Šta je crevna flora i zašto se treba brinuti od njoj?

Sadržaj

Crevna flora je naziv za složenu zajednicu mikroorganizama koji žive u našim crevima, a sastoji se iz više stotina različitih vrsta mikroorganizama – bakterija, gljivica i virusa. Broj ovih mikroorganizama dostiže i 100 hiljada milijardi, što je čak 10 puta više od broja ljudskih ćelija u čitavom telu.

Kao što možete da pretpostavite, neke bakterije crevne flore su dobre i korisne, dok su druge štetne za zdravlje, zbog čega se i javljaju problemi sa crevima i zdravljem uopšte.

Srećom, ljudi se uglavnom rađaju sa uranoteženom crevnom florom u kojoj loše bakterije ne mogu nadjačati one korisne, ali problem nastaje tokom života kada dođe do disbalansa crevne flore, usled nezdravih navika, loše ishrane i ignorisanja simptoma koji mogu biti štetni i za probavni sistem, ali i za opšte zdravlje.

Crevna flora – priroda i važnost mikrobioma creva

Mikrobiom creva se odnosi na kompleksan sistem bakterija u crevima. One su smeštene u ljudskom gastrointestinalnom sistemu, gde opstaje više od 500 vrsta raznih bakterija među kojima dominiraju anaerobne bakterije, odnosno one koje opstaju u uslovima bez vazduha. Upravo zato je vrlo teško odrediti tačan broj bakterija u crevima, kao i sve vrste kojima pripadaju.

Koncentracija ovih bakterija je najveća u donjem delu gastroinstestinalnog trakta, dok je za gornji deo (želudac, dvanaestopalačno crevo, tanko crevo) karakteristična proređena mikroflora.

Većina ovih organizama se unosi u organizam hranom, koja najviše utiče na sastav mikrobioma i stanje creva. U zavisnosti od vrste hrane, mikrobiom creva se menja i reguliše, narušavajući ili ponovo uspostavljajući ravnotežu dobrih i loših mikroorganizama.

Crevna flora je na mnoge načine povezana sa raznim procesima u organizmu, a od nje zavise i imunološki sistem, zatim normalan razvoj crevne morfologije, odbrana od alergena i patogenih organizama i mnoge druge funkcije.

Kako se uspostavlja ljudska crevna flora i od čega zavisi njen razvoj?

Ljudska crevna flora ili mikrobiom creva se uspostavlja odmah po rođenju. Fetus u materici je zaštićen i sterilan, ali čim novorođenče stupi u kontakt sa mikrobima iz okruženja, crevna flora se formira i razvija tokom rasta i razvoja, a sve vreme je podložna promenama koje zavise od niza faktora.

Već tokom porađanja, dete preuzima majčine dobre bakterije koje su prisutne u njenom porođajnom kanalu. Ipak, svako odstupanje od prirodnog načina rađanja isključuje ovakvo “preuzimanje” dobrih bakterija, što menja situaciju i samo formiranje crevne flore.

Zato se smatra da deca rođena prirodnim putem imaju predispozicije za bolji mikrobiom creva, u odnosu na decu koja na svet dođu carskim rezom. Praksa je pokazala da su tako rođena deca sklonija gojaznosti i sličnim problemima, usled nešto nepovoljnijih uslova za formiranje crevne flore.

Faktori koji dodatno prete ravtnoži crevne flore se odnose na promene u ishrani, kvalitet ishrane, promene u geografskom položaju i klimi, unos lekova, dok crevne bolesti poput mogu bitno da utiču na mikrobiom creva.

Dobre bakerije u crevnoj flori – kako pomažu i kako se unose?

Dobre i loše bakterije u crevnoj flori su najčešće uravnotežene samim rođenjem. Disbalans može da donese dominaciju loših bakterija i samim tim stvori preduslove za neke zdravstvene probleme, budući da je crevna flora povezana sa celokupnim funkcionisanjem organizma, pa u skladu sa tim može da ostvari negativan uticaj na mnoge aspekte zdravlje.

Zato je važno voditi računa o crevnoj flori i držati koncentraciju dobrih bakterija pod kontrolom. To je najlakše ostvariti unosom probiotskih bakterija u organizam, koje su prisutne u velikom broju namirnica pogodnih za svakodnevnu konzumaciju.

