Palačinke recept – kako se prave ukusni filovi i smesa za palačinke

  • 5
    Prosečna ocena
Sadržaj

Najbolje u vezi jedne od najomiljenijih poslastica na svetu jeste to da je osnovni recept za palačinke toliko jednostavan, da je gotovo nemoguće pogrešiti ukoliko pratite naše instrukcije!

Ako želite da unesete dobro poznat ukus i u vašu kuhinju, važno je da recept za palačinke bude baš onakav kakav su naše bake koristile za pripremu neodoljivih poslastica u kojima smo svi uživali.

Nastavite da čitate naš tekst i pogledajte recept za 20 palačinki, količina se može smanjiti ili povećati u skladu sa potrebama. Saznajte kako napraviti palačinke koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Najbolji recept za palačinke za neodoljiv ukus bez premca

Da li uživate u domaćim palačinkama?

Neodoljiv ukus i prepoznatljiv miris koji se širi čitavim domom imaju moć da na jednom mestu okupe sve generacije.

Odgovor na pitanje – kako se prave palačinke, nije komplikovan!

Ako volite domaće palačinke, recept koji smo vam pripremili će vas oduševiti, budući da je veoma jednostavan i potrebno vam je svega nekoliko sastojaka koji daju dobro poznat ukus i mekoću testu.

Iako su nekad domaćice u kuhinji sve radile odokativno, gotovo svaka od njih je u svom rukavu imala tajni recept za najbolje palačinke i uz nekoliko trikova kreirala prava čuda od testa!

Sigurni smo da i vi želite da osetite neodoljiv ukus i dobro poznat miris detinjstva i za sebe i svoje voljene naprave mekano i vazdušasto testo za palačinke i fil koji se topi pod nepcima!

Recept nije težak, a za ukusan dezert koji će oduševiti sve slatkoljupce potrebno je nekoliko sastojaka, malo truda, veštine i velike količine ljubavi!

U nastavku teksta primpremili smo vam osnovni recept za palačinke sa svim neophodnim detaljima i koracima pripreme. Možete biti sigurni da će uz nekoliko trikova smesa biti idealna, a inspiracija za filove koju vam nudimo učiniće da uživate u svakom slatkom zalogaju!

Smesa za palačinke – recept za najbolje testo za palačinke

Kremaste, vazdušaste i najmekše palačinke naći će se i na vašoj trpezi uz pažljivo doziranje neizostavnih sastojaka.

Da li znate koji sastojci smeštaju ovu poslasticu na sam vrh lestvice omiljenih slatkiša svih generacija?

Sastojci za palačinke bez kojih nijedno testo ne može da prođe svakako su brašno, sveža jaja i kvalitetno mleko. Poznato je da su Imlek proizvodi uvek tu da svakom vašem receptu dodaju baš ono što mu nedostaje i dovedu ukus i teksturu do savršenstva.

Tako je za ukusne palačinke Moja Kravica sveže mleko sa 2,8 % mlečne masti apsolutno najbolji izbor. Uz idealnu gustinu i pun ukus mleka lako ćete napraviti testo za palačinke bogatog ukusa. Moja Kravica sveže mleko će ovom slatkišu dati prepoznatljivu homogenu strukturu, odgovarajuću gustinu, omogućiće da se smesa lako razlije po tiganju i pružiti neophodnu dozu slatkoće bez dodavanja kristal šećera.

Iako mnogi umesto mleka stavljaju vodu, recepti za palačinke sa mlekom daju poslastice punijeg ukusa i savršene strukturu koja se ne može porediti sa dezertom u koji se ne dodaje ova namirnica.

Probajte i uverićete se!

Osim navedena tri proizvoda potrebna za palačinke, sastojci koji su preostali su namirnice koje gotovo svako od nas ima u svojoj kuhinji!

Sastojci za smesu za oko 20 palačinki:

Kako napraviti osnovno testo za palačinke – priprema:

Za pripremu palačinki neće vam biti potrebni nikakvi specijalni kuhinjski aparati izuzev miksera!

Sveža jaja dobro umutite, a zatim dodajte malo soli (ne više od pola kašičice) i vanilin šećer po ukusu. Za one čiji je izbor slađa smesa, idealna opcija su 2 kesice, ali je jedna kesica vanilinog šećera sasvim dovoljna da da blago slatku aromu testu. Sve možete umutiti ručno ili mikserom.

Potom dodajte preostale sastojke, tako što ćete prvo staviti pola mleka i pola brašna, te dobro umutiti ručno a potom i mikserom. Zatim dodajte ostatak mleka i brašna i opet umutite mikserom. Homogenoj smesi lagano dodajte kiselu vodu i ulje i nastavite sa mešanjem.
Za uspešan recept za palačinke, važno je da dobro sjedinite sastojke i kreirate homogenu smesu koja nema grudvice, a potom je preporuka da ostavite smesu da odstoji 20 do 30 minuta u frižideru.

Pečenje palačinki – nekoliko saveta za mekano testo za palačinke

Pečenje je još jedan korak na koji treba da obratite pažnju prilikom pripreme kako biste dobili najmekše testo za palačinke koje ćete moći lako da filujete i uživate u neodoljivo slatkim ukusima!

