Tri leće (Tres Leches) – neodoljiv kolač sa karamel prelivom popularan je širom sveta!
Ovaj dezert sastoji se iz tri dela – biskvita, mlečnog preliva i karamel preliva koji ponajviše doprinosi onom završnom ukusu u kom svi uživamo.
Originalan kolač priprema se od tri vrste mleka, što i njegov naziv govori, ali je danas prihvaćen i drugi, jednostavniji, način primene, uz koji se dobija jednako ukusan i sočan kolač. Upravo takav recept za tri leće pronaći ćete u našem tekstu!
Ako ste ljubitelji ovog kolača, nastavite sa čitanjem, pronađite inspiraciju za nove poduhvate u kuhinji i oduševite vaša nepca jedinstvenim kolačem.

Tri leće recept – pripremite kolač u nekoliko koraka
Ukusan tri leće kolač najviše podseća na koh. Ipak, nekoliko koraka u pripremi značajno ga izdvajaju.
Šta je to što izdvaja trileće kolač i čini ga jednim od omiljenih poslastica slatkoljubaca?
Definitivno preukusan karamel za tri leće. Kako bi vaši kolači imali autentičan ukus, najbolje je da samostalno pravite karamel preliv, od svega nekoliko sastojka.
U nastavku vam dajemo detaljan recept za pripremu jedinstvenog kolača duge istorije.
Priprema biskvita – prvi korak za kolač neodoljivog ukusa
Za ukusan kolač tri leće, osnovu čini kora – biskvit, koji se peče i ima vazdušastu teksturu, koja se kasnije natapa mlekom i tako dobija prepoznatljiv ukus i izgled.
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 13 kašika mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema biskvita:
- Rernu uključite na 180 stepeni.
- Odvojite žumanca od belanaca i umutite belanca u čvrst sneg.
- Dodajte žumanca i ulje, mutite dok se sve ne sjedini.
- Umešajte brašno i prašak za pecivo.
- Pleh 35×25 cm obložite papirom za pečenje, sipajte smesu, poravnajte.
- Pecite 25 minuta.
- Pečen kolač izvadite iz pleha, okrenite naopako i izbockajte viljuškom.
Mlečni preliv za tri leće – najsočniji deo recepta
Na red je došao i drugi deo poslastice, preliv od mleka koji ide preko ispečenog kolača. Priprema se veoma jednostavno.
Sastojci za preliv:
- 1200 ml Moja Kravica mleka bez masti
- 500 ml Moja Kravica slatke pavlake
Priprema:
Pomešajte 1200 ml mleka sa slatkom pavlakom i ovom mešavinom prelijte vreo kolač. Prelivanje započnite od ivica ka sredini i trudite se da rasporedite tako da deo kolač bude preliven. Na ovaj način svaki zalogaj biće jednako sočan i preukusan!
Karamel za tri leće – recept za preliv bogatog ukusa
Sada dolazi i glavni deo – karamel preliv za trileće koji neki zovu i Dulce de Leche. Upravo ovaj segment čini kolač tri leće tako popularnim i njegov ukus autentičnim. Mnogi bi rekli da je ovo najizazovniji deo pripreme. Kako biste dobili pun ukus karamele, važno je da pažljivo pratite korake.
Sastojci za karamel preliv:
- 200 g šećera
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 30 g Moja Kravica maslaca
Priprema:
- Na tihoj vatri otopite šećer.
- Dok se otapa, ključno je da ne zagori, te je važno da ga sve vreme mešate.
- Na drugoj ringli malo zagrejte slatku pavlaku i dodajte je šećeru, uz konstantno mešanje.
- Zatim dodajte maslac i mešajte dok smesa ne dobije adekvatnu gustinu i postane homogena. Ne zaboravite da se karamel preliv za tri leće steže hlađenjem, pa će vam prilikom pripreme biti nešto tečniji nego kada se kolač ohladi.
Kada je kolač potpuno hladan, prelijte ga karamel prelivom koji ste napravili i poslužite.
Prijatno!
Tri leće kolač original recept
Ako želite probati originalni recept iz Latinske Amerike, evo i te varijante:
Sastojci za originalni mlečni preliv:
- 1 konzerva kondenzovanog mleka (400 ml)
- 1 konzerva evaporisanog mleka (350 ml)
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
Za tri leće sa mlekom u prahu se sve pomeša i sipa preko biskvita kao i u domaćoj verziji. Ako imate još nedoumica oko pripreme, evo nekih od korisnih saveta i odgovora na pitanja koja se često postavljaju tokom pripreme:
- Koliko dugo kolač treba da upija mleko?
Najmanje 2 sata, a idealno je ostaviti ga preko noći u frižideru. - Zašto je karamel pregust?
Verovatno je prekuvan. Uzmite u obzir da se karamel steže hlađenjem. - Može li se koristiti kondenzovano mleko iz limenke?
Da – to je originalna verzija, i možete je pronaći u posebnoj sekciji ovog recepta.
Kako da vaš trileće kolač bude savršeno sočan i ukusan?
O poreklu sočnog Tres Leches kolača se i danas polemiše. Mnogi njegov nastanak vezuju za Južnu Ameriku, tačnije Meksiko, dok drugi tvrde da je došao iz Turske. Za tri leće, originalan recept sadrži tri mleka:
- klasično mleko
- kondenzovano mleko
- evaporisano mleko
Ipak, danas se najčešće koristi recept po kojem se ovaj kolač pravi od slatke pavlake i običnog kravljeg mleka.
Iako njegovo poreklo ne možemo sa sigurnošću znati, jedinstven ukus ovog kolača je nešto o čemu se priča u krugovima slatkoljubaca!
Kako biste bili sigurni da će vaš recept za tri leće biti uspešan, važno je da koristite kvalitetne sastojke za njegovu pripremu. Imlek mlečni proizvodi su odgovor na vaše zahteve. Uz savršeno kremasto i ukusno Moja Kravica mleko bez masti, Moja Kravica maslac i Moja Kravica slatku pavlaku, možete biti sigurni da ste na dobrom putu za uspeh kolača. A ukoliko je ovaj kolač baš po vašem ukusu, pogledajte i recept za šnenokle, još jednu neodoljivu poslasticu sa mlekom.
Nadamo se da vam je naš tekst pojasno pripremu kolača popularnog širom sveta, te da ste spremni da se upustite u nove izazove u kuhinji i oduševite svoja nepca rapsodijom ukusa koje donosi sočan tri leće kolač!


1 komentar na “Tri leće recept – kako se pravi sočan kolač tri leće”
Odličan recept.Hvala