Letnje torte – recepti za brze letnje torte koje ćete voleti

Sadržaj

Letnje torte su vesnik dolaska vrelih dana, hladnih osveženja, a za sve sladokusce – i ukusnih poslastica koje se spremaju za tili čas! Lagane letnje torte podrazumevaju lakoću pripreme, ali i bogatstvo ukusa! Tople sezone donose nam mnogo svežeg voća, što znači da možemo uživati u osvežavajućim ukusima i finim teksturama.

Pored voća, ostali sastojci su uglavnom namirnice koje već posedujete kod kuće – poput mleka i jogurta.

Ukoliko ste i vi ljubitelj dezerata punog ukusa, kremaste strukture i jednostavne pripreme – recepti za letnje torte će vam se posebno dopasti. U nastavku teksta vam otkrivamo najbolje recepte za lagane letnje torte koje će svi obožavati!

Nastavite da čitate i pronađite inspiraciju za osveženje u predstojećim vrelim letnjim danima.

#1 Sladoled torta – prva asocijacija na leto

prikaz sladoled torte sa jagodama

Na pomen leta, jedna od prvih asocijacija gotovo uvek biće – sladoled! Ovaj smrznuti dezert omiljen je već vekovima, pa se u nekim istorijskim izvorima on pominje još u 16. veku od strane Katarine Mediči – italijanske plemkinje i kasnije, francuske kraljice. Sladoled je tek vek kasnije stigao do šire javnosti i od tada je jedna od najkonzumiranijih poslastica na svetu!

Kada smo izložili ovaj kratki istorijat smrznutog dezerta, ne treba da čudi što je naš prvi izbor za recept za letnju tortu upravo – sladoled torta, omaž ovom ukusnom slatkišu, simbolu leta. Sladoled torta pravi se jednostavno, a iako nema sladoleda u svom sastavu, njen ukus kada se dobro rashladi, odlično simulira ovaj popularni dezert!

Za pripremu ovog dezerta biće vam potrebno:

Način pripreme:

Ova torta sastoji se iz dva dela – mekanog biskvita i kremastog fila.

Potrebno je ispeći dva biskvita, a za jedan biskvit biće potrebno da najpre umutite 5 belanaca sa 5 kašika kristal šećera. Nakon toga, umešajte još 3 kašike brašna i dodajte kašičicu praška za pecivo, promešajte i pecite u podmazanom plehu na 200 stepeni Celzijusovih, dok biskvit ne porumeni.

Ostaviti biskvit da se ohladi, a za to vreme pripremiti i drugi, po istom postupku. Ohlađene biskvite treba preliti sa oko 500 mililitara Moja Kravica vrućeg mleka, kako bi dodatno omekšali.

Za pripremu fila biće potrebno da na vatri zagrejete 800 militara mleka. U drugu posudu sipajte 200 militara mleka, 10 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, i kašiku brašna, lepo sjedinite i sipajte u zagrejano mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, i ostavite da se ohladi.

U činiji umutite mikserom maslac i šećer u prahu, a zatim dodajte ohlađenoj smesi. Pola ohlađene smese razmažite po biskvitu, a na fil stavite drugi biskvit, a zatim i drugi deo smese. Po želji, dekorišite šlagom i dobro rashladite nekoliko sati pre nego što poslužite dezert, koji ukusom podseća na sladoled! Prijatno!

#2 Torta sa jogurtom i malinama – brza letnja torta

voćna torta sa jagodama i jogurtom

Maline su omiljeno voće širom sveta, a sezona im je upravo pred sam početak leta. Iskoristite njihovu sezonu i napravite brzu poslasticu od svega par sastojaka, koje već imate kod kuće i uživajte u pravom osvežavajućem i izbalansiranom dezertu.

Torta sa jogurtom i malinama je upravo jedan od onih brzih poslastica, koje su sinonim za letnje dezerte koji se ne peku – brze, jednostavne, osvežavajuće i ukusne! Sastojci za ovu poslasticu su pretežno mlečni proizvodi i maline, što znači i da pored toga što je ukusan, ovaj dezert je i nutritivno izbalansiran, zbog čega će u njemu moći da uživaju i oni koji brinu o svojoj liniji!

