Čokoladna torta - Recept za sočne i brze čokoladne torte

Čokoladna torta - recept koji je zasenio sladokusce širom sveta!

Kremasta struktura, bogat ukus i aromatičan miris čokolade popraviće i najlošiji dan!

Čokoladne torte su postale deo svakog našeg značajnijeg životnog poglavlja, bilo kao deo rituala kada duvamo rođendanske svećice, izgovaramo sudbonosno “da” ili jednostavno uživamo u porodičnom okupljanju.

Stoga se u narednim redovima nalaze recepti za spremanje ukusnih čokoladnih delikatesa koji će vam probuditi ljubav na prvi zalogaj!

Čoko torta - recept za kremastu čokoladnu tortu sa piškotama

Da li ste znali da je prva čokoladna torta napravljena krajem 18. veka u Engleskoj?

Preciznije, 1764. godine, kada je poznati kuvar Džejms Brejn napravio čokoladu za njeno visočanstvo, kraljicu Šarlotu od Velsa.

U kasnijim decenijama je kreirana i zvanična receptura, te je nastala Šarlot torta u njenu čast. Receptura je podrazumevala jednostavne sastojke, koji zajedno čine sinergiju ukusa i aroma.

Od tada pa do danas, čoko torta je postala neizostavan deo proslava, a ovaj delikates najlepša čokoladna torta za koju je napisan recept!

Mi smo tradicionalnu recepturu obogatili kvalitetnim mlečnim proizvodima, a u produžetku teksta saznajte kako da samostalno napravite ovu čokoladnu poslasticu.

Sastojci

Sastojci za podlogu:

Sastojci za čokoladni fil:

  • 8 jaja
  • 250 g Moja Kravica maslaca
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 150 g šećera u prahu ili zaslađivača po izboru (kokosov šećer, med, sirup od agave, stevija, …)

Sastojci za dekoraciju:

Način pripreme

  1. Za početak je potrebno da pripremite okrugao kalup, prečnika 35 cm (ili približne veličine), te da ga obložite folijom za pečenje.
  2. U dublju činiju sipajte mleko u koje ćete potopiti piškote. Umočene piškote poređajte prvo uspravno uz kalup. Kada popunite obruč, poređajte piškote i na dnu pleha.
  3. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca ubacite u drugu veću posudu. Mikserom umitite belanca sve dok ne dobijete penastu strukturu koja podseća na čvrst sneg.
  4. U drugu posudu umutite maslac, šećer, istopljenu čokoladu i žumanca. Mikser nemojte isključiti dokle god ne dobijete homogenu smesu, bez grudvica.
  5. Tako ulupanu smesu od čokolade ubacite u posudu sa belancima, pa špatulom pažljivo sjedinite sastojke.
  6. Izručite kremastu smesu u kalup sa piškotama, pa je špatulom ravnomerno rasporedite. Ostavite pleh u frižider na sat vremena, kako bi čoko torta postala kompaktnija i jednostavnija za sečenje.
  7. Istopite čokoladu sa malo maslaca na pari, pa ubacite u posudu i dodajte slatku pavlaku. Ključno je da slatku dobro ohladite u frižideru pre početka mućenja, kako bi se šlag što lakše umutio. Mikserom izlupajte čokoladni šlag i dekorišite tortu.

Ovako pripremljena čokoladna torta sa piškotama je savršen kremasti desert kako za zimske, tako i za letnje dane!

Čokoladna torta sa višnjama - idealan kolač za prave sladokusce!

Mnogi čokoholičari će reći da je čoko torta sa višnjama najbolja čokoladna torta na svetu - rapsodija slatkih nota kakao krema u kombinaciji sa osvežavajućim bobičastim voćem čine ovaj kolač jedinstvenim!

Njena priprema je nešto kompleksija, usled činjenice da ne podrazumeva gotove kore, te će priprema trajati oko 40- ak minuta.

