Šljive i suve šljive – blagotvorni uticaj šljiva na organizam čoveka

Sadržaj

Šljiva je voće koje je i te kako zastupljeno u ovim krajevima, pa se s razlogom smatra svojevrsnim brendom našeg podneblja, posebno kada se pomene rakija šljivovica. Međutim, tu su i drugi domaći proizvodi koji se pripremaju od ovog slasnog i ukusnog, a nadasve, zdravog voća.

Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna namirnica za organizam, ljudi je konzumiraju vekovima unazad, a svoje značajno mesto ima i u tradicionalnoj medicini, kao moćni, prirodni lek.

Da li su zaista toliko dobre šljive za zdravlje?

Danas, kada poznajemo sva hranljiva svojstva šljiva i na naučnom nivou, sa velikom sigurnošću možemo da kažemo kako su šljive, bilo da su u pitanju sveže ili suve šljive, veoma dobre za naše zdravlje.

Upravo zbog toga, šljiva je našla široku primenu na trpezama širom sveta, a njeno konzumiranje moguće je u različitim formama. Kod nas se najčešće jede kada sočni plodovi sazru i poprime karakterističnu ljubičastu boju, konzumira se i u vidu već pomenute rakije šljivovice, a neretko se na jelovniku nađu i suve šljive.

Međutim, kompanija Imlek se pobrinula da u jednom pakovanju od 330 grama dobijete celoupan Balans+ obrok baziran na Balans+ formuli, koji uključuje sveže šljive, suve šljive i žitarice – sve ono što vam je potrebno za savršen početak izbalansiranog dana.

Sočne i ukusne šljive – široka upotreba ovih plodova

Šljive su veoma rasprostranjeno voće, koje broji više od dve hiljade različitih sorti, koje se međusobno razlikuju po boji, veličini, obliku ploda, ali i nutritivnom sastavu. Šljive i zdravlje su usko povezani, pre svega jer su snažni antioksidansi i pozitivno deluju na ljudski organizam.

Osim svežih plodova, široko su rasprostranjene i suve šljive, a od ovog voća se spremaju i razni proizvodi za zimnicu. Važno je napomenuti da su suve šljive jednako korisne za naš organizam, a posebno se koriste za digestivni sistem i probavu.

Šljiva je voće koje je veoma cenjeno u našoj narodnoj kuhinji i medicini, pa se stoga široko upotrebljava. Sveže i suve šljive se mogu konzumirati zasebno, a rasprostranjena je i upotreba šljiva kao preliva, dodataka ili nadeva za mnoga jela.

Brojna nutritivna svojstva i prijatan ukus čine šljivu i te kako dobrodošlom na trpezama velikog broja ljudi.

Šljive i zdravlje – kakav je nutritivni sastav šljive?

Mnoga istraživanja su potvrdila da su šljive izuzetno bogate antioksidansima, a pojedine studije tvrde da samo jedan plod šljive ima istu količinu antioksidansnih materija kao jedna šaka svežih borovnica , koje su inače veoma cenjene upravo zbog tog svojstva.

Iako se sastav šljiva razlikuje u zavisnosti od sorte, uslova i mesta na kojima rastu i uzgajaju se, one ipak u svakom svom obliku predstavljaju bogatu riznicu vitamina i minerala. U svom sastavu šljive najviše sadrže vlakana i fenola.

Nutritivni sastav sveže šljive (100 grama)

  • ugljeni hidrati – 11 grama (4% dnevnog unosa)
  • dijetalna vlakna – 1 gram (6% dnevnog unosa)
  • proteini – 1 gram – (1% dnevnog unosa)
  • šećeri – 10 grama

Nutritivni sastav suve šljive (100 grama)

  • ugljeni hidrati – 64 grama (21% dnevnog unosa)
  • dijetalna vlakna – 7 grama (28% dnevnog unosa)
  • proteini – 2 grama (4% dnevnog unosa)
  • šećeri – 38 grama

Neubrana šljiva na drvetu

Vitamini i minerali koji se nalaze u šljivama

Sveže i suve šljive sadrže veliku količinu vitamina i minerala. Šljive su odličan izvor vitamina C, A i K, a sadrže riboflavin, niacin i druge vitamine B kompleksa . Takođe, šljive u svakom obliku obiluju fitonutrijentima, a naročito kalijumom, magnezijumom, fosforom i bakrom.

