Slani rolati – recepti za najukusnije slane rolate

Sadržaj

Da li želite da na vašu trpezu unesete čitav spektar boja i ukusa i uživate u obroku svim čulima?

U tom slučaju najukusniji slani rolati za predjelo su idealna opcija za vas!

Brza i jednostavna priprema kao i mogućnost kombinovanja raznovrsnih sastojaka čini da slani rolati koji se ne peku, kao i oni od kojih zamiriše cela kuća, budu rado viđeni gosti na slavljima, ali i porodičnim trpezama!

Bilo da u frižideru imate svega nekoliko namirnica i nameravate da pripremite jednostavan obrok za porodicu, ili su vaš izbor raskošni slani rolati za slavu, potrebni su vam ovi recepti za slane rolate i svega nekoliko trikova da postignete zacrtan cilj!

Ako želite da se inspirišete i upustite u nove kulinarske majstorije, nastavite sa čitanjem našeg teksta i upoznajte se sa jednostavnim receptima za najukusnija slana predjela koja vam predstavljamo.

#1 Slani rolat sa ajvarom – rado viđen gost na zimskoj trpezi

Neodoljiv ajvar, tradicionalno jelo sa naših prostora, mnogima je omiljeni deo zimske trpeze. Baš zato, ovaj recept je često tražen tokom sezone slava. Sigurni smo da će svim ljubiteljima ajvara ovaj rolat postati omiljen izbor za doručak, ali i za druge obroke tokom dana.

Upotreba nekoliko sastojaka, jednostavna priprema i neodoljiv ukus samo su neki od razloga što je slani rolat sa ajvarom osvojio srca mnogih gurmana! Ako želite da pronađete dodatnu inspiraciju za pripremu brzog, ali zdravog doručka, ovde pročitajte ideje za recepte za zdravi doručak, koji smo pripremili za vas!

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 2 kašike Moja Kravica kisele pavlake
  • 2 – 3 kašike ajvara
  • 2 kašike ulja
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • so po ukusu

Sastojci za fil:

Priprema:

  1. U pojedinačne posude umutiti žumanca i belanca. Belanca umutiti mikserom dok ne dobiju specifičnu “sneg teksturu”. Žumanca umutiti viljuškom ili mikserom, dodati pavlaku, ajvar i ulje, i promešati sve dok se ne dobije homogena smesa. Ovako pripremljenoj smesi dodajte belanca tako da ostanu iste strukture.
  2. Predlažemo vam da ih dodajete postepeno i lagano mešate varjačom. Smesu zatim ravnomerno sipajte u pleh na koji ste prethodno postavili papir za pečenje. U rernu ugrejanu na 180 °C ubacite pleh i pecite 20ak minuta. Znaćete da je kora gotova kada poprimi zlatnu nijansu.
  3. Nakon što je izvadite iz rerne urolajte je i uvijte u mokru krpu. Tako bi trebalo da odstoji dok se ne ohladi, a vi za to vreme možete pripremati ukusan fil.
  4. Jaja skuvajte i ostavite da se ohlade. Ovaj proces možete ubrzati tako što ćete ih nakon kuvanja odmah potopiti u hladnu vodu i promeniti je nekoliko puta, dok se skuvana jaja ne ohlade u potpunosti.
  5. Zatim odvojite belanca i žumanca, belanca iseckajte, a žumanca izmrvite. U jednoj posudi sjedinite sir i pavlaku pa dodajte belanca i žumanca, malo soli i opranog i iseckanog svežeg peršuna.
  6. Ohlađenu koru premažite filom, te dodajte šunku iseckanu na listiće. Ukoliko niste ljubitelji šunke ovaj korak možete preskočiti, a ukus rolata svakako će ostati fantastičan.

Nakon što ste potrošili čitavu smesu i ravnomerno namazali koru, pažljivo je urolajte i stavite u frižider. Nakon nekoliko sati će pred vama biti ukusan slan rolat u intenzivnim nijansama!

#2 Slani rolat sa šunkom i sirom – odlična opcija za ljubitelje klasike

Ukoliko su vaš izbor predjela moderni rolati, recept sa šunkom i sirom je rado viđen gost na svakoj slavskoj trpezi.

Bilo da su vam neophodni brzi slani rolati za slavu ili ukusan obrok za čitavu porodicu, ovaj recept je idealna opcija za vas.

