Kako napraviti slavski kolač – recept za kolač za slavu koji će vam uspeti iz prve

Sadržaj

Recept za slavski kolač ravnopravni je deo tradicije pripreme krsne slave – starog srpskog običaja koji praznuju gotovo svi pravoslavci u našoj zemlji.

Slava je jedan od najvažnijih datuma u godini svake srpske porodice. Za vreme krsne slave okuplja se porodica i bliski prijatelji, kako bi se odala počast odabranom zaštitniku kuće, porodičnom svecu.

Baš kao što se s kolena na koleno prenosila ova tradicija i zadržala samo na podneblju naše zemlje, tako se prenosio recept za slavski kolač koji je uz vino i žito, osnovni element slavske trpeze!

U narednim redovima pročitajte savete za pripremu i ukrašavanje slavskog kolača. Naučite sa nama kako da ne puca slavski kolač i kako da pripremite najmekši i najlepši slavski kolač, po receptu koji je prilagođen i početnicima u kuhinji te će vam sigurno uspeti iz prve!

Slavski kolač recept – saveti koji će vam pomoći da napravite najlepši kolač za slavu

Za pripremu specijaliteta kakav je slavski kolač recept zaista nije zahtevan, a većinu potrebnih sastojaka vrlo verovatno već imate kod kuće. On simbolizuje žrtvu koja se prinosi svecu, zaštitniku doma, te priprema istog na neki način i jeste ritual koji je deo same tradicije.

Upravo zbog toga, sa posebnom pažnjom prave se i biraju i ukrasi za slavski kolač, koji dodatno doprinose, ne samo lepom izgledu pogače, već i njenoj simbolici.

Kao što smo već pomenuli, ovakvi recepti zahtevaju svega nekoliko osnovnih sastojaka i namirnica, a svaki od njih na određeni način doprinosi punom, mekanom i dobro poznatom ukusu najlepše slavske pogače!

Evo šta će vam sve biti potrebno za izradu slavske pogače!

#1 Meko brašno – važna osnova kolača

Za početnike u kuhinji jedna od prvih najvećih dilema jeste razlika između mekog i oštrog brašna. Razlikovanje mekog i oštrog brašna ključno je i može biti presudno za konačni rezultat i kvalitet testa. Zbog toga, od izuzetne važnosti biće da za ovaj recept koristite meko brašno, sa oznakom tip 400, kako bi osigurali da vaše testo bude savršene teksture – najmekši slavski kolač koji ste probali!

#2 Mleko – garant punijeg ukusa

Moja Kravica mleko – U toplom mleku će se kvasac bolje rastopiti, a pogači će dati puniji ukus, kako samo Moja Kravica mlečni proizvodi mogu!

#3 Maslac – za neodoljiv ukus slavskog kolača

Moja Kravica maslac – Moja Kravica maslac – Maslac će u ovom receptu imati višenamensku ulogu. Pre svega, u samom testu, otopljeni maslac daće punoću ukusa pogači, ali će istovremeno masnoća pomoći da se oko slavske pogače napravi savršeno ukusna korica – mnogima omiljeni deo slavske pogače! Osim toga, maslac ćemo koristiti i za podmazivanje dublje posude za pečenje, a nakon samog pečenja, otopljenim maslacem ćemo premazati ceo kolač za dodatni ukus i sjaj!

#4 Voda – sastojak koji nosi simboliku

Po pravilu, izrada slavske pogače podrazumeva korišćenje osvešćene vode. Mi vam predlažemo da koristite malo osveštene vode u izradi slavske pogače, a da veći deo to bude mlaka, do topla voda u kojoj će se kvasac i brašno najbolje umešati! Bonus trik je da u testo možete dodati i malo gazirane vode – koja će doprineti da ono bude još gipkije i vazdušastije.

#5 Jaja – sastojak po vašem izboru

Jaja su u receptima i testu vezivni element, ali ujedno i opcioni – dakle ovaj recept možete napraviti i bez jaja. Jaja su bogat izvor proteina, koji u kombinaciji sa glutenom dodatno vezuje testo. Kombinacija proteina i glutena dodatno diže i omekšava testo. Jaja daju karakterističan, bogat ukus, a zanimljivo je i to da produžavaju rok trajanja svakog pečenog proizvoda!

#6 Sveži kvasac – ključ svakog proizvoda od testa

Naš recept za slavski kolač podrazumeva sveži kvasac, ali ukoliko preferirate suvi kvasac iz bilo kog razloga, neće biti prevelike razlike.

