Keks torta recepti – 7 torti od keksa po svačijem ukusu

Sadržaj

Zamislite sočne slojeve kremastih filova, hrskavu teksturu keksa, i bogate slatke note koje obogaćuju svaki zalogaj. Upravo su to osnovne karakteristike i aduti keks torte. Ako ste ljubitelj čokoladnih poslastica, voćnih, ili drugih neodoljivih kombinacija ukusa – svideće vam se što za svačiji ukus ima i po barem jedne keks torte!

Donosimo vam čak 7 fantastičnih recepata za torte sa keksom koje ćete želeti da isprobate odmah!

I ne brinite, ne morate da budete iskusni kuvar da biste se upustili u avanturu pripreme torti od keksa. Recepti su jednostavni za praćenje i prilagođeni svim nivoima kulinarskih veština. Bilo da ste početnik ili strastveni kuvar, ne propustite ove neverovatne recepte za torte sa keksom koje smo za vas pripremili.

U tekstu vas čeka klasičan recept za keks tortu na starinski način, recept za keks tortu sa pudingom, kao i čokoladne i voćne torte sa keksom.

Spremni? Krenimo u otkrivanje tajni ukusnih, kremasto-hrskavih keks torti!

1. Starinska keks torta – recept na klasičan način

Ova klasična, staromodna torta od keksa vratiće vas u vreme kada su jednostavni, ali ukusni deserti bili vrhunac slatkih užitaka. Uz svaki zalogaj osetićete bogatstvo ukusa i nostalgiju koju sa sobom nosi ova tradicionalna poslastica. Pripremite tortu od keksa na starinski način s ljubavlju i podelite je sa svojim najmilijima dok uživate u zajedničkim trenucima.

Sastojci

  • 500 g keksa sa puterom

  • 500 ml Moja Kravica mleka

  • 200 g Moja Kravica maslaca

  • 200 g šećera

  • 2 vanilinog šećera

  • 2 kašike kakao praha

  • 100 ml jake crne kafe

  • 50 g čokolade za kuvanje (opciono)

  • malo rendane čokolade za posipanje (opciono)


Priprema

  1. Zagrejte mleko u velikoj posudi, ali ne dozvolite da proključa.

  2. U drugoj posudi pomešajte puter (držite ga barem sat vremena na sobnoj temperaturi pre pripreme torte) sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete kremastu smesu.

  3. U mešavinu putera i šećera sipajte malo zagrejanog mleka i dobro promešajte da se sastojci sjedine.

  4. U preostalo zagrejano mleko dodajte kakao prah i jaku crnu kafu i mešajte dok se kakao potpuno ne rastvori.

  5. U mešavinu kakaa i kafe umočite kekse sa obe strane i poređajte ih u pleh jedan pored drugog dok ne pokrijete celo dno tepsije.

  6. Po sloju biskvita ravnomerno rasporedite deo kreme od putera i šećera.

  7. Nastavite sa redom umočenog keksa i kreme dok ne potrošite sve sastojke. Uverite se da je poslednji sloj krem.

  8. Ako želite, možete istopiti čokoladu za kuvanje i preliti je preko poslednjeg sloja kreme kako biste dodali dodatnu čokoladnu notu.

  9. Na kraju po vrhu torte pospite rendanu čokoladu za dekoraciju.

  10. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.

Poslužite tortu i uživajte u slatkim ukusima jednostavne torte od keksa i fila!

2. Recept – Torta sa keksom i pudingom

U ovoj keks torti sa pudingom, svaki sloj keksa, kreme za puding i šlaga će se stopiti u savršenu kombinaciju tekstura i ukusa. Pripremite tortu sa keksom i pudingom za posebne prilike ili jednostavno uživanje u slatkim trenucima sa porodicom i prijateljima.

