Šta je probiotik - probiotici i uticaj na balans organizma

Kad god imamo stomačnu tegobu, lekari, prijatelji i roditelji od malih nogu preporučuju da uzmemo probiotik. Iz toga zaključujemo da je probiotik odlična prevencija i lek za probleme digestivnog sistema.

Međutim, dešava se da nismo informisani o tome kako to tačno probiotici uspevaju da budu najbolji prijatelj ispravnog varenja, ali i drugih procesa u organizmu i od čega se zapravo sastoje.

Mnogima su probiotici potrebni, a da toga nisu ni svesni, a neki ih već unose, ali ne znaju brojne benefite koje im donose.

Zato, hajde da saznamo više o probioticima i odgovorimo na pitanje koje nam često postavljate: Šta je probiotik zapravo?

Probiotici su živi mikroorganizmi - bakterije ili kvasci, koji su dobri za naše zdravlje.

Dobri za naše zdravlje?

Zar nisu bakterije uzročnik mnogih bolesti?

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, istina je da određene bakterije mogu pomoći organizmu, i to veoma uspešno i delotvorno!

Studija sprovedena od strane KBC Bežanijska kosa potvrdila je da upotrebom Balans+ probiotskog jogurta može da se reguliše varenje već posle 10 dana redovne konzumacije!

Rezultati studije pokazuju i druge prednosti koje ispijanje probiotika, koji je deo sastava našeg jogurta, ima po organizam, među kojima su i postizanje telesnog balansa i ravnoteže o kojima dugo sanjate.

No, hajde da temeljno prođemo kroz to šta je probiotik zaista, kako to oni mogu delovati pogodno na naš organizam, koje rezultate nakon unosa probiotika možete očekivati i zašto je Balans+ jogurt pravi izbor.

Odgovori vas čekaju u redovima pred vama.

Šta je probiotik i kako probiotici deluju?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji blagotvorno utiču na zdravlje ljudi. Bili ste potpuno u pravu kada ste primetili da bakterije često imaju neželjena dejstva na organizam.

Ipak, ta činjenica se ne odnosi na sve bakterije.

Istina je da postoje loše bakterije, ali tu su i dobre. Dok loše znaju da naštete našem organizmu, izazovu upalna stanja i prouzrokuju slične negativne posledice, dobre bakterije oduvek su bile deo našeg organizma i okruženja i predstavljaju faktor koji doprinosi zdravlju.

Te dobre bakterije često se prirodno nalaze u našem organizmu u određenoj meri. Kada je organizam pod savršenim balansom i ravnotežom - nema potrebe da se one nadoknađuju unosom probiotskih kultura.

Ipak, u savremenom dobu retki su pojedinci koji se mogu pohvaliti uravnoteženim i izbalansiranim zdravljem, koje dosta utiče i na to kako se osećamo. Naime, problemi sa zdravljem mogu izazivati depresiju i slične psihičke tegobe.

Zato je često neophodno nadoknaditi probiotike njihovim oralnim unosom. Ovo su neki benefiti probiotika po zdravlje i razlozi zašto ih je potrebno koristiti.

Unos probiotika i njihovo blagotvorno dejstvo

Evo kakvo sve može biti dejstvo, odnosno koje su potencijalne prednosti:

● povoljno delovanje na digestivni trakt

● podsticanje varenja

● ubrzavanje metabolizma

● smanjenje nadutosti

● otklanjanje bola tokom pražnjenja

● uklanjanje problema sa dijarejom ili zatvorom

● redukovanje lošeg holesterola

● dobar uticaj na srce

● poboljšanje određenih stanja ugroženog mentalnog zdravlja (posebno depresije)

● redukovanje ekcema i određenih alergija

● povoljan uticaj na imunitet

● smanjenje telesne masti

● pospešivanje gubitka masnih naslaga

● povoljan uticaj na crevnu floru

● povoljan uticaj na vaginalnu floru

I to nije sve!

Spisak neželjenih stanja ljudskog organizma na koje probiotici mogu imati povoljnog uticaja nastavlja se i nadovezuje i na: kožne bolesti, urinarno zdravlje, pa i na grip i prehladu.

Probiotici mogu imati potencijalnih benefita i ponašati se kao prevencija i kod ozbiljnijih bolesti.

Zavisno od vrste samog probiotika, on će imati drugačije benefite po zdravlje i organizam. Na primer, neki probiotici mogu se boriti protiv problematičnih pojava u ustima, ali ni ne preživeti put do creva.

