Probiotik – šta je probiotik i kako probiotici utiču na balans organizma i imunitet?

Sadržaj

Probiotik nam lekari, prijatelji i roditelji preporučuju od malih nogu kad god imamo stomačnu tegobu. Iz toga zaključujemo da je probiotik odlična prevencija i lek za probleme digestivnog sistema.

Međutim, dešava se da nismo informisani o tome kako to tačno probiotici uspevaju da budu najbolji prijatelj ispravnog varenja, ali i drugih procesa u organizmu i od čega se zapravo sastoje.

Mnogima su probiotici potrebni, a da toga nisu ni svesni, a neki ih već unose, ali ne znaju brojne benefite koje im donose.

U nastavku smo se potrudili da vas kroz ovaj informativan članak bolje upoznamo sa probioticima.

Šta je probiotik?

Za početak, hajde da saznamo više o probioticima i odgovorimo na pitanje koje nam često postavljate: Šta je probiotik zapravo i šta treba da znamo o njemu?

Probiotici su živi mikroorganizmi – bakterije ili kvasci, koji su dobri za naše zdravlje.

Dobri za naše zdravlje?

Zar nisu bakterije uzročnik mnogih bolesti? Iako na prvi pogled ne izgleda tako, istina je da određeni mikroorganizmi ovog tipa mogu pomoći organizmu, i to veoma uspešno i delotvorno!

Studija sprovedena od strane KBC Bežanijska kosa potvrdila je da upotrebom Balans+ probiotskog jogurta može da se reguliše varenje već posle 10 dana redovne konzumacije!

Rezultati studije pokazuju i druge prednosti koje ispijanje probiotika, koji je deo sastava našeg jogurta, ima po organizam, među kojima su i postizanje telesnog balansa i ravnoteže o kojima dugo sanjate.

No, hajde da temeljno prođemo kroz to šta je probiotik zaista, kako to oni mogu delovati pogodno na naš organizam, koje rezultate nakon unosa probiotika možete očekivati i zašto je Balans+ jogurt pravi izbor.

Odgovori vas čekaju u redovima pred vama.

Kako probiotici deluju i kada su otkriveni?

Naziv „probiotici“ poznat je još od 1965. godine. Ova reč svoje poreklo vodi od latinske reči „pro“ što znači „za“ i grčke reči „bios“ koja znači „život“ (probiotok = „za život“).

Probiotici su živi mikroorganizmi (bakterije) koji blagotvorno utiču na zdravlje ljudi. Bili ste potpuno u pravu kada ste primetili da bakterije često imaju neželjena dejstva na organizam. Ipak, ta činjenica se ne odnosi na sve mikroorganizme ovog tipa.

Istina je da postoje loše bakterije, ali tu su i dobre. Dok loše znaju da naštete našem organizmu, izazovu upalna stanja i prouzrokuju slične negativne posledice, dobre su oduvek bile deo našeg organizma i okruženja i predstavljaju faktor koji doprinosi zdravlju.

Te dobre bakterije često se prirodno nalaze u našem organizmu u određenoj meri. Kada je organizam pod savršenim balansom i ravnotežom – nema potrebe da se one nadoknađuju unosom probiotskih kultura.

Ipak, u savremenom dobu retki su pojedinci koji se mogu pohvaliti uravnoteženim i izbalansiranim zdravljem, koje dosta utiče i na to kako se osećamo. Naime, problemi sa zdravljem mogu izazivati depresiju i slične psihičke tegobe.

Zato je često neophodno nadoknaditi probiotike njihovim oralnim unosom. Ovo su neki benefiti probiotika po zdravlje i razlozi zašto ih je potrebno koristiti.

