Suvo grožđe – kalorije, zdravlje i nutritivne vrednosti

Sadržaj

Suvo grožđe je jedna od onih slatkih, a zdravih namirnica na koje rado prionemo uvek kada nam se prijede slatkiš, ali nam je održavanje linije i zdravlja i dalje važno.

Osim toga, ono se dodaje i u mnoge recepte, pa je čest saveznik sutlijaša, griza i kolača od testa, a savršen je par i sa šakom orašastih plodova.

Zbog svih benefita, nutritivnog bogatstva i lepog, slatkog ukusa, suvo grožđe smo uključili i u naš zdravi Balans+ obrok sa suvim grožđem i žitaricama. Probiotski jogurt, hranljive žitarice i ukusno suvo grožđe sadrže sve što je potrebno za jedan kompletan obrok ili užinu: proteine, kompleksne ugljene hidrate, vlakna, kao i korisne mikronutrijente kojima suvo grožđe obiluje.

Više o našem obroku, kao i o svim benefitima uključivanja suvog grožđa u svakodnevnu ishranu, ali i kalorijskim vrednostima ove namirnice, saznajte u nastavku teksta!

Suvo grožđe kalorije – koliko kalorija ima u suvom grožđu?

Suvo grožđe je idealna zamena za slatkiše kod svih koji žele zdravije da se hrane, ali i onih kojima je cilj gubitak kilograma. Kako je brojanje kalorija često sastavni deo zdravih planova ishrane, a skoro obavezno i dijeta, pre uključivanja u svakodnevnu ishranu, važno je informisati se o tome:

Koliko kalorija ima suvo grožđe?

Suvo grožđe kalorije u 100 g: 299 kcal

Zanimljivo je to što sveže grožđe ima svega 69 kalorija u istoj količini od 100 g, ali ovo je tipično za svako sušeno voće, zbog samog procesa njegovog nastajanja. Kada se voće osuši i dehidrira, ono gubi vodu, a ima veću koncentraciju ugljenih hidrata, pa samim tim postaje kaloričnije.

Dobra stvar je što suvom grožđu nisu uvećane samo kalorije procesom sušenja, već i nutrijenti, o čemu ćemo vam opsežnije otkriti u narednim pasusima!

Važno je naglasiti da kalorijska vrednost suvog grožđa (kcal) najviše zavisi od načina proizvodnje ove sušene voćke. Kada se suši prirodnim putem na suncu, ili drugim metodama u kojima se ne koriste aditivi, a posebno ne dodati šećer, ono ima i manje kalorija. Međutim, suvo grožđe sa aditivima i dodatim šećerom koji se može koristiti i za dodatno „kandiranje” namirnice, može imati i značajno više kalorijske vrednosti.

Ukoliko ga koristite kao grickalicu i planirate da je često dodajete jelima, a istovremeno želite da smršate ili održite liniju obratite pažnju na deklaraciju prilikom kupovine i uvek se opredelite za suvo grožđe koje ima samo jedan sastojak – grožđe.

Ovo voće je prirodno bogato šećerima što garantuje dovoljnu slatkoću, pa vam dodaci u vidu šećera zaista nisu potrebni!

Nutritivna tablica makronutrijenata u suvom grožđu

U 100 g suvo grožđe sadrži:

Proteini

3,07 g

Ugljeni hidrati

79,18 g

Šećeri

59,19 g

Vlakna

3,7 g

Masti

0,46 g

Zasićene masti

0,059

Već na prvi pogled možemo da zaključimo da je suvo grožđe zdrava hrana u pravom smislu te reči. Obiluje ugljenim hidratima, pre svega prirodnim šećerima, a ima malu količinu proteina i skoro ni malo masti.

U količini od 100 g, suvo grožđe ima čak 3,7 grama vlakana, što je vrlo korisna količina. Vlakna blagotvorno utiču na bakterijski balans u crevnoj flori i odlična su za zdravlje digestivnog sistema, pa definitivno može da bude dobar izvor vlakana koje treba konzumirati na svakodnevnom nivou, za dostizanje preporučene količine dnevnog unosa od minimum 25 grama vlakana dnevno za žene i 35 grama za muškarce.

Suvo grožđe zdravlje – vitamini i minerali u suvom grožđu

Suvo grožđe je ponato kao dobar izvor raznih mikronutrijenata i antioksidanasa koji pozitivno utiču na zdravlje srca, čišćenje jetre, a mogu pomoći i kod problema sa kožom, zbog čega nije retko da prirodna kozmetika sadrži ekstrakte grožđa. Ukoliko ga jedete redovno, evo i koje korisne vitamine i minerale ćete uneti u svoj organizam.

Suvo grožđe u oko 100 grama ima i:

  • Gvožđa – oko 2 miligrama
  • Kalcijuma – oko 80 miligrama
  • Vitamina A – oko 0,2 miligrama
  • Vitamina B1 – oko 0,15 miligrama
  • Vitamina B2 – oko 0,08 miligrama
  • Vitamina B6 – oko 0,30 miligrama
  • Vitamina C – oko 2,3 miligrama
  • Vitamina E – oko 3 miligrama

Antioksidansi u suvom grožđu

Da li ste znali da suvo grožđe ima čak 3x više antioksidanasa od svog svežeg parnjaka?

Iako ima lepezu mikronutrijenata, antioksidansi u suvom grožđu ujedno su i njegova najveća preporuka. Naime, ono obiluje resvatrolom – polifenolom koji ima snažno antioksidansno, odnosno protivupalno dejstvo.

Ovaj antioksidans je dokazano delotvoran i pomaže u zaštiti od upala u organizmu, može redukovati šanse za pojavu kancera, a snažan je borac i protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija. Retki su izvori ovog antioksidansa u prirodi, a grožđe je među njima!

