Torte za slavu - recepti za najukusnije slavske torte

Torte za slavu su neizostavni deo svake slavske trpeze!

Sezona slava je pred nama, pa je pravo vreme da se obnove dobro poznati recepti, ali i odlična prilika da se isprobaju neki novi!

Naročito kada su u pitanju poslastice i mrsne torte za slavu - recepti su bezbrojni i obuhvataju svakojake delikatese u kojima će uživati čak i oni koji sebe ne smatraju sladokuscem.

U narednim redovima za vas smo pripremili nekoliko proverenih recepata - od čokoladnih torti, pa sve do specijaliteta kao što su voćne torte za slavu koje se ne peku i verujemo da vas neće izneveriti.

Već generacijama unazad, poznato je da je osnovni sastojak svake najlepše torte za slavu Moja Kravica slatka pavlaka, uz pomoć koje ćete nesumnjivo oduševiti svoje goste i porodicu na sledećem tradicionalnom okupljanju! Nastavite da čitate i saznajte kako da je upotrebite za pripremu najukusnije slavske torte!

Čokoladna aurelio torta

#1 Aurelio torta - za ljubitelje čokoladnih poslastica

Ukoliko ste ljubitelj čokoladnih poslastica - predstavljamo vam recept idealan za ovogodišnju slavsku tortu! Ovo je torta punog čokoladnog ukusa, istovremeno mekanih i hrskavih korica kojima dodatni sloj, fino umućene Moja Kravica mlečne slatke pavlake, daje savršeni kontrast i balans.

Najbolje u vezi ove torte je to što u svom sastavu nema ni gram brašna, a postupak za pripremu čokoladnog fila i korica je apsolutno isti! Dakle, dva puta ćete napraviti istu smesu - jednom ispeći korice od nje, a drugi put ćete kore premazati bogatim filom!

Ukoliko želite da ove godine za slavu svojim gostima priredite posebni užitak - isprobajte recept za Aurelio tortu i uživajte u komplimentima koji slede!

Za pripremu ove torte biće vam potrebno:

  • 700 grama čokolade za kuvanje
  • 500 grama šećera u prahu
  • 500 grama Moja Kravica maslaca
  • 500 mililitara Moja Kravica mlečne slatke pavlake
  • 500 mililitara Moja Kravica mleka
  • 16 jaja

Priprema:

Umutiti 8 žumanaca i 125 grama šećera u prahu u jednoj posudi mikserom, a nakon toga, u drugoj posudi umutiti 8 belanaca i 125 grama šećera u prahu dok ne dobijete čvrsti šne. 

U trećoj posudi dobro umutite maslac, a nakon toga dodajte u umućeni maslac naizmenično - po jednu kašiku smese od umućenih žumanaca, pa umućenog šnea. Neprekidno mutite mikserom sve dok ne istrošite obe smese i dobijete homogenu masu. 

Otopite na pari 350 grama čokolade za kuvanje i dodajte u prethodno umućenu smesu - sjedinite i od ovog fila ispecite 3 jednake kore za tortu u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Imajte u vidu da se ove tanke kore peku kratko - do 15 minuta u zavisnosti od jačine rerne. 

Ponovite još jednom isti postupak - i čokoladni fil za tortu je spreman! Ostavite da se hladi, a za to vreme umutite Moja Kravica slatku pavlaku. Ovde valja ponoviti uputstvo za pripremu savršeno umućene, kremaste slatke pavlake:

  • Dobro rashladite slatku pavlaku pre mućenja! (idealno od 2°C do 6°C)
  • Nemojte previše mutiti slatku pavlaku, kako se ne bi pretvorila u puter
  • Oprema i posuda u kojoj se muti slatka pavlaka takođe treba da budu rashlađeni

Kada se kore ispeku, čokoladni fil lepo rashladi, a slatka pavlaka idealno umuti - vreme je za filovanje! 

Na prvu koru namažite trećinu čokoladnog fila i ravnomerno rasporedite preko cele kore - preko čokoladnog fila namažite kremu od slatke pavlake, a preko stavite drugu koru i ponovite postupak. Isto ćete uraditi i sa trećom korom, a završnim slojem slatke pavlake dekorišite celu tortu!

