Karbonare nisu slučajno postale omiljena pasta najvećem broju ljudi. Da li volite italijansku kuhinju?
Ako je odgovor pozitivan – gotovo je sigurno da ste čuli za nadaleko poznate karbonare (carbonare), pastu ili špagete čiji ukus budi sva čula, a čija je priprema veoma jednostavna!
Pasta karbonara je italijanska pasta za koju se veruje da je potekla iz regije Lacio, a budući da u njen sastav ulaze sastojci koji su poznati i kod nas, brzo je postala jedan od omiljenih recepata mnogih gurmana.
Ako želite da znate kako se prave karbonare i koji su sastojci, pročitajte kompletan recept za karbonare na nekoliko načina.
Karbonare – recepti će biti uspešni uz ukusne i kvalitetne sastojke
Prva stavka na koju treba da misli svako ko se oproba u pripremi karbonara jesu sastojci!
Uz kvalitetne i ukusne sastojke za špagete karbonara, recept će biti uspešniji, a vaš sos zadovoljiće ukuse i najprobirljivijih. Za prepoznatljivu kremastu strukturu koju pasta karbonare ima, vaš najveći saveznik biće Moja Kravica pavlaka za kuvanje sa 20 % mm koja će dati adekvatnu gustinu, izbalansiran ukus i sjediniti sve sastojke na odličan način.
Osim toga, neizostavni sastojci za ovu pastu su svakako kačkavalj i dimljena mesnata slanina koja daje specifičan šmek ovom jelu. Kako svaki ljubitelj kulinarstava u svoje omiljene recepte dodaje tajne sastojke koji daju posebnu aromu i ukus jelima, tako i vi možete ovoj pasti dodati sastojke koji će ukus podići na viši nivo!
U nastavku vam predstavljamo osnovni recept, ali i varijacije recepata za ovu pastu, te vam preporučujemo da eksperimetišete i da na vašu trpezu donesete jelo bogatog ukusa.
Ako želite da pronađete inspiraciju za pripremu drugih testenina, pročitajte naš tekst u kome vam predstavljamo neke od najukusnijh sosova za špagete.
Špagete karbonara – recept sa pavlakom za kuvanje
Za špagete karbonara, recept sa pavlakom za kuvanje veoma je jednostavan, te ga i oni koji nemaju puno iskustva u kuhinji, mogu pripremiti uz malo truda.
Potrebno vam je nekoliko sastojaka, priprema je kratka, te upravo ovaj recept može biti vaš kec u rukavu kada vam dolaze nenajavljeni gosti!
Sastojci:
- 500 g špageta
- 2 jaja
- 1 žumance
- 300 g dimljene mesnate slanine
- 500 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 1 čaša Moja Kravica kisele pavlake
- 300 g Gauda sira
- 200 ml vode u kojoj su se kuvale testenine
- oko 80 ml ulja
Priprema:
Slaninu naseckajte na kockice, a Gauda sir izrendajte na krupno. Zagrejte ulje na tiganju i stavite slaninu da se prži na srednjoj temperaturi. U isto vreme kuvajte špagete po uputstvu sa pakovanja tako da budu al dente, baš onako kako italijanska tradicija nalaže!
U dubljoj činiji razbijte jaja, umutite ih žicom za mućenje, dodajte pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku, pa sve dobro umutite, a potom dodajte vodu u kojoj su se kuvale špagete i sve sjedinite.
Nakon što je slanina na ulju postala hrskava, prelijte je smesom sa jajima, promešajte i pustite da vri oko 2 minuta, pa dodajte izrendani kačkavalj i mešajte dok se ne rastopi. Smesu sklonite sa ringle i promešajte sa skuvanim i proceđenim špagetama.
Prijatno!
Recept za karbonare sa pečurkama – dodajte sosu poseban šmek
Naša nacionalna kuhinja poznata je po tome da obiluje jelima sa mnoštvom različitih sastojaka, pa su se tako i za karbonare, recepti dobili brojne varijacije i postali omiljeni među mnogim gurmanima.
Ukoliko ste ljubitelji pečuraka – ova pasta karbonare je idealna za vas!
Sastojci za 3-4 osobe:
- 400 g špageta
- 200 g dimljene mesnate slanine
- 200 g šampinjona
- 300 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 40 g sušenog paradajza
- 2 čena belog luka
- 2 jaja
- 2 žumanceta
- 1 kašika seckanog peršuna
- mešavina začina
Priprema:
Slaninu i paradajz iseckajte na kockice, a šampinjone dobro operite, očistite i iseckajte na listove. Beli luk u ljusci propržite na vrelom ulju, te izvadite i stavite sa strane. Na ovaj način ulje će poprimiti šmek belog luka i ućiniti vašu pastu još ukusnijom.
