Panakota (Panna cotta) – najbolji originalni recepti za panakotu

  • 10-15 min.
    Vreme spremanja
Sadržaj

Panakota (Panna cotta) je italijanski desert iz regije Pijemont koji je poznat po lakoj pripremi, a božanstvenom ukusu. Ovaj slatkiš je idealan za sve koji vole lagane deserte koji nisu previše slatki.

Jednostavno, a izgledom efektno, slatko zadovoljstvo zvano panakota i vi lako možete da napravite!

U ovom članku čekaju vas originalni recepti za panakotu, ali i oni blago modifikovani – recimo za panakotu u čaši, ili panakotu sa čokoladom. I da, najukusnija je originalna, italijanska panakota (znate da su Italijani majstori kulinarstva), ali neće biti na odmet da naučite i druge recepture.

U nastavku teksta otkrijte kako da napravite panakotu sa različitim sastojcima. Pred vama je pravi vodič za panakotu, uz koji ćete sigurno naučiti kako da pravite ovaj desert tako da savršeno odgovara vašem ukusu.

Panakota originalni recept: Panna cotta di origine Piemontese

Za panakotu možete da nabavite posebne kalupe, ili koristite kalupe za mafine ili slične poslastice. Takođe, panakotu možete da pravite u čaši, ali to nije originalna panakota. Recept za panakotu u čaši je sledeći, a sada ćemo da naučimo kako napraviti panakotu po originalnom receptu.

Vreme pripreme: 10-15 minuta

Količina za: 4 kalupa za panakotu (zapremine 150 ml) ili jedan veći kalup (zapremine 600 ml):

Sastojci


Priprema

  1. Prvo, istopite listiće želatina u 7-10 kašika vode iz frižidera.

  2. U posebnoj šerpi, sipajte slatku pavlaku, mleko, šećer i vanilu. Zagrejte na blagoj vatri, neprestano mešajući dok se šećer ne rastopi.

  3. Na kraju, ostavite smesu da se ohladi 5 minuta. Ako želite da ubrzate proces, prespite je u hladnu posudu. Kada dodate listiće želatina, smesa treba da bude topla, ali nikako pretopla! Dobro promešajte da se želatin rastopi i sipajte smesu za panakotu u kalupe.

  4. Ohladite u frižideru najmanje 5-6 sati dok se ne stegne u konzistenciju pudinga.

  5. Preliv od šumskog voća za panakotu: zagrejte 125 g mešanog šumskog voća sa šećerom 5 minuta. Izblendajte, procedite i ostavite da se preliv potpuno ohladi.

  6. Kako izvaditi panna cottu iz kalupa: isperite kalup pod mlazom tople vode, pažljivo okrenite kalup naopačke tako da panakota bude spremna “da padne” na tanjir. Lagano lupkajte po servirnom tanjiru. Isto važi i ako ste koristili veći kalup!

  7. Panakotu prelijte pripremljenim prelivom od šumskog voća i dodajte joj još malo celog voća.

Vaša panakota je spremna!

Ako želite da je sačuvate za kasnije ili naredne dane – imamo i savete za čuvanje panakote.

Držite panakotu u frižideru u kalupima oko 3-4 dana. Izvadite je iz kalupa neposredno pre serviranja. Jednom kada je izvađena iz kalupa i ukrašena, možete je čuvati najviše 1-2 dana.

Panakota u čaši – recept za panna cotta desert u čašama

Panakota u čaši spaja lepo i korisno: izuzetno je fotogeničan desert, a pritom vam za nju nisu potrebni kalupi, već samo staklene čaše. Preporučujemo da koristite čašu za martini, ali i svaku drugu čašu širokog oboda možete da iskoristite za njenu pripremu.

