Sutlijaš – recepti za sutlijaš fantastičnog ukusa

Sadržaj

Sutlijaš – neodoljiva poslastica iz bakine kuhinje!

Da li znate kako se pravi sutlijaš na tradicionalan način?

Za najbolji sutlijaš, recept nije veliki izazov čak ni za one koji nisu najiksusniji u kuhinji.

Dovoljna su vam dva ključna sastojka, malo umeća, truda i ljubavi. Sigurni smo da će ukućani ili gosti koje očekujete biti oduševljeni kada na trpezu iznesete ovaj slatkiš koji evocira detinjstvo.

Ako želite da napravite slatko zadovoljstvo na tradicionalan način, ali i eksperimentišete sa sastojcima i otkrivate nove ukuse, nastavite da čitate naš tekst!

Kako da napravite najbolji sutlijaš – recepti uz koji će sutlijaš ispasti ukusnije nego ikada

Poznato je da se ovaj dezert pravi od pirinča i mleka, a da se za sladak ukus dodaje šećer. Zbog sastojaka i teksture, mnogi ga nazivaju i slatki pirinač i puding od pirinča.

Potiče iz Turske, ali se tradicionalno priprema i u Srbiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i mnogim državama u svetu. Samo tri sastojka u pravim količinama bila su dovoljna za kreiranje preukusne poslastice koja je osvojila Balkan!

Kako biste napravili najbolji sutlijaš, recept treba da sadrži kvalitetne i proverene sastojke uz koje ćete kreirati kremastu strukturu po kojoj je ovaj dezert poznat. Za poslasticu se uglavnom bira pirinač kratkog zrna zbog većeg sadržaja skroba koji je zaslužan za kremastu teksturu sutlijaša.

Još jedna važna stavka je mleko, a za prepoznatljiv ukus sutliijaša, preporuka je da koristite kvalitetno mleko punog ukusa, kao što je Moja Kravica punomasno mleko sa 3,5% mlečne masti. Osim što će se sjajno umešati sa pirinčem i kreirati kremasti dezert, Moja Kravica mleko daće svežinu i prepoznatljiv šmek ovoj poslastici.

Kada ste pripremili sve sastojke, vreme je da započnete sa pripremom.

Bakin recept – sutlijaš neodoljivog ukusa na tradicionalan način

Iako postoje različiti recepti, osnovni recept za sutlijaš mnogi smatraju i najboljim.

Nekoliko sastojaka i tradicionalna priprema daju prepoznatljiv ukus i miris ovoj poslastici. Ako ste nekada uživali u poslastici od oirinča u bakinoj kuhinji, onda je ovaj recept pravi izbor za vas.

Sastojci:

  • 1 šolja pirinča kratkog zrna
  • 4 čaše Moja Kravica mleko sa 3,5% mlečne masti
  • 1 vanilin šećer
  • 6 kašika šećera
  • voda
  • cimet i suvo grožđe po želji
  • malo soli

Priprema:

  1. Pirinač očistite i operite pod mlazom vode.
  2. Pirinač zatim sipajte u šerpu, nalijte vodom i kuvajte na srednjoj temperaturi sa malo soli.
  3. Tokom kuvanja važno je da mešate pirinač, kako ne bi zagoreo i zalepio se za šerpu, što može narušiti njegov ukus.
  4. Kada voda provri, dodajte još malo vode, ali tako što ćete postepeno sipati i mešati pirinač.
  5. Kada sva voda ispari, sipajte deo Moja Kravica mleka, šećer i vanilin šećer, pa zatim kada malo nabubri, dodajte i ostatak.

Za oko 15 minuta, uz mešanje, biće spreman!

Kako biste postigli specifičan ukus kao iz bakine kuhinje, pripremljenom dezertu možete dodati suvo grožđe i cimet.

Uživajte!

Sutlijaš sa čokoladom – kremasti užitak za nepca

Ljubitelji ste čokolade?

Onda je čokoladni sutlijaš dezert koji će odgovoriti na vaše zahteve i zadvoljiti vaše slatke apetite. Poznato je da je čokolada uvek dobrodošao gost u poslasticama, te sa ovim dezertom nema greške!

