Kremasti kolači pravo su zadovoljstvo za nepca.
Sjajno iskombinovani sastojci čine da se svaki zalogaj topi u ustima, a mešavini voćnih i čokoladnih ukusa sa dodatkom keksa ili orašastih plodova – retko ko će odoleti!
Bilo da je vaš izbor recept za kremasti kolač sa višnjama, kremasti čokoladni kolač ili dezert sa keksom – na pravom ste mestu! U nastavku vam otkrivamo kako se spremaju najbolji kremasti kolači. Pronađite kulinarsku inspiraciju.
Brzi kremasti kolač sa višnjama – kombinacija koja se ne odbija
Ako pripadate grupi onih koji istražuju koji su to brzi kremasti kolači koji se ne peku – vaša potraga je završena.
Jednostavan za pripremu, preukusan i brz kremasti kolač sa višnjama zadovoljiće apetite svih ljubitelja poslastica, a sjajna kombinacija slatkog ukusa i kiselih višanja predstavlja sjajno osveženje.
Neki bi rekli da je ovo najbolji kremasti kolač, recept za njega je izuzetno tražen i iskusne domaćice prave ga kada žele da oduševe goste, a na vama je da se oprobate u pripremi i sami prosudite!
Sastojci za koru:
- 210 g piškota (2 pakovanja)
- 200 ml Moja Kravica mleka
- 1 vanilin šećer
Sastojci za fil sa pudingom:
- 650 ml Moja Kravica mleka
- 4 kašike šećera
- 80 pudinga od vanile
- 125 g Moja Kravica maslaca
Sastojci za voćni fil:
- 300 g svežih ili smrznutih višanja
- 4 – 5 kašika šećera
- 2 kašike gustina
- 200 ml vode
Za završni sloj potrebno je 250 ml Moja Kravica slatke pavlake.
Priprema:
- Po uputstvu sa kesice skuvajte dva pakovanja pudinga u 650 ml mleka i 4 kašike šećera. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite da odstoji dok se skroz ne ohladi. Za to vreme, pripremajte voćni fil.
- Višnje sipajte u šerpu i dodajte 100 ml vode za smrznute višnje, odnosno 200 ml vode za sveže.
- Od 200 ml odvojite 50 ml sa strane (od 100 ml nemojte odvajati, već dodajte 50 ml vode).
- Višnjama dodajte 4 do 5 kašika šećera, po ukusu i stavite šerpu na ringlu, na srednju temperaturu.
- Odvojenom vodom prelijte gustin i dobro mešajte dok se ne rastopi.
- Mešajte povremeno višnje dok ne provre, a potom sipajte gustin u višnje polako i kuvajte još oko 2-3 minuta uz konstantno mešanje.
- Ostavite smesu da se ohladi.
- Puding koji se ohladio razmutite mikserom i dodajte maslac sobne temperature, pa sve dobro umutite dok ne dobijete homogenu smesu.
- Umutite slatku pavlaku.
- Započnite sa ređanjem sastojaka. Piškote umačite u mleko u koje ste sipali vanilin šećer, pa ređajte u dva reda po sedam piškota.
- Na piškote stavite pola fila od višanja, potom pola fila od vanilog pudinga i 4 kašike slatke pavlake
- Ponovite postupak.
Dekorišite po želji i uživajte! Uz malo kreativnosti pri dekorisanju – ovakvi kremasti kolači mogu lako da postanu i vrlo reprezentativna slavljenička torta.
Možete ga poslužiti kao jedan od preukusnih slavskih kolača. Ako vam treba inspiracija za sezonu slava, pročitajte naš tekst sa receptima za kolače za slavu.
Oduševljenje gostiju neće izostati.
Kremasti čokoladni kolač koji se teško odbija
Kada vam dolaze gosti, pravite veliko slavlje ili dogođaj, proslavljete praznik, slavu ili rođendan, čokoladni dezerti su uvek nepogrešiv izbor. Ovi čokoladni kremasti kolači se brzo i jednostavno spremaju, pa vam neće biti veliki izazov u kuhinji.
Pogledajte recept za kremasti čokoladni kolač koji smo izdvojili za vas.
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 200 g Moja Kravica maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za preliv (ovakav preliv možete da koristite i kada su drugi kremasti kolači u pitanju):
- 500 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
- 1 kašika šećera
Priprema:
- Odvojite žumanca i belanca.
- Umutite žumanca i šećer, pa dodajte istopljenu čokoladu i istopljen maslac.
- Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i sipajte u smesu. Sve promešajte.
- Žicom za mućenje belanca umutite penasto i dodajte smesi, pa dobro promešajte, tako da dobijete čvršću homogenu smesu.
- U pleh dimenzija 20×35 cm stavite papir za pečenje i rasporedite smesu. Pecite na 180 °C oko 20 minuta.
- Slatku pavlaku, 200 g čokolade za kuvanje i 1 kašiku šećera istopite na srednjoj temperaturi uz mešanje.
