Recepti za kafu – napravite omiljenu kafu kao u kafiću

Sadržaj

Koju kafu pijete?

Veruje se da odabir kafe može govoriti mnogo toga o vašoj ličnosti.

Jaku navodno piju osobe okrenute jednostavnom pogledu na svet i privržene tradicionalnim vrednostima, dok se za dalgona kafu odlučuju avanturisti, a italijanske iz aparata najradije biraju poslovni ljudi užurbanog životnog stila.

Mi verujemo da možete uživati u svakoj ukoliko je napravite baš po vašem ukusu, pa ako ste ubeđeni da je domaća za vas prejaka, ili da je instant isuviše blaga, bićete radosni da čujete da tako zaista ne mora da bude!

Potrebni su vam samo kvalitetni sastojci i zaista dobri recepti.

Ostanite sa nama – vodimo vas na putovanje kroz magični svet najdražih napitaka i otkrivamo najbolje recepte za različite vrste kafe.

Zavirite u svet kafe – šta je čini tako obožavanom?

Bez dileme – kafa je mnogo više od napitka.

To je lepo istakla i spisateljica Nikol Džonson:

“Kafa je pozivnica za život, servirana u šolji tople tečnosti. Ona može predstavljati dramatični poziv za buđenje, ili nežnu ruku na ramenu, prožetu uzbuđenjem. Kafa je iskustvo, ponuda i dobar izgovor za viđanje.”

I zaista – ona nam pomaže da položimo ispite, da izguramo prebukiranu svakodnevicu ili naporni radni dan. Njen aromatičan miris budi nas od kada smo je prvi put probali, a ispijanje ovog napitka neretko nam služi i kao dobar izgovor za sastajanje. Nekad nam ni ne treba povod za njeno ispijanje. Dovoljna je da se prisetimo neodoljive arome kafe kako bismo je poželeli.

Možda je upravo pijete?

Ne bi nas čudilo – jer je i među najpopularnijim napicima sveta!

Jeste li znali da prema rezultatima jednog istraživanja kafu pije više od 60% celokupnog svetskog stanovništva, što je stavlja u sam vrh liste najpopularnijih pića sveta?

Popularnost kafe zaslužna je za to što je: “Je l’ si za kafu?” postala i jedna od najčešćih parola pod kojima se zove na druženje, ali i na ljubavni sastanak.

Dok jedni u njoj uživaju samo u društvu, drugi teško da mogu da zamisle početak dana bez samostalnog ispijanja svoje omiljene.

Neki više vole da eksperimentišu sa konzumiranjem različitih napitaka, dok drugi uvek piju isključivo jednu. Neki i znaju baš mnogo toga o kafi. Na primer to da je brazilska kafa prožeta orašastom aromom, dok je kafa sa Kosta Rike obično uzgajana na ekološki pogodnim plantažama.

O društvenoj i kulturološkoj dimenziji kafe sigurno bi mogli da se napišu naučni radovi, a možda je neki kafoljubac to već i učinio. Kako ne bismo učinili isto, vraćamo se na ono što vas najviše zanima – kako napraviti najbolju kafu koju god vrstu pili?

Kafa recepti – jednostavno, a tako ukusno

Ima li šta jednostavnije od pripreme kafe?

Verovatno već i sami znate da je napravite po osnovnom receptu, barem domaću i instant, koje se kod nas najčešće piju. Ali zašto svoje umeće ne biste doveli do samog savršenstva?

Onih “5 minuta za sebe” uz najbolju kafu dobiće sasvim novu dimenziju. Osim toga, zar ne bi bilo sjajno da goste već narednog puta oduševite fenomenalnim ugođajem uz napitak koji će biti pripremljena kao u vašoj omiljenoj kafeteriji?

Ne brinite, trikovi i recepti koje vam nudimo nisu ništa komplikovaniji od onih na koje ste navikli. Kada je u pitanju kafa, recepti su zaista vrlo jednostavni, a kafa koju dobijete biće vrlo ukusna. Evo kako da napravite najbolju.

Sastojci mogu napraviti značajnu razliku u ukusu kafe

Ma koliko uvežbavali recepte za kafu koji vas čekaju u narednim pasusima, važno je odmah razjasniti da jedan isti recept može ishodovati sasvim drugačijim ukusom i teksturom u zavisnosti od sastojaka koje ste koristili.