#7 Šećer i so – tajni sastojci bez kojih testo ne bi bilo isto

Sveži kvasac najbolje će se rastopiti i narasti u toplom mleku u kombinaciji sa šećerom, zbog toga nam je za ovaj recept potrebno sasvim malo kristal šećera.

Kašičica soli tajni je sastojak svakog slanog peciva, a slavska pogača nije izuzetak!

#8 Prašak za pecivo – za još bogatiju teksturu

Sasvim malo praška za pecivo u ovom receptu doprineće tome da tekstura bude još vazdušastija i mekša!

Najlepši slavski kolač za početnike – recept prilagođen i neiskusnim kuvarima

Sada kada znamo šta nam je sve potrebno kako bi napravili kolač za slavu, vreme je da prođemo na tačne mere i postupak pripreme. Bitno je još jednom naglasiti da se radi o receptu za slavski kolač za početnike, odnosno receptu prilagođenom i za one sa ne tako mnogo iskustva u kuhinji!

Pratite sledeće instrukcije i budite sigurni da će pred vama vrlo brzo biti najlepši slavski kolač – vredan divljenja!

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebno:

  • 1 kilogram mekog brašna tip 400
  • 400 militara vode
  • 100 militara Moja Kravica mleka
  • 50 grama otopljenog Moja Kravica maslaca
  • 20 grama svežeg kvasca
  • 2 jajeta
  • Kašičica šećera
  • Kašičica soli
  • Pola kašičice praška za pecivo

Kao i za većinu naših omiljenih specijaliteta i za slavski kolač recept počinje – kvascem! U manju činiju izmrvite sveži kvasac, pa u njega dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog Moja Kravica mleka. Promešajte, i ostavite da se kvasac rastopi i nadođe, za šta će mu otprilike biti potrebno oko desetak minuta.

Za to vreme u brašno dodajte prašak za pecivo, so i promešajte.

Kada je kvasac spreman, izlijte ga u veliku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Zatim u kvasac ulijte i ostale tečne sastojke – vodu, jaja i otopljeni maslac i dobro sjedinite. U ovu smesu lagano dodajte brašna uz konstantno mešanje, kako biste izbegli grudvice – sve dok je moguće mutiti varjačom ili kuhinjskom metlicom.

Kako umesiti slavski kolač?

Kada testo postane previše gusto, počnite da ga mesite rukama, a kada je dovoljno čvrsto izvucite ga na radnu površinu i počnite da mesite. Preporučujemo da mesite tako što ćete ga laganim pokretima razlačiti na jednu stranu, zatim urolati, okrenuti drugu stranu i ponoviti postupak.

Na ovaj način testo će postati još vazdušastije i mekše. Kada je hleb umešen – onog trenutka kada nije lepljivo, ali ni pretvrdo, stavite ga nazad u činiju i pokrijte je samolepljivom folijom ili čistom krpom. Ostavite činiju sa testom na toplom mestu da što bolje naraste, nešto manje od tridesetak minuta.

Za to vreme pripremite dublju posudu za pečenje, najbolje dublju šerpu koja je pogodna za pečenje u rerni. Dobro je podmažite maslacem i pobrašnite kako se kolač za slavu ne bi zalepio za posudu za pečenje. Od nadošlog testa, odvojite jednu trećinu za ukrašavanje slavskog kolača, a ostalo rasporedite ravnomerno u šerpu.

Podelite testo na tri dela, a zatim svaki deo na još po tri jednaka dela. Od ove smese trebalo bi da je moguće napraviti tri pletenice – jednu najdužu koju ćete staviti oko same pogače, i dve manje, koje ćete ukrstiti na centru pogače, tako da zajedno obrazuju krst.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200℃ četrdesetak minuta ili sve dok kolač fino ne porumeni!

Kako da ne puca slavski kolač i drugi saveti koji će vam pomoći u izradi

Slavski kolač za početnike je takav da čak ukoliko nemate mnogo iskustva malo toga može poći po zlu. Ipak, jedan od najčešćih problema sa kojima se susreću početnici uglavnom jeste pucanje hleba pri vrhu.

Iako pucanje korice apsolutno ne utiče na sam ukus pogače, ovo nije estetski optimalan ishod, ipak postoji nekoliko trikova koji nam mogu dati odgovor na pitanje zašto i kako da ne puca slavski kolač sledeći put kada ga budete pekli!