Resveratrol je toliko delotvoran da je dostupan čak i u vidu suplemenata. Međutim, šaka suvog grožđa dnevno je sasvim dovoljna da unesete ove korisne antioksidanse!

Suvo grožđe kao lek – lekovitost suvog grožđa

Vinski putevi određenih delova Srbije, koji pružaju savršen ambijent za vinogradarstvo, imaju dugu istoriju u našem narodu, pa možemo reći da je grožđe skoro oduvek bilo i deo ishrane naših predaka.

Kao što to obično biva sa lako dostupnim svežim namirnicama, uskoro su otkrivene brojne prednosti grožđa, pa je ono, ali i sušeno grožđe počelo da se koristi u narodnoj medicini. Iako danas znamo i za mnogo delotvornije načine za tretiranje različitih bolesti, ovo voće i dalje možemo koristiti za ublažavanje simptoma određenih stanja, ili prosto – kao deo zdrave ishrane, zbog bogatog nutritivnog sastava.

Evo za šta je naročito korisno.

Suvo grožđe za probavu

Zbog visoke količine vlakana, smatra se odličnom namirnicom za probavni sistem, pa i borbu za određenim problemima sa varenjem. Naročito je dobro za zatvor, jer se smatra da podstiče probavu, pa se često preporučuje kao vrsta prirodnog diuretika.

Kako vlakna uvek idu najbolje u kombinaciji sa probioticima, koji dodatno oplemenjuju digestivni sistem dobrim bakterijama, kreirali smo jedinstvenu formulaciju koja kombinuje ono najbolje iz dva sveta – probiotskog i sveta vlakana.

Balans+ obrok sa suvim grožđem i žitaricama

Balans+ linija mlečnih proizvoda poznata je po korisnom sastavu probiotika, a klinički dokazano poboljšava varenje. Kako je naš jogurt idealan za kombinovanje sa žitaricama, kašama i voćkama, kreirali smo obroke u kojima smo to već učinili usmesto vas.

Idealna kombinacija kremastog jogurta blagog ukusa, korisnih žitarica ovasa i pšenice i slatkog suvog grožđa savršen su izbor za ukusan doručak, ili zamenu za zdravu užinu! Uostalom, daje tako finu, slatku aromu napitku, da će se Balans+ obrok sa suvim grožđem i žitaricama odlično snaći i ulozi zdravog slatkiša.

Kombinacija probiotskih kultura Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium bifidum BB-12, koja je prisutna u svakom Balans+ proizvodu, garantovano donosi pozitivne promene u organizmu, već posle 10 dana redovne konzumacije!

Zdravlje nikad nije bilo tako ukusno!

Uživajte u ispijanju ovog hranljivog, kremastog napitka i kreirajte još jednu dobru, a ukusnu naviku na kojoj će vam vaš digestivni sistem biti zahvalan.

Suvo grožđe za jetru

Zbog toga što je bogato bioflavonoidom, smatra se da ako jedete suvo grožđe to može da bude izuzetno korisno za jetru, odnosno njeno pročišćavanje. Naravno, čišćenje jetre suvim grožđem nije preporučljivo pre konsultacije sa lekarom. Ukoliko imate probleme sa jetrom, njih uvek treba da rešavate u skladu sa konsultacijama kod doktora, koji će vam prepisati odgovarajuće medikamente.

Međutim, ukoliko samo želite da se „pročistite” od burne noći, ili prosto da poradite na svom zdravlju i s vremena na vreme uradite „detoks”, namirnica poput suvog grožđa treba da se nađe na vašem spisku kupovine!

Ukoliko želite da koristite suvo grožđe zbog jetre, savetujemo da šaku suvog grožđa potopite u čašu vode, ostavite preko noći, procedite i popijete vodu u kojoj je grožđe stajalo! Ta voda je puna bioflavonoida! Naravno, grožđe koje je bilo potopljeno takođe možete da iskoristite i pojedete ili dodate u neki recept.

Suvo grožđe za anemiju

Iz mikronutrijenata koji su prisutni u ovoj suvoj voćki ste mogli da vidite da je ono bogato gvožđem, pa je samim tim i dobar način da na prirodan način sprečite pojavu anemije, ili je ublažite unosom ovog korisnog minerala.

Svakako da nije preporučljivo da se oslanjate samo na ovu namirnicu za povećanje gvožđa u krvi, već to treba da činite iz raznovrsnijih izvora, ali će vam definitivno pomoći i obogatiće vašu ishranu.

Suvo grožđe i dijabetes – koliko je ova namirnica preporučljiva dijabetičarima?

Na ovu temu, stavovi su podeljeni.

Ono oko čega se svi slažu je da ljudima sa dijabetesom nije preporučljivo da jedu kandirano suvo grožđe. Ukoliko je bez dodataka šećera – mogu ga konzumirati, samo u ograničenim količinama.

Smatra se da prirodno prisutan šećer neće izazvati iznenadan uspon šećera u krvi, već će on biti mnogo postepeniji i zdraviji, pa bi dijabetičari trebalo da budu potpuno bezbedni, dok god ne jedu velike količine.

Za koga je suvo grožđe preporučljivo?

Možemo da zaključimo da je dobro za svakoga ko želi da se hrani zdravije i povede računa o svom načinu ishrane. Ipak, zbog visoke kalorijske vrednosti i ugljenih hidrata, ono je naročito dobro za aktivne pojedince i sportiste. Daje velike količine energije, pa je idealna hrana za pre treninga, ili regeneraciju organizma nakon treniranja.

Obogatite ishranu ovom sjajnom suvom voćkicom i iskoristite sve prednosti njenog zdravog ukusa, a sjajnog sastava!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.