Odabir zavisi od vrste kafe koju pripremate, pa ćemo vas o njemu posavetovati u samim receptima, ali šećer i mleko koje koristite predstavljaju univerzalne sastojke koji će doprineti ukusu svih vrsta.

Za savršenu kafu koristite Moja Kravica mleko za kafu

Moja Kravica mleko za kafu je jedino mleko na tržištu sa 3,8% mlečne masti, koja se fenomenalno dopunjuje sa kafom jer pravi bogatu mlečnu penu i teksturu kafe čini punijom i kremastijom.

Ukus našeg mleka pravi ravnotežu sa specifičnom aromom kafe i njenom gorčinom, što rezultira odličnim ukusom.

Osim toga, jedinstvena formula mleka za kafu prilagođena je svačijim potrebama i različitim vrstama. Ona je pogodna za pravljenje pene, za podgrevanje, ali odlično ide i sa ledom, te se dobro snalazi u ulozi sastojka svake vrste!

Takođe, mleko sa sobom donosi brojne benefite po organizam, pa će vaša kafena šolja zadovoljstva uz njega postati i zdravija! Sve o mleku i benefitima koje donosi možete saznati u ovom tekstu.

Uvrstite Moja Kravica mleko za kafu u svoju rutinu pripreme i iskombinujte sa fenomenalnim receptima koji vas čekaju u narednim pasusima. Kafa će imati bolji ukus, ali i sjajan nutritivni sastav!

Šećer za čašicu slatkog zadovoljstva – kako odabrati najbolji?

Ukoliko oduvek spremate kafu sa belim šećerom, možda će vas iznenaditi to da ista sa drugim šećerom može imati sasvim drugačiji ukus.

Na primer, kristalizovan beli šećer ima pun ukus i odlikuje se visokom slatkoćom, a potrebno je izvesno vreme, mućenje ili visoka temperatura kafe da bi se u potpunosti otopio.

Isti šećer u formi kockice odlikuje se identičnim ukusom, ali mu je potrebno još više vremena za otapanje. Beli šećer u prahu ima isti ukus i slatkoću, ali i finiju teksturu, koja se lakše topi, a može poslužiti i kao barijera ukoliko kafu pravite od više “filova”.

Na primer, ako pospete malo šećera u prahu preko, a potom sipate i šlag – veća je verovatnoća da se šlag i kafa neće sjediniti nakon čega se obično dobija nedefinisana kremasta masa između dva sloja.

Kada je reč o drugim, obično braon i žutim šećerima, danas na tržištu ima toliko mnogo varijacija da je teško izvući univerzalni zaključak o njihovom ukusu i pogodnosti za pripremanje kafe.

Ipak, možemo reći da braon šećer obično ima blažu slatkoću od belog šećera, a neke vrste šećera odlikuju se i specifičnom aromom kojom mogu oplemeniti kafu. Na primer, Trubinado šećer ima delikatnu aromu karamele po kojoj je poznat.

Informišite se o šećerima koji su vas zainteresovali, a potom birajte onaj koji najviše odgovara vašem ukusu.

Sada kada imamo osnovne sastojke, vreme je da odaberemo i kafu prema vrsti kafe koju pripremamo, a naučimo i kako se pravi najukusnija.

#1 Instant kafa recept – spremite instant kao iz kafića

Instant kafa u čaši pored bokala sa mlekom

Mućeni ili nemućeni? Sa puno ili manje mleka?

Kakvu instant kafu vi pijete?

Instant kafa se kod nas relativno skoro pojavila, dok domaća ima znatno dužu tradiciju. Smatra se da zbog toga ima više uživalaca među mladima, kojima je upravo instant kafa neretko i prva koju su probali.

Instant kafa sa mlekom važi za blagu kafu, a takvom je čini visok sadržaj tečnosti u odnosu na kafu – bilo da su to voda ili mleko. Šta je uopšte instant? To je kafa koja je u obliku granula, a obično se dobija od zrna kafe Arabica ili Robusta. Neretko predstavlja i njihovu mešavinu.

Svaki proizvođač ima svoju formulu, pa ako vas zanima poreklo konkretne instant, najbolje je da se informišete pretragom interneta ili čitanjem etikete. Tu će pisati i koja jačina odlikuje instant zavisno od njenog porekla.

Za dobar, mućeni instant treba vam:

  • mutilica,
  • instant i
  • Moja Kravica mleko za kafu

Instant kafa priprema:

Imamo dobru vest – kako je recept izuzetno jednostavan, za pripremu instant kafe neće vam trebati više od par minuta.