  1. Najčešće za pucanje korice odgovorna je neujednačena temperatura u rerni tokom pečenja. Ovo može biti posledica starije rerne, ili pećnice sa kvarom. Takođe, ukoliko se kolač za slavu za vreme pečenja nalazi previše blizu gornjeg grejača u rerni, takođe vrlo lako može doći do pucanja korice. Iz tog razloga, uvek pozicionirajte kolač na sredini rerne, kako bi se postigla ravnomerna temperatura prilikom pečenja.
  2. Na pucanje pogače za vreme pečenja može uticati i sam kvalitet testa. Ukoliko vam pogača puca sa strane, vrlo je verovatno da niste dali testu dovoljno vremena da nadođe pre nego što ste ga stavili u rernu. Zbog toga se uvek savetuje da testo nakon mešenja, ali i nakon stavljanja u tepsiju, ostavite da odstoji. Ipak, ono može pucati i onda kada se osušilo za vreme stajanja, zbog toga vodite računa da ga uvek pokrijete čistom krpom ili streč folijom kada ga ostavljate da odstoji.
  3. Na samom kraju, testo može pući ukoliko je previše vlažno ili premešeno, zbog toga se setite našeg saveta iz teksta i prepoznajte kada je ono savršeno umešeno onda kada se ne lepi za ruke i radnu površinu, ali je i dalje dovoljno meko i vazdušasto!

Beli ukrasi za slavski kolač – saveti za ukrašavanje slavskog kolača

Ukrasi za slavski kolač za mnoge domaćice i domaćine predstavljaju neizostavni deo slavske pogače. Ukrašavanje slavskog kolača može se završiti na koraku koji smo prethodno naveli – pletenicama. Ipak, ukoliko želite da dodatno istaknete lepotu vaše pogače, možda će vas interesovati poznati – beli ukrasi za slavski kolač.

Imajte u vidu da iako su beli ukrasi izuzetno jednostavni za pravljenje, ipak preporučuje se da figurice za slavski kolač izradite čak dan ranije, kako bi se dobro osušili i bili laganiji – te kako bi se smanjila verovatnoća da će od težine uroniti u hleb ili ga oštetiti.

Ukoliko imate malo vremena dan pre slave, preporučujemo da probate da napravite ove ukrase, a pečati za slavski kolač će vam dodatno olakšati proces ukrašavanja!

Da napravite bele ukrase biće vam potrebno:

  • 50 grama oštrog brašna
  • 1 supena kašika gustina
  • 1 kafena kašičica soli
  • 40 militara vode

Postupak:

Pomešajte 50 grama brašna, gustin i so i ulijte vodu tako da napravite testo i ostavite da odstoji desetak minuta.

Nakon desetak minuta, razvucite testo i napravite jedan od najvažnijih ornamenata pogače za slavu – pečat za slavski kolač. Napravite krst pomoću čačkalice na testu i u svakom od četiri kvadrata ispišite ćirilična slova. U gornjem levom kvadratu ćirilična slova ИС, u gornjem desnom – ХС, donjem levom – НИ, a u donjem desnom – КА.

Ova slova predstavljaju skraćenicu grčke rečenice koja u prevodu znači “Isus pobeđuje”.

Sledeća je figura za slavski kolač u obliku grozda, koja simboliše izobilje, a pravi se tako što ćete od testa napraviti šest kuglica i jednu trakicu, i pomoću njih oformiti oblik grozda.

Figurica u obliku klasa pšenice stavlja se kako bi tekuća godina bila rodna, a pravi se tako što ćete razvući tanko testo, iseći ga u obliku klipa klasa, te uz pomoć čačkalice utisnuti šare.

Figura knjige je takođe popularna za slavske ukrase, a ona se stavlja kako bi deca učila – tri pravougaonika od tankog testa poređajte jedno preko drugog, a na kraju čačkalicom utisnite sredinu!

Postoji još mnogo ideja i načina da se naprave beli ukrasi, kalupi za ukrase za slavski kolač su takođe odličan alat za izradu figurica. Ukrašavanje slavskog kolača, odličan je način da iskažete svoju kreativnost! Možete izraditi i neke druge simbole za uspešnu sledeću godinu poput ptice, srca i cveća i njima poželeti posebne želje i nadanja!

Nadamo se da će vam naš recept za slavski kolač postati jedan od onih kojima se svake godine iznova vraćate, baš kao što je slučaj i sa Moja Kravica proizvodima! Istražite i naše druge predloge specijaliteta za slavsku trpezu, poput ukusnih slavskih torti i slanih rolata i oplemenite je novim i punim ukusima Moja Kravica mlečnih proizvoda! Pogledajte i kako se prave slani rolati za slavu, kao i najukusnije slavske torte!

Želimo vam srećnu slavu uz najlepši slavski kolač i praznike pune ljubavi i lepih uspomena!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.