipati pečurke sa njihovim saftom u piletinu i dinstati dok sva tečnost ne ispari.

Kada je sve termički obrađeno, sipati i pavlaku za kuvanje i sok pola limuna. Začiniti svežim začinima i ostaviti da se ukrčka. Piletina sa pečurkama i pavlakom za kuvanje je spremna za serviranje, uživajte!

#3 Pasta sa pavlakom za kuvanje – napravite najukusniji beli sos za vašu omiljenu testeninu

Pasta u sosu od pavlake

Pasta sa pavlakom za kuvanje je jedan od najlakših recepata za vašu omiljenu testeninu sa kremastim belim sosom. Varijacija ovih jela sa pavlakom za kuvanje su brojne, a u nastavku teksta vam predstavljamo dva ukusna recepta za špagete i makarone za testeninu kao iz italijanskih restorana!

Špagete sa pavlakom za kuvanje

Tradicionalna, izvorna italijanska kuhinja neguje minimalizam kada je reč o broju namirnica prilikom pripreme jela. Kuvanje je umetnost, pa kada je reč o italijanskoj kuhinji, sasvim je prikladno upotrebiti poznatu krilaticu nemačkog arhitekte: više je manje.

Nasuprot kvantitetu, ovde su najbolji recepti sačinjeni od kvalitetnih namirnica.

Sos za špagete sa pavlakom za kuvanje koji predstavljamo sačinjen je od minimalnog broja namirnica, a akcenat stavlja na strukturu i pažljivo izbalansiran ukus.

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno:

Priprema:

Špagete sa pavlakom za kuvanje pripremićete tako što ćete najpre, na malo maslinovog ulja propržiti čenove belog luka – savetujemo da ih ne usitnjavate, već da propržite cele. Nakon toga dodajte slaninu iseckanu na kocke, i pržiti sve dok ne porumeni.

Izvadite čenove belog luka iz slanine, a zatim u nju ulijte pavlaku za kuvanje. Mešajte sve dok ne dobijete kremastu strukturu, nakon čega ćete ubaciti špagete u sos. Kada špagete upiju sos, začinite, promešajte i servirajte! Po želji, možete posuti narendani tvrdi sir na jelo.

Makaroni sa pavlakom za kuvanje zapečene u rerni

Makaroni sa pavlakom za kuvanje zapečene u rerni varijacija je popularnog američkog jela Mac&Cheese (makaroni sa sirom). Ovo jelo priprema se malo duže od ostalih jela sa spiska, ali se trud isplati! Makaroni sa pavlakom za kuvanje odlična su opcija za decu.

Za pripremu ovog jela biće vam potrebno:

Priprema:

Pripremiti testeninu kuvanjem u blago posoljenoj vodi nekoliko minuta. Šargarepu skuvati, isečenu na komade. Prokuvati pavlaku za kuvanje i dodati u blender zajedno sa šargarepom. U ovu smesu dodati pola količine narendane gaude i krem sir. Sjediniti dobro i začiniti solju i biberom.

Smesu pomešati sa skuvanim makaronima u vatrostalnoj činiji, a nakon toga posuti preostalom gaudom. Makaroni sa pavlakom za kuvanje se peku u rereni na 200 stepeni Celzijusa, nekoliko minuta, nakon čega su spremne za serviranje.

#4 Rižoto sa piletinom i pavlakom za kuvanje – lagano i savršeno izbalansirano jelo

Rižoto sa piletinom i pavlakom za kuvanje je prefinjen i izbalansiran recept, idealan za večeru uz čašu belog vina. Rižoto se priprema vrlo brzo i jednostavno, a pored piletine, može se napraviti i varijacija sa morskim plodovima, što je odlična opcija ukoliko želite još laganiji obrok.

Rižoto sa piletinom i pavlakom za kuvanje sočne je i kremaste strukture, a recept je odličan za prilike kada želite da poslužite važne goste ili obeležite posebne datume.

Za pripremu ovog jela biće vam potrebno:

  • 125 grama pirinča dugog zrna
  • 300 grama piletine
  • 200 grama pečuraka
  • 200 mililitara Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • Senf
  • So, biber i začini po želji

Priprema:

Dobro isperite pirinač i ostavite ga da odstoji u vodi dok pripremate ostale sastojke. Piletinu uvaljajte u senf, začinite i isecite na kocke. U šerpi na laganoj vatri propržite crni i beli luk, a zatim dodajte šargarepu iseckanu na kolutove. Dodajte iseckanu piletinu i blago je propržite.

Dodajte pečurke, a nakon nekoliko minuta, kada pečurke ispuste vodu, dodajte i pirinač. Nalijte vodom i dinstajte dok se pirinač ne skuva. Na samom kraju, dolijte pavlaku za kuvanje, dobro promešajte i sačekajte da provri. Začinite i ukuvajte do željene gustine.

Vaš rižoto je spreman, a predlažemo da jelo pospete tvrdim sirom po izboru!

#5 Lazanje sa piletinom i pavlakom za kuvanje – jelo koje će svi obožavati

Lazanje sa prelivom od pavlake

Da li poznajete osobu koja ne voli lazanje? Ni mi.

Zbog toga smo odlučili da poslednji recept na spisku budu upravo lazanje sa piletinom i pavlakom za kuvanje – jelo koje će obožavati sve generacije. Priprema ovog jela zaista nije zahtevna, i prilagođena je početnicima. Ukoliko nikada niste spremali lazanje a želeli ste – sada je pravi trenutak, pred vama je provereni recept!

Za pripremu ovog jela biće vam potrebno:

  • 500 grama kora za lazanje
  • 400 grama pilećeg filea
  • 500 mililitara Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 300 grama edamaca
  • 200 grama topljenog sira
  • 1 glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckati i propržiti na ulju, nakon čega treba dodati i sitno iscekanu piletinu. Propržiti dok meso ne bude termički obrađeno, a nakon toga dodati pavlaku za kuvanje i začine. Pomeriti sa vatre i dodati polovinu količine rendanog edamaca i promešati da se sjedini.

Na dno podmazane vatrostalne činije stavljamo jedan red kora za lazanje, a preko njih sos sa piletinom i topljeni sir. Ponavljamo postupak sve dok imamo kore za lazanje. Poslednji sloj treba da budu kore za lazanje, preko kojih stavljamo drugu polovinu količine narendanog edamaca.

Lazanje sa piletinom i pavlakom za kuvanje peći oko 30 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Nadamo se da su vam se dopali naši recepti sa pavlakom za kuvanje i da ćete isprobati neki od njih čim budete u prilici! Ovi recepti idealni su za nutritivno kvalitetan ručak ili večeru, a o idejama za zdrav i izbalansiran doručak inspiraciju možete pronaći u ovom tekstu.

Ne zaboravite da je osnova svakog recepta sa spiska – Moja Kravica pavlaka za kuvanje, koja je provereni dodatak za jela ljudi svih generacija.

Svakom jelu pridodaće savršenu kremastu strukturu, i izbalansirati ukuse i arome, zbog čega preporučujemo da eksperimentišete i uvrstite je u pripremu jela kad god za to imate prilike!

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.