Zavisno od veličine šolje i jačine kafe koju želite da dobijete sipajte od jedne do tri kašičice instant kafe u šolju. Ukoliko instant pijete sa šećerom, sad je trenutak da ga sipate u šolju. Sadržaj prelite sa malo mlake vode. Uključite mutilicu i mutite polako pomerajući mutilicu na gore – ka vrhu čaše. Tako dobijate divnu penu.

Kada završite sa pravljenjem pene, polako sipajte Moja Kravica mleko za kafu u čašu. Ukoliko želite hladnu, pravite je sa hladnim mlekom, a ako ste za toplu, pre sipanja mleko zagrejte.

Hladna instant kafa se obično priprema u visokoj čaši, a topla u šolji. Osim glavnog trika, koji podrazumeva korišćenje Moja Kravica mleka za kafu, preporučujemo da u nju stavite i trunku cimeta – daće fenomenalnu aromu!

Za poseban dašak slatkoće i lepog serviranja – ukrasite šlagom na vrhu i servirajte sa visokom kašičicom.

Kofeinski sadržaj šolje instant kafe: oko 35–40 mg kofeina na 120 ml kafe

Kalorijska vrednost: oko 41 kcal sa mlekom

#2 Ledena kafa recept – ice kafa sa ledom i omiljenim sladoledom

Kada ste za pravo kafeno osveženje, ali i poslasticu, sigurno bi vam prijao hladan instant, ali imamo još bolje rešenje – njeno veličanstvo – ice kafu.

Vrlo ju je lako napraviti, a dozvoljava maksimalnu kreativnost. Kada je u pitanju ice kafa recept izgleda isto kao i za instant, ali uz dodatak sladoleda i/ili leda.

Evo šta vam treba za ledenu kafu:

Kao i kad pravite instant, sipajte kafu u visoku čašu, a zatim i šećer po želji. Dobro umutite kafu.

Dodajte kuglu sladoleda, a ako se ne plašite kalorija, možete i više! Ukoliko želite, ovo je trenutak kada možete sipati i čokoladni preliv kružnim pokretima po unutrašnjosti čaše. Sipajte mleko, a pri vrhu ostavite mesta za šlag i led. Dodajte nekoliko kocki leda i sipajte šlag na sam vrh. Ukrasite ga čokoladnim prelivom i mrvicama, a za zdraviju varijantu odlučite se za cimet.

Poslužite sa slamčicom i visokom kašičicom – vaš ledeni kremasti desert je spreman!

Kofeinski sadržaj čaše ice kafe: oko 35–40 mg kofeina na 120 ml kafe

Kalorijska vrednost: oko 416 kcal sa sladoledom, mlekom, šećerom i šlagom

Domaća kafa servirana na plavom tanjiriću

Volite li domaću kafu?

Čak i da vam nije omiljena, vrlo je korisno da naučite kako da je pripremate – pitanje je trenutka kada će vam gost ili gošća zatražiti domaću kafu. Zato uvek u kuhinji treba da imate:

  • džezvu,
  • sveže mlevenu kafu,
  • šećer

Ova dva sastojka sasvim su dovoljna za klasičnu kafu, mada je ljubitelji blažih napitaka prelivaju i mlekom.

Kako se kuva prava domaća kafa?

Evo recepta:

U šoljicu sipajte hladnu vodu, kako biste odredili pravu meru za kafu, a zatim je prespite u džezvu. Ukoliko pravite kafu za jednu osobu, uzećete jednu šoljicu vode, a za dve – dve šoljice vode i td. Džezvu sa vodom stavite na zagrejanu ringlu.

Ovde dolazimo do čuvene dileme – da li je potrebno čekati da voda provri da biste u nju ubacili kafu?

Iako je kod nas uvrežena praksa da tek prilikom ključanja treba ubaciti mlevenu kafu, mnogi poznavaoci tvrde da se prava domaća sprema se uz ubacivanje kafe u hladnu vodu, a potom mešanje sve do trenutka dok voda ne provri. Probajte oba i otkrijte ukus koji vam odgovara.

Okvirno treba ubaciti punu kašičicu, pa još malo po jednoj šolji kafe, ali ako volite slabiju – ubacite manje, a ako želite jaču – ubacite više kafe. Čim se pojave prvi mehurići sklonite džezvu sa ringle i kafu sipajte u šoljicu.

