Šta je inulin – probiotik koji blagotvorno utiče na organizam

Sadržaj

Ukratko rečeno inulin je prirodno biljno vlakno, prebiotik, koje na prirodan način, blagotvorno utiče na organizam. Ali šta je to prebiotik, i zašto je baš inulin dobar? Pitanja je mnogo, pa krenimo redom.

U ljudskim crevima nalazi se na milijarde živih bakterija, što onih dobrih, što potencijalno loših, odnosno patogenih.

Kako bi se očuvalo zdravlje i vitalnost organizma od velike je važnosti da broj dobrih bakterija nadmaši broj onih loših. Za očuvanje zdrave i uravnotežene crevne mikroflore veoma bitnu ulogu igraju prebiotici – neprobavljiva prirodna vlakna koja probiotici (dobre bakterije) koriste za ishranu.

Prebiotici selektivno podstiču rast i aktivnost probiotika i na taj način pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Jedan od prebiotika kome se posvećuje najviše pažnje i koji ima izuzetno važnu ulogu u očuvanju zdravlja jeste inulin. U pitanju je prirodni prebiotik koji otklanja neravnotežu u telu, a dokazano je da čak i male količine inulin prebiotika značajno povećavaju nivo dobrih bakterija u organizmu.

Osim u brojnim biljnim kulturama, prebiotik inulin se nalazi i u našem Balans+ imuno jogurtu i zajedno sa kompleksom od tri vitamina, čini snažnu formulu koja poboljšava imunitet i pozitivno utiče na stanje celokupnog organizma.

U nastavku teksta detaljnije ćemo odgovoriti na pitanje šta je inulin, pozabavićemo se njegovim blagotvornim dejstvom na zdravlje i predstaviti vam sve ono što bi trebalo da znate o ovom prebiotiku.

Evo kako inulin utiče na organizam i koja je njegova uloga

Inulin je prirodno, rastvorljivo, dijetalno, biljno vlakno koje služi kao rezervni ugljeni hidrat i u različitim količinama prisutno je u više od 36.000 biljnih vrsta. Značajne količine inulina nalaze se u jerusalimskoj artičoki, luku, belom luku, cikoriji i maslačku.

Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata. Razlog za to leži u njegovoj strukturi koju digestivni enzimi nisu u mogućnosti da sasvim svare. Zbog toga, inulin prolazi kroz usta, želudac i tanko crevo bez da je metabolisan i nepromenjen dospeva u debelo crevo gde podleže potpunoj fermentaciji od strane selekcionisanih bakterija.

Kao produkt anaerobne fermentacije inulina nastaje bakterijska biomasa: gasovi – CO2, CH4, H2; kratkolančane masne kiseline – sirćetna, propionska, buterna i mlečna kiselina; a oslobođena energija iznosi svega 1,5 kCal/g.

Inulin je nazvan “prebiotik”, s obzirom na to da zapravo služi kao đubrivo za bakterije u debelom crevu. Pokazano je da određene vrste laktobacilus bakterija preferiraju fermentaciju inulina. Iz tog razloga, prebiotik inulin se promoviše kao dodatak za hranjenje dobrih bakterija u našoj crevnoj flori.

Zbog čega su prebiotici važni za ljudsko zdravlje?

Već smo napomenuli da su prebiotici hrana za dobre bakterije u crevima (probiotike), a u pitanju su bifidobakterije i laktobacili, zahaljujući kojima se uspešno suzbijaju patogeni mikroorganizmi, koji mogu uzrokovati različite i veoma neprijatne zdravstvene tegobe.

Većina ljudi unosi dovoljno probiotika, ili bar znaju da bi trebalo to da čine, ali ono sa čime uglavnom nisu upoznati jeste to da su njihovom organizmu neophodni i prebiotici u hrani koja se svakodnevno konzumira.

Prebiotike ne bi trebalo mešati sa probioticima, koji su zapravo te neophodne dobre bakterije, bez kojih naš organizam ne bi mogao normalno funkcionisati. Prebiotici su nesvarljiva dijetalna biljna vlakna koja pokreću rast bakterija i pozitivno deluju na celokupnu crevnu floru.

Zbog čega je dobar inulin – pozitivna dejstva inulina

Osim što je pogodan za zdravlje sistema za varenje, inulin takođe ima brojna pozitivna dejstva po ljudsko zdravlje. Inulin prebiotik je koristan jer poboljšava mineralni sadržaj kostiju i gustinu koštane mase, jača imunitet, te ometa metabolički proces stvaranja masnoće u organizmu.