S nutricionističke strane, odnos vitamina i minerala u šljivama je savršeno izbalansiran, pa baš iz tog razloga šljive tako dobro prijaju ljudskom organizmu, koji sve hranljive materije iz njih može da iskoristi na pravi način.

Ne bi trebalo zanemariti značaj vitamina B kompleksa, koji su u značajnim količinima prisutni u šljivama, pa samim tim ljudski organizam može imati brojne benefite. Pre svega se to odnosi na pravilne i uravnotežene metaboličke funkcije.

Šljive za zdravlje – za šta su dobre šljive?

Već smo pomenuli da su šljive izuzetno bogate antioksidansima, koji uništavaju slobodne radikale u organizmu i tako štite naše zdravlje i sprečavaju nastanak ozbiljnih bolesti.

Ukoliko se pitate za šta su dobre šljive , pred vama je nekoliko bolesti i oboljenja koje šljive mogu da regulišu ili preduprede!

Poboljšavaju varenje

Šljive su odličan izvor dijetalnih vlakana, pa iz tog razloga efikasno utiču na regulisanje funkcija digestivnog trakta. Šljive u svom sastavu sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna – a obe vrste su i te kako korisne za digestivni sistem.

Rastvorljiva vlakna se nalaze u pulpi samog ploda, a u organizmu se razlažu u masu sličnu lepku, koja za sebe vezuje masti, šećere, bakterije, toksine i druge štetne organizme, čime pomaže njihovo izbacivanje iz organizma.

Nerastvorljiva vlakna se nelaze u koži ploda, a ona imaju krute komponente koje “grebu” omotač digestivnog trakta i tako otklanjaju mukoidni plak, zarobljene toksine i druge štetne materije.

Osim toga, karotenoidi i polifenoli iz šljiva smanjuju gastrointestinalnu inflamaciju i stimulišu varenje.

Za dobro varenje možete koristiti i naš Balans+ probiotski proizvod, koji podstiče rast i razvoj dobrih bakterija u crevima, što doprinosi boljoj probavi i olakšanju svima onima koji imaju nelagode izazvane lošim varenjem hrane.

Rešavaju problem sa stolicom

Šljiva je najstariji narodni lek za regulaciju probave. Kao prirodni laksativ od velikog je značaja jer za razliku od drugih laksativa, kod uzimanja šljive nema opasnosti od navikavanja. Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod lečenja hemoroida ili crevnih oboljenja.

Regulisanjem probave preventivno se deluje protiv nastanka raka debelog creva, dok pektin snižava i holesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za lečenje raznih tegoba, pa se najviše preporučuju kiselkaste sorte ovog voća.

Podstiču detoksikaciju organizma

Suve šljive takođe mogu biti odličan lek ako se uzimaju na prazan želudac ili jedan sat pre jela. Šljive pomažu kod oboljenja i detoksikacije jetre, krvi i celokupnog organizma. Budući da podstiču izlučivanje mokraće, korisne su u lečenju reumatizma, arteroskleroze i anemije.

Preventiraju bolesti srca

Šljive štite vaše srce! Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji takođe značajno smanjuje rizik od nastanka moždanog udara.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Šljive imaju nizak glikemijski indeks , što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od dijabetesa tipa 2. One mogu smanjiti nivo triglicerida i glukoze u krvi, za šta je zaslužan lutein. Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na insulin , a pozitivno utiču i na insulinsku osetljivost.