Vaša savršeno ukusna čokoladna torta za slavu je spremna za posluženje! Prijatno!

Ćokoladna torta sa lešnicima

#2 Lešnik torta - pun ukus orašastih plodova i mlečnog krema

Za mnoge poštovaoce tradicije, priprema slave nezamisliva je bez slavske torte bogate orasima! Ipak, odlučili smo da vam u ovom receptu ponudimo ideju za suptilnu, ali efektnu promenu u vidu torte za slavu sa lešnicima! 

Po želji, možete mlevene lešnike zameniti mlevenim orasima i uživati u tradicionalnom i dobro poznatom ukusu ove poslastice. Ipak, ohrabrujemo vas da ove godine probate nešto novo i isprobate lešnik tortu - savršenu kombinaciju punog ukusa koju pružaju orašasti plodovi, kremasti fil i bogata mlečna pavlaka!

Za pripremu ove torte biće vam potrebno:

Priprema: 

Za pripremu ove torte biće potrebno da u dve posebne činije odvojite belanca i žumanca od 12 jaja. Belanca ćete iskoristiti da napravite fine kore za tortu, dok ćete žumanca upotrebiti za izradu kremastog fila! 

Za pripremu kora biće potrebno da mikserom umutite penasto belanca, a nakon toga u njih dodate oko 120 grama kristal šećera - što je otprilike 12 supenih kašika. U ovu smesu dodajte 1 kašiku brašna i 24 kašika pečenog mlevenog lešnika i lagano mešajte kašikom kako bi belanca zadržala svoju penastu formu. 

Od ove smese, ispecite 6 tankih kora - u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Budući da su u pitanju tanke kore, za pečenje će biti potrebno svega desetak minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne. 

Proverite da li su kore ispečene dobro poznatim trikom - bocnite čačkalicom koru kada mislite da je ispečena. Ukoliko na drvenoj čačkalici nema tragova testa - kora je pečena!

Dok se kore peku, pripremite fil. Žumanca dobro umutite sa 200 grama šećera i 2 kesice vanil šećera. Kada ste dobro umutili žumanca i šećer, polako smesi dodajte 5 kašika brašna, a zatim i 500 mililitara Moja Kravica mleka. Lepo sjedinite i počnite da smesu kuvate na pari, sve vreme mešajući kako se ne bi stvorile grudvice.

Kada fil poprimi gustinu - znaćete da je gotov i možete ga odložiti da se hladi.

Dok se fil hladi, dobro umutite mikserom maslac sobne temperature sa prah šećerom. Nakon toga dodajte ohlađeni fil u umućeni maslac kašiku po kašiku, sve dok ne dobijete lepo ujednačenu masu.

Na kraju, umutite dobro rashlađenu Moja Kravica slatku pavlaku i krenite sa slaganjem torte - preko kore razmažite fil, a na fil premažite sloj slatke pavlake i pospite mlevenim pečenim lešnicima. Ponavljajte postupak sve dok ne istrošite kore i fil, pa na kraju dekorišite slatkom pavlakom celu tortu!  

Vaša ukusna torta za slavu sa lešnicima je spremna za posluženje! 

Red velvet torta

#3 Torta Red Velvet - za sve one koji žele da isprobaju nešto novo 

Crveni baršun, odnosno Red Velvet torta je sočni dezert koja nam dolazi iz SAD-a i definitivno nije prva asocijacija na slavske torte. Ipak, ova izgledom efektna, autentična i aromatična poslastica može biti odličan odabir svečane torte za proslave poput slave, za sve one koji vole da svojim gostima ponude priliku da isprobaju nešto novo!

Za pripremu ove torte biće vam potrebno:

Priprema:

Priprema Red Velvet torte počinje mućenjem sočnih, crvenih kora po kojima je ova torta prepoznata! 

U veliku činiju pomešajte ulje, kristal šećer i jaja i dobro umutite mikserom. U manjoj posudi pomešajte kakao i crvenu boju u prahu i dodajte smesi sa jajima, šećerom i uljem. U brašno dodajte kašičicu soli i lagano ga dodajte u prethodnu mešavinu, mešajući mikserom. U ovu smesu dodajte i kiselo mleko i ekstrakt vanile. 

