Biljna vlakna u ishrani – benefiti i namirnice bogate vlaknima

Sadržaj

Biljna vlakna u ishrani su izuzetno korisna i važna, ali ne kažemo to olako i bez činjenica koje ovu tvrdnju potkrepljuju.

Biljna vlakna su nutrijenti za koje mnogi nutricionisti preporučuju da ih treba uključiti u svaki obrok i svakodnevnu ishranu.

Ipak, ukoliko se već niste temeljno informisali, verovatno još ne znate tačno šta su vlakna, zašto su biljna vlakna u ishrani preporučljiva, kao ni koje to namirnice predstavljaju najbolje izvore vlakana.

Zato vam predstavljamo odgovor na pitanje šta su vlakna, kao i načine na koje ih možete uključiti u svakodnevnu ishranu tj, kako odabrati namirnice koje su bogate biljnim vlaknima.

Biljna vlakna su čudotvorna vrsta ugljenih hidrata

Vlakno je vrsta ugljenog hidrata koje stomak ne može da svari.

Možda vam ovo zvuči kao osobina nutrijenta koji treba izbegavati u ishrani, ali grešite!

Za razliku od drugih ugljenih hidrata, biljna vlakna stomak ne “razbija” u molekule šećera, te njih stomak ne uspeva da svari. Kada biljna vlakna stignu do creva, nesvarena, ona postaju hrana probioticima (dobrim bakterijama) u crevima, te tako povoljno deluju na varenje, zdravlje crevne flore, pa posredno i čitavog organizma.

Upravo zbog ove blagotvorne karakteristike biljnih vlakana, njih sem u prirodi, možete pronaći i u našem Balans+ probiotskom jogurtu! S puno znanja i ogromnom posvećenošću kreirali smo jedinstveni jogurt, koji sadrži oligofruktozu – vlakno koje se, u kombinaciji sa probiotskim kulturama po kojima je Balans+ odavno poznat, ponaša kao prebiotik, odnosno njihova hrana.

SInergetski, ovo biljno vlakno i probiotske kulture iz Balans+ proizvoda, čine prava čuda za zdravlje digestivnog sistema!

No, koji su još to benefiti zbog kojih se biljna vlakna preporučuju kao standardni deo ishrane i koje prednosti možete da očekujete ukoliko vaša ishrana postane puna biljnim vlakanima?

Biljna vlakna u ishrani – benefiti unosa biljnih vlakana

Kao što smo već u predstavljanju toga šta su biljna vlakna uopšte naznačili, ona su posebno korisna za crevnu floru i čitav digestivni sistem, te se većina benefita unosa vlakana bazira upravo na tome – zdravom sistemu za varenje.

Evo koje tačno zdravstvene benefite možete očekivati od ishrane bogate biljnim vlaknima.

Uz biljna vlakna do normalnog pražnjenja creva

Biljna vlakna uneta putem ishrane mogu normalizovati stolicu utičući na njenu formu. Naime, dokazano je da biljna vlakna dovode do bolje formirane stolice, koju je lakše izbaciti pražnjenjem creva, te tako olakšavaju i normalizuju samo pražnjenje, sa kojim mnogi imaju problem.

BIljna vlakna održavaju creva zdravim

Biljna vlakna pomažu crevima da ostanu zdrava. Visok sadržaj vlakana u ishrani čak može smanjiti rizik od razvitka hemoroida, kao i razvitka različitih upala creva. Određena istraživanja pokazala su da ishrana sa vlaknima verovatno može smanjiti i rizik od razvitka tumora debelog creva.

Osim toga, već smo napomenuli da se biljna vlakna u crevima ponašaju kao hrana dobrih bakterija, koje su ključne za zdravu crevnu floru, pa tako i normalno funkcionisanje creva uopšte. Tako ishrana bogata biljnim vlaknima na više načina može poboljšati rad digestivog sistema i zdravlje organa za varenje.

Žitarice, voće i jogurt u činiji

Da li se biljnim vlaknima snižava nivo holesterola?

Vlakna iz pasulja, ovasa, kao i mnogih drugih namirnica, mogu potpomoći smanjenje nivoa holesterola. Istraživanja su pokazala da sem na smanjenje holesterola, biljna vlakna blagotvorno mogu delovati i na druge aspekte u vezi sa zdravljem srca i kardiovaskularnog sistema. Na primer, pokazalo se da mogu normalizovati krvni pritisak i upalne procese.

