Piletina u sosu – kako napraviti ukusan i sočan sos za piletinu?

Sadržaj

Piletina u sosu kremaste strukture, koja se pravi na jednostavan način stvara vam pozitivne asocijacije?

Ako je vaš odgovor – da, nismo začuđeni, s obzirom na to da su rezultati istraživanja ukazali da stanovnik Srbije u proseku pojede oko 17 kg piletine godišnje!

Piletina se tradicionalno sprema pečenjem ili jednostavnim prženjem. Ukoliko želite da donesete novitete na vašu trpezu, nemojte propustiti naše recepte, jer smo se potrudili da vam damo predloge raznovrsnih obroka.

Pileće meso nudi brojne mogućnosti za pripremu, a u redovima ispod nalaze se decentna jela, spremna za nekoliko minuta, a tu su i one raskošne mešavine čija rapsodija ukusa će vas oduševiti, a pre svega zasititi.

Sočan sos za piletinu može potpuno preobraziti ukus jela, a evo i ideja kako ih možete napraviti.

Sos sa pavlakom za kuvanje – kremasti užitak koji aktivira sva čula

Pavlaka za kuvanje jedan je od omiljenih proizvoda mnogih domaćica. Iz Moja Kravica portfolia proizvoda može se izdvojiti Kuhinjica pavlaka za kuvanje koja će svakom vašem jelu dodati posebnu aromu, te je nepogrešiv sastojak mnogih recepata.

Sos sa pavlakom za kuvanje pravi se na veoma jednostavan način i uglavnom se dodaje na kraju pripreme određene namirnice, u ovom slučaju piletine. Bilo da pripremate pohovanu, prženu ili pečenu piletinu, sos za piletinu sa pavlakom za kuvanje će se pobrinuti da izbalansira ukus i sjedini sve sastojke koje ste dodali.

Izuzev izvanrednog ukusa koji aktivira sva čula, sos sa pavlakom za kuvanje ima i drugih benefita. Koje god sastojke da birate za svoj obrok, sos za piletinu biće spreman u veoma kratkom roku, te će se na vašoj trpezi naću ukusno i kremasto jelo!

#1 Piletina u sosu od pečuraka – najpoznatiji sos za piletinu

Grilovana pileitna i povrće na tanjiru

Piletina u sosu od pečuraka je čest gost na meniju mnogih porodica. Ono što ovo kremasto jelo čini rado viđenim gostom za nedeljni ručak je definitivno spoj raznovrsnih ukusa. Sa jedne strane tu je hrskava tekstura mesa, a sa druge kremasti sos od pečuraka sa pavlakom za kuvanje.

Piletina u sosu od šampinjona je lagano jelo, kome možete dodati i salatu po želji, mada su arome koje dobijate ovom kombinacijom dovoljne da zadovolje apetite i onih najzahtevnijih!

Piletinu začinite po ukusu i pržite na tihoj vatri, sa malo maslinovog ulja dok blago ne porumeni. Za dve osobe dovoljno je 500 g pilećeg belog mesa.

Recept za sos od šampinjona i pavlake za kuvanje – budite majstor u kuhinji

Sastojci:

Priprema: Zagrejte ulje, crni luk iseckajte na sitne kocke i dinstajte ga dok ne poprimi zlatnu boju. Na pola dinstanja dodajte sitno iseckan beli luk. Zatim ubacite oprane i isečene šampinjone i dinstajte na tihoj vatri, a povremeno sipajte malo vode (pečurke će svakako pustiti vodu, pa nemojte preterivati).

Pred sam kraj pripreme upotpunite sos od šampinjona za piletinu dodavanjem origana, bibera i drugih začina po želji. Za ljubitelje blago slatkog ukusa, odličan izbor je sladak kari. Zatim dospite pavlaku za kuvanje te mešajte smesu dok se ne sjedini.

Vaše jelo u sosu od pečuraka sa pavlakom za kuvanje je spremno!

