Kajsije – kalorije, vitamini i benefiti kajsija za zdravlje

Zrele, zdrave kajsije načičkane na grani.
Sadržaj

Kajsija (Prunus armeniaca), slatka i sočna voćka sunčano žute do narandžaste boje, nije samo ukusna nego i izuzetno zdrava.

Bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, kajsija nudi mnogo više od pukog zadovoljstva nepca. Njene najbliže rođake su šljive, breskve, trešnje i višnje. Ako ste u potrazi za zdravim dodatkom vašoj ishrani koji može poboljšati vaše zdravlje na mnogo načina, ne tražite dalje. U nastavku ćemo istražiti sve što treba znati o kajsijama – od njihovog porekla, nutritivnih vrednosti, do zdravstvenih benefita.

Nakon čitanja poželećete da uključite kajsiju u svoj jelovnik!

Poreklo kajsije i istorijski značaj

Kajsije su poznate još iz antičkih vremena, sa dokazima o njihovoj ranoj domestifikaciji koji sežu u 3. milenijum pre nove ere.

Smatra se da su kajsije najverovatnije potekle iz oblasti srednje Azije i severoistočne Kine, blizu današnje granice sa Rusijom, mada je moguće da su prirodni areali vrste bili prošireni i na Korejsko poluostrvo i Japan. Zanimljivo je da su, iako botaničko ime kajsije, Prunus armeniaca, sugeriše poreklo iz Jermenije, one u ovu oblast stigle mnogo kasnije, proširivši se duž Puta svile.

Divlje, nedomestifikovane jedinke kajsije danas se mogu naći u malim grupama u Kini, Kazahstanu, Kirgiziji i Uzbekistanu, gde su zbog svoje male brojnosti označene kao ugrožena vrsta. Uprkos tome, uzgojene sorte kajsija danas se proizvode širom sveta, a najbolje uspevaju u oblastima sa blagom, mediteranskom klimom.

Kroz istoriju, kajsija je imala značajno mesto u rimskoj i grčkoj mitologiji, gde su njena pulpa i sok bili smatrani „nektarom bogova“, a njena popularnost počela je kada su je Persijanci otkrili u Kini i proširili širom sveta. Danas je kajsija cenjena ne samo zbog svoje lepote i ukusa, već i zbog raznolikih zdravstvenih benefita koje nudi.

Kajsije: kalorije, vitamini i nutritivna vrednost

Kajsije su pravo bogatstvo kada je reč o nutritivnoj vrednosti, čineći ih odličnim izborom za one koji teže zdravijem načinu života. Njihova niska kalorijska vrednost, uz visok sadržaj esencijalnih vitamina i minerala, čini ih savršenim voćem za uključivanje u svakodnevnu ishranu.

Kajsija – kalorije

Ukoliko držite dijetu ili jednostavno pazite na kalorijski unos, verovatno vas zanima koliko kalorija ima kajsija. Imamo dobru vest: jedna kajsija srednje veličine (oko 35g) sadrži samo 17 kalorija, što je čini idealnom za osobe koje paze na unos kalorija. Uprkos niskoj kalorijskoj vrednosti, kajsije su izuzetno bogate hranljivim materijama.

Kajsija – vitamini

Kajsije su izvanredan izvor vitamina A i C. Vitamin A je ključan za zdravlje očiju, kože i imunog sistema, dok vitamin C pomaže u jačanju imuniteta, sintezi kolagena i absorpciji gvožđa. Pored toga, ovo voće sadrži i manje količine vitamina E, K, kao i vitamina B kompleksa kao što su niacin, piridoksin i riboflavin, koji su neophodni za optimalno funkcionisanje našeg metabolizma.

Minerali

Kada su u pitanju minerali, kajsije pružaju dobar izvor kalijuma, koji je neophodan za održavanje normalnog krvnog pritiska i pravilno funkcionisanje srca. Takođe sadrže i manje količine gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka i bakra.