Kada ste lepo sjedinili masu, vreme je da u drugoj posudi pomešate kašičicu sode bikarbone i sirćeta, sačekate par sekundi da se napravi reakcija - brzo dodajte u patišpanj mešajući ga. 

Od ove smese trebalo bi da ispečete dve jednake kore - u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za svaku koru, biće potrebno oko 30 minuta da se ispeče

Mi smo koristili kalup za pečenje prečnika 26 centimetra. 

Dok se kore peku vreme je da napravite ukusni fil na bazi Moja Kravica krem sira i slatke pavlake.

Ovaj fil se vrlo lako priprema, ali je jako važno da vam puter i krem sir budu sobne temperature, a slatka pavlaka fino rashlađena - kako ne bi došlo do grudvica.

Mikserom umutite krem sir i puter sobne temperature, dodajte šećer u prahu i fino umutite dok ne dobijete ujednačenu masu. Na kraju, dodajte slatku pavlaku, još jednom dobro sjedinite mikserom i ostavite fil da se dobro rashladi u frižideru.

Na kraju, ostalo je samo slaganje torte. Jednu crvenu koru bogato premažite filom od slatke pavlake i krem sira, preklopite drugom korom - pa premažite i dekorišite ostatkom fila. Ostavite tortu da prenoći u frižideru, kako bi se ukusi slegli.

Vaša autentična poslastica spremna je za serviranje, za tradicionalno porodično okupljanje!

Torte ya slavu

Ukusne torte za slavu koje se ne peku - priprema slavske torte ne mora biti komplikovana

Priprema slavske trpeze ponekad traje i po nekoliko dana, zbog toga su brzi recepti torte za slavu koje se ne peku pravi spas domaćicama u trenucima kada žele da optimizuju svoje vreme, i za najmanje moguće utrošenog vremena, dobiju savršeno ukusnu poslasticu za posluženje!

Zbog toga smo za vas pripremili brzi recept voćne torte za slavu, koji podseća na lagane letnje torte o kojima smo već pisali, zbog svoje izuzetne sočnosti koje pruža bobičasto voće. Budući da smo za pripremu ovog recepta koristili zamrznute maline - možete pripremati ovu tortu u bilo kom delu godine, a savršeni je odabir slavske torte za ljubitelje osvežavajućih poslastica!

Za pripremu ove torte biće vam potrebno:

Priprema:

U jednoj činiji mikserom dobro izmutite maslac i šećer u prahu, a nakon toga u drugoj činiji ulupati Moja Kravica slatku pavlaku. U smesu od maslaca i šećera u prahu dodajte mleveni keks i 3 pune kašike prethodno ulupane slatke pavlake.

Želatin pomešajte sa vodom i ostavite da nabubri oko 10 minuta. Nakon toga, na blagoj vatri otopite želatin, pritom vodeći računa da ne provri. Otopljeni želatin ulijte u ostatak ulupane slatke pavlake i sjedinite mikserom. Slatku pavlaku sa želatinom podelite ravnomerno u dve činije. U jedan deo dodajte zamrznute maline, a u drugi otopljenu čokoladu za kuvanje.

Ostalo je još samo složiti tortu!

U kalup prečnika 20 centimetara na dno stavite smesu sa mlevenim keksom, preko njega smesu od slatke pavlake sa čokolodom, pa na kraju slatku pavlaku sa malinama, odnosno jagodama. Ostavite minimum 2 sata u frižideru da se hladi, a za to vreme umutite šlag sa mlekom, kojim ćete dekorisati tortu!

Vaša torta je spremna za posluženje - prijatno!

Nadamo se da ste u našim predlozima našli inspiraciju za pripremu dezerta za vaše sledeće porodično okupljanje za slavu! U ovim proverenim receptima, uživaće sve generacije i nema sumnje da će neki postati i omiljeni slatkiši vaših mališana, koji će im ostati u lepom sećanju, kao posebna uspomena iz detinjstva. 

A u slučaju da delite recept - ne zaboravite da je tajna u Moja Kravica slatkoj pavlaci koja svakom dezertu daje nezamenljivu notu bogatog mlečnog, kremastog ukusa!