Probiotici – unos probiotika i njihovo blagotvorno dejstvo

Evo kakvo sve može biti dejstvo, odnosno koje su potencijalne prednosti:

  1. povoljno delovanje na digestivni trakt;
  2. podsticanje varenja;
  3. ubrzavanje metabolizma;
  4. smanjenje nadutosti;
  5. otklanjanje bola tokom pražnjenja;
  6. uklanjanje problema sa dijarejom ili zatvorom;
  7. redukovanje lošeg holesterola;
  8. dobar uticaj na srce;
  9. poboljšanje određenih stanja ugroženog mentalnog zdravlja (posebno depresije);
  10. redukovanje ekcema i određenih alergija;
  11. povoljan uticaj na imunitet;
  12. smanjenje telesne masti;
  13. pospešivanje gubitka masnih naslaga;
  14. povoljan uticaj na crevnu floru;
  15. povoljan uticaj na vaginalnu floru.

I to nije sve!

Spisak neželjenih stanja ljudskog organizma na koje mogu imati povoljnog uticaja nastavlja se i nadovezuje i na: kožne bolesti, urinarno zdravlje, pa i na grip i prehladu.

Probiotici mogu imati potencijalnih benefita i ponašati se kao prevencija i kod ozbiljnijih bolesti.

Zavisno od vrste probiotika, on će imati drugačije benefite po zdravlje i organizam. Na primer, neki probiotici mogu se boriti protiv problematičnih pojava u ustima, ali ni ne preživeti put do creva.

Ipak, najpoznatiji pozitivan efekat koji probiotik ima, je onaj na digestivni trakt.

Probiotik za stomak – obezbeđuje pravilno funkcionisanje digestivnog trakta

Probiotici se najčešče nalaze u digestivnom sistemu i staraju se o njegovom optimalnom funkcionisanju. Ovako probiotici posredno pozitivno utiču i na čitavo zdravlje i stanje organizma.

Prvenstvena uloga probiotika je da pomognu da hrana prođe kroz digestivni trakt, odnosno potpomognu samo pražnjenje organizma. Zato su probiotici sjajan lek za zatvor, dijareju, stomačni virus ili bilo koji problem koji ukazuje da je reč o nepravilnom funkcionisanju digestivnog trakta.

Jasno je da nedostatak bakterija, koje su potrebne sistemu za varenje kako bi mogao da funkcioniše na pravilan način, može prouzrokovati smetnje u obavljanju ove funkcije organizma, a tako i nepogodno delovati na druge aspekte zdravlja čitavog organizma.

Njih tada treba nadoknaditii na taj način obezbediti telu mogućnost da optimalno obavlja telesne funkcije.

Neke od dobrih mikroorganizama, potrebnih našem sistemu za varenje, pa tako i čitavom telu, a i duhu, su istovremeno i najbolji probiotici i prebiotici:

  1. Bifidobacterium;
  2. Lactobacillus acidophilus;
  3. prebiotik oligofruktoze.

Bifidobacterium – probiotik koji je prirodno prisutan u našim crevima

Prirodno se javlja u organizmu. Živi u crevima i služi telu kao pomoć za varenje, koje je zaduženo za pretvaranje unetih nutrijenata u energiju i redovno pražnjenje tela, pa tako i balans čitavog organizma.

Ovo pomaže u održavanju tela zdravim i njegovom funkcionisanju na pravilan način. Kada je u organizmu zastupljena u potrebnoj dozi, ona je zadužena za sprečavanje pojave zatvora ili dijareje

Sudeći po nekim istraživanjima, Bifidobacterium preventivno deluje i na mnoge bolesti, među kojima su: dijabetes, gojaznost, alergijska astma i dermatitis. Ovo su samo neke od oboljenja koji se češće pojavljuju kod ljudi sa nedostatkom Bifidobacterium.

Lactobacillus acidophilus probiotik – bakterije mlečne kiseline koje su blagotvorne za crevnu floru

Lactobacillus acidophilus je probiotik koji se može naći u fermetisanoj hrani, probiotski jogurt takođe ga često sadrži, kao i suplementi. Prija digestivnom traktu i mikroorganizam je koji se često konzumira kao probiotik.