Vreme pripreme: oko 10-15 minuta

Količina: za 6 osoba (čaša)

Sastojci:

Za preliv:

  • Oko 200 g smrznutog ili svežeg voća za preliv (šumsko voće, jagode, maline, borovnice, ribizle.. Sami birate!)
  • 2 kašike šećera

Priprema:

  1. U velikoj šerpi, izmeštajte slatku pavlaku, mleko, vanilin šećer i 150 grama šećera. Postavite šerpu na ringlu i zagrejte smesu, ali pazite da ne proključa. Važno je sve vreme održavati temperaturu ispod tačke ključanja.
  2. Dok se smesa zagreva, pripremite želatin prema uputstvu na kesici. Ostavite ga da odstoji dok ne bude potreban.
  3. Kada se smesa zagreje, sklonite je sa vatre. Dodajte pripremljeni želatin i pažljivo mešajte dok se smesa blago ne zgusne. Ovaj korak je ključan za postizanje savršene konzistencije panakote.
  4. Pokvasite čaše u koje ćete sipati panakotu.
  5. Ovde stižemo do odlučujućeg trenutka: ako želite da postignete efekat „krive linije“, zaglavite čaše druge čaše ili neki kalup tako da stoje pod određenim uglom. Zatim ulijte pripremljenu smesu u čaše i stavite ih u frižider da se hlade na isti način. Budite sigurni da ostavite dovoljno prostora za preliv, posebno ako koristite manje čaše.
  6. Ostavite panakotu u frižideru najmanje 5 sati kako bi se stisnula i postigla savršena tekstura.
  7. Sada je vreme za pripremu voćnog preliva: isecite sveže ili smrznuto voće na sitne komadiće. Kuvajte voće sa 2 kašike šećera. Kada voće pusti sokove, umešajte pola kesice želatina pripremljenog prema uputstvu. Dobro mešajte, da ne bude grudvica. Sklonite sa ringle, pustite da se preliv malo prohladi na sobnoj temperaturi (ali ne i stegne), a zatim sipajte preliv u čaše u kojima je beli deo panakote.
  8. Ostavite da se prohlade zajedno u frižideru nekoliko sati, dok se potpuno ne stegne.

Sve je spremno!

Za još lepšu panakotu, ukrasite je sa listićima mente – ona će dati kontrast crvenoj boji šumskog voća i zanimljivu aromu jelu.

Panna cotta sa čokoladom – za ljubitelje letnjih čokoladnih delicija

Ako volite puding od čokolade – panna cotta sa čokoladom lako će postati vaš novi omiljeni slatkiš!

Sastojci:

Priprema:

  1. U šerpi srednje veličine, pomešajte slatku pavlaku, mleko i šećer. Stavite šerpu na srednje jaku vatru i zagrejte smesu dok ne počne da pari, ali pazite da ne dozvolite da proključa.
  2. Dodajte izlomljenu tamnu čokoladu u smesu i mešajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa pavlakom i mlekom.
  3. U međuvremenu, pripremite želatin prema uputstvu na kesici. Ostavite ga da odstoji dok ne bude potreban.
  4. Kada se čokoladna smesa zagreje, sklonite je sa vatre. Dodajte ekstrakt vanile i malo soli, pa pažljivo umešajte pripremljeni želatin dok se potpuno ne rastvori.
  5. Procedite smesu kroz cediljku kako biste uklonili eventualne komadiće čokolade i osigurali glatku teksturu panakote.
  6. Sipajte pripremljenu smesu u čaše ili posude po vašem izboru. Preporučuje se korišćenje elegantnih staklenih čaša kako bi desert izgledao lepše i luksuznije.
  7. Panakota sada treba da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider na najmanje 4 sata ili dok se potpuno ne stegne. Ovo vreme hlađenja omogućiće panakoti da dobije savršenu teksturu.

Kada je panakota spremna za serviranje, možete je ukrasiti sa rendanom čokoladom, ukusnim šlagom, svežim voćem ili prelivom od čokolade po izboru. Osećajte se slobodno da eksperimentišete sa dekoracijom kako biste dobili estetski prijemčiv desert.

Ovakva panakota leti može da bude idealna lagana zamena za čokoladne torte i kolače!

Koju ćete panakotu prvo praviti?

Uživajte u pripremi i – buon appetito!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.