Kačamak recept – pripremite ukusnu palentu na tradicionalan srpski način

Sadržaj

Kačamak, palenta, pura ili žganci, sve su ovo različiti nazivi za tradicionalno srpsko jelo od kukuruznog brašna, uz koje su odrasle naše bake i deke. Ova kaša poznata je i kao seoski doručak – često se nalazila na svakodnevnoj trpezi naših predaka, a danas je nepravedno pala u zaborav.

Recept za kačamak je izuzetno jednostavan, a sastoji se od kukuruznog brašna, vode i soli. Sir je jedan od neizostavnih dodataka, a osim njega u palentu možete dodati i različite mlečne i suhomesnate proizvode ili povrće.

Palenta se vrlo lako sprema i može poslužiti kao toplo predjelo, doručak, užina ili večera. Možete ga praviti na različite načine, dodavajući mu pavlaku, jogurt, čvarke ili šunku, pa čak i napraviti slatku verzuju ove ukusne kaše.

U nastavku teksta predstavićemo vam kako se pravi kačamak, recept za kačamak sa sirom, kao i koji su zdravstveni benefiti konzumiranja palente.

Kačamak recept – sastojci za domaću palentu

Kada pripremate recept za kačamak, glavni sastojci koji su vam potrebni jesu voda, so i kukuruzno brašno. Od njih se na jednostavan način pravi ova ukusna topla kaša, u koju možete dodati sastojke po svom ukusu.

Osnovni recept za palentu možete obogatiti namirnicama po želji. Najčešće se u nju dodaju kravlji sir ili kajmak, a mogu se staviti i drugi ukusni mlečni proizvodi kao što su Moja kravica jogurt i Moja kravica kisela pavlaka ili punomasni Grekos jogurt.

Takođe, mnogi vole da u palentu dodaju i čvarke, slaninu, margarin ili mast. Možete mu dodati i različito povrće, ili napraviti i slatku verziju ove ukusne kaše, tako što ćete je preliti toplim mlekom u koje ste razmutili 1-2 kašike šećera.

Palenta sa sirom – recept za kačamak sa sirom

Kačamak sa sirom jedna je od omiljenih verzija ovog jednostavnog jela. Evo koji su vam sastojci potrebni:

Kačamak priprema – kako se pravi palenta?

Ukoliko se pitate kako se pravi kačamak, obradovaće vas činjenica da je postupak vrlo jednostavan. U nastavku sledi detaljno objašnjenje pripreme, koje će vam pomoći da napravite savršenu palentu.

Sipajte vodu u šerpu, dodajte soli i stavite je da se zagreva na najjače. Kada voda proključa, smanjite vatru i počnite da dodajete brašno. Sipajte brašno postepeno, u mlazu, sve vreme mešajući drvenom varjačom, kako se ne bi stvorile grudvice.

Nastavite da kuvate mešajući, sve dok ne dobijete željenu gustinu. Kaša je spremna kada varjačom prođete kroz nju, a ona ostavi trag po šerpi.

U posebnoj šerpici otopite maslac. Gotovu, još vruću palentu prelijte otopljenim maslacem. Sir možete umešati, a možete ga i samo posuti po površini. Ukoliko pravite palentu za više članova porodice, sir možete poslužiti u posebnoj posudi, kako bi svako dodao koliko želi neposredno pre jela.

Kačamak – recept za moderne verzije tradicionalne palente

Pored klasične tople kaše od kukuruznog brašna u koju ćete dodati mlečne proizvode po želji, palentu možete praviti na različite druge načine.

Jedan od njih je i zapečena palenta u rerni, u koju možete staviti povrće, začine i druge dodatke po želji. Postupak je vrlo jednostavan – skuvajte palentu kao iz prethodnog upustva, a zatim u nju dodajte šunku ili slaninu, sir ili kajmak i povrće poput sveže crvene paprike. Prespite smesu u pleh i pecite na 200 °C oko 20 minuta.

Slatka palenta je još jedna varijacija na temu, koja vam odlično može poslužiti kao brz i zdrav doručak. Skuvajte palentu bez soli, a zatim u nju dodajte slatke dodatke kao što su crna čokolada, med, sveže voće, kakao ili cimet.

Palenta recept – koja je razlika između palente i kačamka?

Kačamak, tradicionalno je jelo karakteristično za prostore Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali i Bugarske, Makedonije i Turske. Ono se na našim prostorima konzumira od davnina, a kačamak i palenta su dva naziva za isto jelo. U Hrvatskoj i Sloveniji, ova ukusna kaša poznata je i pod imenom žganci ili pura.

Međutim, postoje određeni izvori koji tvrde da kačamak i palenta nisu isto jelo. Prema njima, razlika je u vrsti kukuruznog brašna od kojeg se ovo jelo sprema, pri čemu se kačamak priprema od belog kukuruznog brašna, dok se palenta priprema koristeći kukuruzni griz ili žuto kukuruzno brašno.

Kako god odlučite da je zovete i bez obzira da li ste je ranije jeli ili ne, isprobajte neki od naših predloga i ova ukusna kaša postaće deo vašeg stalnog menija!

Da li je palenta zdrava i da li goji?

Kukuruzno brašno poznato je po svom pozitivnom uticaju na probavni sistem, a ukoliko u recept dodate i jogurt, napravićete odličan izbor za svoje zdravlje. Upravo zbog toga, palenta je sjajna zamena za proizvode od belog brašna kao što su beli hleb i druga kupovna peciva, za kojima često posežemo kada nam je potreban jednostavan i brz obrok.

Palenta vam može poslužiti kao toplo predjelo, lagani doručak ili brza večera, uz koje ćete biti sigurni da ste u svoj organizam uneli nutrijente koji su dobri po vaše zdravlje. Možete je poslužiti i svom detetu za doručak, a uz dodatke po njegovom ukusu, sigurno će mu predstavljati lep početak dana.

Takođe, često se postavlja pitanje da li palenta goji. Kao odgovor na ovu nedoumicu, dovoljno je reći da kukuruzno brašno predstavlja dobar izvor složenih ugljenih hidrata i obiluje vlaknima, što povoljno utiče na regulisanje telesne težine.

Palenta je jedan od najlakših i najukusnijih obroka koji možete spremiti. Pronađite svoj omiljeni recepti i uživajte u ovom slasnom tradicionalnom jelu!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.