- Izbockajte pripremljen topao kolač viljuškom i prelijte ga toplim kremom.
- Ohladite ga na sobnoj temperaturi, pa potom stavite u frižider da se stegne i služite ohlađenog. Secite na jednake kocke.
Kremasti kolači, ovako pripremljeni, neće ostaviti nikoga ravnodušnim!
Kremasti kolači sa keksom i kokosom – kombinacija za prave sladokusce
Kokos i keks zajedno?
Zašto da ne!
Kremasti kolači sa keksom i kokosom možda zvuče kao neobičan spoj, ali kada se dodaju dobro poznati kremasti sastojci, oni dobijaju potpuno novu dimenziju i spremni su da zadovolje nepca! Najbolje od svega je što je recept za keks tortu sa kokosom vrlo jednostavan!
Sastojci za fil:
- 3 pudinga od vanile
- 1 l Moja Kravica mleka
- 250 g šećera
- 60 g šlaga sa ukusom vanile
- 100 g kokosa
Sastojci za kore od keksa:
- 500 g keksa sa kakaom (pravougaonog oblika)
- 200 ml Moja Kravica mleka za umakanje keksa.
Sastojci za dekoraciju:
- 120 g klasičnog šlaga
- 200 ml gazirane vode
Priprema:
- Puding razmutite u 200 ml mleka.
- Ostatak, odnosno 800 ml mleka stavite da se kuva zajedno sa 250 g šećera.
- Kuvajte do ključanja, a potom sklonite mleko sa ringle i postepeno sipajte razmućen puding.
- Promešajte dobro i vratite na ringlu, pa uz neprestano mešanje kuvajte dok se puding ne zgusne.
- Sklonite sa ringle, prespite ga u plastičnu posudu, pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.
- Kada je ohlađen, razmutite ga mikserom, dodajte 60 g šlaga u prahu i nastavite sa mućenjem mikserom.
- Zatim dodajte i kokos i izmutite mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
- Keks potapajte u mleko i ređajte u tri reda po 6 komada. Polovinu fila ravnomerno rasporedite i poravnajte preko prvog reda keksa.
- Potom stavite drugi red keksa i drugu polovinu fila.
- Za kraj poređajte i treći red keksa.
- 120 g klasičnog šlaga dobro umutite sa kiselom vodom i nanesite preko vašeg kolača.
- Dekorišite preostalim izmrvljenim ili samlevenim keksom ili drugim sastojkom po izboru.
Kremasti kolač sa bananama i karamelom – neodoljiva kombinacija
Dodajemo još jedan kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom bogatom teksturom i predivnim ukusom – kolač sa bananama i karamelom.
Sastojci za koru:
200 g mlevenog keksa
100 g Moja kravica maslaca (otopljenog)
Sastojci za fil:
3 velike banane (isečene na kolutove)
400 ml Moja Kravica mleka
80 g šećera
40 g gustina
1 vanilin šećer
250 g Moja Kravica slatke pavlake
Sastojci za karamel:
200 g šećera
100 ml Moja Kravica mleka
100 g Moja Kravica maslaca
Priprema:
- Pomešajte mleveni keks sa otopljenim maslacem dok ne dobijete jednoličnu smesu.
- Utisnite smesu u dno kalupa za tortu i stavite u frižider da se stegne.
- Za fil u šerpi zagrejte 350 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom do vrenja.
- U preostalih 50 ml mleka razmutite gustin.
- Sipajte smesu sa gustinom u provrelo mleko i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
- Sklonite sa ringle, pokrijte providnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
- Umutite slatku pavlaku i dodajte u ohlađeni fil.
- Za karamel otopite šećer u šerpi na srednjoj temperaturi dok ne postane tečan i zlatne boje.
- Dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi.
- Polako dodajte mleko i nastavite sa mešanjem dok smesa ne postane glatka.
- Na pripremljenu koru rasporedite polovinu fila.
- Preko fila složite kolutove banana.
- Prelijte banane karamelom.
- Dodajte preostali fil i ravnomerno rasporedite.
- Ukrasite šlagom ili po želji dodatnim karamelom.
Uživajte u kremastom zadovoljstvu, i to bez pečenja!
Kremasti kolači svoju posebnost nose upravo u filovima koji im daju neodoljiv ukus i toliko su sočni da se tope u ustima. Ako tražite dodatnu inspiraciju za ukusan krem za torte i kolače, pročitajte naš tekst o filovima za torte ovde.
Za ukusne i sočne kolače birajte proverene sastojke, kao što su Imlek mlečni proizvodi koji svaki slatki specijalitet podižu na viši nivo! Nadamo se da vam je naš tekst probudio želju da se zaputite do najbliže prodavnice, nabavite potrebne sastojke i napravite kremaste kolače kojima niko neće moći da odoli.
Neka vam ovi kremasti kolači ulepšaju svaku svečanu trpezu svojim ukusima!