Sastojci:

  • pola čaše pirinča kratkog zrna
  • 1 čaša vode
  • 2 ćaše Moja Kravica mleko sa 3,5% mlečne masti
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 3 štangle čokolade za kuvanje

Priprema:

  1. Pirinač očistite i operite pod mlazom vode.
  2. Nalijte ga vodom i stavite da se kuva na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje pirinča, kako ne bi zagoreo.
  3. Kada voda provri, u pirinač dodajte 1 čašu mleka, šećer i vanilin šećer.
  4. Nastavite da mešate pirinač i kada provri dodajte i ostatak pripremljenog mleka, pa mešajte dok se skroz ne ukuva i postane prepoznatljive teksture.
  5. Sklonite sa ringle i dodajte čokoladu za kuvanje. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne istopi.

To je to – vaš dezert je spreman!

BONUS SAVET: Umesto da dodajete čokoladu za kuvanje, zašto umesto standardnog Moja Kravica mleka, ne biste probali istu recepturu, ali sa Moja Kravica čokoladnim mlekom? Kuvajući se u čokoladnim ukusima, pirinač će ih upiti, pa će svaki zalogaj predstavljati zadovoljstvo za sebe.

Za još intenzivniji čokoladni ukus, preko poslastice možete narendati čokoladu.

Sutlijaš sa voćem i keksom – kombinacija koja će vas oduševiti

Volite da eksperimentišete u kuhinji?

Onda su recepti za sutlijaš sa voćnim sosom idealan izbor za vas.

Ako radije birate voće i uživate u dezertima osvežavajućeg ukusa, nećete pogrešiti ako u sutlijaš dodate vaše omiljene voćke! Za još inspiracije za voćne poslastice, pročitajte naš tekst o receptima za voćne torte i unesite osveženje u vašu knjigu recepeta.

Tajna za ukusan sutlijaš sa voćem jeste napraviti ukusan sos koji ćete dodati u sutlijaš.

Puding sa pirinčem napravite po prvom receptu iz našeg teksta, a u nastavku vam dajemo jednostavan recept za voćni sos.

Sastojci:

  • 150 g smrznutog crvenog voća
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • keks po želji

Priprema:

  1. Smrznuto voće stavite na ringlu, na srednju temperaturu i mešajte dok se postepeno topi.
  2. Pred kraj dodajte kokosov šećer i dobro mešajte dok sadržaj ne bude u strukturi sosa.
  3. Na kraju možete i procediti dobijeni sos, ukoliko ne želite komadiće voća u njemu.

Tajna lepote kod ove poslastice sa keksom je u serviranju!

Jedan od naših predloga jeste ga servirate u čaši. Na dno stavite voćni sos, preko sipajte sutlijaš i na vrh stavite izmrvljen keks. Pre svega zbog sjajnog ukusa, a potom i zbog neobičnog izgleda, ovaj dezert idealan je za one dane kada vam dolaze neočekivani gosti.

Brz, ukusan i vizuelno primamljiv – dezert sa voćem osvojiće sve koji ga isprobaju!

Zdrav sutlijaš – isti ukus, manje kalorija

Ne možemo reći da je puding od pirinča nezdrav. Ipak, postoje određeni načini na koje ga možete učiniti potpuno zdravim, te smanjiti kalorije, masti i proste ugljene hidrate koje unosite. Manja promena sastojaka dovoljna je za kreiranje zdravog dezerta.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pirinač očistite i operite pod mlazom vode, a potom stavite da se kuva sa 2 šolje vode na srednjoj temperaturim, uz stalno mešanje.
  2. Kada je pirinač već ukuvan, smanjite temperaturu i postepeno dodajte Moja Kravica mleko bez masti i kokosov šećer.
  3. Mešajte dok pirinač ne upije mleko i nastane poznata kremasta tekstura.

Sklonite sa šporeta i služite sa cimetom po ukusu.

BONUS SAVET: Ako želite ovaj zdrav slatkiš bude i bogat proteinom – vrlo je lako da recept učinite takvim! Onda će osim dezerta, postati i sjajan izbor za jelo pre vežbanja ili užinu posle treninga. Dovoljno je da nakon što se smesa prohladi dodate mericu svog omiljenog proteina u prahu, ili ga prelijete sa omiljenim Imlek Protein šejkom i dobro promešate dok se sve ne sjedini. Ne samo da će ovaj dezert postati nutritivno bogatiji, već i izuzetno ukusan!

Prijatno!

Uživajte u ukusima i eksperimentišite sa sastojcima i merama dok ne napravite onaj koji će savršeno odgovarati vašem ukusu. Sigurni smo da ćete ga praviti nebrojano puta!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.