Voćni kolač je za mnoge definicija savršene poslastice – on može biti dovoljno osvežavajući za letnje dane, ali istovremeno kremast i bogat za zimske večeri.
Bilo da preferirate voćni kolač sa višnjama, malinama ili pak suvim voćem, u našem virtualnom kuvaru ćete pronaći recept koji će zadovoljiti sve vaše kulinarske afinitete.
Nastavite sa čitanjem, jer vam u sledećim redovima otkrivamo tajnu kako da vam voćni kolači ispadnu sočni i ukusni! Ovo su najlepši voćni kolači po našem mišljenju.
Najlepši voćni kolač sa suvim voćem – desert koji će vam zagolicati sva čula
Kolači sa suvim voćem se mogu konzumirati tokom cele godine, jer nisu previše slatki, a opet su dovoljno sočni kako biste se zasladili nakon jela ili uz popodnevni čaj.
Sastojci za kolač od suvog voća:
- 200 g suvog voća (mogu biti urme, smokve, kajsije, brusnice, šljive, suvo grožđe grožđice i slično)
- 250 ml Moja Kravica mleka
- 100 g Moja Kravica maslaca
- 300 g keksa ili piškota
- 100 g oraha, iseckanih na sitno
- 100 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 150 g bele čokolade
- 200 g šećera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Postupak pripreme:
- U visoku posudu ubacite maslac i šećer, pa ih zagrejte na srednjoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. Dodajte suvo voće i orahe i mešajte dok se ne sjedine.
- Nakon toga dodajte mleko i vanila ekstrakt u sud, pa kuvajte sastojke dok se smesa ne zgusne.
- Sklonite šerpu sa vatre i ostavite smesu da se ohladi.
- Usitnite keks ili piškote u blenderu, a možete ih ubacite i u zip kesicu i oklagijom izmrviti. Voćni kolač sa piškotama biće posebno mekan i sočan, ali i ako odlučite da ga pravite sa bilo kojim drugim keksom, on ne može da ne uspe. Bitno je da na kraju ostanu samo sitne mrvice.
- Pomešajte keks i smesu sa suvim voćem i orašastim plodovima, pa u željeni kalup izručite homogenu masu. Čistim rukama oblikujte masu u kvadar.
- Napravite ganaš krem od slatke pavlake i bele čokolade, tako što ćete ugrejati slatku pavlaku dok ne postane mlaka i pomešati je sa otopljenom čokoladom na pari. Obložite vaš desert glazurom i poslužite ga uz šolju omiljenog napitka.
I vaši kolači od suvog voća su spremni za posluživanje!
Brzi voćni kolač sa višnjama – po recepturi naših baka
Evo ideje za brzi slatki delikates koji će vas vratiti u detinjstvo!
Oni koji vole voćne torte, znaju da su višnje neretko nezaobilazni sastojak za sočnu voćnu poslasticu!
Voćni kolač sa višnjama je nepogrešiv izbor ukoliko želite laganu poslasticu, sa lako dostupnim namirnicama, koje verovatno već imate u frižideru ili špajzu.
Postupak za pravljenje ovog deserta je izuzetno jednostavan, te su recepti pogodni i za one koji još nisu iznosili svoje kecelje, a kolač će im garantovano ispasti savršeno.
Sastojci za pripremu kolača:
- 250 ml Moja Kravica jogurta
- 150 g Moja Kravica maslaca
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 250 g brašna po izboru
- 400 do 500 g višanja
- Pola kesice praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
- 2 kašike prah šećera za posipanje kolača
Način pripreme:
- Za početak je potrebno da uzmete veću posudu i odvojite žumanca od belanaca. Potom ulupajte belance tako da njihova struktura podseća na čvrst sneg.
- U ovu smesu postepeno dodajte kristalni šećer, pa mutite miskerom dok smesa ne postane homogena. U ovako pripremljenu smesu dodajte ručno umućena žumanca, te ih špatulom polako umešajte.
- Nakon toga možete dodati jogurt, istopljeni maslac, vanil šećer i prašak za pecivo. Dobro izmešajte sve sastojke kako se ne bi stvorile neželjene grudvice.
- Kada testo postane dovoljno kremasto i glatko, možete ga izlijti u podmazan i brašnom posut pleh.
- U testo utisnite sveže višnje, koje su prethodno oprane i očišćene (izvadite im košticu). Bitno je da višnje utonu u kolač, ali da ne padnu skroz na dno kako se ne bi zalepile za pleh, kao ni da ne ostanu na vrhu kako se ne bi osušile.
- Tako pripremljen kolač ubacite u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 180 °C oko 40 minuta. Kada se ivica testa odvoji od kalupa i kada kora poprimi svoju karakterističnu zlatnu boju, vreme je da ugasite rernu i izvadite pleh,
- Ostavite kolač da se ohladi, pa pospite šećer u prahu odozgo.
Uživajte!
Voćni kolač sa jogurtom – napravite voćni kolač sa malinama i mlečnim napitkom
Ovaj kolač sa malinama je ne samo ukusna, već i lagana poslastica koja će zagolicati sva vaša čula!
Priprema je jednostavna, a rezultat je ukusan i sočan delikates koji nijednog sladokusca neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj kolač sa voćem i jogurtom može se služiti kao dodatak slavskim kolačima, ali i za sve ostale slične prilike.
Za ovaj voćni kremasti kolač će vam trebati:
- 200 g brašna po izboru
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 250 ml Moja Kravica jogurta
- 100 g Moja Kravica maslaca
- 100g šećera
- 3 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 g smrznutog ili svežeg voća
- 1 kašikica vanil šećera
Način pripreme:
- Najpre je potrebno da zagrejete rernu na 180°C.