Najbolji trik za vrhunsku domaću kafu?

U mešanju je najveća tajna dobre domaće kafe.

Od trenutka kada sipate kafu u džezvu dok je sa iste ne sklonite konstantno mešajte kašičicom. Videćete da će se pojaviti mali sloj pene, koju pri sipanju treba razdeliti na jednake delove. Poslužite je u šoljicama sa tanjirićem. Šećer sipajte u kafu po ukusu, ili kafu poslužite sa kockicama pored kafe i kašičicom za mešanje – na tradicionalan način. Ukoliko želite da ublažite kafu, dodajte joj malo mleka, a ako ceo ugođaj želite da učinite boljim, poslužite i ratluk.

Kofeinski sadržaj šolje kafe: oko 115 mg kofeina po šoljici

Kalorijska vrednost domaće kafe bez mleka i šečera: oko 4.8 kcal na 100 ml

#4 Dalgona kafa recept – napravite najlepšu kafu do sada

Dalgona kafa je još prošle godine osvojila društvene mreže, a njena popularnost od tada ne jenjava. Bilo da tražite estetski savršenu kafu za fotografisanje, ili prosto želite da priuštite sebi naročit hedonistički ugođaj – naš recept i nekoliko sastojaka biće vam sasvim dovoljni.

Ukoliko vas zanima otkud joj ovako egzotičan naziv – dalgon su južno-korejske bombone, koje se prave zagrevanjem šećera, ulja i sode bikarbone, a ova kafa-influenserka dolazi nam upravo iz Seula. Otud joj i ovo atraktivno ime.

Kada je u pitanju dalgona recept je nešto komplikovaniji, ali obećavamo – sav trud će se isplatiti. Evo kako ide recept za kafu dalgona.

Sastojci za dalgona kafu:

  • bilo koja instant kafa,
  • šećer,
  • što hladnije Moja Kravica mleko za kafu, ali ne zaleđeno

Od uređaja će vam trebati mikser.

Idealni dalgona recept:

U veću posudu za mućenje sipajte kafu (2 kafene kašike po čaši dalgone), šećer (2 kašićice po čaši) i dve kašike tople vode, ali nipošto vruće. Sastojke mutite mikserom do ne dobijete gustu, gustu penu.

U visoku čašu zatim naspite naše mleko i dodajte mu nekoliko kocki leda. Preko mleka dodajte dobijenu penu, uz nežne pokrete kašikom, kako se pena ne bi razredila tokom sipanja. Ta-daa: dalgona je spremna za slikanje, ali i konzumiranje – oduševićete se ukusom!

Kofeinski sadržaj čaše dalgona kafe: oko 35–40 mg kofeina na 120 ml

Kalorijska vrednost: oko 374 kcal sa šećerom i mlekom

#5 Bela kafa recept – vratite se u detinjstvo ovom utešnom kafom

Sećate se kako su vam roditelji, a verovatno i bake i deke kad ste bili mali govorili da ne mogu da vam daju da probate kafu jer će vam izrasti rep? Neki su bili suroviji pa su repu dodavali i brkove.

Onda ste kao utešni napitak verovatno dobijali belu kafu?

Koliko je samo dugo nismo pili!

Sastojci za belu kafu:

  • Moja Kravica mleko za kafu (oko 2 dcl po šolji)
  • šećer
  • domaća kafa (pola kašičice po šolji)

Bela kafa recept:

Bela kafa se pravi u džezvi, slično kao i domaća. Sipajte šećer u džezvu, i topite ga na laganoj vatri, a pritom pazite da ne zagori. Kada se sasvim otopi, u džezvu polako dospite i mleko. Tada će se šećer stvrdnuti od hladnoće mleka, ali nastavite da mešate dok se potpuno ne otopi. Dodajte kafu u džezvu i sačekajte da vidite prve mehuriće uz mešanje – kao i kod domaće kafe, sećate se?

Bela kafa je spemna!

Sigurni smo da će vam ovi recepti biti od koristi, a ako ste u potrazi za još onih kojima možete obradovati goste, ili sebi napraviti fantastičan ugođaj kod kuće – druge zanimljive recepte možete pronaći među našim blogovima.

Uživajte u najlepšem napitku i obavezno je podelite sa dobrim društvom!

Na kraju krajeva – ona je najverniji saputnik kvalitetnih razgovora. Živeli!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.