Markiza torta – najbolji recept za Markiza tortu sa piškotama

Sadržaj

Markiza torta je naziv za francusku kremastu poslasticu koja se tradicionalno pravi sa piškotama i neodoljivim filom od hrskavih lešnika i tamne čokolade.

Ovaj čokoladni delikates je lak i jednostavan za pripremu, a karakterističan po raskošnoj strukturi i bogatom ukusu – te je naša preporuka da ga pripremate u tajnosti, kako ukućani ne bi načeli tortu pre vremena!

Spremite vaše kulinarske kecelje, jer ćemo u sledećim redovima sa vama podeliti recept kako se pravi originalna torta Markiza, ali i neke njene varijacije.

Klasična Markiza torta – Markiza desert za sve sladokusce

Ukoliko preferirate kombinaciju sočnog keksa i čokoladnog fila, za vas je definitivno klasična Markiza torta – originalan recept koji ćemo podeliti sa vama uključuje lako dostupne sastojke, koje verovatno već imate u svom frižideru i špajzu.

Ova receptura ne iziskuje pečenje kora, niti višesatno kuvanje fila, što znači da je možete pripremiti i odmah degustirati!

Ukoliko želite da obradujete svoja nepca čokoladnom rapsodijom, pogledajte recept koji smo pripremili za vas.

Sastojci


Priprema

  1. Za početak je potrebno da odvojite žumanca od belanaca. Nakon toga, ubacite žumanca u visoku posudu, uključite mikser na srednju jačinu i mutite ih dok ne dobijete blago penastu strukturu.

  2. U smesu postepeno ubacite i 125 g šećera i mutite sve dok se sastojci ne sjedine u homogenu smesu.

  3. Prebacite smesu u šerpicu i kuvajte žumanca na pari, na nekoliko minuta. Za ovaj korak možete iskoristiti i mikrotalasnu pećnicu.

  4. Pred sam kraj ubacite čokoladu za kuvanje i rum, pa promešajte dobro sastojke i kuvajte dok fil ne postane gladak. Ubacite mlevene lešnike, promešajte smesu i ostavite fil da se prohladi.

  5. U međuvremenu, umutite maslac mikserom, pa ga ubacite u smesu sa filom od čokolade i sjedinite sastojke.

  6. U posebnoj posudi ulupajte belanca u čvrst sneg i usput dodajte preostali šećer. Vrlo je važno da temeljno mutite mikserom smesu kako se ne bi formirale neželjene grudvice i tako narušile konzistenciju torte.

  7. Ovako pripremljenu smesu od belanaca pažljivo umešajte sa čokoladnim kremom.

  8. Pripremite okrugao kalup prečnika 25 cm i obložite ga papirom za pečenje. Na dno poređajte piškote koje ste prethodno potpili u mleko (ukoliko preferirate nešto tvrđu koru, možete ih na kratko umočiti). Piškote poređajte i na stranice kalupa.

  9. U ovako pripremljen kalup sipajte krem i špatulom poravnajte ivice. Idealno bi bilo da odložite tortu u frižider preko noći kako bi ona bila što kompaktnija prilikom sečenja.

  10. Umutite slatku pavlaku u šlag, prebacite ga u kesu i dekorište tortu po ukusu.

I vaša čokoladna torta sa piškotama i kremom je spremna za serviranje – upozoravamo vas da ovaj desert ni u jednom domaćinstvu nije opstao više od par sati!

Zbog lakoće spremanja, može poslužiti i kao torta za slavu ili torta za Uskrs, pogotovo ukoliko gosti porane.

Markiza torta – recept za Markiza tortu bez jaja

Markiza torta sa kuvanim filom se može pripremiti i bez jaja – ali bez brige, ukus će ostati podjenako dobar!

U produžetku teksta sa vama delimo i recept koji isključuje jaja.

Sastojci za kore:

Sastojci za fil:

  • 1 l Moja Kravica svežeg mleka
  • 150 g šećera ili zaslađivača po izboru
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 3 supene kašike kukuruznog skroba
  • 3 supene kašike brašna
  • 3 supene kašike kakaa

Za dekoraciju:

250 ml Moja Kravica slatke pavlake

Priprema:

  1. Najpre je potrebno da uzmete okrugao kalup ili tepsiju, te da ga obložite papirom za pečenje.
  2. U regularnu posudu sipajte 200 ml mleka, pa svaku piškotu pojedinačno umočite i nakvasite. Ovako pripremljene piškote poređajte po dnu i ivicama kalupa.
  3. U posebnu šepru sipajte 1 l mleka, zaslađivač po izboru, skrob, kakao i brašno, pa stavite na šporet. Kuvajte fil na umerenoj temperaturi i neprestano mešajte smesu kako bi se namirnice sjedinili.
  4. Pred kraj ubacite izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa nastavite da mešate smesu dok se čokolada u potpunosti ne otopi.
  5. Pažljivo prebacite fil u pripremljen kalup sa piškotama i ravnomerno rasporedite krem. Kompletirajte tortu tako što ćete na površinu poređati poslednji sloj piškota.
  6. Prekrijte tortu providnom folijom za kolače i odložite kalup u frižider na minimum 3 sata, a idealno preko noći, kako bi se torta stegla.
  7. Pre nego što poslužite vaš kolač, umutite šlag od slatke pavlake pa ukrasite tortu po želji. Možete narendati i čokoladu preko šlaga i naređati sezonsko voće.

Ovako pripremljena torta sa piškotama se savršeno slaže sa šoljom kafe ili omiljenog toplog napitka!

Nadamo se da su vam se svideli naši recepti za različite Markiza torte, te da smo uspeli da vas inspirišemo da navučete svoje kulinarske kape i napravite ovu čokoladnu poslasticu.

Imlek mlečni proizvodi su tu da vam probude slatku inspiraciju ili pomognu da vaši specijaliteti i recepti budu u rangu sa renomiranim poslastičarnicama!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.