Sastojci za kore:

Sastojci za fil:

Priprema:

  1. U jednu posudu izdvojite belanca, a u drugu žumanca. Umutite belanca, zatim dodajte umućena žumanca, brašno, so, ulje, prašak za pecivo i pola pavlake. Sve dobro umutite, kako bi se dobila homogena smesa. Rernu zagrejte na 200 °C, podmažite tepsiju, pospite je brašnom, sipajte smesu i ravnomerno je razlijte po tepsiji.
  2. Ubacite u rernu i pecite oko 20 minuta. Kora je spremna kada poprimi zlatastu boju. Nakon što je izvadite iz rerne, uvijte je i obložite mokrom krpom kako biste je kasnije jednostavnije filovali. Važno je da pre samog filovanja, kora bude ohlađena.
  3. Dok se hladi, vaš zadatak je priprema fila. U posudu dodajte sir, pavlaku i izrendanu šunku. Količina koju stavite zavisi od vašeg ukusa, a ako ste ljubitelji bogatog ukusa, u smesu možete dodati seckane paprike, susam, kisele krastavčiće ili drugi sastojak po želji!
  4. Kada se kora ohladi, razvite je i premažite ravnomerno filom, pa ponovo pažljivo urolajte. Smestite je u frižider, a nakon što se ohladi, izvadite iz frižidera i isecite neposredno pre serviranja.

Ovi zalogaji biće toliko neodoljivi da će ubrzo nestati sa tanjira!

#3 Slani rolat sa spanaćem – donesite zdravlje na tanjir

Da li ste ljubitelji spanaća?

Ako je vaš odgovor da, sigurni smo da jedva čekate da se upoznate sa još jednim receptom koji uključuje ovo ukusno i veoma zdravo zeleno povrće! Za sve ljubitelje spanaća pripremili smo jednostavan recept sa spanaćem koji će na vaš tanjir doneti neodoljiv ukus u intenzivno zelenoj nijansi.

Izuzev spanaća, u sastav ovog preukusnog slanog rolata ulaze i drugi sastojci koji mu daju svež i ujednačen ukus koji će probuditi sva vaša čula!

Sastojci za koru:

  • 6 jaja
  • 200 g spanaća
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • so po ukusu

Sastojci za fil:

Priprema:

  1. Pre pripreme kore, važno je da spanać dobro operete, iseckate i potopite u ključalu vodu na nekoliko trenutaka, koliko je dovoljno da se “opusti”. Nakon što je spanać pripremljen, vreme je da krenete sa pripremom rolata.
  2. U dve posebne činije umutite belanca sa solju i žumanca. U žumanca dodajte pripremljen iseckani spanać, brašno i prašak za pecivo, a na kraju i umućeno belance. Lagano mešajte drvenom ili plastičnom kašikom kako bi se održala specifična vazdušasta struktura.
  3. Rernu zagrejte na 180 °C , pripremite tepsiju, premažite je uljem i brašnom ili stavite papir za pečenje i pecite oko 20 minuta. Nakon što je kora ispečena, urolajte je u vlažnu krpu i ostavite da se hladi. Dok se hladi, vi pripremajte fil.
  4. Sir usitnite, pomešajte sa iseckanim suhomesnatim proizvodom i dodajte pavlaku. Kisela pavlaka ovoj smesi daće posebnu dozu svežine i na najbolji način objediniti sve sastojke. Ohlađenu koru odvijte, ravnomerno nafilujte i pažljivo urolajte. Nakon toga, rolat smestite u frižider i uskoro će biti spreman za serviranje!

Poznato je da su mlečni proizvodi i spanać sjajni saveznici brojnih jela, pa smo sigurni da je ovaj slani rolat recept sa mešavinom spanaća, sira i pavlake pravi pogodak!

 

#4 Slani rolat od gotovih kora – brz i ukusan slani rolat sa jogurtom

Za ljubitelje praktičnosti, jednostavne i brze pripreme na našu listu stigao je recept za slani rolat od gotovih kora za pitu. Za ovaj, mnogima omiljeni slani rolat recept je jednostavan i veoma se brzo priprema, pa će se čak i početnici veoma lako snaći u koracima koje navedemo.

