Probiotici u trudnoći – saveti za balans u trudnoći

Sadržaj

Probiotici u trudnoći jedna su od onih stvari koje bi mnoge žene tokom trudnoće rado unosile, jer su im često potrebna njihova blagotvorna dejstva, ali istovremeno nisu sigurne da li je to preporučljivo.

Probiotici su definitivno izuzetno korisni, ali nije potpuno razjašnjeno da li ih i trudnice mogu uključiti u prehranu.

Brige trudnica o tome čime treba da se hrane i kojim nutritijentima treba da snabdevaju svoje telo, zasnivaju se na ogromnoj želji i potrebi da urade sve što je do njih kako bi beba bila što zdravija, te kako bi redukovale šanse da dođe do neželjenih komplikacija u trudnoći.

Kada je u pitanju probiotik trudnoća je stanje u kome je definitivno važno razmotriti njegovu sigurnost, a može biti samo deo celokupne ishrane trudnice, koja je izuzetno važna za njeno zdravlje.

Ishrana trudnice – ključna za njeno i bebino zdravlje

Buduće mame odlično znaju da je tokom trudnoće, a posle i za vreme dojenja, izuzetno važno hraniti se na preporučen način – ovo je najsigurniji put do zdravlja majke i bebe.

Ipak, potreba trudnice koju je imala pre začeća da se hrani po starim navikama, da uzima lekove koji su joj potrebni, kao i da koristi dodatke u ishrani – ostaje ista.

Kako bi trudnica došla do željenog balansa i ispunila potrebe svog organizma, kao i bebinog – ona mora da zna šta sme da konzumira, šta ne, a šta može zameniti zdravijom alternativom.

Nakon što steknu znanja o tome šta je probiotik i koliko je njegovo dejstvo blagotvorno, probiotici postanu neki od nutritijenata koje mnogi redovno unose, pa i oni postaju navika u ishrani. Probiotski jogurt Balans+ zato je dobrodošao na porodičnim trpezama, a postao je standardni deo doručka i večere. Njegovo blagotvorno probiotsko dejstvo dokazali smo i kliničkim ispitivanjem!

Da li ste znali da je za rezultate koje priželjkujete dovoljno 10 dana redovne konzumacije Balans+ jogurta?

Ali da li je bezbedno piti probiotski jogurt ili druge probiotike tokom trudnoće? Da li probiotik za trudnice treba da postane i standardni deo plana ishrane trudnice?

Ako je tako, koliko često probiotik u trudnoći treba konzumirati?

Hajde da zajedno prođemo kroz ovu temu i tako odgonetnemo na pitanje koliko su probiotici u trudnoći bezbedni i kako postići balans tela i duha tokom blaženog stanja.

Pre toga, valjalo bi da saznamo zašto su trudnicama uopšte potrebni probiotici?

Probiotici u trudnoći – zašto su trudnici potrebni probiotici?

Blagotvorno dejstvo dobrih bakterija, odnosno probiotika, je takvo da probiotik svakome od nas treba.

Ako ne uvek, onda barem povremeno.

Tako je i sa trudnicama.

Probiotici pomažu kod najrazličitijih problema sa varenjem, a dobro varenje ključno je za celokupan balans organizma. Sistem za varenje stručnjaci zovu i “drugim mozgom” – mestom od ključne važnosti za zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma.

Kao i drugi, i trudnice mogu imati problem sa varenjem, sa dijarejom ili zatvorom.

Zapravo, i više od ostalih!

Tokom trudnoće žene najčešće menjaju način života. Od odlaska na porodiljsko bolovanje, pa do promena u samoj ishrani – sve ovo utiče i na njihov organizam, a tako i na balans crevne mikroflore, kao i celokupnu ravnotežu organizma.

Tako se problemi sa varenjem kod trudnica neretko pojavljuju.

Osim toga, kod trudnoće dolazi i do promena na hormonalnim mapama organizma. Nije tajna da blaženo stanje često baš i nije toliko blaženo, upravo zahvaljujući hormonima koji nekada uzrokuju česte promene raspoloženja, pa čak i depresiju.

Tu stižemo do još jednog velikog plusa za probiotski jogurt Balans+. On ima sjajan efekat koje mnoge trudnice žele da osete – dokazano pozitivno utiče na smanjenje depresije, svojim efektima koje ima na ravnotežu organizma i digestivni sistem, te tako posredno pomaže i kod povećanja osećaja sreće i zadovoljstva!