Na to isto ulje dodajte naseckanu slaninu i pržite na srednjoj temperaturi dok ne porumeni, te dodajte naseckane pečurke i sušeni paradajz. Dinstajte dok pečurke ne omekšaju, a tečnost koju ispuste ne ispari. Pred sam kraj dinstanja dodajte Moja Kravica pavlaku za kuvanje, dobro promešajte i ostavite 1-2 minuta da vri, te skinite sa vatre.
U isto vreme, dok se pečurke dinstaju, možete staviti testeninu da se kuva.
Sa strane umutite cela 2 jaja i 2 žumanca, a kada je testenina skuvana i oceđena, prelijte je jajima i dobro promešajte. Potom dodajte smesu od pečuraka, slanine i sušenog paradajza i sve sjedinite mešanjem.
Uživajte u jedinstvenom ukusu!
Pasta karbonara sa piletinom – kombinacija koja budi sva čula
Pileće meso je na našim prostorima veoma popularno, deo je mnogih ukusnih jela i lako se kombinuje sa brojnim namirnicama, pa je svoje mesto našlo i u ovoj neodoljivoj pasti.
Ako tražite inspiraciju za piletinu u najrazličitijim sosovima, pročitajte naš tekst na tu temu i oprobajte se u pripremi jela koja bude sva čula!
Pasta karbonara sa piletinom nije teška za pripremu, a osim osnovnih sastojaka, potrebni su vam još samo piletina, beli i crni luk i na vašoj trpezi naći će se preukusan obrok!
Sastojci za 4 osobe:
- 400 g testenine
- 1 pileće belo meso
- 100 g dimljene mesnate slanine
- 2 čena belog luka
- 1 manja glavica crnog luka
- 200 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
- 1 jaje
- 50 g Gauda sira
- so i biber
Priprema:
Slaninu iseckajte na kockice i stavite da se proprži na tihoj vatri, toliko da postane hrskava. Pred sam kraj dodajte sitno seckan crni i beli luk, te pržite dok crni luk ne postane staklast. Piletinu iseckajte na rezance ili sitnije komade i začinite je biberom i solju po ukusu, a potom stavite da se prži dok ne omekša.
Za to vreme, testeninu skuvajte po uputstvu sa pakovanja. Ukoliko ima potrebe, piletini dodajte 100 ml vode u kojoj su se špagete kuvale, dok se prži, kako bi ostala mekana. Kada je piletina gotova, dodajte Moja Kravica pavlaku za kuvanje i pustite nekoliko minuta da se prokrčka.
Sa strane dobro izmutite jaje. Sklonite piletinu sa vatre, i mešajući dodajte umućeno jaje u smesu tako da se adekvatno poveže sa pavlakom i piletinom. Potom dodajte narendan Gauda sir, proprženu slaninu i sve dobro promešajte sa vrućom testeninom.
Uživajte u ukusu!
Špagete karbonare – originalni recept iz sunčane Italije
Iako postoje brojne varijacije, od kojih smo neke naveli u našem tekstu, originalan recept koji se i danas priprema u Italiji izgleda nešto drugačije. Pogledajte koji su to sastojci i način pripreme za manje kremastu, ali pravu itaijansku testeninu!
Sastojci:
- 350 g špageta
- 200 g guaniciale slanine (sušeni svinjski obraz)
- 4 cela jaja
- 100 g Pekorino sira
- mleveni crni biber
Priprema:
Stavite vodu za testeninu na ringlu. Dok se voda greje do stadijuma ključanja, pripremajte sos tako što ćete prvo iseckati slaninu na kockice i stavite da se prži na sopstvenoj masti na srednjoj temperaturi.
U činiji umutite 4 cela jaja sa pekorino sirom i dodajte biber. Kako je pekorino već slan, ne treba da dodajete so. Sve dobro umutite žicom ili viljuškom. U ovom trenutku, voda za testenine je verovatno već proključala, pa je vreme da u nju spustite špagete i skuvate ih po uputstvu sa pakovanja, tako da budu al dente.
Skuvane špagete procedite, pa stavite u tiganj i isključite ringlu na kojoj su se kuvale. Tiganj stavite na isključenu, ali toplu ringlu i dodajte pripremljen sos. Energično i brzo mešajte tako da se sos dobro pomeša sa špagetama, ali da se jaja ne isprže. Ovo je ključan momenat u pripremi jela!
Sos za špagete karbonara treba da bude kremast, ali ne previše tečan i tada je vaša testenina spremna. Sklonite sa ringle i servirajte sa malo narendanog pekorino sira preko!
Imlek mlečni proizvodi svakom vašem jelu daće kremastu strukturu i jedinstven ukus, tako da se svako vaše jelo topi pod nepcima!
Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta pronašli inspiraciju za pripremu jednog od najpoznatijih italijanskih specijaliteta – paste carbonara!