Griz recept – kako se pravi ukusni griz u mleku?

Sadržaj

Griz je jedan vid pšeničnog brašna, dobija se mlevenjem središnjeg dela pšenice. Vrlo je popularan u kulinarstvu: mekane je teksture, lako se meša i kombinuje sa drugim sastojcima, te se u nekim kulturama koristi i kao sastojak za tradicionalna jela i deserte.

Mi najčešće jedemo griz u mleku, kao desert, mada ga koristimo i za pripremu kolača, nekada i čorbastih jela (da ih obogatimo gušćom teksturom).

Zbog svoje mekane teksture i lakoće za probavu, griz se često povezuje sa detinjstvom, jer ga mnogi roditelji biraju i kao jedan od prvih čvrstih obroka za odojčad, ali treba naglasiti da ipak nije ograničen samo na decu.

Griz vole i odrasli!

Pripremamo ga na različite načine, slatke i slane. Ipak, slatki griz u mleku je najklasičniji recept za grizom, a ujedno verovatno i najjednostavniji način da se zasladimo. Sprema se brzo i podrazumeva svega 3 sastojka, u svojoj najjednostavnijoj varijanti.

Griz recept – klasičan slatki griz u mleku

Trebaće vam 3 sastojka i svega 5 minuta.

Sastojci

  • 500 ml Moja Kravica mleka

  • 50 g pčeničnog griza (ako volite gušće, dodajte malo više)

  • 35 g šećera


Priprema

  1. Sipajte mleko i šećer u manju šerpicu i sačekajte da provri.

  2. Kada je mleko provrelo, polako sipajte griz, sve vreme mešajući (mešanje je jedino oko čega zaista treba da se potrudite u ovom receptu, jer ćete inače imati grudvice).

  3. Kada sipate sav griz nastavite da mešate, i tako dok se ne zgusne – trebaće za to svega 5, a najviše 10 minuta.

  4. Kada se zgusnulo, sklonite sa vatre, sipajte u činije za posluživanje.

Neko griz voli dok je topao, neko ga odloži u frižider na hlađenje. Tada bude još gušći. Probajte obe varijante i prosudite kakav griz je po vašem ukusu.

Tradicionalno, u griz se dodaje suvo grožđe, pa se promeša. Umesto toga, možete da ga začinite i sa cimetom. Ovo je najbazičniji recept za griz, a jednom kada ga savladate – varijacije možete da kreirate sami, ili probajte neki od naših recepata iz nastavka.

Recept za griz sa čokoladom – interpretacija griza koju mališani obožavaju

Poznato je da deca obožavaju čokoladu, pa će tako verovatno i više uživati u grizu sa čokoladom nego u klasičnom receptu.

Sastojci:

  • 500 ml Moja Kravica mleka
  • 50 g pšeničnog griza
  • 20 g šećera
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Sipajte mleko, šećer i vanilin šećer u šerpu i kuvajte do tačke ključanja;
  2. Smanjite temperaturu, dodajte čokoladu i mešajte sve dok se u potpunosti ne istopi i ne sjedini sa smesom;
  3. Griz polako sipajte u šerpu i mešajte dok se ne zgusne;
  4. Griz sipajte u činijice i jedite čim se malo prohladi, ili odložite u frižider na hlađenje, ako volite čvršći griz.

Bonus saveti: Probajte da napravite čokoladni griz tako što ćete umesto običnog koristiti Moja Kravica čokoladno mleko – ovako će ukus čokolade biti još intenzivniji! Takođe, ako dodate mlevene pečene orašaste plodove, ukus ovog griza postaće znatno bogatiji.

Savršen griz sa voćem – bogati letnji ukusi

Ako imate sveže jagode, maline ili borovnice, griz i mleko – već imate i savršen brzi desert!

Sastojci:

Priprema:

  1. Za ovaj recept će vam biti potrebne 2 šerpice: jedna za voćni preliv, druga za griz;
  2. Mleko pomešajte sa 20 g šećera i sačekajte da provri;
  3. Sipajte polako griz u šerpicu, dok smesa ne postane gusta mešajte tako da se ne naprave grudvice;
  4. Kada je smesa dovoljno gusta, sklonite šerpu sa ringle;
  5. U drugoj šerpici, sipajte voće i počnite da kuvate na slaboj temperaturi, dodajte i preostalih 20 grama šećera, sve vreme mešajući;
  6. Kada se napravi tekstura slična džemu – preliv je spreman;
  7. Sipajte ga preko griza u činiji i uživajte u ovom lepom voćnom zadovoljstvu!

Bonus savet: Ako voću dodate i gustin, a griz prethodno ohladite, pa onda preko sipate ovu voćnu smesu, pa opet ostavite na hlađenje – dobićete desert sličan panakoti – gust, slične teksture i ukusa.

Slani griz – brz recept za lagani doručak

Slani griz se pravi brzo, a daje beskrajne mogućnosti za varijacije i igranje sa sastojcima. U pitanju je vrlo slično jelo kao kačamak.

Evo i kako ga možete napraviti:

Sastojci:

Priprema:

  1. Sipajte vodu i so u šerpu i stavite da se kuva dok ne proključa;
  2. Polako sipajte griz u ključalu vodu, stalno mešajući kako biste izbegli stvaranje grudvica;
  3. Smanjite vatru i kuvajte na tihoj vatri oko 5-10 minuta, mešajući sve vreme, dok kaša ne postane kremasta i gusta;
  4. Dodajte maslac, i mešajte dok se ne istopi i sjedini sa grizom;
  5. Po želji, dodajte sitno seckano povrće, sir, ili dodatne začine. Kuvajte još nekoliko minuta dok se sve dobro ne sjedini.
  6. Poslužite topli slani griz, sa dodatnim sastojima po želji – na primer sveže seckani cherry paradajz, ili začinsko bilje.

Recept za slani griz pruža veliku dozu fleksibilnosti u dodavanju sastojaka, tako da možete prilagoditi ukus ovog jela svojim preferencijama.

Prijatno!

Griz možete koristiti i za pripremu mnogih poslastica, na primer za koh, za tri leće, za kolač sa jabukom ili druge domaće kolače. Uvrstite ovu namirnicu u svoju kulinarsku svakodnevicu i uživajte u isprobavanju novih receptura.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.