Griz je jedan vid pšeničnog brašna, dobija se mlevenjem središnjeg dela pšenice. Vrlo je popularan u kulinarstvu: mekane je teksture, lako se meša i kombinuje sa drugim sastojcima, te se u nekim kulturama koristi i kao sastojak za tradicionalna jela i deserte.
Mi najčešće jedemo griz u mleku, kao desert, mada ga koristimo i za pripremu kolača, nekada i čorbastih jela (da ih obogatimo gušćom teksturom).
Zbog svoje mekane teksture i lakoće za probavu, griz se često povezuje sa detinjstvom, jer ga mnogi roditelji biraju i kao jedan od prvih čvrstih obroka za odojčad, ali treba naglasiti da ipak nije ograničen samo na decu.
Griz vole i odrasli!
Pripremamo ga na različite načine, slatke i slane. Ipak, slatki griz u mleku je najklasičniji recept za grizom, a ujedno verovatno i najjednostavniji način da se zasladimo. Sprema se brzo i podrazumeva svega 3 sastojka, u svojoj najjednostavnijoj varijanti.
Griz recept – klasičan slatki griz u mleku
Trebaće vam 3 sastojka i svega 5 minuta.
Sastojci
500 ml Moja Kravica mleka
50 g pčeničnog griza (ako volite gušće, dodajte malo više)
35 g šećera
Priprema
Sipajte mleko i šećer u manju šerpicu i sačekajte da provri.
Kada je mleko provrelo, polako sipajte griz, sve vreme mešajući (mešanje je jedino oko čega zaista treba da se potrudite u ovom receptu, jer ćete inače imati grudvice).
Kada sipate sav griz nastavite da mešate, i tako dok se ne zgusne – trebaće za to svega 5, a najviše 10 minuta.
Kada se zgusnulo, sklonite sa vatre, sipajte u činije za posluživanje.
Neko griz voli dok je topao, neko ga odloži u frižider na hlađenje. Tada bude još gušći. Probajte obe varijante i prosudite kakav griz je po vašem ukusu.
Tradicionalno, u griz se dodaje suvo grožđe, pa se promeša. Umesto toga, možete da ga začinite i sa cimetom. Ovo je najbazičniji recept za griz, a jednom kada ga savladate – varijacije možete da kreirate sami, ili probajte neki od naših recepata iz nastavka.
Recept za griz sa čokoladom – interpretacija griza koju mališani obožavaju
Poznato je da deca obožavaju čokoladu, pa će tako verovatno i više uživati u grizu sa čokoladom nego u klasičnom receptu.
Sastojci:
- 500 ml Moja Kravica mleka
- 50 g pšeničnog griza
- 20 g šećera
- 50 g čokolade za kuvanje
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Sipajte mleko, šećer i vanilin šećer u šerpu i kuvajte do tačke ključanja;
- Smanjite temperaturu, dodajte čokoladu i mešajte sve dok se u potpunosti ne istopi i ne sjedini sa smesom;
- Griz polako sipajte u šerpu i mešajte dok se ne zgusne;
- Griz sipajte u činijice i jedite čim se malo prohladi, ili odložite u frižider na hlađenje, ako volite čvršći griz.
Bonus saveti: Probajte da napravite čokoladni griz tako što ćete umesto običnog koristiti Moja Kravica čokoladno mleko – ovako će ukus čokolade biti još intenzivniji! Takođe, ako dodate mlevene pečene orašaste plodove, ukus ovog griza postaće znatno bogatiji.
Savršen griz sa voćem – bogati letnji ukusi
Ako imate sveže jagode, maline ili borovnice, griz i mleko – već imate i savršen brzi desert!
Sastojci:
- 500 ml Moja Kravica mleka
- 50 g griza
- 100 g svežeg sezonskog voća
- 40 g šećera
Priprema:
- Za ovaj recept će vam biti potrebne 2 šerpice: jedna za voćni preliv, druga za griz;
- Mleko pomešajte sa 20 g šećera i sačekajte da provri;
- Sipajte polako griz u šerpicu, dok smesa ne postane gusta mešajte tako da se ne naprave grudvice;
- Kada je smesa dovoljno gusta, sklonite šerpu sa ringle;
- U drugoj šerpici, sipajte voće i počnite da kuvate na slaboj temperaturi, dodajte i preostalih 20 grama šećera, sve vreme mešajući;
- Kada se napravi tekstura slična džemu – preliv je spreman;
- Sipajte ga preko griza u činiji i uživajte u ovom lepom voćnom zadovoljstvu!
Bonus savet: Ako voću dodate i gustin, a griz prethodno ohladite, pa onda preko sipate ovu voćnu smesu, pa opet ostavite na hlađenje – dobićete desert sličan panakoti – gust, slične teksture i ukusa.
Slani griz – brz recept za lagani doručak
Slani griz se pravi brzo, a daje beskrajne mogućnosti za varijacije i igranje sa sastojcima. U pitanju je vrlo slično jelo kao kačamak.
Evo i kako ga možete napraviti:
Sastojci:
- 150 grama griza
- 750 ml vode
- 30 grama Moja Kravica maslaca
- Malo soli
- Po želji: sitno seckano povrće, Grekos grčki sir, začini (na primer biber, bosiljak, ili origano)
Priprema:
- Sipajte vodu i so u šerpu i stavite da se kuva dok ne proključa;
- Polako sipajte griz u ključalu vodu, stalno mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica;
- Smanjite vatru i kuvajte na tihoj vatri oko 5-10 minuta, mešajući sve vreme, dok kaša ne postane kremasta i gusta;
- Dodajte maslac, i mešajte dok se ne istopi i sjedini sa grizom;
- Po želji, dodajte sitno seckano povrće, sir, ili dodatne začine. Kuvajte još nekoliko minuta dok se sve dobro ne sjedini.
- Poslužite topli slani griz, sa dodatnim sastojima po želji – na primer sveže seckani cherry paradajz, ili začinsko bilje.
Recept za slani griz pruža veliku dozu fleksibilnosti u dodavanju sastojaka, tako da možete prilagoditi ukus ovog jela svojim preferencijama.
Prijatno!
Griz možete koristiti i za pripremu mnogih poslastica, na primer za koh, za tri leće, za kolač sa jabukom ili druge domaće kolače. Uvrstite ovu namirnicu u svoju kulinarsku svakodnevicu i uživajte u isprobavanju novih receptura.