Kiflice - recepti za najmekše slatke i slane kiflice

Kiflice su pecivo koje se može pronaći na gotovo svim trpezama!

Neki ih vole prazne, drugi vole slane kiflice sa sirom, a tu su i oni koji uživaju u ukusu slatkih kiflica sa džemom.

Recepti za kiflice prenose se sa kolena na koleno i gotovo svaka porodica ima svoju verziju recepta i poneki tajni sastojak koji daje specifičan ukus kiflicama.

Ako nemate skrivenu i tajno čuvanu recepturu, a želite da napravite slatke ili slane kiflice, na pravom ste mestu! Bilo da tražite jednostavne recepte i želite da napravite najbrže kiflice sa sirom, prazne domaće kiflice, slatke kiflice sa džemom ili kremom, nastavite sa čitanjem našeg teksta i pronađite kulinarsku inspiraciju koja vam je nedostajala!

Domaće slane kiflice - recept za pamuk kiflice

Da li ste čuli za pamuk kiflice?

Ovaj čudan, ali nimalo slučajan naziv, najbolje opisuje peciva koja su mnogi nazvali brze kiflice meke kao duša.

Ako ste jedni od onih koji uživaju u punom ukusu kiflica vazdušaste teksture, onda za pamuk kiflice, recept treba da uđe i u vašu knjigu recepata. Pogledajte koji sastojci su vam potrebni i kako se pravi testo za kiflice neodoljivog ukusa i mirisa koji mami!

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 100 ml ulja
  • 250 ml toplog Moja Kravica mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • ½ praška za pecivo
  • 20 g svežeg kvasca ili pola kesice suvog kvasca
  • 2 jaja
  • susam

Priprema:

Pomešajte kvasac, šećer i toplo (ne vruće) mleko. Ostavite oko 5 minuta da smesa odstoji dok kvasac ne nadođe. Brašno pomešajte sa solju, praškom za pecivo i uljem. Umutite jedno jaje i dodajte ga smesi sa brašnom. Ovoj smesi dodajte nadošao kvasac i mesite dok ne dobijete homogenu i glatku masu.

Ovako pripremljeno testo za kiflice prekrijte providnom folijom i ostavite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi. Sklonite foliju i premesite testo nekoliko puta, pa ga opet ostavite oko 45 minuta do sat vremena pokrivenog folijom.

Pospite brašno na radnu površinu i izvadite testo. Podelite ga na dve veknice i istanjite ih oklagijom. Istanjeno testo isecite na 4 dela, pa potom svaki taj deo na još tri dela.

Svaki trougao od testa koji dobijete, blago razvucite prstima i rolajte od šire ka užoj strani, bez mnogo pritiskanja. Prebacite kiflice na papir za pečenje i kada su sve spremne, ostavite ih još oko pola sata na sobnoj temperaturi, prekrivene tanjom krpom ili salvetom. Umutite jedno jaje i dodajte mu kašiku vode, pa premažite svaku kifllicu pomoću silikonske četke.

Za kraj ih pospite susamom. Pecite na 180 °C oko 20 minuta. Nakon vađenja pokrijte ih salvetom ili tankom krpom da još malo omekšaju i ohlade se taman toliko da uživate u svakom zalogaju.

Vaše pamuk kiflice su spremne!

Iako priprema traje dugo zbog čekanja da testo poraste, vaš posao oko njih je veoma jednostavan i kratak, a u periodu dok testo narasta imate slobodno vreme za druge poslove koji vas očekuju, zato mnogi ove specijalitete nazivaju brze kiflice!

Slatke kiflice

Kiflice sa sirom - recept koji svi obožavaju

Tražite recept za pamuk kiflice sa sirom?

Na pravom ste mestu!

Ovi slani specijaliteti sa sirom jedni su od omiljenih na našim prostorima, neizostavan su deo trpeze za sva velika okupljanja, svoje mesto našle su na slavskoj trpezi, ali i na nedeljnim ručkovima kada se cela porodica okupi oko trpeze.

Za ove preukusne kiflice, recept se priprema na sličan način kao prethodni, a pogledajte koji sastojci su vam neophodni za mekano testo i bogat ukus!

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 500 ml Moja Kravica mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2 šoljice ulja
  • 2 jaja

Sastojci za fil:

Sastojci za premaz:

  • 1 jaje i kašika vode
  • susam

Priprema:

Ugrejte mleko tako da bude mlako, usitnite kvasac i sipajte šećer, sve promešajte i ostavite da naraste. U većoj posudi umutiti 2 jaja i ulje, dodajte so i nadošli kvasac i postepeno sipajte brašno. Mesite dok ne dobijete glatku homogenu smesu. Potom pokrijte testo krpom i ostavite da nadođe oko 30 minuta do sat vremena. Kada testo poraste, još jednom ga premesite i podelite na šest loptica. Istanjite ih oklagijom i svaki krug podelite na 8 trouglova nožem.