#2 Pohovana piletina u kari sosu – ukus istoka na vašem tanjiru

Kari je mešavina nekoliko začina, te može sadržati od 5 do neverovatnih 30 začina, a dolazi iz daleke Indije poznate po pikantnim i intenzivnim ukusima. Kari je prepoznatljiv po svojoj intenzivno narandžastoj boji, a svakom jelu doneće specifičnu aromu i doprineće punoći ukusa.

Brojni zdravstveni benefiti čine ga pravim izborom za dodatak svim jelima. Pomenućemo njegovo antioksidativno dejstvo, kao i pozitivne uticaje na varenje, smanjenje šećera u krvi, koncentraciju, itd.

Piletina u kari sosu će vas svojim aromatičnim ukusom oboriti sa nogu kada je kombinujete sa Kuhinjica pavlakom za kuvanje blagog ukusa i idealne kremaste strukture. Ovaj obrok zadovoljižće apetite čak i najvećih gurmana!

Za ovo jelo potrebno je 300-500 g pilećeg belog mesa. Isecite pileći file na kocke i uvaljajte u brašno, te ga ispohujte na ulju tako da porumeni sa obe strane.

Pohovana piletina u kari sosu – recept za sos izbalansiranog ukusa

. Sastojci:

  • 1 dl Moja Kravica Kuhinjica pavlake za kuvanje
  • 1-2 kašičice karija
  • so i biber po ukusu

Priprema: Kada je meso već porumenelo i postupak pohovanja se polako privodi kraju, dodajte pavlaku za kuvanje i mešajte nekoliko minuta. Pred sam kraj dodajte kari i druge začine po izboru te još nekoliko puta pomešajte sos tako da dobije ujednačenu strukturu. Pohovana piletina sa sosem i dodatkom karija predstavlja jedan od najboljih izbora za sve ljubitelje intenzivnih aroma.

Pohovana piletina u kari sosu može se servirati sa pirinčem ili testeninom. Dekorišite po želji svežim peršunom ili bosiljkom.

#3 Piletina u bešamel sosu iz rerne – jelo koje gosti obožavaju

Piletina prelivena belim sosom

Bešamel sos je vrlo popularan na našim prostorima i koristi se za različita jela. Svemu da posebnu dozu sočnosti i mekoće. Specifičan ukus bešamela ili ćete obožavati ili nećete voleti, a sigurni smo da ste ga već probali, te zauzeli jasan stav.

Ukoliko ste među ljubiteljima bešamela – morate probati piletinu zapečenu u ovom sosu!

Za 4 osobe potrebno vam je 1 kg pilećeg belog mesa koji ćete iseći na kocke i propržiti. Posle ćete ove kocke filea u vatrostalnoj činiji prelijti bešamelom i ispeći. Evo kako da napravite fenomenalan bešamel sos za piletinu.

Bešamel sos za piletinu – recept za savršenu strukturu sosa

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g gaude
  • 500 ml Moja Kravica mleka ili za gušću teksturu – Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 50 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 200 ml kisele pavlake

Priprema: Nakon što ste propržili piletinu, u drugoj posudi istopite maslac, dodajte mu brašno, a potom mleko i mešajte na tihoj vatri. Dodajte kiselu pavlaku i polovinu rendane gaude (100g).

Proprženu piletinu stavite u vatrostalnu posudu i prelijte bešamel sosom. Odozgo pospite rendanu gaudu koja je ostala i obrok zapecite u rerni, na 200 °C, dok se ne zarumeni.

Služiti sa povrćem i salatom po želji.

#4 Piletina u pesto sosu – rapsodija ukusa intenzivno zelene boje

Dobro poznati pesto sos odnedavno je postao izuzetno popularan na našim prostorima i jedan je od omiljenih sosova ljubitelja kuvanja. Naš recept – pesto sos sa piletinom, predstavlja pravi izbor za nutritivno bogat i zasitan obrok.

Jeste li probali da kombinujete pesto sos sa pavlakom za kuvanje?

