Jagode – vitamini u jagodama i benefiti za zdravlje i imunitet

Sadržaj

Jagode su među najčešćim odgovorima na pitanje: Koje je tvoje omiljeno voće?.

Neodoljiv izgled i božanstven ukus jagode je oduvek posebno izdvajao među voćkama i činio ih rado viđenim gostima na voćnim trpezama širom sveta.

Ipak, prednosti ovog voća ne svode se samo na ukus i lepotu – kada su u pitanju jagode zdravlje može da bude osnaženo uz njihovu redovnu konzumaciju!

Koje su tajne ovog sočnog šumskog voća?

Blagotvorni nutricionistički sastav jagoda čini ih odličnim izvorom vitamina i minerala, te su one vrlo preporučljive za konzumaciju.

Koji su tačno benefiti jagoda za zdravlje, kakav je tačno njihov sastav koji ih čini preporučjivim za konzumaciju, kako se sve jagode mogu konzumirati i mnoge druge činjenice o ovom voću predstavljamo vam u nastavku teksta!

Jagode – sve nutritivne vrednosti jagoda

Jagode se odlikuju nutritivnim vrednostima koje ih preporučuju da se nađu na trpezi svakoga ko vodi računa o svom zdravlju, kao i kilaži. One imaju vrlo mali broj kalorija, a uz njih i sjajne vitamine i minerale, te su odličan izvor mnogih blagotvornih nutrijenata, a istovremeno sjajne za sve kojima je kalorijska vrednost važan faktor pri odabiru namirnica koje će konzumirati.

Najveći sastavni deo jagoda čine voda i ugljeni hidrati, a evo tačne nutritivne vrednosti, izračunate prema 100 grama sirovih jagoda:

Kalorije: 32

Voda: oko 91%

Ugljeni hidrati: 7,7 grama

Protein: 0,7 grama

Šećer: 4,9 grama

Vlakna: 2 grama

Masti: 0,3 grama

Već iz ove proste tablice nutritivnih vrednosti, možemo zaključiti da su jagode vrlo dobre za hidrataciju organizma, jer sadrže visoki procenat vode. Kada je reč o ugljenim hidratima u jagodama – 7,7 grama na 100 grama jagoda predstavlja vrlo nizak sadržaj ugljenih hidrata. Večina ugljenih hidrata iz jagoda čine prosti ugljeni hidrati: glukoza, fruktoza i saharoza, ali jagode sadrže i pristojan procenat vlakana, te i oni čine značajan udeo ugljenih hidrata u jagodama.

Vlakna čine oko 25%, odnosno ¼ ugljenih hidrata ovog voća, a poznato je da su ona vrlo značajna za prehranu dobrih bakterija u crevima i celokupno zdravlje digestivnog sistema, ali imaju i mnoge druge benefite po ljudski organizam.

Znamo da je ljudima koji imaju problem sa inuslinskom rezistencijom ili pate od dijabetesa osim nutritivne vrednosti, vrlo važan i glikemijski indeks jagoda, a on iznosi 40, te spada u relativno niske. Jagode ne bi trebalo da uzrokuju velike pikove u nivoima šećera u krvi, pa se smatraju bezbednim za dijabetičare.

Ali koji su to vitamini i minerali zbog kojih jagode zdravlje čine boljim, a imunitet snažnijim?

Jagode za zdravlje – vitamini i minerali u jagodama

Crvene jagode na gomili

Ovo bobičasto šumsko voće nije slučajno pronašlo svoje mesto u našem Balans+ probiotskom jogurtu-obroku u kome joj društvo prave i banana, kivi i žitarice.

Osim sjajnog nutritivnog sastava, ovo bobičasto voće se odlikuje i vrhunskim sadržajem vitamina i minerala!

Jagode su, pre svega, odličan izvor vitamina C, antioksidansa koji je ključan za jak imunitet i zdravlje kože (neophodan je za formiranje kolagena), a poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, koji ga čine sjajnim saborcem protiv virusa i upala.

Da li ste znali da je 8 jagoda dovoljno da zadovolji dnevnu potrebu organizma za vitaminom C?

Ne čudi što ovo šumsko voće nutricionisti ubrajaju među super-hranu i neke od najzdravijih namirnica na svetu!

Osim vitamina C, ovo bobičasto voće sadrži i optimalnu dozu mangana, koji se inače obično nalazi u integralnom zrnevlju, orašastim plodovima i povrću, te ovo šumsko voće predstavlja i sjajan način da organizam obezbedite i ovim korisnim mineralom.

Folna kiselina, odnosno vitamin B9, takođe predstavlja značajan sastavni deo jagoda. Ovaj vitamin je važan za normalan rast tkvia i normalne ćelijske funkcije u organizmu, te se naročito preporučuje trudnicama i starijim osobama. Porcija jagoda obezbeđuje organizmu oko 9% dnevne potrebe za folnom kiselinom.

Nešto manje korisnog minerala u jagodama se nalazi u vidu kalijuma, koji je značajan za balans elektrolita, zdravlje mišića, a i održavanje krvnog pritiska na zdravom nivou.

U manjim količinama, jagode sadrže i: gvožđe, bakar, magnezijum, fosfor i vitamine K, E i B6.

Benefiti jagoda za imunutet i zdravlje

Osim već navedenih prednosti konzumacije jagoda, odnosno benefita koji dolaze kao posledica unosa nutrijenata koji ih sadrže, jagode zdravlje mogu da poboljšaju u još nekoliko važnih segmenata.