Podstiče jačanje imunog sistema

Brojna klinička istraživanja pokazala su da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, koje su izuzetno važne za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, ove ćelije utiču na jačanje imuniteta sistema za varenje, ali i celokupnog organizma.

Upravo iz tog razloga prebitoik inulin čini važan deo Balans+ imuno jogurta.

Ovaj napitak sadrži prirodnu formulu sa posebnom vrstom kultura, vlakana i vitamina, čiji je osnovni benefit vezan za održavanje normalne funkcije imunog sistema.

Kulture koje se nalaze u Balans+ imuno jogurtu imaju pozitivan efekat na jačanje imunog sistema. Optimalni rezultati se postižu redovnom i preventivnom konzumacijom, a preporučena doza je dva puta dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Prikladan za decu i odojčad

Bebe imaju koristi od prebiotika i inulina dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da ove kulture smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, ali i povećavaju toleranciju na mleko i mlečne proizvode.

Čak i tokom prenatalnog doba u majčinoj utrobi, inulin može da doprinose boljem opštem zdravlju. Inulin kao prebiotik primenom u hrani za decu, može selektivno stimulisati korisne crevne bifidobakterije i time poboljšati zdravlje deteta.

Studije koje se bave analizom primene inulina kod odojčadi pokazuju uvećanje broja bifidobakterija što se manifestuje simbolizujući efekat majčinog mleka.

Tokom kritičnog vremenskog perioda za razvoj deteta, koji obuhvata 9 meseci prenatalnog razvoja tokom trudnoće, kao i prve dve godine života, ishrana kod dece ima doživotne zdravstvene implikacije.

Današnje molekularne tehnologije koje se bave proučavanjem mikrobiograma creva potvrdile su bifidogeni efekat kod dece koja konzumiraju unapređene proizvode sa inulinom ili primenjujući čist inulin. Ovaj efekat se prepoznaje mekšom stolicom kod deteta.

Pogodan je za dijabetičare

Prebiotik Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata – zbog toga što nije moguće svariti inulin u želucu i tankom crevu, njegov uticaj na nivo šećera u krvi je minimalan, s obzirom na to da se ne razlaže na monosaharide.

Reguliše nivo glukoze

Istraživanja su pokazala i to da ukoliko se prebiotici u hrani uzimaju redovno, mogu smanjiti apetit i rizik od dijabetesa tipa 2, budući da doprinose održavanju nivoa glukoze (šećera) u krvi.

Pozitivno deluje na digestivni trakt

Prebiotici u hrani uspešno ublažavaju simptome zapaljenja debelog creva I pozitivno utiču na crevnu mikrofloru I olakšava probavu. Inulin prebiotik pomaže u razvoju normalne crevne flore i deluje kao i olakšava probavu. Brojne su studije potvrdile stimulativno delovanje inulina na rast bifidobakterija i to u dozi od 5 do 10 grama dnevno.

Budući da pojedine vrste bakterija izuzetno povoljno utiču na zdravlje čoveka, a to su pre svega bifidobacteria i lactobacilli, “hranjenje” tih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije.

Blagotvorno delovanje bifidobakterija dokumentovano je brojnim naučnim istraživanjima, a neka od pozitivnih dejstava su inhibicija rasta patogenih bakterija, stimulacija komponenata imunološkog sistema, pomoć u apsorpciji određenih jona i sinteza B vitamina.

Maslačak u čaši

Preventivno deluje na nastanak osteoporoze

Inulin poboljšava mineralni sadržaj kosti i gustinu koštane mase – smatra se da fermentacijom inulina dolazi do zakiseljavanja sadržaja debelog creva, što za posledicu ima rast koncentracije joniziranih minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma.

To dovodi do mnogo bolje gustoće koštane mase, što posebno pogađa stariju populaciju. Organizam posle 30-te godine slabo apsorbuje kalcijum i magnezijum, što inulin prebiotik može da reši.

Kontroliše telesnu težinu i utiče na smanjenje gojaznosti

Dijetetičari preporučuju biljna vlakna za gubitak težine. Inulin zadovoljava apetit i smanjuje fluktuacije šećera u krvi. Ujedno ovaj prebiotik “povećava” zapreminu i usporava proces pražnjenja hrane iz želuca. Utiče na digestivne hormone koji povećavaju osećaj sitosti, što vodi ka manjoj kalorijskoj vrednosti.

To se dešava jer važnu ulogu u osećaju gladi ili sitosti ima šećer u krvi. Ako nivo opadne do kritičnog nivoa, odmah se javlja osećaj gladi, koji ljude tera da počnu sa jelom, jer se samo na taj način javlja ponovni osećaj sitosti. Kod osoba koje imaju prekomernu težinu osećaj sitosti treba da nastupi što pre nakon unosa hrane.

