Kako umutiti šlag – Kako se pravi šlag za svaku poslasticu

Sadržaj

Kako umutiti šlag?” – slatka muka kulinara širom sveta.

Šlag je kremasti i ukusni dodatak mnogim poslasticama, a nema sumnje da sam čin mućenja probuđuje nostalogiju, jer nas vraća u bezbrižno detinjstvo i prve kulinarske poduhvate sa mamom ili bakom.

Bilo da želite da napravite šlag za tortu, voćnu salatu, kolače ili kafu, ključno je da znate prave trikove i tehnike mućenja.

S tim na umu, u narednim redovima možete saznati kako se pravi šlag koji će svojom teksturom upotpuniti svaku kreaciju!

Kako napraviti šlag?

Poznato je da dobro umućen šlag može biti desert sam po sebi, ali je u praksi najčešće verni saputnik voća i voćnih kolača.

Ovaj kremasti delikates se dobija na nekoliko načina:

  1. Mućenjem slatke pavlake
  2. Mućenjem mleka
  3. Mućenjem šlaga od šećera i belanaca

U produžetku teksta ćemo sa vama preći sve neophodne korake koje morate preduzeti kako biste dobili idealnu teksturu, fenomenalnog ukusa.

Kako umutiti slatku pavlaku? – saveti za kremasto mućenje šlaga

Ukoliko želite neodoljivo penast šlag za torte i ostale slatke đakonije, obavezno uvrstite sledeće tehnike pripreme:

  • Kada birate slatku pavlaku, birajte onu sa najvećim procentom masti (35% ili više), kao što je Moja Kravica mlečna slatka pavlaka. Ovo je važno jer viši sadržaj masti daje bogatiji i kremastiji šlag.
  • Pre nego što počnete da mutite, hladite slatku pavlaku u frižideru najmanje 30 minuta. Hladna slatka pavlaka se lakše muti i brže dobija čvrstinu.
  • Pre mućenja, stavite posudu i alate za mućenje u zamrzivač na nekoliko minuta. Hladna posuda i alati takođe pomažu u bržoj i lakšoj pripremi.
  • Ako volite slađi šlag, dodajte šećer po ukusu, ali imajte na umu da dodavanjem previše šećera možete usporiti proces stvrdnjavanja. Stoga – ako je pitate kako umutiti slatku pavlaku a da ima lepu, kremastu teksturu, znajte da je ključno da šećer dodajete postepeno.
  • Mutite prvo na niskoj brzini – počnite mućenje na niskoj brzini kako biste sprečili prskanje slatke pavlake po kuhinji. Kada slatka pavlaka počne da se peni, povećajte brzinu i nastavite sa mućenjem dok ne dobijete smesu koja podseća na čvrst sneg.
  • Ne mutite predugo – prekomerno mućenje slatke pavlake može dovesti do toga da smesa postane grudvasta, te izgubi kremastu teksturu. Zato je važno pratiti proces i prestati čim slatka pavlaka postane čvrsta.

Recept za kolač od šlaga i voća

Vreme je da primenite stečeno znanje i uplovite u novi svet poslastičarstva!

Za vas smo pripremili brz i lagan delikates, sa jednostavnim namirnicama, koji će vas osvojiti pri prvom zalogaju.

Sastojci

  • Sastojci za fil:

  • 2 pakovanja od 250 ml Moja Kravica mlečne slatke pavlake

  • 2 kašičice vanilin šećera

  • 300g jagoda

  • 1 kesica želatina u prahu

  • 3 kašike šećera

  • Sastojci za kore:

  • 200g šećera

  • 200g brašna

  • 6 jaja

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • malo soli


Priprema

  1. Najpre zagrejte rernu na 180 °C i uzmite pleh dimenzija 20×30 cm, pa ga obložite papirom za pečenje.

  2. Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete svetlu i penastu smesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i malo soli, pa lagano izmešajte.

  3. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.

  4. Dok se kora hladi, pripremite fil. Umutite jednu slatku pavlaku sa vanilin šećerom, prateći prethodna uputstva za mućenje šlaga. Operite i očistite jagode i isecite ih na manje komade.

  5. U manju šerpicu sipajte 1/2 šolje hladne vode i pospite želatinom preko vode, pa ostavite da nabubri 5-10 minuta.

  6. Zagrejte šerpicu sa nabubrelim želatinom na laganoj vatri, dodajte zaslađivač i mešajte dok se sve ne istopi. Skinite je sa vatre i ostavite da se ohladi na nekoliko minuta.

  7. U smesu sa ohlađenim želatinom, lagano umešajte iseckane jagode. Zatim polako umešajte drugu slatku pavlaku dok se sve ne sjedini.

  8. Kada je kora ohlađena, premažite je filom od jagoda, pa odložite kolač u frižider da se stegne (najmanje 1 sat).

Pre nego što poslužite kolač, ukrasite ga svežim bobicama po želji i uživajte u voćnim notama!

Kako se pravi šlag od mleka? – trik kako umutiti domaći šlag

Da li ste znali da šlag možete napraviti od mleka za svega nekoliko minuta?

Šlag u kesici ili šlag u prahu mogu biti praktično rešenje, ali ništa se ne može porediti sa ukusom domaćeg specijaliteta.

Priprema domaćeg šlaga iziskuje svega 2 namirnice – mleko i šećer.

Procedura može biti malo izazovnija, jer standardno mleko nema dovoljno masnoće kako bi stvorilo momentalnu stabilnu strukturu šlaga. Stoga je važno da se opredelite za proizvod sa visokim procentom mlečne masti, kao što je Moja Kravica punomasno mleko.