Za pripremu ovog dezerta biće vam potrebno:

Način pripreme:

U većoj činiji grubo izmrvite keks tako da ne bude presitan, dodajte šećer i jogurt i dobro sjedinite sve sastojke. Ovako dobijenu smesu utisnite u kalup biskvit za vašu tortu! Sve što treba da uradite da biste napravili kremasti fil jeste da umutite šlag sa hladnim mlekom!

U polovinu šlaga dodajtemaline, te premažite biskvit od keksa, dok će vam druga polovina šlaga koristiti za dekoraciju. Dobro rashladite pre služenja i – uživajte!

#3 Čizkejk – osvežavajući letnji kolač sa malinama

parče čizkejka sa jagodana na vrhu

Kada pominjemo torte koje se ne peku, a idealna su letnja poslastica, nemoguće je da ne spomenemo njegovo visočanstvo među dezertima – čizkejk! Ovo je jedna od onih poslastica koja ili ima zaklete fanove, koji jedva čekaju priliku da okuse savršenu kombinaciju voća i sira, dok drugi nisu ljubitelji ove fuzije ukusa.

Prva grupa je ipak mnogobrojnija, o čemu svedoči činjenica da je čizkejk jedan od najpopularnijih dezerata širom sveta. Čizkejk spada u torte koje se ne peku, a zahvaljujući voćnom prelivu, smatra se i tradicionalno letnjom poslasticom.

Recepata za čizkejk ima mnogo, ali za vas smo pripremili provereni recept koji je mnogo puta isproban i odobren od vernih ljubitelja ovog slatkiša – sa malinama! Kolači sa malinama idealni su za neke hladnije mesece, ali za vrele letnje dane – ništa bolje od čizkejka!

Za pripremu ovog dezerta biće vam potrebno:

Način pripreme:

Istopljeni maslac, mleveni keks i 5 kašika mleka umutiti mikserom, kako bi se dobila rastresita smesa. Ovako dobijenu smesu prebacite u okrugli kalup prečnika 26cm i ravnomerno utisnite – ostavite biskvit da se hladi. Za to vreme pripremite čizkejk fil. Umutite slatku pavlaku i dodajte krem fix. U tu smesu dodajte Ella sir, vanilin šećer i šećer u prahu i dobro umutite.

Sledeći korak je priprema želatina, koji je potrebno pripremiti na sledeći način – 10 grama želatina, pomešajte sa 50 mililitara vode i ostavite da nabubri desetak minuta. Nakon toga, zagrejte želatin tako da dobije tečno stanje, ali jako je važno da ne dozvolite da provri. Ovako istopljen želatin pomešajte prvo sa kašikom fila, a onda ga prebacite u fil i dobro izmutite mikserom.

Beli fil dobro utisnite u kalup preko biskvita od keksa i trudite se da ga rasporedite ravnomerno, popunjavajući ivice sa strana. Ostavite da se hladi, a za to vreme možete napraviti standardni voćni fil, ali možete i samo poređati sveže bobičasto voće na tortu. U oba slučaja ukus je odličan!

Ukoliko želite klasični voćni fil, potrebno je da desetak minuta kuvate voće sa vodom i šećerom i sklonite sa vatre. U još uvek topao fil ubacite jedan istopljeni želatin, koji ste prethodno ostavili da nabubri 10 minuta i istopili do tečnog stanja. Prohlađeni fil sipajte preko belog fila i stavite u frižider preko noći.

Čizkejk je najbolji kada odstoji makar 8 sati, pa iako je teško odoleti ovom savršenom letnjem dezertu, savetujemo da se ipak strpite, jer je razlika u ukusu itekako primetna! Čizkejk secite na parčiće i služite uz šolju kafe ili čašu belog vina po izboru! Prijatno!

#4 Torta Beli anđeo – najbolje su letnje torte koje se ne peku

parče torte beli anđeo na tanjiru

Letnje poslastice su idealna prilika za pripremu dezerata sa voćem, jer je tada njihova sezona, ali to ne znači da ljubitelji čokolade moraju da čekaju da leto prođe, kako bi uživali u svojim omiljenim ukusima!