Probiotske bakterije u crevnoj flori

Probiotici su glavno sredstvo postizanja balansa crevne flore, jer unošenjem probiotskih bakterija usled bolesti, stresa i raznih štetnih uticaja koji izazivaju disbalans, dobre bakterije dobijaju “pojačanje”, tako da se stanje ponovo normalizuje u korist ravnoteže crevne flore.

Ono što ipak treba napomenuti, jeste da probiotici ne mogu potpuno zameniti jednom narušenu prirodnu crevnu floru, ali na vrlo jednostavan način mogu imitirati prirodne dobre bakterije, i tako pomoći oporavak crevne flore dok se potpuno ne oporavi.

Vrste probiotskih bakterija i njihovi učinci

Najzastupljenije probiotiske bakterije su razne vrste roda bifidobakterija (Bifidobacterium) i laktobacila (Lactobacillus), poput: Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, a među drugim vrstama se nalaze i Lactococcus i Saccharomyces.

Povoljni učinci probiotika se ogledaju u uspostavljanju ravonteže crevne flore, prevenciji i lečenju dijareje, smanjenju upala mokraćnog sistema, snižavanju holesterola, smanjenu krvnog pritiska, prevevenciji rizika od loših bakterija izazvanih stresom i karcinoma, što najbolje pokazuje njihovu višenamensku funkciju, kao i povezanost crevne flore sa raznim procesima u organizmu.

Pogotovo su korisne bakterije mlečne kiseline, zbog njihove sposobnosti da pretvore šećer (kao i laktozu) i druge ugljene hidrate u mlečnu kiselinu. Na taj način omogućavaju fermentaciju, ali i prezervaciju hrane, čime se snižava pH vrednost i sprečava rast loših bakterija.

Sada kada smo objasnili funkciju probiotika, ostaje da odgovorimo i na pitanje koje biste nam sigurno postavili:

Gde se nalaze probiotici i koja unesena količina je optimalna?

Ćovek pije mleko iz staklne čaše

Probiotske namirnice za ravnotežu crevne flore

Probiotici, a naročito bakterije mlečne kiseline, zastupljeni su u tradicionalnim recepturama jogurta, kao i u kiselom kupusu, maslinama, hlebu od kiselog testa, pa su ove namirnice vredan izvor dobrih bakterija.

Ipak, od svih navedenih namirica vredi izdvojiti jogurt, koji je najpogodniji za svakodnevnu upotrebu uz bilo koji obrok. Napitak koji optimalno utiče na crevnu floru i doprinosi mnogim drugim funkcijama u organizmu je Balans+ probiotski jogurt, koji dokazano pozitivno deluje na ravnotežu crevne flore, ukoliko se konzumira u preporučenim količinama.

Idealan unos ovog jogurta podrazumeva 500g na dnevnom nivou, što nije teško postići ukoliko ga kombinujete sa doručkom i uz užinu, na primer. Njegova najveća prednost u odnosu na ostale namirnice leži u klinički dokazanim dejstvima, zbog čega je jedna od prvih namirnica koju i sami doktori preporučuju kod problema sa varenjem i usporenim metabolizmom i naravno, kod disbalansa crevne flore.

Još jedan razlog da Balans+ probiotski jogurt uvrsitite u svakodnevnu ishranu je to što proizvod sam po sebi zaista ne pada teško organizmu, ne izaziva osećaj težine u stomaku, i odlično se kombinuje za ovsenim kašama, voćem, zdravim sendvičima, zbog čega je njegova konzumacija znatno olakšana.

Savremeno tržište nudi probiotike i u okviru prašaka, kapusula i tableta. Opšte je prihvaćeno mišljenje da su kapsule bolje rešenje od tableta, jer efikasnije štite bakterije od želučane kiseline. Ipak, ukoliko imate mogućnost da birate, radije unosite dobre bakterije kroz preporučene namirnice koje su u isti mah zdrave, ukusne i pristupačne, a vaša crevna flora će vam na tome biti zahvalna.

Kvalitet probiotika i primena kod dece

Budući da je crevna flora organizma podložna promenama već od samog rođenja, potpuno je prihvatljiva konzumacija probiotika i od strane dece, ali u tačno određenim oblicima, i u uzrastu koji dozvoljava konzumaciju takvih vrsta namirnica.