Uz malo vežbe i pažljivog praćenja ovih saveta, dobićete savršeno umućen šlag:

  • Obavezno koristite hladno mleko i šećer. Namirnice treba da budu što hladnije, pa ih ostavite u frižideru dok ne budu spremne za upotrebu.
  • Za najbolje rezultate, koristite električni mikser i mutite mleko na najvećoj brzini dok ne počne da se peni. U početku će biti retko, ali nastavite da mutite dok se ne stvori pena (ovo može potrajati nekoliko minuta, pa budite strpljivi).
  • Postepeno dodajte zaslađivač kada mleko počne da se peni – pažljivo dodajte zaslađivač, kašiku po kašiku, dok se ne umuti u penastu smesu.
  • Posudu držite u frižideru pre služenja – prebacite šlag u posudu za posluživanje i stavite je u frižider da se ohladi i stegne.

Domaći šlag – recept za osvežavajući voćni kup

Evo jednostavnog recepta za voćni kup sa šlagom, koji je nepogrešiv izbor za sparne letnje dane!

Dovoljno je da naučite kako umutiti slatku pavlaku pravilno i ovakvi kupovi postaće svakodnevica u vašem domaćinstvu!

Sastojci:

  • 2 šolje svežeg voća (npr. jagode, maline, borovnice, kivi, ananas, mango, lubenica, dinja)
  • 250 ml Moja Kravica punomasnog mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašika rendane čokolade (opciono)

Priprema:

  1. Operite i iseckajte sveže voće po izboru.
  2. U manju posudu sipajte šećer i limunov sok, pa mešajte sastojke sve dok se šećer ne rastopi. Prelijte preko iseckanog voća i dobro promešajte.
  3. Umutite mleko sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Mutite sve dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete gust šlag.
  4. U činijama za posluživanje rasporedite sloj šlaga, zatim sloj voća i tako nastavite dok ne potrošite sav materijal. Završite sa slojem šlaga.
  5. Po želji, pospite rendanu čokoladu pre serviranja.

Kako umutiti šlag da bude čvrst?

Recept za najukusniji šlag svakako sadrži mlečnu slatku pavlaku, a ukoliko želite da on bude što čvršći – odaćemo vam dva trika.

  1. Mlečna slatka pavlaka mora biti jako ohlađena, a šećer ne bi trebalo dodavati, ukoliko želite da dobijete čvrst šlag.
  2. Poseban trik jeste dodavanje kisele pavlake. Dodatak kiseline i masti pomaže stabilizaciji šlaga, odnosno sprečava brzo opuštanje i topljenje. Uz to, dobićete i puniji ukus. Na svakih 250ml šlaga dodajte do 4 kašike kisele pavlake, i mutite po uobičajenoj proceduri.

Još jedan od recepata za čvrst šlag podrazumeva nešto složeniji proces, kombinaciju belanaca i šečera.

Kako se muti šlag od belanaca i šećera?

Još jedan način kako umutiti šlag da bude čvrst jeste da iskoristite belanca.

Ova tehnika podrazumeva 2 osnovna pravila:

  • Za idealnu slatkoću je potrebno da iskoristite onoliko ravnih supenih kašika šećera koliko imate belanaca.
  • Postepeno dodajte zaslađivač kako biste izbegli scenario gde se stvaraju neželjene grudvice.

Recept za šlag od belanaca:

  1. Najpre je potrebno da odvojite žumance od belancaca, jer ćemo ovog puta koristiti samo belanca.
  2. Belanca prebacite u visoku posudu i probušite ih viljuškom kako biste ih odvojili od opne i olakšali mućenje.
  3. Uključite mikser na najmanju brzinu i kružnim pokretima mutite smesu. Nakon 2 minuta dodajte po kašiku šećera na svakih 30-ak sekundi.
  4. Podesite brzinu miksera na maksimum i pažljivo mutite. Vodite računa da se sastojci sjedine u homogenu smesu.
  5. Mutite šlag sve dok ne postane kompaktan i ne zadobije strukturu koja podseća na čvrts sneg.

Ukoliko pravite rođendansku tortu ili praznične kolače, možete dodati i jestive boje pri samom kraju mućenja, te na taj način napraviti šlag u boji.

Mališani će se najviše obradovati ovakvoj dekoraciji!

Kako umutiti šlag bez miksera?

Iako mali kućni aparati mogu olakšati posao, šlag se može umutiti i bez miksera!

Ovo je posebno korisno ukoliko ste se uželeli slatkiša tokom putovanja ili za studente u domovima koji žele da naprave voćnu salatu pre učenja.

Evo nekoliko saveta kako da to uradite:

  • Koristite hladnu mlečnu pavlaku za kuvanje – kao što smo već objasnili, hladnoća produkta će pomoći da se šlag brže formira, a kako šećer usporava proces mućenja, možete koristiti i neutralnu pavlaku kao što je Moja Kravica mlečna pavlaka za kuvanje. Na taj način možete dozirati šećer, odnosno slatkoću šlaga.
  • Iskoristite ručnu mutilicu ili viljušku – ako nemate mikser pri ruci, možete koristiti žicu (mutilicu) ili viljušku. Mućenje će biti lakše ako koristite viljušku sa tankim i dugim zupcima.
  • Iskoristite teglu – pavlaku ubacite u teglu koja se može hermetički zatvoriti. Dodajte malo zaslađivača, zatvorite teglu i tresite je najjače što možete dobrih nekoliko minuta. Ako se šlag ne stvrdne dovoljno, možete ga staviti u zamrzivač na 10-15 minuta, a zatim ponovno mučkati dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Za koju god se varijantu opredelili, sa Imlek mlečnim proizvodima će svaka vaša torta i receptura postati oličenje savršenstva!

Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni, koliko i i praktični, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno zanimljivih trikova i podstaknemo vas da se i sami okušate u poslastičarstvu – Srećno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.