Ipak, najpoznatiji pozitivan efekat dobrih bakterija je onaj na digestivni trakt.

Probiotik za stomak - obezbeđuje pravilno funkcionisanje digestivnog trakta

Probiotici se najčešče nalaze u digestivnom sistemu i staraju se o njegovom optimalnom funkcionisanju. Ovako probiotici posredno pozitivno utiču i na čitavo zdravlje i stanje organizma.

Prvenstvena uloga probiotika je da pomognu da hrana prođe kroz creva, odnosno potpomognu samo pražnjenje organizma. Zato su probiotici sjajan lek za zatvor, dijareju, stomačni virus ili bilo koji problem koji ukazuje da je reč o nepravilnom funkcionisanju digestivnog trakta.

Jasno je da nedostatak bakterija, koje su potrebne sistemu za varenje kako bi mogao da funkcioniše na pravilan način, može prouzrokovati smetnje u obavljanju ove funkcije organizma, a tako i nepogodno delovati na druge aspekte zdravlja čitavog organizma.

Njih tada treba nadoknaditii na taj način obezbediti telu mogućnost da optimalno obavlja telesne funkcije.

Neke od dobrih bakterija, potrebnih našem sistemu za varenje, pa tako i čitavom telu, a i duhu, su istovremeno i najbolji probiotici i prebiotici:

● Bifidobacterium

● Lactobacillus acidophilus

● prebiotik oligofruktoze

Bifidobacterium - probiotik koji je prirodno prisutan u našim crevima

Prirodno se javlja u organizmu. Živi u crevima i služi telu kao pomoć za varenje, koje je zaduženo za pretvaranje unetih nutrijenata u energiju i redovno pražnjenje creva, pa tako i balans čitavog organizma.

Ova bakterija tako pomaže u održavanju tela zdravim i njegovom funkcionisanju na pravilan način. Kada je u organizmu zastupljena u potrebnoj dozi, ona je zadužena za sprečavanje pojave zatvora ili dijareje.

Sudeći po nekim istraživanjima, Bifidobacterium preventivno deluje i na mnoge bolesti, među kojima su: dijabetes, gojaznost, alergijska astma i dermatitis. Ovo su samo neke od oboljenja koji se češće pojavljuju kod ljudi sa nedostatkom Bifidobacterium.

Lactobacillus acidophilus - bakterije mlečne kiseline koje su blagotvorne za crevnu floru

Lactobacillus acidophilus je probiotik koji se može naći u fermetisanoj hrani, probiotski jogurt takođe ga često sadrži, kao i suplementi. Prija digestivnom traktu i bakterija je koja se često konzumira kao probiotik.

Osim što potpomaže varenje, smatra se da može redukovati holesterol, preventivno delovati i uticati na smanjenje dijareje, vaginalne infekcije, pa čak i simptome prehlade i gripa. Ono što je sigurno je da je odlična za zdravlje creva i održavanje crevne flore u ravnoteži.

Oligofruktoza - prebiotik iz biljnih vlakana

Oligofruktoza ima funkciju prebiotika, a dolazi iz biljnih vlakana.

Prebiotik je vrsta dijetetskih vlakana i prirodna komponenta određenih namirnica. Služi kao hrana za dobre bakterije i tako održava ravnotežu crevne flore. Tako prebiotici čuvaju prijateljske bakterije u crevima i simbiozno deluju sa probioticima, pospešujući njihovo dejstvo.

U prirodi, prebiotik oligofruktozu možemo pronaći u: belom i crnom luku, praziluku, artičoki i cikoriji. Oligofruktoza pomaže rast probiotskih bakterija u crevima, istovremeno suzbijajući razvoj gljivica u njima. Jasno je da tako oligofruktoza deluje uporedno sa probioticima hraneći ih, te tako ostvarujući najbolje rezultate po zdravlje digestivnog sistema.

Bifido Digestio complex - optimalni probiotik Balans+

Uvidevši značaj koji imaju po sistem za varenje, ali i suštinsku ravnotežu organizma, kreirali smo jedinsteni Bifido Digestio complex, kombinaciju dve probiotske kulture: Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12 i prebiotika oligofruktoze.

Bifido Digestio complex deo je svih naših Balans+ jogurta, koji zato imaju blagotvoran efekat po varenje i zdravlje organizma. Blagotvornost naših proizvoda dokazali smo i kliničkim ispitivanjem.

