Pečurke - kalorije, vrste i značaj pečuraka u ishrani

Pečurke - poznata zamena za meso, ali i mnogo više od toga!

Ove ukusne i veoma popularne namirnice, bogate su nutrijentima, lako se kombinuju sa drugim sastojcima i čest su izbor ljubitelja kulinarstva. U jelima sa naših prostora najčešće možemo naći šampinjone.

Kako bismo vas bolje upoznali sa različitim vrstama gljiva, u daljem tekstu odgovaramo na neka od brojnih pitanja i nedoumica. U nastavku ćemo vas upoznati sa vrstama pečuraka. Takođe, saznaćete koliko kalorija imaju pečurke, kojim nutrijentima su bogate i kakav je njihov značaj!

Značaj pečuraka u kulinarstvu - različita jela sa pečurkama

Da li volite ukus pečuraka? Znate li koja jela sve možete pripremiti sa pečurkama?

Ove namirnice veoma su zahvalne i mogu se pripremati na različite načine koji ujedno utiču i na iskoristivost vitamina i minerala, ali i na njihov ukus. Pečurke možete peći, pržiti, kuvati, jesti u sušenom obliku ili u obliku praha.

Odlične su kao dodatak jelima poput paste, sa pečurkama se prave preukusne i kremaste čorbe, sosovi, salate, a mogu se pripremati i samostalno.

Još lakše od navedenih načina pripreme, za svega nekoliko sekundi na svom tanjiru možete imati fantastičan ukus gljiva!

Da li znate kako?

Veoma jednostavno!

Moja Kravica pavlaka sa pečurkama - neodoljivo ukusan dodatak jelima

Za sve ljubitelje pečuraka i mlečnih proizvoda, naš portfolio obogatili smo fantastičnom Moja Kravica pavlakom sa ukusom pečuraka koju možete jednostavno namazati na parče hleba ili servirati kao prilog uz omiljeno jelo!

Kremasta struktura i osvežavajući ukus pavlake u kombinaciji sa pečurkama doprineće da uživate u svakom zalogaju vašeg obroka. Kada vam je potreban brzi doručak, ručak ili večera za 10 minuta (ali i brže) - ovaj mlečni proizvod sa ukusom pečuraka pravi je izbor za vas!

Ukoliko želite da ukus određenog obroka podignete na viši nivo - samo mu dodajte ovu preukusnu namirnicu!

Osim na ljubitelje pečuraka, mislili smo i na sve one koji uživaju u nešto drugačijim ukusima. Zato u našem asortimanu mlečnih proizvoda možete pronaći i Moja Kravica pavlaku sa šunkom i uživati u ukusu koji više preferirate!

Ukoliko vam je ponestalo ideja za brze obroke, za vas smo pripremili recepte u kojima će vam upravo Moja Kravica pavlake sa ukusima biti najbolji saveznici - pročitajte naš tekst na tu temu!

Šampinjoni - najpopularnije pečurke na svetu

Ukusni, sočni i lako uklopljivi sa drugim namirnicama - šampinjoni su najpoznatije pečurke na svetu!

Šampinjoni su specifičnog izgleda koji je svima dobro poznat, sa kratkim zadebljanim stablom i zaobljenom kapom. Kod nas u prodaji uglavnom možete naći bele šampinjone, ali u kasnijoj fazi sazrevanja ove pečurke dobijaju smeđe nijanse.

Dostupni su tokom cele godine, pa ih možete uključiti u svoje obroke kad god to poželite i uživati u njihovom fantastičnom ukusu! Sjajno se uklapaju sa ukusnim pastama, od njih se prave sososi za brojna jela, ali i preukusne i osvežavajuće salate.

Osim toga, ono što će obradovati mnoge ljubitelje ovih gljiva, jeste da ukoliko se šampinjoni pripreme na zdrav način - možete ih jesti bez griže savesti!

Ukoliko ste ljubitelji majstorija u kuhinji i želite da uključite šampinjone u svoju ishranu, pogledajte tekst u kome smo istakli zanimljive recepte za sosove od pečuraka!

Šampinjoni kalorije - koliko su ove pečurke kalorične?

Ako su vaš čest izbor za obroke pečurke - i to baš šampinjoni, kalorije su zasigurno jedan od predmeta vašeg razmišljanja.

Verovatno se pitate da li ćete uneti previše kalorija ako često konzumirate ove pečurke.

Odgovor je - ne!