Tu su, naravno, još mnoge prednosti, odnosno benefiti konzumacije probiotika u trudnoći. Evo na koja stanja tokom trudnoće probiotici mogu povoljno delovati:

  • nuspojave antibiotika
  • sindrom iritabilnog kolona (nervoznih creva)
  • pomažu kod upale creva
  • bakterijska vaginoza (može se pojaviti kod trudnica, a potencijalno ima ozbiljne posledice)
  • ekcem
  • atopični dermatitis

Sada je jasno zašto, kada je u pitanju probiotik trudnoća definitivno predstavlja stanje u kome su oni itekako potrebni, ali da li je bezbedno uzimati ih tokom blagoslovenih meseci?

Konzumiranje probiotika u trudnoći – da li je i koliko bezbedno?

Da li mogu da konzumiram probiotike dok sam trudna?

Ovo pitanje sve češće postavljaju trudnice koje su pile probiotike pre trudnoće, ili tek sada otkrile njihovo blagotvorno dejstvo po balans organizma.

Probiotik za trudnice je verovatno potpuno bezbedan.

Zašto “verovatno”?

Pošto se probiotske kulture razlikuju, a do sada su rađena samo limitirana istraživanja na ovom polju. Zato se probiotici ne mogu proglasiti kao 100% bezbedni za trudnice.

Sudeći po američkoj Nacionalnoj biblioteci medicine, kao i američkom Nacionalnom institutu zdravlja, probiotici za vreme trudnoće su verovatno potpuno sigurni, jer dosadašnji podaci pokazuju da se probiotici-suplementi retko apsorbuju u organizam.

Zato mnogi doktori, farmaceuti i nutricionisti, smatraju probiotike sasvim bezbednim i rado ih preporučuju trudnicama.

Prim. dr Vesna Vukotić Pavlović, je na primer, specijalista ginekologije i akušerstva, a trudnicama savetuje da, u slučaju stomačnih tegoba, uzimaju probiotike i do tri puta dnevno!

Trudnice se češće uzdaju u probiotike iz kuhinje, nego u one iz apoteke, zbog njihove prirodnosti i lake dostupnosti.

Pa, koji to probiotik iz kuhinje može biti odličan deo ishrane, koji će potpomoći postizanju i održavanju balansa organizma u trudnoći?

Balans jogurt u trudnoći – prirodan izvor probiotika za trudnicu

Blagosloveno stanje zahteva posebnu vrstu brige o organizmu buduće majke, pa je jasno da ona treba da konzumira što više prirodnih i zdravih namirnica.

Upravo briga o dovoljnom unosu zdravih namirnica u organizam predstavlja siguran put do uravnoteženog organizma i balansa tokom trudnoće.

Pa, koji probiotik iz kuhinje onda trudnica treba da uzima?

Jedini koji je dokazao svoje blagotvorno dejstvo, naravno.

Balans+ probiotski jogurt bio je predmet kliničkog ispitivanja u KBC Bežanijska kosa, gde je njegovo probiotsko dejstvo i formalno dokazano. Ovim istraživanjem, naš probiotski jogurt, zapečatio je svoju poziciju kao prvi na listi svih ljubitelja jogurta, ali i probiotika!

Da, on ima sjajan ukus i odlično ide uz najrazličitije obroke za doručak i večeru.

Ali to nije sve!

Njegovo probiotsko dejstovo ima blagotvoran uticaj na varenje, ubrzava metabolizam, pa tako pozitivno utiče na ceo organizam, što je posebno pogodno za trudnice koje ne žele da posledica trudnoće budu i loš metabolizam i višak kilograma, koji je njegova česta posledica.

Pored toga, redovno konzumiranje Balans+ jogurta ima i druga sjajna dejstva, za koja su zaslužne dobre bakterije i vlakna koje ima u sastavu, a koje mu daju adut probiotskog jogurta.

Jasno je da je zbog toga Balans+ jogurt najbolji izbor koji trudnica može da napravi!

Optimalna preporučena doza je 500g na dnevnom nivou, pa je najbolje da popijete šolju našeg jogurta ujutru i šolju uveče. Već posle 10 dana osetićete prve rezultate!

Kada je u pitanju probiotik trudnoća, sudeći po navedenim podacima, može biti znantno olakšana njegovom redovnom konzumacijom – ali ne zaboravite da su za zdravlje trudnice potrebne i druge, korisne namirnice i navike!

Zato je probiotik samo početak puta do postizanja balansa u trudnoći. Redovni pregledi tokom trudnoće, unos dovoljne količine vode i drugih tečnosti, kao i preko potrebnih vitamina, minerala i vlakana, takođe su važni za balans organizma tokom trudnoće i zdravlje mame i bebe.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.