Da li biljna vlakna u ishrani pomažu za kontrolisanije nivoa šećera u krvi?

Biljna vlakna mogu povoljno delovati i na nivoe šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da određena vlakna mogu smanjiti apsorbovanje šećera i pomoći da se unapredi i normalizuje nivo šećera u krvi. Zdrava dijeta, koja podrazumeva i unos biljnih vlakana, može i redukovati rizik od dobijanja dijabetesa drugog tipa.

Ishrana sa biljnim vlaknima za održavanje telsne težine

Ukoliko osim toga što želite da poboljšate zdravlje balansiranom ishranom želite i da smršate – biljna vlakna u ishrani vam i u ovom slučaju mogu biti sjajan saveznik.

Naime, namirnice bogate vlaknima brže dovode do osećaja sitosti i obezbeđuju organizam energijom u većem periodu nego što to čine namirnice koje imaju nizak sadržaj vlakana.

Kada se svemu ovome doda i to da je ishrana bogata biljnim vlaknima povezana i sa redukovanim rizikom od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima i raznim vrstama kancera – postaje sasvim jasno da su biljna vlakna obavezan i itekako poželjan deo ishrane.

Sigurno želite da znate u kojim to namirnicama možete pronaći biljna vlakna i tako početi sa novom, zdravom navikom?

Biljna vlakna u ishrani – najbolji izvori vlakana

Pre nego što krenete sa pripremom narednog obroka, korisno je da znate koju namirnicu u njega obavezno treba da uključite kako biste pojeli obrok pun zdravih biljnih vlakana.

Evo koje namirnice imaju visok sadržaj vlakana.

Voće i povrće – od kruške do pasulja

Biljna vlakna možete pronaći u velikom broju voćki i povrćki. Od povrća su najznačajniji izvor biljnih vlakana leguminoze, mada i ostalo povrće obiluje vlaknima, posebno kada se konzumira sveže, termički neobrađeno.

Kada je reč o voću, to je, pre svega, jezgrasto voće: badem, kikiriki, orasi, lešnici. Ipak, i voćke kao što su kruške, banane i jabuke, takođe ima visok sadržaj vlakana.

Žitarice i semenje kao odličan izvor vlakana

Najbolje izvore vlakana predstavljaju integralne žitarice i njihovi proizvodi (hleb i pecivo), a posebno pšenične sušene mekinje. Od ovsenih pahuljica, preko bundevinih, pa sve do čia semenja – sve namirnice iz ove grupe imaju visok sadržaj biljnih vlakana.

Žitarice i voće u činiji sa jogurtom

Blagotvorni Balans+ i biljno vlakno oligofruktoze

Šta ako vam kažemo da nema potrebe da preterano eksperimentišete u kuhinji kako biste uvećali unos biljnih vlakana u organizam? Da je dovoljno da u svoju svakodnevicu uključite Balans+ probiotski jogurt?

Naime, Balans+ jogurt u svom sastavu ima blagotvorno biljno vlakno oligofruktoze. U prirodnim izvorima, vlakno oligofruktoze se nalazi u cikoriji, crnom i belom luku, praziluku, banani i najviše u artičoki. Industrijski se dobija ili degradacijom inulina ili iz saharoze dejstvom gljivice Aspergillus niger.

Kao i prebiotik inulin, oligofruktoza takođe ima funkciju prebiotika, pomaže rast probiotskih bakterija (Bifidobacteria) u crevima i suzbija razvoj gljivičnih infekcija (Candida).

Kada se ovom blagotvornom vlaknu dodaju i dve probiotske kulture (LA5 i BB12) – dobija se unikatna formula, koja je i naučnim istraživanjem dokazala blagotvorno dejstvo po digestivni sistem!

Da li ste znali da redovna konzumacija Balans+ probiotskog jogurta već nakon 10 dana redovne konzumacije može poboljšati rad Vašeg digestivnog sistema?

Šolja Balans+ jogurta uz doručak i šolja uz večeru, daće vašem organizmu optimalnu dozu biljnih vlakana koja su mu preko potrebna, a probiotski sastav jogurta imaće i dodatnih benefita za zdravlje Vašeg digestivnog sistema, pa tako i celog organizma. Poboljšajte svoje zdravlje uz stvaranje nove, zdrave navike!

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.