Osim što potpomaže varenje, smatra se da može redukovati holesterol, preventivno delovati i uticati na smanjenje dijareje, vaginalne infekcije, pa čak i simptome prehlade i gripa. Ono što je sigurno je da je odlična za zdravlje digestivnog trakta i održavanje crevne flore u ravnoteži.

Oligofruktoza – prebiotik iz biljnih vlakana

Oligofruktoza ima funkciju prebiotika, a dolazi iz biljnih vlakana.

Prebiotik je vrsta dijetetskih vlakana i prirodna komponenta određenih namirnica. Služi kao hrana za dobre bakterije i tako održava ravnotežu crevne flore. Tako prebiotici čuvaju prijateljske mikroorganizme u crevima i simbiozno deluju sa dobrim bakterijama, pospešujući njihovo dejstvo.

U prirodi, prebiotik oligofruktozu možemo pronaći u: belom i crnom luku, praziluku, artičoki i cikoriji. Oligofruktoza pomaže rast probiotskih bakterija u crevima, istovremeno suzbijajući razvoj gljivica u njima. Jasno je da tako oligofruktoza deluje uporedno sa probioticima hraneći ih, te tako ostvarujući najbolje rezultate po zdravlje digestivnog sistema.

Bifido Digestio complex – optimalni probiotik Balans+

Uvidevši značaj koji imaju po sistem za varenje, ali i suštinsku ravnotežu organizma, kreirali smo jedinsteni Bifido Digestio complex, kombinaciju dve probiotske kulture: Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12 i prebiotika oligofruktoze.

Bifido Digestio complex deo je svih naših Balans+ jogurta, koji zato imaju blagotvoran efekat po varenje i zdravlje organizma. Blagotvornost naših proizvoda dokazali smo i kliničkim ispitivanjem.

Tako smo i formalno, naučnim istraživanjem, pozicionirali Balans+ probiotske proizvode na sam vrh lestvice najdelotvornijih jogurta, a zatim i stekli ogromno poverenje kod njegovih konzumenata.

Najbolje od svega je što je ukus Balans+ probiotskog jogurta fenomenalan, a s obzirom na to da je kod probiotika važno i unositi ih u preporučenoj dozi i na pravilan način – bilo bi dobro da mu u određenoj meri odolite i ne unosite veću količinu od one koju preporučujemo.

500 ml probiotskog fermetisanog mlečnog proizvoda Balans+ je optilmalna dnevna doza za konzumaciju na dnevnom nivou. Najbolje je da je podelite u dve doze – obično se pije uz doručak i uz večeru, obroke sa kojima se savršeno dopunjuje.

Ali kako uopšte dolazi do poremećaja prirodnog balansa u organizmu? Kako se ubijaju ti vredni, dobri mikroorganizmi koji su nam potrebni?

Narušavanje crevne flore i potreba za probiotikom

Ako su dobre bakterije prirodan deo našeg organizma, očekivano je da se zapitate zašto je onda potrebno oralno unositi probiotike.

Naime, postoji mnogo supstanci koje narušavaju pravilno funkcionisanje digestivnog trakta.

One ovo rade tako što poremećuju ravnotežu crevne flore šteteći dobrim bakterijama u organizmu. Inače, ravnoteža crevne flore podrazumeva odnos od 85% dobrih i 15% loših. Kada se ovaj odnos poremeti – na scenu sistema za varenje stupaju najrazličitije tegobe.

Posledica ometenog varenja je nepravilno apsorbovanje hranljivih materija, te je jasno da ovo može proizvesti manjak vitamina i minerala u telu. Osim toga, može doći do povišenih trigilicerida i holesterola, kao i mnogih bolesti. Evo koje su najčešće “ubice” dobrih bakterija u našim crevima:

  1. Antibiotici;
  2. Stres;
  3. Šećer;
  4. Najrazličitiji lekovi;
  5. Voda puna hlora i fluora;
  6. Nepravilna ishrana.