Sastojci:

Priprema:

  1. U loncu zagrejte 900 ml mleka, ali da ne proključa.
  2. U posebnoj posudi pomešajte puding od vanile, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajte preostalih 100 ml hladnog mleka i dobro promešajte da dobijete glatku smesu bez grudvica.
  3. Smesu za puding polako sipajte u zagrejano mleko uz stalno mešanje mutilicom ili kašikom.
  4. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok se puding ne zgusne, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
  5. U posebnoj posudi mešajte maslac dok ne postane kremast. Dodajte ohlađen puding i mešajte dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete glatku kremu.
  6. Slatku pavlaku sipajte u posebnu činiju i mutite dok ne dobijete čvrst i lep šlag.
  7. Uzmite okrugli kalup za tortu i počnite da ređate slojeve torte. Na dno kalupa stavite red keksa, pa premažite sloj fila sa pudingom, pa dodajte sloj šlaga. Ponavljajte postupak dok se svi sastojci ne utroše, završavajući slojem šlaga na vrhu torte.
  8. Ako želite, možete gornji sloj torte posuti sa malo kakao praha za dodatni ukus čokolade.
  9. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne najmanje 2-3 sata, a najbolje preko cele noći.
  10. Pre serviranja tortu pažljivo izvadite iz kalupa i pospite rendanom čokoladom ili seckanim lešnicima ili orasima za dekoraciju.

3. Brza torta sa bananama i keksom – recept

Brza torta sa bananama i keksom idealna je za one trenutke kada želite osvežavajući desert bez dugotrajne pripreme. Kombinacija slatkog keksa, svežih banana i kremastog šlaga zadovoljiće vašu želju za slatkim.

Sastojci:

  • 200 g keksa sa puterom
  • 3-4 zrele banane
  • 500 ml Moja Kravica slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanilina
  • 50 g komadića čokolade (opciono)

Priprema:

  1. U velikoj činiji izmrvite sitne kekse na manje komade. Ako volite da ostanu komadići keksa – uradite to ručno, a možete i oklagijom, tako što ćete keks staviti u kesu, a zatim preko nje nekoliko puta preći oklagijom. Ako volite potpuno mleveni keks, nabolje je da ga sameljete u blenderu ili secku.
  2. Oljuštite banane i isecite ih na tanke kolutiće.
  3. U posebnoj posudi pomešajte slatku pavlaku sa šećerom i ekstraktom vanile dok ne dobijete čvrst šlag.
  4. Uzmite manji kalup za tortu i krenite sa ređanjem slojeva. Prvi sloj je od keksa, onda idu kolutovi banane, i na kraju šlag. Ponavljajte postupak dok se svi sastojci ne utroše, završavajući sa slojem šlaga na vrhu.
  5. Po želji, vrh torte pospite čokoladnim mrvicama za dekoraciju.
  6. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 1-2 sata da bi keks omekšao, a fil očvrsnuo.
  7. Pre serviranja, pažljivo izvadite tortu iz kalupa i isecite je na komade.

4. Brza torta sa keksom i jogurtom

Ovaj osvežavajući kolač sa jogurtom i keksom se lako priprema. Kremasti jogurt i hrskavi keks stvaraju savršen balans tekstura, a dodatak svežeg voća dodatno će obogatiti ukus. Keks torta sa jogurtom naročito će prijati svima koji vole blage, a bogate poslastice!

Keks torta – recept sa jogurtom:

Sastojci:

Priprema:

  1. U velikoj činiji izmrvite keks na manje komade.
  2. U drugoj posudi pomešajte grčki jogurt, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile. Dobro promešajte da se sastojci sjedine i dobijete glatku smesu.
  3. Uzmite manji kalup za torte i ređajte jedan za drugim keks i smesu od jogurta. Ponavljajte postupak dok se ne utroše svi sastojci, završavajući tortu sa slojem jogurta na vrhu.
  4. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 2-3 sata da biskviti omekšali, a sastojci se sjedinili.
  5. Pre serviranja, keks torta treba se pažljivo izvaditi iz kalupa i ukrasiti svežim voćem po želji.

5. Torta sa lomljenim keksom, iz rerne

Uživaćete u slatko-hrskavom užitku koji pruža keks torta sa lomljenim keksićima.