- U međuvremenu, uzmite visoku posudu i umutite jaja sa šećerom. Mutite mikserom sve dok smesa ne postane penasta.
- Dodajte jogurt i istopljeni maslac, pa nastavite sa mešanjem dok se namirnice ne sjedine u homogenu masu.
- U posebnoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte suve sastojke u smesu s jajima, jogurtom i maslacem.
- Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine – ta smesa ne sme biti previše gusta, ali ni previše retka. Ako je previše gusta, dodajte malo jogurta, a ukoliko je previše tečna, dodajte još brašna.
- Sada je vreme za maline. Ako koristite smrznuto voće, ostavite ga da se odmrzne pre nego ga dodate u smesu. Ukoliko koristite sveže voće, operite ga i iseckajte na manje komade, pa ih pažljivo dodajte u smesu i promešajte.
- Uzmite kalup za torte i prekrijte ga papirom za pečenje. Izlijte smesu u kalup i poravnajte je kako bi svugde bila jednako raspoređena.
- Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite kolač oko 40-45 minuta. Da biste proverili da li je gotov, zabodite čačkalicu u sredinu – ukoliko je čačkalica suva, kolač je spreman za jelo.
- Sipajte 200 ml slatke pavlake u posudu i mikserom umutite smesu šlag. Dekorišite vašu poslasticu šlagom.
Umesto malina, možete koristiti i drugo bobičasto voće, te napraviti voćni kolač sa jagodama, borovnicama ili pak kupinama – recepti su isti, a izbor je na vama!
Sočni voćni kolač za breskvama
Sočni kolači sa breskvama imaju naročito zanimljiv ukus i intenzivnu aromu. Probajte sa ovim kolačem – sigurni smo da ćete uživati!
Sastojci:
Za koru:
- 200g šećera
- 200g brašna
- 100g Moja Kravica maslaca
- 4 jaja
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
- 1 vanilin šećer
Za fil:
- 500g breskvi
- 500ml Moja Kravica slatke pavlake
- 100g šećera
- 2 vanilin šećera
- 10g želatina
Priprema:
Za pripremu kore biće potrebno da:
- Uključite rernu na 180°C;
- Umutite maslac sa šećerom dok ne postane kremast;
- Dodajte jaja, jedno po jedno, uz neprestano mešanje;
- Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, vanilinim šećerom i solju, a zatim to dodajte u smesu sa jajima i maslacem. Dobro izmešajte;
- Sipajte smesu u kalup za kolač (oko 26cm), koji ste prethodno obložili pek papirom;
- Pecite oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se ohladi.
Priprema fila:
- Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite da nabubri;
- Ako koristite sveže breskve, oljuštite ih, očistite od koštica i izrežite na kockice. Ako koristite breskve iz konzerve, samo ih izrežite na kockice;
- Umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete šlag;
- Ocedite želatin i rastopite ga na laganoj vatri (ili u mikrotalasnoj), ali pazite da ne proključa. Dodajte malo kreme u želatin da ga temperirate, a zatim to dodajte u ostatak kreme. Dobro izmešajte;
- Dodajte breskve u kremu i lagano promešajte.
Slaganje kolača:
- Stavite koru na poslužavnik za kolač, rasporedite kremu sa breskvama preko kore i ravnomerno.
- Ostavite kolač da se ohladi u frižideru najmanje 4 sata, ili preko noći.
- Pre serviranja, možete dodati nekoliko kriški breskve na vrh za dekoraciju.
Najlepši voćni kolači bez pečenja: brzo i lako do savršene poslastice
Savršen letnji kolač sa voćem za koji ne morate ni da upalite rernu postoji! Panakota je svakako jedna od njih, ali evo i ideje za malo kompleksniji kolač sa voćem, sa korom.
Sastojci:
Za koru:
- 300g keksa
- 100g Moja Kravica maslaca
- 3 kašike Moja Kravica mleka
Za fil:
- 500g svežeg voća (može se koristiti jagode, maline, borovnice, breskve…)
- 500g Moja Kravica kisele pavlake
- 200g šećera
- 2 vanilin šećera
- 10g želatina
- 50ml vode
Priprema:
Kora:
- Sameljite keks u blenderu;
- Otopite maslac i dodajte mu mleko;
- Pomešajte maslac i mleko sa keksom i dobro izmešajte;
- Obložite dno kalupa ( oko 26cm) ovom smesom pritiskajte čvrsto i ravnomjerno. Možete prstima, ili dnom šolje. Ostavite u frižideru da se stegne.
Fil:
- Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite da nabubri;
- Umutite kiselu pavlaku sa šećerom i vanilinim šećerom;
- Ocedite želatin i rastopite ga na laganoj vatri (ili u mikrotalasnoj), ali pazite da ne proključa;
- Dodajte malo umućene pavlake u želatin da ga temperirate, a zatim to dodajte u ostatak pavlake. Dobro izmešajte;
- Dodajte sitno iseckano voće (ili voće iz blendera) i lagano promešajte.
- Rasporedite fil preko keksa u kalupu;
Na kraju, ostavite kolač da se ohladi u frižideru najmanje 4 sata, ili preko noći;
Pre serviranja, možete dodati nekoliko komada svežeg voća na vrh za dekoraciju.
Ukoliko volite lagane letnje torte, sigurni smo da su vas ovi recepti za osvežavajuće kolače takođe zaintrigirali.
Nadamo se da vam naši brzi voćni kolači zvuče primamljivo i da ste pronašli recept koji će oduševiti sve ukućane – a sa dobro poznatim Imlek mlečnim proizvodima je posao već do pola završen!