Tako smo i formalno, naučnim istraživanjem, pozicionirali Balans+ probiotske proizvode na sam vrh lestvice najdelotvornijih jogurta, a zatim i stekli ogromno poverenje kod njegovih konzumenata.

Najbolje od svega je što je ukus Balans+ probiotskog jogurta fenomenalan, a s obzirom na to da je kod probiotika važno i unositi ih u preporučenoj dozi i na pravilan način - bilo bi dobro da mu u određenoj meri odolite i ne unosite veću količinu od one koju preporučujemo.

500 ml probiotskog fermetisanog mlečnog proizvoda Balans+ je optilmalna dnevna doza za konzumaciju na dnevnom nivou. Najbolje je da je podelite u dve doze - obično se pije uz doručak i uz večeru, obroke sa kojima se savršeno dopunjuje.

Ali kako uopšte dolazi do poremećaja prirodnog balansa u organizmu? Kako se ubijaju te vredne, dobre bakterije koje su nam potrebne?

Narušavanje crevne flore i potreba za probiotikom

Ako su dobre bakterije prirodan deo našeg organizma, očekivano je da se zapitate zašto je onda potrebno oralno unositi probiotike.

Naime, postoji mnogo supstanci koje narušavaju pravilno funkcionisanje digestivnog trakta.

One ovo rade tako što poremećuju ravnotežu crevne flore šteteći dobrim bakterijama u organizmu. Inače, ravnoteža crevne flore podrazumeva odnos od 85% dobrih i 15% loših bakterija. Kada se ovaj odnos poremeti - na scenu sistema za varenje stupaju najrazličitije tegobe.

Posledica ometenog varenja je nepravilno apsorbovanje hranljivih materija, te je jasno da ovo može proizvesti manjak vitamina i minerala u telu. Osim toga, može doći do povišenih trigilicerida i holesterola, kao i mnogih bolesti.

Evo koje su najčešće “ubice” dobrih bakterija u našim crevima:

● Antibiotici

● Stres

● Šećer

● Najrazličitiji lekovi

● Voda puna hlora i fluora

● Nepravilna ishrana

S obzirom na to da je savremeni život brz i haotičan za većinu svetske populacije - brze i nekvalitetne namirnice svakodnevica su ogromnog dela čovečanstva. Sem toga, naš imunitet slabi, pa su i potrebe za lečenjem antibioticima sve veće, dok su gojaznost i digestivni problemi tipične bolesti savremenog čoveka.

Iz tih razloga, ne čudi što su retki oni koji se mogu pohvaliti odličnim radom digestivnog trakta, redovnom i normalnom stolicom, dobrim osećajem u stomaku i zadovoljstvom zdravljem generalno.

Upravo unos probiotiskih kultura predstavlja rešenje za većinu navedenih problema i odličan način da se organizam napokon dovede u ravnotežu, nadoknađivanjem dobrih bakterija u crevima i celom digestivnom traktu.

Čaša Balans jogurta pored kroasana

Ovo su najbolji probiotici i izvori odakle ih možete unositi

Sada kada znate da su vašem telu verovatno potrebni - hajde da vidimo kako ih sve, odnosno iz kojih izvora, možete unositi u organizam.

Tablete, kapi i kapsule probiotika

Zavisno od toga za koje probiotike se opredelite, oni će imati drugačijeg uticaja na vaš organizam. Kao i za sve druge lekove i suplemente, savetujemo da se oko izbora probiotika u formi kapsula ili tableta konsultujete sa lekarom ili farmaceutom.

Nakon terapije antibioticima, doktori će često preporučiti unos tableta ili kapsula koje sadrže probiotike, kako bi se sprečila neželjena dejstva i narušavanje ravnoteže bakterija u organizmu.

Osim toga, probiotici u vidu tableta često se koriste i na putovanjima, jer nagla promena ishrane može uticati na sistem za varenje, a probiotici su odličan način da se preventivno deluje na pojavu zatvora, dijareje ili stomačnog virusa. Svakako, obavite konsultacije sa doktorom oko toga za koji probiotik treba da se opredelite i na koji način (kada i koliko često) treba da ga unosite u organizam.

Prirodni probiotik iz kuhinje

Ono oko čega nam definitivno nisu potrebne konsultacije sa doktorom i što će sigurno prijati našem telu, jeste konzumiranje probiotika koji se već nalaze u kuhinji! Uglavnom su fermetisani proizvodi oni koji sadrže probiotike.