Vlakna

Kajsije su dobar izvor dijetetskih vlakana, posebno rastvorljivih vlakana, koja mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i doprineti zdravlju digestivnog sistema.

Antioksidansi

Kajsija sadrži antioksidanse, uključujući beta-karoten i flavonoide kao što su lutein, zeaksantin i kvercetin. Ovi antioksidansi štite naše ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Nutritivna vrednost kajsije na količinu od 100 g

Energetska vrednostProteiniUgljeni hidratiŠećeriVlaknaMastiZasićene masti
48 kCal1,40 g11,12 g9,24 g2,0 g0,39 g0,027 g

Kajsija – zdravlje i benefiti po organizam

Kajsije su prava riznica zdravlja. Njihov bogati spektar nutritivnih sastojaka čini ih izuzetno korisnim za naše zdravlje na više različitih nivoa. Od poboljšanja vida do podrške probavnom sistemu, kajsija nudi mnoge zdravstvene prednosti koje mogu doprineti ukupnom poboljšanju kvaliteta života.

Poboljšanje vida

Kajsije su izvrstan izvor vitamina A i beta-karotena, koji su ključni za očuvanje dobrog vida. Beta-karoten je antioksidans koji se u telu pretvara u vitamin A, a poznato je da vitamin A igra vitalnu ulogu u prevenciji noćnog slepila i drugih poremećaja vida.

Takođe, ovo voće sadrži antioksidanse kao što su lutein i zeaksantin, koji štite oči od štetnog delovanja slobodnih radikala, smanjujući rizik od degeneracije makule povezane sa starenjem.

Zdravlje kože

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i E, kajsije pomažu u očuvanju zdravlja kože. Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, proteina koji koži daje čvrstoću i elastičnost, dok vitamin E deluje kao snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zracima i zagađenjem.

Redovnim uključivanjem kajsija u ishranu možete pomoći u smanjenju pojave bora i poboljšati opšti izgled vaše kože.

Zdravlje srca

Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i održavanju zdravlja srca. Niska kalorijska vrednost i visok sadržaj dijetetskih vlakana čine kajsije odličnim izborom za održavanje zdrave telesne težine, čime se dokazano smanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Vlakna pomažu u smanjenju nivoa lošeg LDL holesterola u krvi, što je važan faktor u prevenciji ateroskleroze i srčanih oboljenja.

Podrška probavnom sistemu

Dijetetska vlakna prisutna u kajsijama posebno su značajna za podršku zdravom probavnom sistemu.

Vlakna pomažu u regulaciji rada creva, sprečavajući zatvor i doprinose opštem zdravlju digestivnog sistema. Redovna konzumacija kajsija može pomoći u održavanju redovne i zdrave probave.

Pomoć u kontrolisanju telesne težine

Zbog niske kalorijske vrednosti i visokog sadržaja vlakana, ovo ukusno voće je odličan izbor za one koji pokušavaju da kontrolišu ili smanje telesnu težinu.

Vlakna pružaju osećaj sitosti, čime smanjuju ukupni unos kalorija i pomažu u upravljanju težinom. Dodavanje kajsija u ishranu može biti ukusan i zdrav način da dodate više hranljivih materija bez dodavanja viška kalorija. Dodajte ih u svoj plan ishrane za mršavljenje i nećete se pokajati.

Kroz ove različite zdravstvene benefite, jasno je da su kajsije bile cenjene kroz istoriju ne samo zbog svoje lepote i ukusa, već i zbog svojih impresivnih zdravstvenih prednosti.

Kako ih konzumirati?

Kajsije su pravo letnje voće, sa sezonom koja traje malo duže od mesec dana.

Zbog toga je važno iskoristiti priliku i uživati u svežim kajsijama dok su dostupne. Ovo sjajno voće je zbog svog bogatog ukusa idealan dodatak raznim jelima i poslasticama. Ipak, čak i van sezone, može se jesti u zaleđenom ili sušenom obliku, omogućavajući nam da tokom cele godine uživamo u njihovim benefitima.