Za pečenje palačinki osim smese koja je odstojala u frižideru, potrebno vam je malo ulja kojim ćete podmazati specijalan plitak tiganj namenjen za pravljenje ove poslastice. Nakon toga, dobro zagrejte ulje i kutlačnom sipajte deo smese, pa je razlijte po celom tiganju.

Ne brinite, čak iako prva palačinka bude malo masnija i deblja, svaka sledeća biće bolja. Nema potreba da stalno tokom pečenja palačinki dodajete ulje na tiganj.

Dovoljno je na svaka 3-4 komada nanesete malo ulja. Naša preporuka je koristite posebnu četku za nanošenje ulja, kako ne biste preterali sa količinom i kako bi ceo tiganj bio ravnomerno podmazan.

Količina izlivene smese zavisi od veličine tiganja i kutlače, pa ćete upravo na osnovu prvog komada zaključiti koliko treba da sipate za svaku narednu. Kada izlijete smesu, sačekajte da obodi smese promene boju i postanu smeđi, a onda je možete okrenuti i ispeći sa druge strane.

Količina koju smo naveli u našem receptu dovoljna je za oko 20 palačinki, a uvek možete smanjiti količinu ukoliko je potrebno. Za pripremu 20 komada biće vam potrebno nešto više vremena, a ako količinu sastojaka smanjite za 50 %, za celokupnu pripremu i pečenje trebaće vam oko 30 minuta (ako izuzmemo vreme dok smesa stoji u frižideru).

Evo još jednog korisnog saveta – da bi dobili najmekše testo za palačinke, preporuka je da prekrijete tek ispečene, tople palačinke kesom ili čistom krpom i ostavite da odstoji 10 minuta pre nego krenete da ih filujete!

Fil za palačinke – igrajte se i uživajte u neodoljivim kombinacijama

Budite kreativni!

Kada je smesa spremna, vreme je da napravite fil za palačinke koji će vašem dezertu dati final touch i pružiti slatko zadovoljstvo svima koji ih okuse.

Na ovom poslednjem koraku pripreme, nema puno filozofije, dovoljno je da dezert filujete po svom ukusu i zasladite svoj dan!

Neki od naših predlogaza nadev za palačinke:

  • Jagode i šlag – kombinacija koja sve ljubitelje voća obara sa nogu! Jagode iseckajte na listove, umutite šlag i nafilujte, pa svaku od palačinki složite u oblik trougla.
  • Krem od čokolade i mleveni keks – idealna intenzivna aroma za prave sladokusce. Za svega nekoliko trenutaka možete kreirati dezert čiji ukus budi sva čula. Ovoj kombinaciji dodajte i banane i obradovati sva svoja čula!
  • Džem od kajsija ili šljiva – nepogrešiv izbor za ljubitelje domaćih palačinki, baš kao onih iz bakine kuhinje! Predlažemo vam da ih posle filovanja urolate i na taj način uživate u ovoj poslastici na tradicionalan način.
  • Krem od čoklade i crveno voće po izboru – ako ste ljubitelji intezivnih ukusa, nećete pogrešiti sa ovom kombinacijom, posebno ukoliko birate sveže voće bogatog ukusa.
  • Kristal šećer i mleveni orasi – iako na prvi pogled deluje neprivlačno, pored brojnih sastojaka koje danas možemo pronaći, ova kombinacija ukusa može vas iznenaditi! Nekada se uživalo upravo u palačinkama sa ovakvim filom.

Ovo su samo neki od predloga, a izbora za slatki užitak kod kuće je mnogo, stoga vam savetujemo da ne oklevate i uz naš recept za palačinke unesete nove ukuse u vašu kuhinju!

Ako želite da napravite ovaj dezert na nešto drugačiji način pogledajte naš recept za američke palačinke!

Ipak, one nisu klasične poslastica kao torte i kolači, već su specijalitet koji može biti podjednako ukusan i u slanoj varijanti – zbog čega vam toplo preporučujemo da recept za testo isprobate i u kombinaciji sa slanim nadevima ili u formi zapačene palačinke sa sirom ili drugim slanim nadevima!

Nadamo se da vam je naš tekst bio inspirativan, kao i da ste saznali kako napraviti palačinke na veoma jednostavan način. Uz proverene sastojke, malo truda i puno ljubavi, vaša smesa biće apsolutno savršena, a kada uključite kreativnost i za fil za palačinke izaberete vaše omiljene sastojke, ugođaj će biti kompletan i svaka palačinka će biti uspešna!

Uz Imlek recepti za brojne slaniše i slatkiše biće savršene strukture i neodoljivog ukusa! Mi smo uvek tu da vam ponudimo najkvalitetnije mlečne proizvode uz koje ćete bez poteškoća kreirati prava kulinarska čuda i svakom specijalitetu dati perfektan ukus i strukturu.

Imlek je uvek tu da vam ponudi najkvalitetnije mlečne proizvode uz koje ćete bez poteškoća kreirati, ne samo savršene palačinke, već i mnoge druge specijalitete dati perfektnog ukusa i strukture.

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

3 komentara na “Palačinke recept – kako se prave ukusni filovi i smesa za palačinke”

  1. Svaka čast na trudu u vezi finih recepata i vašoj firmi kao i Sunoku .

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.