Markiza torta je naziv za francusku kremastu poslasticu koja se tradicionalno pravi sa piškotama i neodoljivim filom od hrskavih lešnika i tamne čokolade.
Ovaj čokoladni delikates je lak i jednostavan za pripremu, a karakterističan po raskošnoj strukturi i bogatom ukusu – te je naša preporuka da ga pripremate u tajnosti, kako ukućani ne bi načeli tortu pre vremena!
Spremite vaše kulinarske kecelje, jer ćemo vam u sledećim redovima otkriti tajnu kako se pravi originalna torta Markiza, ali i neke njene varijacije.
Klasična Markiza torta – Markiza desert za sve sladokusce
Ukoliko preferirate kombinaciju sočnog keksa i čokoladnog fila, za vas je definitivno klasična Markiza torta – originalan recept koji ćemo podeliti sa vama uključuje lako dostupne sastojke, koje verovatno već imate u svom frižideru i špajzu.
Ova torta Markiza ne iziskuje pečenje kora, niti višesatno kuvanje fila, što znači da je možete pripremiti i odmah degustirati!
Ukoliko želite da obradujete svoja nepca čokoladnom rapsodijom, pogledajte recept koji smo pripremili za vas.
Sastojci
400 g piškota ili 4 pakovanja malih piškota
250 g Moja Kravica maslaca
250 g crne čokolade za kuvanje
200 g pečenog lešnika
10 jaja
250 g šećera
1 kafena kašičica ruma
Za dekoraciju:
250 ml Moja Kravica slatke pavlake
Priprema
Za početak je potrebno da odvojite žumanca od belanaca. Nakon toga, ubacite žumanca u visoku posudu, uključite mikser na srednju jačinu i mutite ih dok ne dobijete blago penastu strukturu.
U smesu postepeno ubacite i 125 g šećera i mutite sve dok se sastojci ne sjedine u homogenu smesu.
Prebacite smesu u šerpicu i kuvajte žumanca na pari, na nekoliko minuta. Za ovaj korak možete iskoristiti i mikrotalasnu pećnicu.
Pred sam kraj ubacite čokoladu za kuvanje i rum, pa promešajte dobro sastojke i kuvajte dok fil ne postane gladak. Ubacite mlevene lešnike, promešajte smesu i ostavite fil da se prohladi.
U međuvremenu, umutite maslac mikserom, pa ga ubacite u smesu sa filom od čokolade i sjedinite sastojke.
U posebnoj posudi ulupajte belanca u čvrst sneg i usput dodajte preostali šećer. Vrlo je važno da temeljno mutite mikserom smesu kako se ne bi formirale neželjene grudvice i tako narušile konzistenciju torte.
Ovako pripremljenu smesu od belanaca pažljivo umešajte sa čokoladnim kremom.
Pripremite okrugao kalup prečnika 25 cm i obložite ga papirom za pečenje. Na dno poređajte piškote koje ste prethodno potpili u mleko (ukoliko preferirate nešto tvrđu koru, možete ih na kratko umočiti). Piškote poređajte i na stranice kalupa.
U ovako pripremljen kalup sipajte krem i špatulom poravnajte ivice. Idealno bi bilo da odložite tortu u frižider preko noći kako bi ona bila što kompaktnija prilikom sečenja.
Umutite slatku pavlaku u šlag, prebacite ga u kesu i dekorište tortu po ukusu.
I vaša čokoladna torta sa piškotama i kremom je spremna za serviranje – upozoravamo vas da ovaj desert ni u jednom domaćinstvu nije opstao više od par sati!
Zbog lakoće spremanja, može poslužiti i kao torta za slavu ili torta za Uskrs, pogotovo ukoliko gosti porane.
Markiza torta – recept za Markiza tortu bez jaja
Markiza torta sa kuvanim filom se može pripremiti i bez jaja – ali bez brige, ukus će ostati podjenako dobar!
U produžetku teksta sa vama delimo i recept koji isključuje jaja.
Sastojci za kore:
- 400 g piškota
- 200 ml Moja Kravica svežeg mleka
Sastojci za fil:
- 1 l Moja Kravica svežeg mleka
- 150 g šećera ili zaslađivača po izboru
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 supene kašike kukuruznog skroba
- 3 supene kašike brašna
- 3 supene kašike kakaa
Za dekoraciju:
250 ml Moja Kravica slatke pavlake
Priprema:
- Najpre je potrebno da uzmete okrugao kalup ili tepsiju, te da ga obložite papirom za pečenje.
- U regularnu posudu sipajte 200 ml mleka, pa svaku piškotu pojedinačno umočite i nakvasite. Ovako pripremljene piškote poređajte po dnu i ivicama kalupa.
- U posebnu šepru sipajte 1 l mleka, zaslađivač po izboru, skrob, kakao i brašno, pa stavite na šporet. Kuvajte fil na umerenoj temperaturi i neprestano mešajte smesu kako bi se namirnice sjedinili.
- Pred kraj ubacite izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa nastavite da mešate smesu dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
- Pažljivo prebacite fil u pripremljen kalup sa piškotama i ravnomerno rasporedite krem. Kompletirajte tortu tako što ćete na površinu poređati poslednji sloj piškota.
- Prekrijte tortu providnom folijom za kolače i odložite kalup u frižider na minimum 3 sata, a idealno preko noći, kako bi se torta stegla.
- Pre nego što poslužite vaš kolač, umutite šlag od slatke pavlake pa ukrasite tortu po želji. Možete narendati i čokoladu preko šlaga i naređati sezonsko voće.
Ovako pripremljena torta sa piškotama se savršeno slaže sa šoljom kafe ili omiljenog toplog napitka!
Torta Markiza – saveti za posluživanje i dekoraciju
Ova torta, bogata čokoladom i delikatnim filovima, ne samo da je ukusna, već i pruža estetski užitak. Kreativnom dekoracijom Markiza torte možete dodatno istaći njenu eleganciju i sofisticiranost. Evo nekoliko ideja:
- Glazura od čokolade: napravite glatku i sjajnu glazuru koja će prekriti tortu, osiguravajući da bude dovoljno tečna da se lepo razlije po površini, ali i dovoljno gusta da se stegne bez razlivanja po stranicama. Koristite kvalitetnu čokoladu s visokim procentom kakaa za intenzivan ukus.
- Čokoladne trake ili spirale: upotrebite tanke čokoladne ukrase ili napravite sami trake od čokolade pomoću ljuštilice za povrće. Ove trake možete elegantno posložiti po vrhu torte, stvarajući atraktivan vizuelni efekat.
- Jestivi cvetovi i voće: osim svežim šumskim voćem, Markiza torta može se ukrasiti i svežim jestivim cvetovima, poput ljubičica ili ružinih latica, ili listićima mente, za sofisticiran i atraktivan izgled torte.
- Pravilno sečenje torte: koristite dug, oštar nož zagrejan pod vrućom vodom i obrišite ga nakon svakog reza. To omogućava čiste, precizne rezove bez drobljenja slojeva torte.
- Piće uz Markiza tortu: preporučujemo posluživanje torte uz kvalitetan espresso ili čaj koji će komplementirati bogati čokoladni ukus torte.
Sada, kada znate sve tajne vrhunskih poslastičara, vaša torta Markiza ne može da ne uspe, a Imlek mlečni proizvodi su tu da vam probude slatku inspiraciju i pomognu da vaši specijaliteti i recepti budu u rangu sa renomiranim poslastičarnicama!