S obzirom na to da je savremeni život brz i haotičan za većinu svetske populacije – brze i nekvalitetne namirnice svakodnevica su ogromnog dela čovečanstva. Sem toga, naš imunitet slabi, pa su i potrebe za lečenjem antibioticima sve veće, dok su gojaznost i digestivni problemi tipične bolesti savremenog čoveka.

Iz tih razloga, ne čudi što su retki oni koji se mogu pohvaliti odličnim radom digestivnog trakta, redovnom i normalnom stolicom, dobrim osećajem u stomaku i zadovoljstvom zdravljem generalno.

Upravo unos probiotiskih kultura predstavlja rešenje za većinu navedenih problema i odličan način da se organizam napokon dovede u ravnotežu, nadoknađivanjem dobrih mikroorganizama u crevima i celom digestivnom traktu.

Kako se pije probiotik uz antibiotik?

Većina lekara će vam pri prepisivanju antibiotika preporučiti da uzimate i probiotik kako jaki antibiotici ne bi narušili vašu crevnu floru. U tom slučaju postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati:

Kada uzimate probiotike uz antibiotike, bitno je da poštujete vreme pijenja kako bi se izbeglo međusobno poništavanje dejstva. Važno je napraviti vremenski razmak između uzimanja antibiotika i probiotika. Preporučuje se da se sačeka najmanje dva sata od uzimanja antibiotika pre nego što popijete probiotik kako bi on dostigao potpunu efikasnost.

Kada možete početi da konzumirate probiotike?

Mnogi se pitaju da li su probiotici preporučljivi za decu. Farmaceuti tvrde da se sa njima može početi u najranijem periodu života!

Probiotik se čak dodaje u određena mleka, kako bi uticao na poboljšanje imuniteta kod beba koja se ne doje. Ipak, savetujemo da se oko probiotika za decu uvek posavetujete sa doktorom, pa tek onda počnete sa njihovom primenom.

Kada je reč o trudnicama i probioticima, ovde možete saznati sve o tome.

Što se populacije starih tiče, ona je podložna neravnoteži crevne flore u najvećoj meri i njima će doktori uglavnom savetovati uzimanje probiotika kao deo redovne terapije, odnosno suplementacije.

Ovo su najbolji probiotici i izvori odakle ih možete unositi

Sada kada znate da su vašem organizmu verovatno potrebni – hajde da saznamo i kako ih sve, odnosno iz kojih izvora, možete unositi u organizam. Mnogi se pitaju i da li su efekati isti u odnosu na to kako se probiotici piju – da li je jednako delotvorno probiotike uzimati iz prirodnih izvora koliko i putem različitih suplemenata – tableta, kapsula ili kapi, a to ćemo razjasniti u pasusima koji slede.

Vrste probiotika – izvori i sojevi probiotika

Probiotike možemo da podelimo prema više kriterijuma. Pre svega, prema izvorima – da li su bakterije dobijene prirodnim procesom fermantacije hrane ili su proizvedene radi dodavanja u namirnice ili suplemente.

Ako govorimo o probioticima u kontekstu suplementacije, onda ih možemo podeliti i prema tome da li su u pitanju probiotici u kapsulama, tabletama, prašku ili nekom drugom obliku.

Verovatno je najznačajnija podela prema tipu probiotika ona koja se odnosi na to kom tačno rodu ova probiotska bakterija pripada.

Rod bakterije Bifidobacterium naseljava debelo crevo i najčešće se koristi za konzumaciju radi poboljšavanja probave i zdravlja digestivnog sistema. Upravo probiotici ovog roda su sastavni deo naše Balans+ linije, čiju smo efikasnost dokazali kliničkim ispitivanjem.

Osim toga, korisno je spomenuti rod Lactobacillus koji naseljava creva i sastavni je deo vaginalne flore. U poslednje vreme popularna je i Saccharomices boulardii, koja je inače vrsta kvasca koja se nalazi u probioticima. Ipak, ona i dalje nije dovoljno ispitana.