Pomešajte sitan sir i jaja, te svaki trougao filujte sa kašičicom fila, pa uvijte. Kada ih sve formirate, poređajte na pleh obložen pek papirom i ostavite da odstoje pola sata. Umutite jedno jaje i pomešajte sa vodom, pa premažite svaku kiflicu silikonskom četkom, a za kraj po ukusu pospite susamom.

Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 °C dok ne porumene.

Slatke kiflice sa džemom - omiljeni domaći dezert

Nekada su slatke kiflice sa džemom bile zvezde svake slavske trpeze!

Iako ih danas viđamo ređe, svi ljubitelji mamine i bakine kuhinje neretko se trude da donesu autentične ukuse slatkih kiflica koje se tope pod nepcima. Uz jednostavan i brz recept za kiflice, pomoći ćemo vam na putu da na trpezu donesete slatke zalogaje kojima je teško odoleti!

Sastojci za kiflice:

  • 675 g mekog brašna + 1 kašika brašna
  • 75 g šećera
  • 14 g suvog kvasca
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 260 ml Moja Kravica mleka
  • 100 g Moja Kravica maslaca
  • malo nastrugane narandžine kore
  • džem od kajsija

Sastojci za premazivanje:

Priprema:

Zagrejte mleko da bude toplo, ali nikako vruće. Dodajte mu kvasac, kašičicu šećera i jednu kašiku brašna i ostavite oko 10 minuta da naraste.

U većoj posudi promešajte brašno, preostali šećer i so, pa sve dobro premašajte. Otopite Moja Kravica maslac na ringli, tako da ne zagori. Napravite rupu u brašnu i sipajte otopljen maslac, narendanu koricu pomorandže, umućena jaja i smesu sa kvascem. Izmešajte varjačom sve, stavite malo brašna na radnu površinu i istresite smesu.

Mesite testo dok ne dobijete homogenu, glatku i elastičnu veknu. Vratite je u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da naraste oko sat vremena.

Kada testo naraste, umesite ga jos jednom i odvojite nekoliko loptica. Istanjite ih oklagijom i secite na četvrtine, a potom na još manje trouglove. Na svaki trouglić stavite kašičicu džema. Po ukusu ovde može doći i vaš omiljeni čokoladni krem!

Uvijajte od šireg ka užem delu lagano pritiskajući prstima. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih providnom folijom i ostavite još oko pola sata da narastu.

Narasle kifle premažite umućenim žumancetom pomešanim sa 3 kašike mleka. U rerni zagrejanoj na 170 °C pecite oko 25 minuta. Po ukusu pospite ih šećerom u prahu, kada se blago ohlade, ali dok su još tople.

Uživajte!

Trikovi za najmekše kiflice - kako se prave kiflice meke kao duša

Mnoge domaćice prave slane i slatke kiflice savršenog ukusa, ali im ipak jedna informacija uvek nedostaje - kako da naprave najmekše kiflice.

Već drugog dana od pripreme, ako ne nestane sve sa trpeze, može se desiti da kiflice budu tvrde, izgube na ukusu i budu nešto potpuno drugačije od peciva tek izvađenog iz rerne.

Kako svako od nas želi najmekše kiflice i nekoliko dana, važno je pridržavati se određenih pravila:

  • Pratite pripremu po koracima, posebno ako prvi put pravite ovaj specijalitet;
  • Koristite kvalitetne i oprobane sastojke poput Imlek mlečnih proizvoda, koji će doprineti da svaki vaš specijalitet odiše bogatim ukusom i bude željene teksture;
  • Nakon što ih ispečete, nemojte ih vruće pakovati; Jedna od najčešćih grešaka u vezi sa kiflicama jeste njihovo pakovanje u plastične kutije odmah nakon pripreme. Na ovaj način u kutiji se stvara kondenz, te se na vrućim kiflicama sakuplja voda, koja uništava njihov kvalitet, a osim toga, vlaga je odlična podloga za stvaranje mikroorganizama. Pre nego što ih bilo gde odložite, potrebno je da se ohlade na sobnoj temperaturi. Možete ih pokriti krpom.
  • Iako većina ljudi kiflice koje su preostale nakon obroka odlaže u frižider, to nije najbolja ideja (osim onih dana kada je spoljna temperatura veoma visoka, te se mogu pokvariti). Idealan način da testo bude mekano i sutradan jeste da ih ostavite na sobnoj temperaturi i pokrijete providnom ili aluminijumskom folijom. Nemojte previše stezati foliju.
  • Ako želite da zamrznete kiflice i to je moguće! Kada se u potpunosti ohlade, možete ih staviti u obične kese za zamrzivač ili vakum kese i stavite u zamrzivač. Prilikom odmrzavanja, potrebno je da odstoje dok skroz ne omekšaju i onda ih možete staviti u rernu ili mirotalasnu.

Nadamo se da ste se čitanjem našeg teksta potpuno pripremili za pravljenje mekanih kiflica bogatog ukusa, te da će vaši recepti biti ukusni, a slatki i slani specijaliteti bogatog ukusa, mekane i prepoznatljive vazdušaste teksture!