U svežem obliku pečurke imaju svega 22 kcal na 100 g što je 1% od preporučenog dnevnog unosa, te ako ih pripremate na zdrav način uz minimalno ulja ili dinstanje na vodi, u šampinjonima možete uživati kao u sjajnoj niskokaloričnoj hrani, potpuno bezbrižno!

Nutritivna vrednost šampinjona - gljive bogate vitaminima

Ako želite zaista da saznate kakve su ove pečurke, kalorije su samo jedna stavka koja vam je potrebna. Osim toga, tu je i nutritivna vrednost šampinjona koja ih stavlja u sam vrh liste zdravih namirnica.

Oko 100 g sadrži 1 g vlakana, 3 g proteina, 2 g ugljenih hidrata i ni malo masti

Ukoliko dnevno pojedete samo 100 g šampinjona zadovoljićete 33% preporučene dnevne doze vitamina D, 16% preporučene dnevne doze selena, 12% fosfora, a unećete i druge vitamine i minerale u manjim količinama.

Zbog velike izloženosti sunčevim zracima prilikom sazrevanja i rasta, ove pečurke odličan su prirodni izvor vitamina D2 koji se u telu “pretvara” u vitamin D i utiče na resorpciju kalcijuma, održava zdravlje kostiju, kože i sprečava pojavu osteoporoze, slabosti u mišićima i drugih problema.

Naravno, ovde govorimo o redovnom unosu vitamina D, a pečurke su jedna od namirnica koje će vam pomoći na ovom putu. Osim toga, tu su kvalitetni Imlek mlečni proizvodi koje ćete naći u našoj ponudi, a posebno Moja Kravica mleko sa vitaminom D3.

Pečurke - vrste pečuraka koje se takođe koriste na našim prostorima

U svetu postoji čak preko 10,000 različitih pečuraka.

Naravno, nisu sve gljive jestive.

U svojoj ishrani, ljudi koriste oko 200 vrsta pečuraka, od kojih su najpopularniji već pomenuti šampinjoni. Osim njih, u vaše obroke možete uneti i druge gljive bogate mikro i makronutrijentima koji doprinose vašem organizmu na različite načine.

Na našim prostorima najzastupljenije pečurke su bukovača, vrganj, lisičarka, šitake i reiši, a kako se ove pečurke pripremaju, koliko kalorija imaju i koje nutrijente sadrže, pročitajte u nastavku!

Bukovača - pečurke bogate nutrijentima

Da li ste probali bukovaču?

Ove vrsta pečuraka nema intenzivan ukus, pa se priprema kao prilog uz upotrebu začina koji će joj dati intenzivniji šmek i aromu.

Bukovača se danas najčešće koristi u prahu, ili sušena, ali mnogi je u svojim receptima koriste u svežem obliku. Najčešće se priprema na žaru, pohuje, dodaje supama i čorbama, kao i ukusnim pastama.

Ako tražite zanimljive recepte za pastu, pročitajte naš tekst na tu temu i pronađite ideje za nove kulinarske majstorije!

Gljiva bukovača bogata je proteinima i ugljenim hidratima, a ima veoma malo masti. Dobar je izvor aminokiselina, vitamina B5, vitamina D, gvožđa, cinka, fosfora, kalijuma i drugih minerala koji doprinose zdravlju čitavog organizma. Oko 86 g ovih pečuraka sadrži 28 kcal.

Svega 86 g ove pečurke zadovoljiće čak 22% od preporučenog dnevnog unosa vitamina B5 - pantotenske kiseline, kao i 27% od preporučenog dnevnog unosa vitamina B3 - niacina.

Pozitivno dejstvo gljive za imunitet pokazale su i različite studije, posebno kada je reč o antivirusnom i antibakterijskom dejstvu, te ih sve veći broj ljudi uključuje u svoju ishranu.

Lisičarka - pečurke intenzivno narandžaste boje

Lisačarka, poznata po svojoj narandžastoj boji je još jedna od poznatijih jestivih gljiva na tržištu. Postoji nekoliko vrsta ove pečurke i sve su jestive, veoma ukusne i hranljive. Poznavaoci gljiva često njen ukus opisuju kao blago sladak, čak i voćan.

Oko 100 g lisičarki sadrži 33 kcal, te ih možete jesti potpuno bezbrižno!

Takođe, ove pečurke sadrže 1 g proteina, 4 g ugljenih hidrata, svega 0,3 g masti i 2 g vlakana.