Beli anđeo torta jedna je od onih koje se ne peku, a svoj naziv duguje fantastičnoj paperjastoj, nežnoj i kremastoj strukturi, koji u kombinaciji sa punim ukusom bele čokolade i mleka, kreiraju božanstveni rezultat u vidu dezerta u kome uživaju apsolutno svi!

Za pripremu ovog dezerta biće vam potrebno:

Način pripreme:

U mleku ukuvajte šećer i puding, pa odložite da se dobro ohladi. Za to vreme u jednoj činiji umutite mikserom maslac i šećer u prahu. U drugoj činiji umutite 300 grama šlaga sa 200 mililitara mineralne vode. U ohlađenu smesu od pudinga, dodajte umućen maslac i šećer u prahu i još jednom dobro umutite mikserom.

Nakon toga, u ovu istu smesu dodajte i umućeni šlag i kiselu pavlaku, ali ovog puta nastavite mešanje varijačom. Na samom kraju u smesu dodajte i rastopljenu belu mlečnu čokoladu. Filujte korice za rozen torte redom, sve dok ne istrošite fil, a na kraju za dekoraciju, umutite preostalih 200 grama šlaga sa mineralnom vodom i premažite tortu.

Kao i svi ostali recepti za letnje torte i ovaj zahteva dobro rashlađivanje pre serviranja – budite strpljivi i ostavite tortu da prenoći u frižideru, a sutradan uživajte u njoj! Prijatno!

#5 Limun torta – lagana letnja torta bogatog ukusa

prikaz limun torte na postolju za torte

Za kraj, ostavili smo i jedan delikates za sve ljubitelje citrusa odnosno poslastica sa ukusom limuna! Limun torta je fantastična opcija za leto, budući da savršeno kombinuje kiselkaste i slatkaste ukuse, i pruža pravo osveženje u vrelim danima! Za pripremu ove torte, biće potrebno nešto više vremena od prethodnih, ali je vredno uložiti dodatni trud!

Ukoliko ste ljubitelj citrusa i slatkiša na bazi limuna, ovo je pravi recept za vas i obavezno ga isprobajte!

Za pripremu ovog dezerta biće vam potrebno:

Način pripreme:

U jednoj posudi pomešajte najpre sve suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi dodajte rastopljeni maslac i 100 grama kristal šećera i umutite mikserom, dok ne dobijete glatku smesu. U ovu glatku smesu dodajte i jedno po jedno jaje, kao i ekstrakt od vanile. Nakon toga lagano ubacujte i mešavinu suvih sastojaka, i mešajte mikserom najmanjom brzinom.

Nakon toga dodajte 50 mililitara soka od limuna, limunovu koru i jogurt. Kada se smesa sjedini, prebacite je u podmazanu tepsiju i pecite oko 75 min na 160 stepeni Celzijusovih. Nakon toga, spremite preliv, koji ćete preliti preko biskvita. Jednostavno sjedinite 50 militara soka od limuna i 50 grama kristal šećera.

Toplu ispečenu tortu odmah preliti sirupom od limuna i kristal šećera. Po želji, možete napraviti i glazuru od šećera u prahu i limunovog soka, kojim ćete još jednom preliti tortu za još citrusniji ukus! Za razliku od prethodnih, ova torta je najbolja kada se služi topla ili na sobnoj temperaturi. Prijatno!

Ukoliko ste ljubitelji laganih torti i jednostavnih poslastica, ohrabrujemo vas da probate neki od naših recepata. Poslastičarstvo je najdelikatnije kulinarsko umeće, te je jako bitno da vodite računa da pažljivo pratite recept, poštujete razmere i koristite namirnice proverenog kvaliteta.

Moja Kravica mleko i mlečni proizvodi, pouzdani su partner u kuhinji već generacijama unazad, što potvrđuju i naši lojalni kupci, koji rado biraju naše proizvode kako bi postigli najkremastije filove, pun mlečni ukus i odgovarajuću strukturu polastica!

Želimo vam uspešnu pripremu vaših omiljenih poslastica! Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.