Sveže kajsije leti

 

Iskoristite letnje mesece da uživate u svežim kajsijama što je više moguće. Jedite ih same kao osvežavajući međuobrok, dodajte ih u voćne salate ili koristite u pripremi različitih dezerta. Sveže kajsije možete koristiti i u pripremi laganih voćnih torti, kolača i smutija, gde će njihova prirodna slatkoća obogatiti ukus.

Zaleđene u ovsenim kašama

Kajsije možete konzumirati tokom cele godine zahvaljujući mogućnosti zamrzavanja. Zamrznute kajsije su odličan dodatak ovsenim kašama za doručak.

Jednostavno ih izvadite iz zamrzivača noć pre upotrebe i ostavite u frižideru da se odmrznu preko noći. Ujutro, dodajte ih u svoju ovsenu kašu zajedno sa malo meda ili javorovog sirupa za dodatnu slatkoću.

Suve kajsije kao rado viđen gost slavskih trpeza

Suve kajsije su izuzetno popularne, posebno kao deo svečane trpeze. Ove slatke poslastice mogu se koristiti u raznim jelima, od slatkih do slanih. Dodajte ih u pilav, jela sa piletinom ili svinjetinom za egzotičan ukus, ili ih jednostavno poslužite kao zdravu grickalicu.

Sušene kajsije su takođe odlične kada se koriste u pripremi slavskih kolača i drugih deserata, gde njihova koncentrovana slatkoća može dodatno obogatiti ukus.

U voćnom jogurtu

Za brz i ukusan međuobrok, probajte Jogood jogurt od kajsije. Ova kombinacija kremastog jogurta i sočnih kajsija pruža savršen balans ukusa i tekstura. Osim što je ukusan, ovaj jogurt je i praktičan izbor za zdravu užinu u pokretu, koji nudi idealnu dozu proteina i vitamina.

Koštice kajsije – koliko dnevno sme da se pojede?

Postoji rasprostranjen mit da su koštice od kajsije otrovne. Istina je da koštice kajsija sadrže amigdalin, supstancu koja se može razgraditi u cijanid kada se konzumira u velikim količinama.

Međutim, u malim količinama, veruje se da su koštice kajsija bezbedne za konzumaciju i mogu čak pružiti određene zdravstvene benefite. Zbog velike količine gvožđa, kalijuma, fosfora i, pre svega vitamina B17, dokazano je da jezgro kajsije može biti odličan saveznik u borbi protiv malignih ćelija raka.

Kako se konzumiraju?

Pre konzumacije, koštice kajsija treba pažljivo osušiti cele. To možete uraditi raspoređivanjem koštica na čistu površinu. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se prirodno osuše nekoliko dana.

Alternativno, koštice se mogu sušiti u rerni na niskoj temperaturi, ali pazite da ne postanu previše suve ili spaljene.

Nakon što se osuše, koštice treba izvaditi iz tvrde zaštitne ljuske koji treba slomiti. Najlakše ćete to uraditi čekićem za orahe. Kada ih oslobodite čuvajte ih na suvom i hladnom mestu, u hermetički zatvorenoj posudi. Tako pripremljene, koštice mogu stajati nekoliko meseci bez gubitka kvaliteta. Koštice kajsija mogu se jesti cele ili mlevene. Ukoliko ih sameljete mogu biti dodatak kaši ili smutiju, ali pazite da ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu.

3 koštice od kajsije dnevno je preporučena količina i više od toga ne bi trebalo da konzumirate.

Kroz ove savete, možete maksimalno iskoristiti nutritivne vrednosti i ukus kajsija tokom cele godine. Bilo da preferirate sveže, sušene ili zaleđene, kajsije nude širok spektar mogućnosti za uživanje i dodavanje korisnih materija vašoj ishrani.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.