Bogate su niacinom, vitaminom D, vitaminom B5, gvožđem, ali i drugim vitaminima i mineralima važnim za naš organizam. Kao i druge gljive, lako se kombinuju sa brojnim sastojcima, te se mogu naći u supama, čorbama, testenini, ali i ukusnim salatama. Bogate su antioksidansima, te su odlične u borbi protiv ozloglašenih slobodnih radikala.

Vrganji - pečurke neodoljivog ukusa

Vrganj je jestiva gljiva intenzivnijeg ukusa koji budi sva čula.

Izuzetno je popularna kod nas i veoma cenjena, te ima visoku tržišnu cenu. Može se koristiti kao prilog jelima poput pasta, piletine na različite načine, rižota, ali i kao obrok za sebe u čijem ukusu ćete zasigurno uživati!

Kada govorimo o značaju konzumiranja vrganja, treba pomenuti da je baš kao i druge pečurke - sjajan izvor proteina, te odlična zamena za meso. Osim toga, bogat je dijetetskim vlaknima, pa se u 100 g ove gljive nalazi 6 g vlakana i 4 g proteina, a svega 32 kalorije i nimalo masti!

Zanimljivo je da čak 88% sastava ove gljive čini voda, pa u njoj možete uživati potpuno bez brige! Bogate su vitaminom B9 i vitaminom E, te ukoliko ih pripremate na zdrav način možete uživati u zdravstvenim benefitima ovih nutrijenata.

Šitaki pečurke - kalorije i zdravstveni benefiti pečuraka poreklom iz Japana

Još jedna vrsta veoma popularnih gljiva jesu šitake, pečurke koje su poznate po svom punom i bogatom ukusu, ali i zdravstvenim benefitima koje donose.

Šitaki pečurke dolaze iz istočne Azije, najviše se uzgajaju u Japanu, ali i u drugim državama koje imaju povoljne uslove za njihov rast. U prodaji se mogu pronaći sveže, sušene ili gljive u prahu, što je odlična opcija za dodatak jelima.

Ako su vam i za ove pečurke kalorije predmet interesovanja, istaći ćemo da sveže šitaki pečurke imaju 44 kcal na 100 g što je nešto više od do sada pomenutih vrsta dok sušene pečurke imaju čak 296 kcal na 100g. Bogate su niacinom, bakrom, vitaminom B5, selenom i drugim vitaminima i mineralima koji doprinose brojnim funkcijama u organizmu. . Bogate su niacinom, bakrom, vitaminom B5, selenom i drugim vitaminima i mineralima koji doprinose brojnim funkcijama u organizmu.

O njihovim brojnim benefitima svedoči i činjenica da se u Japanu, Kini, Koreji i Rusiji pečurke koriste kao tradicionalno medicinsko sredstvo. Imaju pozitivnog uticaja na zdravlje srca, snižavanje holesterola, jačanje imuniteta.

Ono što je fasciniralo širu javnost u vezi sa ovom vrstom pečuraka jeste sadržaj jedinjenja sa potencijalnom antikancerogenom aktivnošću. U borbi protiv kancera šitaki pečurke učestvuju tako što podstiču jačanje imunog sistema i smanjuju širenje i rast ćelija raka.

Reiši - medicinska gljiva koja pozitivno utiče na imunitet

Još jedna gljiva iz Azije - reiši, kod nas je poznata kao kao lekovita i uglavnom se konzumira sušena, a njena svojstva ljudi su prepoznali pre nekoliko hiljada godina!

Reiši pečurke su pokazale odlična antibakterijska, antivirusna, ali i antikancerogena dejstva, pa je mnogi uključuju u ishranu u vidu suplemenata ili u sušenom obliku. Ove gljive utiču na jačanje imunog sistema, delujući na bela krvna zrnca, a posebno je naglašen njihov uticaj na osobe sa određenim oboljenjem, poput kancera.

Za kraj ćemo pomenuti da se gotovo sve pečurke sjajno uklapaju uz kvalitetne Imlek mlečne proizvode, posebno uz Moja Kravica pavlaku za kuvanje i njihovom kombinacijom dobićete najukusnija jela kremaste teksture i neodoljivog ukusa.

Imlek proizvodi svakom vašem obroku doprineće svojim sjajnim ukusom, te ih jednostavno možete kombinovati uz gotovo sve namirnice - pa i jestive gljive!