Sastojci

Sastojci za koru:

Sastojci za fil:

Sastojci za čokoladnu glazuru:

Način pripreme

Priprema podloge:

  1. Najpre je potrebno da pripremite kalup za pečenje prečnika 30 cm (ili približne veličine), te da ga obložite papirom za pečenje. Premažite kalup maslacem.
  2. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa promešajte suve sastojke.
  3. U visokoj posudi umutite jaja i šećer, tako da dobijete penastu strukturu. Dodajte istopljeni maslac, pa ponovo mutite smesu dok ne postane homogena.
  4. U smesu postepeno ubacite mešavinu suvih sastojaka i dolivajte mleko po potrebi. Konačna smesa treba da bude glatka, bez grudvica.
  5. Smesu sipajte u kalup i pecite na 180 °C, između 20 i 25 minuta. Kada kora poprimi karakterističnu zlatnu boju, isključite rernu.
  6. Ponovite postupak 3 puta kako biste na kraju dobili 3 jednake kore.

Priprema fila za tortu:

  1. U visoku posudu ubacite slatku pavlaku, mlečnu i crnu čokoladu, pa mešajte sastojke na laganoj vatri dok se ne otope. Pred kraj ubacite maslac i mešajte dok smesa ne postane glatka i ujednačena.
  2. Skinite posudu sa vatre i ostavite čokoladni fil da odstoji na par minuta, kako bi se zgusnuo.
  3. U drugu činiju ubacite očišćene sveže višnje i šećer, pa ih kuvajte na blagoj vatri. Mešajte smesu dok ne dobije strukturu pekmeza.

Filovanje čokoladne torte:

  1. Prvu koru namažite sa čokoladnim filom i na nju postavite drugu koru.
  2. Drugu koru prvo namažite voćnim prelivom, pa na nju nanesite još jedan sloj čokoladnog fila i postavite treću koru.
  3. Treću koru namažite sa ostatkom fila i prelijte čokoladnom glazurom. Tortu možete dekorisati svežim višnjama.

Umesto fila od višanja, možete napraviti i čoko malina tortu ili iskoristiti drugo bobičasto voće - procedura je ista, a izbor je isključivo na vama!

Brza čokoladna torta sa gotovim korama - recepti za čoko tortu bez pečenja

Čak 9 od 10 ljudi kaže da su im čokoladne torte omiljeni slatkiš, a deseta osoba gotovo uvek laže!

Brza čokoladna torta sa gotovim korama je odlična solucija kada želite sočnu poslasticu za svega nekoliko minuta.

Ljubitelji slatkiša će se oduševiti činjenicom da je ovo torta sa 3 vrste čokolade, kao i da je njena priprema laka i jednostavna.

Sastojci

Sastojci za podlogu:

Sastojci za fil od mlečne čokolade:

Sastojci za fil od crne čokolade:

Sastojci za fil od bele čokolade:

Način pripreme

  1. Okrugao kalup obložite sa papirom za pečenje i premažite ga maslacem.
  2. Uzmite visoku posudu pomešajte istopljeni maslac i keks. Ručno umesite smesu tako da nema gromuljica, pa je prebacite u kalup i ravnomerno utapkajte prstima.
  3. U prvu činiju ubacite crnu čokoladu i 100 ml slatke pavlake, pa kuvajte fil na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Želatin pomešajte sa 2 kašike hladne vode, te ostavite par minuta da nabubri. Nakon toga ga ubacite u fil, dobro izmešajte i ostavite da se smesa prohladi.
  4. Ostatak slatke pavlake umutite mikserom u šlag, pa dodajte u prohlađeni čokoladni fil. Sjedinite mikserom sastojke, dok ne dobijete glatku smesu. Mikser podesite na najmanju brzinu.
  5. Ponovite postupak i sa mlečnom i belom čokoladom.
  6. U kalup prvo dodajte fil od crne čokolade, potom od mlečne, pa od bele. Nakon sipanja svakog fila, odložite kalup u fružider na minimum 20 minuta, kako bi se poslastica stegla.

I vaša torta od čokolade je spremna za degustiranje!

Nadamo se da su vam se naši recepti svideli, te da ćete se i sami odvažiti i napraviti svoju verziju čokoladne fantazije - tajni sastojak najboljih receptura su svakako Imlek proizvodi, koji će vašem desertu dodeliti punoću ukusa!