Ukoliko je vaš odgovor Ne nastavite sa čitanjem, sigurni smo da vas ova mikstura neće ostaviti ravnodušnim.

Za dve osobe dovoljno je 350-500 g pilećeg filea koji ćete iseckati na kockice i propržiti na maslinovom ulju dok ne porumeni.

Pesto sos sa pavlakom za kuvanje – recept za nutritivno bogat sos

Sastojci:

  • 2 dl Moja Kravica Kuhinjica pavlake za kuvanje
  • 2-3 kašike pesto sosa
  • 4 kašike rendanog tvrdog kačkavalja po izboru
  • Suvi biljni začin po ukusu

Priprema: Nakon što je meso blago porumenelo, ubacite pavlaku za kuvanje i pesto sos koji ste prethodno sjedinili, te lagano mešajte dok ne postignete idealnu kremastu teksturu. Pred sam kraj krčkanja dodajte začine po ukusu i sklonite sa ringle. Ceo postupak izvodi se na tihoj vatri kako bi se postigao valjan ukus, a izbeglo zagorevanje jela.

Za nekoliko minuta će se na vašem tanjiru naći jelo nalik onog u italijanskim restoranima. Servirajte sa testeninom po želji i uživajte u aromatičnom ukusu!

#5 Piletina u krem sosu – jednostavan ručak koji se priprema brzo

Ukoliko su vam recepti koji smo naveli isuviše kompleksni, predstavljamo vam jedan od najjednostavnijih recepata ikoji uključuje sos za piletinu. Ovaj recept sadrži svega nekoliko sastojaka, a biće pripremljen za veoma kratko vreme.

Vreme pripreme često je odlučujući faktor za pripremu obroka u danima koji su ispunjeni obavezama, te vam savetujemo da se tada vaš odabir bude piletina u krem sosu.

Biće vam potrebno pileće belo meso, odnosno oko 500 g pilećeg filea za dve osobe, koji ćete začiniti i propržiti na ulju.

Recept za krem sos – prijatan i blag ukus koji će prijati svima

Sastojci:

  • 250 ml Moja Kravica Kuhinjica pavlake za kuvanje
  • 100 g putera
  • sok od pola limuna
  • 1 srednji crni luk
  • 3 čena belog luka
  • so i biber po ukusu
  • Po izboru: 130 ml kokošije supe iz kesice

Priprema: Sitno iseckan crni luk izdinstajte na puteru, dodajte i sitno iseckan beli luk, pa ih zajedno dinstajte na tihoj vatri nekoliko minuta, dok ne porumene. Ubacite pavlaku za kuvanje i mešajte do ključanja.

Ukoliko imate još nekoliko minuta da se posvetite pripremi ovog obroka, predlažemo da dodate kokošiju supu, ali u tom slučaju je neophodno smanjiti količinu pavlake za kuvanje za pola, kako vam sos ne bi bio previše vodenast.

Prelijte piletinu dobijenim sosom, iscedite malo limuna i dekorišite svežim bosiljkom!

Vaše jelo je spremno! Nikad brže, zar ne?

Nadamo se da su vam naši recepti pružili dozu inspiracije za nove kuhinjske majstorije i podstakli vas da brzo i lako pripremite sos za piletinu na mnoštvo načina.

Bilo da je vaš izbor piletina u kari sosu, pesto piletina ili je odluka pala na neki drugi recept sa naše liste, podstičemo vas da što pre zasučete rukave i uživate u jedinstvenim ukusima piletine sa sosom!

Ako vas interesuju i drugi ukusni recepti koji se oslanjaju na ukusne Moja Kravica proizvode, preporučujemo da pročitate tekst: Recepti sa jogurtom.

Takođe, pronađite ideje za ukusan doručak na poslu na ovom linku, a savete i predloge za zdravu večeru pročitajte ovde, gde smo dali fenomenalne predloge za brzu, a zdravu večeru..

Želimo vam jednostavnu pripremu, zabavu u kuhinji, ukusne i nutritivno bogate obroke. Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.