Dete svakako ne bi trebalo izlagati uticaju pomenutih kapsula i tableta, ali kada dovoljno odraste da može da konzumira jogurt i slične napitke uz obroke, njegovoj crevnoj flori možete pomoći tako što ćete mu uz doručak ili užinu servirati i Balans+ probiotski jogurt, uz zdrav voćni šejk ili kvalitetan sendvič sa povrćem.

Unošenje probiotika u dečiji organizam je prihvatljivo u ovom obliku, dok druge, za dete nepodobne načine ne bi trebalo forsirati osim ukoliko uputstva lekara ne kažu drugačije.

A postoji li razlika u kvalitetu probiotika? Naravno!

Ističemo da je kod regulisanja crevne flore unošenjem probiotika izuzetno važan njihov kvalitet. Naime, kod unosa dobrih bakterija je bitno da one u svom putu do crevne flore prežive želučanu i žučnu kiselinu, kako bi na pravi način ispunile svoju funkciju i bile učinkovite. Zato se preporučuje da birate klinički ispitane i pouzdane namirnice koje zaista doprinose uspostavljanju ravnoteže crevne flore.

Takođe, konzumacija probiotika u vidu navedenih namirnica, a prvenstveno probiotskog jogurta je prihvatljiva i poželjna bez obzira na to da li imate problema sa crevnom florom. Osim što doprinosi uspostavljanju ravnoteže dobrih i loših bakterija, jogurt predstavlja i odličnu prevenciju disbalansa i nepoželjnih stanja, zbog čega ga možete konzumirati svaki dan.

Narušena crevna flora – glavni uzroci, simptomi i reakcija

Naveli smo da su nezdrave navike u ishrani jedan od glavnih uzroka poremećene ravnoteže crevne flore, a sada je vreme da to proširimo i obrazložimo. Pod neadekvatnom ishranom se prvenstveno podrazumevaju genetski modifikovain proizvodi, koji nanose ogromnu štetu dobrim bakterijama, dajući tako prednost onim lošim.

Preteran rast štetnih bakterija dolazi u usled pojačane konzumacije ugljenih hidrata, a kako je ova navika prisutna kod velikog broja ljudi, moglo bi se reći da je neravnoteža crevne flore izuzeto zastupljena i uvek moguća ukoliko ne pazite na ishranu.

Ravnotežu crevne flore može da poremeti uzimanje antibiotika, koji uništavaju loše, ali i dobre bakterije u našim crevima, ne praveći razliku među njima. To ujedno slabi imunitet i narušava ravnotežu u digestivnom traktu, što sa sobom povlači i druge zdravstvene probleme.

Crevna flora će vas “obavestiti” da nešto nije uredu kroz gojaznost, umor, konstantni nedostatak energije, a osetićete i pojačanu potrebu za kofeinom i slatkišima.

Kako reagovati na ove simptome?

Prvi korak je prelazak na zdravu ishranu, koja uključuje sveže, organske namirnice bogate biljnim vlaknima. Prerađenu hranu, koju je nekada nemoguće izbeći, ipak svedite na minimum, kao i sve namirnice koje zaista imaju zdraviju alternativu.

Na primer, umesto jutarnje kafe popijte jogurt, a dnevnu dozu slatkiša zamenite salatama od svežeg voća. Izbegavajte gazirane napitke i hidrogenizoivane masti, a u svoj jelovnik uvrstite orašaste plodove i mnogo voća i povrća. Važno je da koristite i navedene namirnice koje na prirodan način crevnu floru snabdevaju probioticima, odnosno dobrim bakterijama koje na taj način vrlo brzo vraćaju ravnotežu.

Zdrava crevna flora znači i zdrava creva, a to dalje doprinosi imunološkom sistemu i brojnim drugim procesima u organizmu. Važno je da shvatite koliko su različiti aspekti zdravlja i funkcionisanja organizma međusobno povezani, te da je vrlo važno voditi računa od svakom od njih, a u ovom slučaju naglašavamo crevnu floru. Uravnotežena i zdrava crevna flora je jedan od stubova zdravlja, pa se pobrinite da organizam snabdevate onim namirnicama koje će optimalno uticati na njih.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.