Delotvornost probiotika u odnosu na način konzumacije – suplementi ili prirodni izvori probiotika?

Savetujemo da se prevashodno informišete o načinu na koji različite vrste probiotika deluju u organizmu, a tek onda se i opredelite za one koji vam najviše odgovaraju.

Pre svega, važno je odmah napomenuti da bi probiotici, u ma kom obliku odlučite da ih konzumirate, morali da imaju klinički ispitano dejstvo, koje dokazuje njihovu delotvornost.

Balans+ jedini je jogurt na tržištu koji je bio podvrgnut kliničkoj studiji i dokazao svoje blagotvorno probiotsko dejstvo po crevnu floru i digestivni sistem!

Suplementi mogu lako targetirati određeni problem, odnosno svoje dejstvo skoncentrisati na rešavanje određene zdravstvene tegobe. Preparati ovog tipa zato su najkorisniji onda kada su određeni digestivni problemi ujedno i oni koji su izazvali potrebu za ispijanjem probiotika.

Na primer, istraživanja su pokazala da mikrob lactobacillus acidophilus može biti odlična za smanjivanje simptoma intolerancije na laktozu, pa pojedinci koji probioticima žele da se reše neprijatnih simptoma uzrokovanih ovim problemom mogu nabaviti suplement koji sadrži ovu bakteriju, dobre iz prirodnih izvora često mnogobrojnije i pomažu zdravlju digestivnog sistema u širem smislu, a osim toga, najčešće sadrže laktozu, pa nisu pogodni za one koji su osetljivi na mlečni šećer.

S druge strane, konzumacija probiotika iz prirodnih izvora telo snabdeva i mnogim drugim korisnim nutrijentima, a ne samo dobrim bakterijama. Pošto su mlečni proizvodi poznati prirodni izvori probiotika, uzećemo ih kao primer – osim probioticima, oni organizam snabdevaju i: korisnim vlaknima, mineralima, najviše kalcijumom, pa i vitaminima kao što je vitamin D.

Suplementi: tablete, kapi, prah i kapsula probiotika

Zavisno od toga za koji probiotik se opredelite, on će imati drugačiji uticaji na vaš organizam. Kao i za sve druge lekove i suplemente, savetujemo da se oko izbora probiotika u formi kapsula ili tableta konsultujete sa lekarom ili farmaceutom.

Nakon terapije antibioticima, doktori će često preporučiti unos tableta, kapsula ili čak kapi koje sadrže probiotike, kako bi se sprečila neželjena dejstva i narušavanje ravnoteže bakterija u organizmu.

Osim toga, probiotici u vidu tableta i kapsula često se koriste i na putovanjima, jer nagla promena ishrane može uticati na sistem za varenje, a probiotici su odličan način da se preventivno deluje na pojavu zatvora, dijareje ili stomačnog virusa. Generalno, uvek se pri pojavi određenih problema sa varenjem kao što su dijareja ili zatvor savetuje konzumacija probiotika.

S druge strane, po iskustvima roditelja, deca će uvek više voleti probiotik u formi kapi, jer im kapsula i tableta može biti zahtevne za konzumaciju.

Svakako, obavite konsultacije sa doktorom ili farmaceutom u apoteci oko toga za koji probiotik treba da se opredelite i na koji način (kada i koliko često) treba da ga unosite u organizam, te da li postoje posebne smernice za konzumaciju za decu.

Ali kako se u organizmu apsorbuju različite forme suplemenata?

Probiotik kapsule i tablete sa odloženim dejstvom

Kapsule imaju opnu koja je napravljena od sintetičkog materijala i služi tome da se prah unutar kapsula ne rastvori pre dolaska do creva ili drugog željenog dela digestivnog sistema.