To je tako jer osećaj sitosti se javlja nakon 15-20 minuta nakon obroka – to je vreme za koje čovek može uneti velike količine hrane i veliki broj bespotrebnih kalorija. Upravo u takvim situacijama dodaci ishrani sa inulinom pomažu, jer ako se konzumiraju pre obroka, smanjiće količinu konzumirane hrane.

Smanjuje pH vrednost

Dve najpoznatije dobre bakterije u ljudskom organizmu jesu bifido i laktobacil, a obe proizvode mlečnu kiselinu koja štiti debelo crevo. Niža pH vrednost u debelom crevu znači manji rizik od raka, jer se inhibiraju prokancerogeni enzimi. Bakterije takođe proizvode i butirat, koji se povezuje s apoptozom (samoubistvom) kancerogenih ćelija, kao i s povećanjem antioksidansa glutationa u crevima.

Blagotvorno deluje na srce

Istraživanja pokazuju da biljna vlakna, poput inulina, pomažu u smanjenju nivoa holesterola i nivoa glukoze u krvi. Inulin poboljšava razmenu lipida – fosfolipida, holesterola i triglicerida, što pomaže u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja i ublažava posledice ako su takva stanja prisutna.

Pored toga, dovoljan unos biljnih vlakana povezan je sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom za hipertenziju, srčane bolesti i metabolički sindrom.

Estetski uticaj inulina

Osim što je dobar za zdravlje, inulin je veoma koristan i za kosu. Svaka žena koja želi lepu i bujnu kosu, može slobodno da zameni agresivne kozmetičke preparate sa bio proizvodima koji sadrže inulin. Ovakvi proizvodi će zaštititi kosu, a da je pritom ne oštete, takođe sprečavaju lomljenje, daju bujnost i pomažu u lakšem raščešljavanju.

Gde se sve nalazi inulin?

Rekli smo već da se prebiotik inulin može pronaći u oko 36.000 biljnih kultura i da ga najviše ima u korenu cikorije, jerusalimskoj artičoki, luku, belom luku i maslačku, ali ovaj prebiotik se može pronaći i u drugim biljkama.

S obzirom na to da je inulin polisaharid koji spada u grupu vlakana pod nazivom fruktani, jasno je da se oni u najvećoj meri nalaze obično u voću, povrću i žitaricama. Posebno ga ima u pšenici, bananama, praziluku.

Naše telo ne može da svari ili apsorbuje inulin, međutim bakterije koje žive u crevima mogu iskoristiti inulin za vlastiti rast i razvoj. Zbog ove osobine inulin je prebiotik, te iz istog razloga je često dodatak raznim probiotskim jogurtima.

Unos inulina, čak i u visokim dozama, ne uzrokuje mortalitet, morbiditet, trovanje organa, ne ugrožava reproduktivno zdravlje, ne utiče negativno na razvoj, niti ima karcenogeno delovanje, što širom otvara vrata prehrambenoj industriji da ga zbog povoljnog delovanja dodaju hrani. Inulin se u prehrambenoj industriji koristi i u svrhu zamene masnoća, u tom slučaju 1 gram masti zamenjuje se sa otprilike 0,25 grama inulina.

Proizvodima koji su usmereni zdravlju digestivnog sistema, dodaje se otprilike 3 – 8 grama inulina i ističe se njegovo bifidogeno delovanje. U svim zemljama u kojima se koristi, prebiotik inulin se klasifikuje kao hrana ili sastojak hrane i kao takvog ga svetsko zakonodavstvo smatra izuzetno sigurnim.

Zbog čega je najbolje konzumirati inulin u jogurtu?

Balkanski i mediteranski način ishrane pogoduju unosu inulina. Procena je da ovakvim načinom ishrane ljudi sa ovih prostora unesu oko 20 grama inulina dnevno. Međutim, sa inulinom bi trebalo biti delimično obazriv!

Naime, u praksi se pokazalo da inulin popravlja rad creva kod starijih osoba i možemo reći da je izuzetno koristan za crevnu floru, međutim unos inulina se preporučuje zajedno sa dobrim bakterijama, jer inulin može biti dobar i za pojedine loše bakterije.

Unosom dobrih bakterija putem jogurta ili kefira drže se pod kontrolom one loše bakterije, pa je ovakav vid unosa i primene inulina jedan od najboljih. Zbog toga je optimalno rešenje upotreba Balans+ imuno jogurta čija je prirodna formula idealna za vašu svakodnevnu, izbalansiranu ishranu.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.