Kolač sa malinama – 5 recepata za kolače sa malinom

Sadržaj

Kolač sa malinama ima mekano testo koje se topi u ustima, slatkoću malina koja se oseća pri svakom zalogaju, a sve to dok se miris svežeg kolača širi po celom domu.

Maline su voće koje unosi eksploziju ukusa u bilo koji recept, a kada se kombinuju sa kolačima, rezultat je neodoljiva poslastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Bez obzira da li volite bogate i kremaste kolače, čokoladne delicije, ili osvežavajuće voćne torte, recepti za kolače sa malinama koje smo vam pripremili će zadovoljiti vaš ukus.

Potrudili smo se da se ovde nađu što različitiji kolači sa malinama, pa ćete naći klasičan starinski recept, zatim recept za kolač sa malinama sa pudingom, sa jogurtom, i naravno – za kolač sa malinama i čokoladom.

Upalite rernu na 200 °C, pripremite sastojke i taman dok se rerna zagreje – pronaći ćete idealan recept po svom ukusu i moći ćete da krenete sa pripremom.


Klasičan kolač sa malinama – recept na starinski način

Bakin kolač sa malinama, po receptu iz starinskih kuvara. Ujedno i jedan od najukusnijih načina da se zasladimo. I naravno, kao i svi bakini kolači – pravi se od namirnica koje uglavom već imamo u kuhinji, i to na vrlo jednostavan način.

Sastojci

  • 3 jaja

  • 10 kašika šećera

  • 10 kašika Moja Kravica mleka

  • 7 kašika ulja

  • 10 kašika brašna

  • 1 kesica praška za pecivo

  • 200 grama malina


Priprema

  1. Umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti. Dodajte mleko i ulje, a zatim nežno promešajte.

  2. Prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo, pa ga polako umešajte kašikom u smesu.

  3. Lagano mešajte kako biste izbegli stvaranje grudvica. Prelijte smesu u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

  4. Ravnomerno rasporedite maline po smesi i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite dok kolač ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

  5. Po završetku pečenja, pospite kolač šećerom u prahu.

Kolač sa malinama i pudingom

Kolači sa pudingom su po pravilu mekani i sočni, a kada se tome doda osvežavajuć i sladak ukus maline – dobijamo pravi letnji desert koji morate probati!

Evo kako da napravite kolač sa malinama i pudingom.

Sastojci:

Kora:

  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 5 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 500 grama malina
  • 500 ml vode
  • 200 grama šećera
  • 2 kesice pudinga od malina

Ostalo:

Priprema:

Kora:

  1. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte žumanca i mutite dok se smesa ne sjedini.
  2. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa polako mešajte da se sastojci sjedine.
  3. Smesu sipajte u pleh dimenzija 20×30 cm i pecite na 200 stepeni, dok kora ne bude spremna. Prepoznaćete to po zlatnoj boji, a možete da proverite i viljuškom. Ostavite koru u plehu nakon pečenja.

Fil:

  1. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa stavite da provri. Dodajte maline i kuvajte nekoliko minuta.
  2. U posebnoj posudi razmutite puding sa malo vode, a zatim ga dodajte u kuvane maline. Nastavite kuvati dok se fil ne zgusne potpuno.
  3. Vrućim filom prelijte koru i ostavite da se potpuno ohladi.

Šlag:

  1. Umutite šlag prema uputstvu na pakovanju i premažite ga preko kolača.

Čokoladni kolač sa malinama – recept za sve čokoljupce

Mi bismo ovaj kolač nazvali i brauni sa malinama. Kombinacija maline i čokolade je fenomenalna, verovatno jedna od najzanimljivijih u svetu slatkih ukusa.

Uz ovaj recept, napravićete izvanredan čoko kolač sa malinom.

Sastojci:

Kora:

  • 3 čaše brašna
  • 3 čaše šećera
  • 3 čaše Moja Kravica jogurta
  • ¾ čaše ulja
  • 2 supene kašike kakaoa
  • 1 kesica sode bikarbone

Fil:

  • 300g malina
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • Gustin

Glazura:

Priprema:

Kora:

  1. Umutite jogurt, šećer i ulje u glatku smesu.
  2. Dodajte brašno, kakao i sodu bikarbonu i dobro promešajte.
  3. Sipajte smesu u podmazan pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Proverite čačkalicom da li je pečeno.

Fil:

  1. Stavite maline i šećer u posudu i rastopite na laganoj vatri.
  2. Dodajte vanilin šećer i gustin razmućen u malo soka, te neprestano mešajte da se smesa ne zgusne.

Glazura:

  1. Rastopite čokoladu, šećer i mleko na blagoj vatri, neprestano mešajući dok se ne dobije homogena masa.
  2. Sklonite sa vatre i dodajte puter, komadić po komadić, neprestano mešajući.
  3. Prelijte glazuru preko kolača i ostavite da se ohladi
  4. Uživajte u ovom ukusnom čokoladnom kolaču sa malinama!

Brzi kolač sa malinama i piškotama (recept bez pečenja)

Evo i jednog pravog letnjeg deserta za svačiji ukus! Kada želite da napravite pauzu od letnjih torti, ovaj kolač će biti idealna alternativa.

Sastojci:

Priprema:

  1. U posudi izgnječite maline viljuškom dok ne dobijete pire.
  2. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, kiselu pavlaku, šećer u prahu, vanilin šećer i sok od limuna dok ne dobijete glatku smesu.
  3. U četvrtastu posudu za pečenje poređajte sloj piškota.
  4. Preko piškota ravnomerno rasporedite polovinu malinovog pirea.
  5. Preko malina prelijte polovinu smese od pavlake.
  6. Ponovite postupak sa slojem piškota, preostalim pireom od malina i smesom od pavlake.
  7. Kolač prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 4 sata (ili preko noći) da se stegne.
  8. Pre služenja, kolač izvadite iz frižidera i pažljivo ga izrežite na željene komade.
  9. Uživajte u osvežavajućem i jednostavnom kolaču sa malinama i piškotama!

Recept za kolač sa malinama i grizom

Recept za kolač sa malinama i grizom ima za nijansu čvršću teksturu od klasičnog, koji u osnovnoj smesi ima samo brašno. Ako volite ovakve poslastice – vrlo verovatno je ovaj kolač idealan za vas.

Sastojci:

  • 200 g malina
  • 1 šolja griza
  • 1 šolja Moja Kravica mleka
  • 1 šolja vode
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja brašna
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • Šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:

  1. U činiji pomešajte griz, mleko i vodu, pa ostavite da odstoji 15 minuta kako bi griz upio tečnost.
  2. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, uljem i vanilin šećerom.
  3. Dodajte griz smesi i promešajte da se sve sjedini.
  4. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte ovo suve sastojke u smesu sa grizom i dobro promešajte da se sve sjedini.
  5. Na kraju lagano dodajte maline u smesu i nežno ih promešajte.
  6. Uzmite pleh za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Sipajte pripremljenu smesu u pleh i poravnajte površinu.
  7. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 30-35 minuta, ili dok kolač ne dobije lepu zlatno-smeđu boju i ne bude čvrst na dodir.
  8. Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi.
  9. Pre posluživanja, pospite kolač šećerom u prahu. Možete ga iseći na kriške i poslužiti.

Ostalo je da uživate u ovom sočnom kolaču sa malinama i grizom!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.