Ova opna kapsule produžava život bakterija tako čineći da se one duže zadržavaju u stomaku dok ne dođu do ciljanog mesta, ali čak i najbolje kapsule često imaju dejstvo od oko 45 minuta, dok varenje može mnogo duže trajati.

Bio-trakt probiotik tablete

Obične tablete pokazale su se kao nedovoljno dobro rešenje za unos probiotika, pa je kapsula mnogo zastupljenija farmaceutska forma na tržištu. Ipak, osmišljena je nojnovija tehnologija zaštite i produžavanja dejstva probiotika dolazi u vidu bio-trakt tableta probiotika, koji garantuju preživljavanje dobrih bakterija i do 60%. Ove tablete nastaju liofilizovanjem i kompresovanjem pomoću posebnog proizvodnog procesa, a kada se tableta unese u organizam ona se navlaži želudačnim tečnostima, što dovodi do stvaranja gela oko tablete koja štiti njen sadržaj od varenja pre dolaska do creva, tako omogućavajući većini bakterija da prežive proces varenja do dolaska do željenog mesta.

Probiotik u prahu

Prah probiotika popularan je među onima koji ne vole da piju tablete i kapsule, a ovakvi proizvodi su naročito popularni za decu. Ipak, bez ikakvog zaštitnog sloja, dobre bakterije vrlo su ranjive na stomačne kiseline i često ne stignu ni da izađu iz želuca, a da prežive. Zbog toga se savetuje da se prah konzumira isključivo sa obrocima, uz koje će dobre bakterije imati veće šanse za preživljavanje.

Svakako, savetujemo da se ukoliko želite da počnete sa konzumacijom suplemenata konsultujete sa lekarom ili farmaceutom koji će znati da vam preporuče najoptimalnije probiotike i način njihovog unosa.

Probiotici – na šta treba obratiti pažnju kada kupujete probiotike u apoteci?

Osim na samu formu i teksturu, svakako treba voditi računa i o tome koje bakterije sadrži određeni suplement i u kojoj meri. Kapsula je i dalje najpopularniji oblik probiotika kod nas, ali vodite računa o tome da neki od supelmenata imaju i mešavine različitih kultura, te tako istovremeno doprinose rešavanju različitih problema u digestivnom traktu.

Svi probiotici koji se prodaju u apoteci ili drogeriji, moraju imati oznaku na kojoj piše:

  1. vrsta bakterijske kulture;
  2. soj;
  3. količina prisutna u suplementu.

Kada je reč o poslednjoj stavki, vodite računa o tome da veća količina ne mora nužno značiti i bolji efekat, već on zavisi od više faktora. I ne zaboravite – da bi bili efikasni, probiotski suplementi moraju se zasnivati na formuli koja podrazumeva da će probiotici ostati otporni na žučne soli i kiselinu iz želuca tokom varenja. Samo tako oni mogu stići do creva i tu ostvariti željeni benefitaran efekat!

Prirodni probiotik iz kuhinje

Ono oko čega nam definitivno nisu potrebne konsultacije sa doktorom i što će sigurno prijati našem telu, jeste konzumiranje probiotika koji se već nalaze u kuhinji! Uglavnom su fermetisani proizvodi oni koji sadrže probiotike, a apsorbuju se na prirodan način, kao i sama hrana koju konzumirate, prolazeći kroz čitav digestivni sistem.

Najbolji probiotici se nalaze upravo u hrani!

Stariji sirevi mogu da budu bogat izvor prirodnih probiotika

Iako je naveći broj vrsta sireva fermetisan, to ne znači da svi sirevi sadrže probiotike. Zato je važno da, ako tražite probiotički sir, uvek istražite proizvod koji kupujete. Pogledajte deklaraciju – na njoj bi moralo da bude naznačeno da određeni sir ima aktivne bakterije u sebi. Sem toga, potrebno je istražiti da li je dejstvo sira klinički ispitano i dokazano kao blagotvorno po digestivni trakt.