Sastojci:

Priprema:

  1. Od već gotovih kora za pitu na veoma jednostavan način vi ćete napraviti jednu koru koju kasnije premazujete filom. Za ovaj postupak trebaće vam 10 kora koje ređate u pleh odgovarajuće veličine. Na isti način možete praviti i testo za slane torte.
  2. Prvi fil kojim ćete mazati kore za pitu sastoji se od jaja, jogurta, ulja i praška za pecivo. Sve navedene sastojke promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Jogurt je zadužen za mekoću i specifičnu teksturu rolata, što će maksimalno doprineti užitku i neodoljivom ukusu ovog specijaliteta.
  3. Pleh podmažite uljem i brašnom ili stavite papir za pečenje, i preko stavite prvu koru, pa je premažite sa 2-3 kašike napravljene smese. Postupak ponovite sa ukupno 10 kora, uključujući i poslednju koru. U rernu zagrejanu na 180°C ubacite pleh i pecite oko 20 minuta. Kada kore poprime reš izgled izvadite ih iz rerne i nakratko pokrijte krpom. Nakon toga, pokvasite krpu i kore položite tako da gornja strana legne na krpu, a zatim ih urolajte u mokru krpu i ostavite da se ohlade.
  4. Dok se kore hlade, vi pripremite fil po izboru. Naš predlog je klasična, ali nepogrešiva kombinacija pavlake, šunke, kačkavalja i kiselih krastavčića. Nakon filovanja ovako ispečene kore, pažljivo je urolajte, uvijte u providnu foliju kako bi zadržala oblik i smestite u frižider.
  5. Sutra ujutru sačekaće vas gotov rolat sa jogurtom neodoljivog ukusa!

#5 Slani rolat od oblande – praktična opcija bez pečenja

Za sve one čiji su favorit slana predjela koja se ne peku, brzi slani rolat recept bez pečenja je odličan izbor. Oblanda rolat se priprema u svega 2-3 koraka. Čak i da niste vešti u kuhinji, recept za pripremu slanog rolata je veoma jednostavan, pa vam kulinarske veštine neće biti potrebne! Ipak, zasigurno je da će svi gosti biti oduševljeni neodoljivim ukusima i sjajnim izgledom koji krasi oblanda rolat.

Dok je u prethodnim receptima najveći izazov bio priprema kora, ovde tog zadatka nema, te je glavni cilj napraviti pravu kombinaciju sastojaka za rolat.

Sastojci:

Priprema:

  1. Dva lista oblande izvaditi iz pakovanja i staviti između dve vlažne krpe da omekša. Za to vreme skuvajte jaje, odabrani suhomesnati proizvod iseckajte na sitne komade, ili usitnite u seckalici. Kačkavalj izrendajte i sjedinite sve sastojke.
  2. Ukoliko smesi želite da dodate i susam, prvo ga propržite par minuta. Sklonite krpe sa kora i smestite ih jednu preko druge na poslužavnik u kome ćete ih kasnije staviti u frižider.
  3. Ravnomerno premažite oblande smesom, pažljivo urolajte i smestite u frižider. Oblanda rolat je sjajna opcija za sve koji nemaju vremena za pripremu kora i potrebni su im brzi i ukusni zalogaji koji će oduševiti sve koji ih probaju.
  4. Sjajno je što ovi recepti omogućavaju kombinovanje vaših omiljenih sastojaka, pa gotovo svaka priprema može da se razlikuje od one prethodne.
  5. Kao što ste mogli da pročitate, kada su u pitanju najukusniji slani rolati recepti se u osnovi sastoje od kore i smese za koju je važno da bude homogena, što se pre svega postiže upotrebom kvalitetnih mlečnih proizvoda. Neodoljiva kremasta struktura i svežina kisele pavlake, sira i jogurta, čini ih omiljenim sastojcima gotovo svih slanih rolata!

Nadamo se da su vas naši recepti inspirisali da se oprobate u novim kulinarskim majstorijama i da na dnevni meni donesete šarene i ukusne zalogaje za vas, vašu porodicu i prijatelje. Naši mlečni proizvodi tu su da svakom vašem jelu daju prepoznatljiv ukus i specifičnu kremastu strukturu, te su rado viđeni gosti svakog domaćinstva. Ako želite da se inspirišete za pripremu jela sa našim proizvodima, ovde pročitajte brze recepte za jela sa pavlakom za kuvanje.

Želimo vam jednostavnu pripremu i najukusnije zalogaje. Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.