Sastojci:

  • 300 g keksa sa puterom
  • 200 g crne čokolade
  • 150 g Moja Kravica maslaca
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanilina
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 50 g suvih brusnica (opciono)
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje (opciono)

Priprema:

  1. Otopite crnu čokoladu zajedno sa puterom u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne dobijete glatku smesu.
  2. U posebnoj posudi pomešajte jaja, šećer i ekstrakt vanile dok ne dobijete penastu smesu.
  3. U mešavinu jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter i dobro promešajte.
  4. Dodajte mlevene orahe, lešnike i suve brusnice (ako želite) i prstohvat soli. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  5. Uzmite sitne kekse i postepeno dodajte izlomljene komade keksa u smesu. Lagano mešajte da se keks ravnomerno rasporedi.
  6. Uzmite kalup za tortu i prekrijte ga papirom za pečenje. Sipajte smesu sa izlomljenim keksom u kalup i poravnajte površinu.
  7. Keks torta se sada treba staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C oko 30-35 minuta ili dok se površina ne stisne i poprimi hrskavu teksturu.
  8. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi u kalupu. Nakon što se ohladi, pažljivo ga izvadite iz kalupa.
  9. Po želji tortu pre serviranja pospite šećerom u prahu.

6. Čokoladna torta sa mlevenim keksom

Čokoladna keks torta sa mlevenim keksom savršena je poslastica za sve ljubitelje čokolade. Slatka čokolada i hrskavi mleveni biskvit savršen su par.

SASTOJCI:

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g Moja Kravica putera
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanilina

Za fil:

Za dekoraciju:

  • Sirovi bademi, lešnici ili čokoladne mrvice (opciono)
  • Šećer u prahu za posipanje (opciono)

Priprema:

  1. U činiji pomešajte izmrvljeni keks, šećer i kakao prah.
  2. Rastopite puter, dodajte ekstrakt vanile i prelijte suve sastojke. Dobro promešajte da se sve dobro sjedini.
  3. Uzmite kalup za tortu i ravnomerno rasporedite smesu sa keksom po dnu tepsije. Smesu dobro pritisnite prstima ili kašikom da dobijete čvrstu koru.
  4. U maloj činiji istopite crnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku i sjedinjenu smesu.
  5. Pripremljen čokoladni fil preliti preko kore keksa u kalupu i ravnomerno rasporediti.
  6. Po želji, možete dodati sirove bademe, lešnike ili komadiće čokolade na vrh torte za dekoraciju.
  7. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i dobro stegne, najmanje 2-3 sata ili preko noći.
  8. Pre serviranja, pažljivo izvadite tortu iz kalupa i stavite je na tanjir za serviranje. Po želji pospite tortu šećerom u prahu za završni dodir.

7. Keks torta sa malinom

Iskoristite sezonu malina za pripremu poslastica sa ovim ukusnim voćem. Ovakav desert je idealan izbor za sve ljubitelje voćnih i osvežavajućih poslastica. Jednostavan za pripremu, ali bogatog ukusa maline i kremaste teksture, ova torta će vas osvojiti.

Sastojci:

Priprema:

  1. U činiji ispasirajte maline viljuškom da napravite pire od malina. Ako koristite zamrznute maline, sačekajte da se malo odmrznu pre pasiranja.
  2. U drugoj činiji umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
  3. U trećoj posudi mikserom ili ručno umutite sitan sir, šećer, vanilin šećer i limunov sok dok ne dobijete kremastu smesu.
  4. Umutite pire od malina u mešavinu krem sira dok se dobro ne sjedini.
  5. U smesu krem sira i malina dodajte šlag. Lagano mešajte mutilicom dok se svi sastojci ne sjedine.
  6. Uzmite kalup za tortu i stavite ravnomeran sloj keksa na dno.
  7. Preko keksa prelijte sloj pripremljene kreme od malina. Krem ravnomerno rasporedite preko keksa.
  8. Ponavljajte postupak slaganja biskvita i kreme dok ne potrošite sve sastojke, završavajući vrhom torte prekrivenim kremom.
  9. Ukrasite tortu svežim malinama odozgo.
  10. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 2-3 sata da biskviti omekšali, a sastojci se sjedinili.
  11. Pre serviranja, pažljivo izvadite tortu iz kalupa i stavite je na tanjir za serviranje.

Najbolji fil za keks tortu

Koje su tajne najboljeg fila za keks tortu?

Kao što vidite iz recepata, koristili smo kvalitetne sastojke. Uvek je upravo u kvalitetnim sastojcima i najveća tajna svih ukusnih poslastica. Umesto margarina, uvek birajte maslac. Umesto šlaga iz kesice – Moja Kravica mlečnu slatku pavlaku.

Iskoristite ove savete za svaku keks tortu koju napravite, ali i voćne i čokoladne torte i videćete da će se njihov ukus i tekstura poboljšati za nekoliko klasa!

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.