Najčešće su stariji sirevi bogati probioticima. Čedar, gauda i mocarela posebno se izdvajaju ovom osobinom. Osim toga, sirevi su, kao i jogurt, ali i ostali mlečni proizvodi, nutritivno bogate namirnice i odličan izvor proteina. Sadrže mnoštvo vitamina i minerala, uključujući kalcijum, vitamin B12 i mnoge druge, pa definitivno treba da postanu deo vaših svakodnevnih obroka.

Kefir probiotik – mlečni napitak koji može da sadrži veliki broj dobrih bakterija

Kefir je mlečni proizvod sličan jogurtu, a dobija se fermentacijom mleka. U sebi može da sadrži veliki broj probiotika, pa se smatra odličnim prirodnim izvorom dobrih bakterija. Ipak, kao i kod sireva, ne sadrži svaki kefir probiotske kulture, a probiotski kefir ima blagotvorne probiotike, pa predstavlja pravi izbor.

Kiselo mleko – još jedan mlečni proizvod pun probiotika

Kada se pravi na tradicionalni način, kiselo mleko takođe može biti mlečni proizvod koji ima adut probiotskog proizvoda. Zato, ako odaberete dobro kiselo mleko – i ono može biti odličan izvor dobrih bakterija, na kome će vam digestivni trakt, kao i čitav organizam, biti zahvalni.

Surutka – prirodni prebiotik

Surutka je prilično povoljan i jednostavan napitak, odličan za zdravlje. Surutka ne sadrži probiotike, ali je odličan prebiotik! Tako je surutka zapravo odlična hrana za dobre bakterije koje nam dolaze iz probiotika, te sa namirnicama koje imaju probiotski sastav čini odličnu kombinaciju.

Mlaćenica – bakin prirodni probiotik

Mlaćenica je mleko koje ostaje nakon izrade putera, odnosno mlaćenja. Njen ukus sličan je jogurtu, a tekstura je manje gusta od pavlake. Kada se dobija tradicionalnom metodom, u sebi sadrži probiotik. Mnogi mlaćenicu zovu “bakinim probiotikom”. U sebi sadrži i kalcijum, vitamine i minerale, te se smatra izuzetno zdravim mlečnim proizvodom.

Probiotski jogurt Balans+ – klinički dokazano probiotsko dejstvo

Najbolje smo sačuvali za kraj!

Za jogurte se takođe smatra da su bogat izvor probiotika, ali samo jedan od njih klinički je dokazao svoju pozitivnu delotvornost – probiotski jogurt Balans+! Imlekov Balans+ probiotski jogurt već nakon 10 dana redovnog konzumiranja uspešno reguliše probavu. Može povoljno uticati i na osećaj nepotpunog pražnjenja, umanjiti i ukloniti bol pri pražnjenju, pa i rešiti nadimanje i bol u stomaku!

I na svemu tome, probiotski jogurt Balans+ može se zahvaliti svom fenomenalnom probiotskom kompleksu! Ne samo da Imlek Balans+ jogurt sa probiotikom ima odlično dejstvo na digestivni trakt, već dokazano utiče i na smanjenje procenta telesne masti. Jedinstveni jogurt ne nosi slučajno naziv “Balans” – pruža osećaj dugoočekivane ravnoteže u organizmu.

Rad vašeg digestivnog trakta počeće normalno da funkcioniše, istovremeno ćete se osećati bolje, a tako i izgledati. Sve ovo smo i klinički ispitali i dokazali – jedini na tržištu! I to nije sve! Da li ste znali da probiotski jogurt Balans+ utiče i na vaše osećanje sreće i zadovoljstva?

Zato – ukoliko već niste, vreme je da uvrstite Balans+ proizvode u svoje obroke! Njihovo probiotsko dejstvo blagotvorno će delovati na vaše telo i duh.

Ne zaboravite – za postizanje očekivanih rezultata, dovoljno je 500 ml jogurta dnevno!

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.