Stariji sirevi mogu da budu bogat izvor prirodnih probiotika

Iako je naveći broj vrsta sireva fermetisan, to ne znači da svi sirevi sadrže probiotike. Zato je važno da, ako tražite probiotički sir, uvek istražite proizvod koji kupujete. Pogledajte deklaraciju - na njoj bi moralo da bude naznačeno da određeni sir ima aktivne bakterije u sebi. Sem toga, potrebno je istražiti da li je dejstvo sira klinički ispitano i dokazano kao blagotvorno po digestivni trakt.

Najčešće su stariji sirevi bogati probioticima. Čedar, gauda i mocarela posebno se izdvajaju ovom osobinom. Osim toga, sirevi su, kao i jogurt, ali i ostali mlečni proizvodi, nutritivno bogate namirnice i odličan izvor proteina. Sadrže mnoštvo vitamina i minerala, uključujući kalcijum, vitamin B12 i mnoge druge, pa definitivno treba da postanu deo vaših svakodnevnih obroka.

Kefir takođe može da sadrži veliki broj dobrih bakterija

Kefir je mlečni proizvod sličan jogurtu, a dobija se fermentacijom mleka. U sebi može da sadrži veliki broj probiotika, pa se smatra odličnim prirodnim izvorom dobrih bakterija.

Ipak, kao i kod sireva, ne sadrži svaki kefir probiotske kulture, a probiotski kefir ima blagotvorne probiotike, pa predstavlja pravi izbor.

Kiselo mleko - još jedan mlečni proizvod pun probiotika

Kada se pravi na tradicionalni način, kiselo mleko takođe može biti mlečni proizvod koji ima adut probiotskog proizvoda. Zato, ako odaberete dobro kiselo mleko - i ono može biti odličan izvor dobrih bakterija, na kome će vam digestivni trakt, kao i čitav organizam, biti zahvalni.

Surutka - prirodni prebiotik

Surutka je prilično povoljan i jednostavan napitak, odličan za zdravlje. Surutka ne sadrži probiotike, ali je odličan prebiotik! Tako je surutka zapravo odlična hrana za dobre bakterije koje nam dolaze iz probiotika, te sa namirnicama koje imaju probiotski sastav čini odličnu kombinaciju.

Mlaćenica - bakin prirodni probiotik

Mlaćenica je mleko koje ostaje nakon izrade putera, odnosno mlaćenja. Njen ukus sličan je jogurtu, a tekstura je manje gusta od pavlake. Kada se dobija tradicionalnom metodom, u sebi sadrži probiotik.

Mnogi mlaćenicu zovu “bakinim probiotikom”. U sebi sadrži i kalcijum, vitamine i minerale, te se smatra izuzetno zdravim mlečnim proizvodom.

Probiotski jogurt Balans+ - klinički dokazao svoje probiotsko dejstvo

Najbolje smo sačuvali za kraj!

Za jogurte se takođe smatra da su bogat izvor probiotika, ali samo jedan od njih klinički je dokazao svoju pozitivnu delotvornost - probiotski jogurt Balans+!

Imlekov Balans+ probiotski jogurt već nakon 10 dana redovnog konzumiranja uspešno reguliše probavu. Može povoljno uticati i na osećaj nepotpunog pražnjenja, umanjiti i ukloniti bol pri pražnjenju, pa i rešiti nadimanje i bol u stomaku!

I na svemu tome, probiotski jogurt Balans+ može se zahvaliti svom fenomenalnom probiotskom kompleksu! Ne samo da Imlek Balans+ jogurt sa probiotikom ima odlično dejstvo na digestivni trakt, već dokazano utiče i na smanjenje procenta telesne masti. Jedinstveni jogurt ne nosi slučajno naziv “Balans” - pruža osećaj dugoočekivane ravnoteže u organizmu.

Rad vašeg digestivnog trakta počeće normalno da funkcioniše, istovremeno ćete se osećati bolje, a tako i izgledati. Sve ovo smo i klinički ispitali i dokazali - jedini na tržištu!

I to nije sve!

Da li ste znali da probiotski jogurt Balans+ utiče i na vaše osećanje sreće i zadovoljstva?

Zato - ukoliko već niste, vreme je da uvrstite Balans+ proizvode u svoje obroke! Njihovo probiotsko dejstvo blagotvorno će delovati na vaše telo i duh.

Ne zaboravite - za postizanje očekivanih rezultata, dovoljno je 500 ml jogurta dnevno!

Prijatno!