Jagode su preporučljive za srčano zdravlje

Da li ste znali da su srčana oboljenja među najčešćim uzrocima smrti u svetu?

Imamo dobru vest za sve ljubitelje jagoda!

Istraživanja su pronašla vezu između bobičastih voćki i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. Rezultati opservacija rađenih na ogromnim uzorcima (hiljade ljudi) pokazala su da redovna konzumacija bobičastog voća vodi do smanjenja rizika od preminuća povezanih sa srčanim oboljenjima.

Bobičasto voće, a među njima i jagode, mogu da poboljšaju dobar holesterol i pogodno deluju na regulaciju krvnog pritiska. Osim toga, jagode u ovom kontekstu mogu i da:

  • poboljšaju lipidni profil krvi;
  • dobro deluju na vaskularne funkcije;
  • redukuju upalne procese;
  • poboljšaju antioksidantna svojstva u krvi;
  • redukuju štetnu oksidaju lošeg holesterola.

Jagode regulišu nivoe šećera u krvi

Već smo pomenuli kako jagode imaju relativno nizak glikemijski indeks, pa je jasno da dobro deluju na regulaciju nivoa šećera u krvi.

Jagode, prema rezultatima istraživanja, usporavaju varenje glukoze i redukuju visoke pikove glukoznih i insulinskih nivoa kada se jedu uz obroke koji su bogati ugljenim hidratima, u poređenju sa onim koji se događaju kad se obrok jede bez jagoda.

Jagode, dakle, mogu da budu korisne za prevenciju metaboličkih sindroma i dijabetesa tipa 2.

Jagode za blistavu kožu

Ukoliko vodite računa o svojoj koži i želite da je učinite blistavom i lepom, svideće vam se podatak da su jagode odlične i za kožu, jer podstiču proizvodnju kolagena u organizmu, a on je među najvažnijim belančevinama za ljudski organizam, odgovoran za stanje kože, hrskavice, noktiju i kose.

Jagode su poznate i po tome što izbeljuju zube, pa i ten, te ako je vašem licu potrebno osveženje i balansiranje tena – sa kućnom maskom od jagoda ne možete da pogrešite!

Osim ovih benefita, ove voćkice su odlične i za varenje, pa i za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

Pored svih benefita koje donose, a i neodoljivog ukusa, nema razloga da jagode ne uključimo u svoj dnevni plan ishrane.

Kako sve možemo unositi jagode u organizam?

Jagode u ishrani – kako uključiti jagode u svakodnevnu ishranu?

Čaša balans jogurta na stočiću pored kroasana

Jagode su sezonsko voće i u svojoj najsvežijoj formi ih možemo konzumirati sirove maja, juna i jula. Ipak, jagode uvek možemo pronaći i zamrznute, u paketima sa drugim šumskim voćkama ili sam, te uvek možemo uživati u njihovom divnom ukusu, ali i svim benefitima jagoda za zdravlje.

Jagode sa šlagom ili šećerom

Sirove jagode za mnoge su dovoljno slatke, ali ako želite da ih dodatno zasladite, najrasprostranjeniji način da to učinite je uz šlag ili šećer. Ukoliko ste za zdraviju varijantu, upotrebite braon šećer ili šlag od badema. Jagode sa šlagom već dugo važe za pravi sinonim za hedonizam, pa ćete sigurno i vi uživati u ovoj jednostavnoj i slatkoj gastronomskoj čaroliji.

Smuti sa jagodama

Šta kažete na jedan osvežavajući jagodičasti smuti?

Bobičasto voće je među najpopularnijim izborima za zdrave smutije, a kod smutija sa jagodama je najbolje to što ga možete praviti u pregršt formi i mešati sa raznolikim namirnicama, te nikad ne može da dosadi, a pruža pravu satisfakciju za nepca.

Osim smutija, jagode možete naseckati i u svoju kašu, te tako ulepšati ukus i obogatiti nutritivnu vrednost ovog već zdravog doručka, užine ili večere.

Jagode u letnjim desertima i voćnim salatama

Voćne salate su najbolji način da desert pretvorite u zdrav obrok koji obiluje najraznolikijim vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim voćne salate, već znate da ih možete pronaći i u raznovrsnim kolačima, mafinima, tortama, pudinzima, sladoledima…

Jagode su toliko lepog ukusa da su pronašle svoje mesto u najraznovrsnijim dezertima. Iako je ovo verovatno najnezdraviji način da unosite jagode – ukoliko ćete svakako pojesti desert, neka on bude zdraviji – sa jagodama!

Jagode sa palačinkama

Omiljeni dečiji slatkiš u kombinaciji sa omiljenim voćem! Tradicionalne palačinke sa omiljenim kremom i naseckanim jagodama su uvek pun pogodak, ali probajte i američke palačinke sa puterom od kikirikija i dodatkom u vidu svežih jagoda. Nećete ostati ravnodušni!

Balans+ obrok sa jagodama, kivijem, bananom i žitaricama

Šta kažete na to da jagode unesete u kombinaciji sa drugim, zdravim voćem, žitaricama, ali i blagotvornim probiotskim kulturama?

Naš Balans+ obrok sa bananom, kivijem, jagodom i žitaricama predstavlja idealni miks voćnih vitamina, vlakana iz žitarica i jedinstvene formule probiotika, koji je zdrav koliko i ukusan! Uživajte u slatkim, Balans+ gutljajima na kojima će vam organizam biti zahvalan.

Pa, kako ćete vi uključiti jagode u svoju ishranu?

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.