Povoljno utiču na kosti

Istraživači sa univerziteta Florida i Oklahoma su 12 meseci testirali dve grupe žena u postmenopauzi. Jedna grupa je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), dok je druga konzumirala 100 grama sušenih jabuka. Obe grupe su uzimale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri šljive dnevno mogu pomoći da neutrališete ćelije štetnih slobodnih radikala koji loše utiču na pamćenje. Tako ćete pomoći svojim vijugama da bolje rade i bićete u stanju da bolje pamtite i registrujete informacije .

Pomažu zdravlju očiju

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se pretežno javlja kod starijih osoba, a reč je o degeneraciji makule.

Osnažuju imunitet i ubrzavaju metabolizam

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanasa, šljive podstiču imuni sistem i tako štite naše telo. Visok udeo vlakana i drugih supstanci čini šljive dobrim diuretikom, pa tako one ubrzavaju metabolizam čime se pomaže u održavanju vitke linije.

Voće i žitarice u tanjiru za doručak

Za šta su dobre suve šljive?

Suve šljive su pune hranljivih sastojaka koje štite kosti i poboljšavaju celokupno zdravlje, pa se može reći da su šljive zapravo jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje. Iako sadrže pristojnu količinu šećera, suve šljive su takođe prepune vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok.

Drugim rečima, ne bi trebalo previše da brinete o tome da li će vam ovo suvo voće podići šećer u krvi, jer vlakna vode računa o tome. Vlakna u suvim šljivama pomažu kod opstipacije i drugih tegoba veznih za probavu kao što su hemoroidi.

Suve šljive, takođe, uvećavaju količinu dobrih bakterija u crevima, što može da doprinese gubitku težine, a dokazano je da podstiču sitost. Porcija od samo pola šolje ovog voća sadrži 6 grama vlakana, što je poprilična doza ovog važnog nutrijenta.

Zbog velike količine vlakana suve šljive za zatvor su nešto što ne bi trebalo da preskočite ako imate ovaj problem. Suve šljive sadrže i druge neophodne hranljive materije poput kalijuma (koji pomaže varenje i reguliše krvni pritisak), i vitamine A, K, B6, kao i nijacin i gvožđe.

Suve šljive u službi vašeg zdravlja

Kada je u pitanju zdravlje vaših mišića i kostiju, suve šljive su odličan dodatak ishrani, jer sadrže bor, mineral koji je neophodan za izgradnju kostiju i mišića. Već smo pomenuli studiju koja je pokazala da konzumiranje šljiva sprečava gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi, što je stanje koje prethodi osteoporozi. A ispitanice su jele svega 6 šljiva dnevno.

Drugo istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje suvih šljiva umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti lečenja obavezno trebalo da dodaju suve šljive u svoju ishranu.

Zbog toga što obiluju gvožđem , šljive su se pokazale i kao odličan saveznik za negu lepote. Manjak gvožđa, koji je veoma čest kod starijih žena, uzrokuje oksidativna oštećenja na koži, što dovodi do stvaranja bora, sitnih linija i uopšteno propadanja kože. Isti je slučaj i sa opadanjem kose. Potrebno je samo da svakog dana pojedete 5 suvih šljiva i vrlo brzo ćete videti promene.

Značaj šljiva za ljudski organizam uvidela je i naša kompanija, koja je u okviru svojih Balans+ obroka, za uspešan početak dana, pripremila i obroke koji sadrže suve šljive i žitarice. Ovaj obrok odličan je saveznik za dobro varenje, ne samo zbog šljiva i njihovih vlakana, već i zbog sastava jogurta.

Budite zdravi, srećni, nasmejani i neka vaš dan počne jednim ovakvim obrokom. Nema sumnje da će vam telo biti zahvalno , a da ćete se vi, zahvaljujući opštoj ravnoteži u organizmu, sa lakoćom nositi sa svim dnevnim obavezama.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.