Brza večera za 10 minuta – recepti i ideje za ukusne i brze večere

Sadržaj

Posle napornog radnog dana, radije biste jeli brzu hranu nego trošili vreme i energiju na pripremu večere?

Imamo dobre vesti – istražili smo umesto vas i pronašli fenomenalne recepture za brzu večeru koja se priprema za samo 5 do 10 minuta, a za one spremne da odvoje malo više vremena – i ideje za brzu večeru za 20 minuta!

Ovi recepti za brze večere poslužiće kada god nemate vremena da pripremite obrok za sebe ili ukućane, ali i uvek kada vam dođu iznenadni gosti, pa želite da ih obradujete priređivanjem ukusne večere koju je potrebno pripremiti brzo, a napraviti je što reprezentativnijom.

U nastavku saznajte recepte za brze večere za svega 5 minuta, za 10 minuta i 20 minuta, ali i savete kako da uvek budete pripremljeni da napravite obrok na brzinu!

Trikovi za brzu večeru

Kako je ovo zaista kratak period za pripremu, treba da znate nekoliko trikova da biste mogli da menjate namirnice i tako izbegnete monotoniju ovih brzih obroka.

Pre svega, savetujemo da uvek imate barem jednu namirnicu iz tri grupe proizvoda u frižideru. Ove namirnice se mogu kombinovati na najrazličitije načine sa drugim sastojcima, pa su pogodne za pravljenje čitave lepeze jela:

Ovome bismo dodali i meso ili jaja koji doprinose nutritivnoj vrednosti obroka, ali oni zaista nisu neophodni.

Kada imate barem jedan sir, parče hleba i sveže sezonsko povrće, poput paprika, krastavca ili paradajza – u svakom trenutku znate da imate i spreman brz obrok!

Na primer, sir možete da koristite kao namaz, da ga izgnječite pa koristite u pasti ili da ga naseckate kao mezetluk. Uvek treba da imate barem po nešto od ove tri grupe namirnica u frižideru i znaćete da je brza večera napola spremna!

Ovi sastojci se lako mogu prilagoditi različitim jelima i poslužiti kao savršena baza za najraznovrsnije obroke.

Osim toga, ukoliko znate da će vam nadolazeći dani biti zauzeti, najbolje je da odvojite vreme i pripremite namirnice unapred za narednih nekoliko dana. Operite povrće, tako da bude spremno za konzumaciju kada god to zaželite, skuvajte jaja, odložite ih u frižider i pripremite pirinač – on može da stoji u frižideru i 4 do 5 dana!

Najbolje je da razmislite koje to namirnice najćešće konzumirate, šta vi i vaši ukućani najviše jedete u večernjim časovima. Onda smislite kako te namirnice možete pripremati unapred i odlagati tako da vam priprema obroka kasnije oduzima znatno manje vremena.

Takođe, savetujemo da pametno kupujete namirnice i uvek imate u kuhinji one koje je lako uklopiti u raznovrsne obroke i koristiti za najrazličitija jela.

#1 Brza večera za 5 minuta – recepti za najbržu večeru

Naravno da najbrža večera podrazumeva najjednostavnije recepte, koji često ne iziskuju ni paljenje šporeta. Ipak, to ne znači da ova večera ne može da bude nutritivno bogata, niti neukusna!

Zdrava večera je tema koju smo već obradili u ovom tekstu, pa tu možete videti da ovakve večere uglavnom iziskuju izuzetno malo vremena za pripremu, te je jasno da nije sve što je brza hrana obavezno i nezdrava hrana.

Evo nekoliko predloga recepata za zdravu i brzu večeru za 5 minuta!

Omlet – ukusna brza večera iz tiganja sa 5 minuta pripreme

Ova brza večera sa jajima je izuzetno jednostavna za pripremu.

Omlet je jedno od najjednostavnijih jela, pritom vrlo brz za pripremu, a istovremeno tako ukusan da mu retko ko može odoleti!

Najbolje od svega je to što je omlet izuzetno pogodan za igranje sa različitim sastojcima, što ga čini vrlo dobrim za prilagođavanje ukusima i namirnicama po želji. Omlet možete praviti sa: sirom, pečurkama, spanaćem, slaninom, pa čak i avokadom!

Mi vam dajemo recept za naš omiljeni omlet – sa Grekos sirom i malo zelene paprike. Neće vam biti potrebno više od 5 minuta pripreme, a zajedno sa prženjem – ova brza večera gotova je za manje od 10 minuta!

Sastojci za jednu osobu:

  • 2 do 3 jaja
  • 100 grama Grekos sira
  • Jedna manja zelena babura
  • Soli po ukusu
  • Malo ulja za prženje

Priprema:

Zagrejte ringlu i na nju stavite tiganj premazan sa malo ulja.

Dok se ulje greje, dobro izlupajte jaja viljuškom i po želji u njih sipajte so. Sipajte izlupana jaja u tiganj.

Izvadite Grekos sir i stavite ga u dublji tanjir ili činiju i zatim ignječite viljuškom tako da ostanu komadići. Isecite papriku na sitne komadiće i dodajte je u smesu sa sirom. Dok su jaja u tiganju još napola živa, sipajte smesu preko njih.

Sačekajte minut da se strana omleta okrenuta ka donjoj strani tiganja potpuno zaprži, a onda okrenite omlet tako se i paprika i sir blago isprže. Omlet je gotov kada su obe strane ispržene po vašem ukusu!

Ta-daa, brza večera je spremna!

Ako volite jači ukus pržene paprike, savetujemo da prvo nju sipate u tiganj i ispržite, a tek onda prelijete jajima.

Mezetluk kao brza večera – naseckajte „po malo od svega”

Pravi balkanski klasik – mezetluk za večeru.

Bez potrebe za paljenjem šporeta, idealno za zauzete večeri i sve one trenutke kada vam nedostaje ideja ili inspiracije.

Recept je jednostavan: sve što može da se nasecka i jede sirovo treba se naseckati i poslužiti na drvenoj dasci ili u tanjiru. Kako je klasična srpska daska za mezetluke uglavnom puna suhomesnatih proizvoda, savetujemo da je upotpunite sa korisnim mlečnim proizvodima punim kalcijuma i zdravih masti, kao i sa što više svežeg povrća.

Evo primera idealnog mezetluka koji, uz lepu dekoraciju, može biti i neodoljivo ukusna brza večera za iznenadne goste.

Sastojci:

Priprema:

Naseckajte sir, povrće i suhomesnate proizvode na male komade. Poslužite ih na tanjir ili dasku. Baget isecite na tanke parčiće, a ako imate višak vremena – premažite ga maslinovim uljem i pospite začinima, pa ispecite u rerni, oko 10 minuta.

Meze za večeru je spremno! Prijatno!

Bonus savet: letnje meze se naročito lepo slaže sa svežim, zrelim paradajzom, prolećno za mladim lukom i sremušem, a zimi koristite ajvar ili kisele krastavčiće – ne samo da ćete ispratiti sezonu, već i obezbediti svojim čulima prvoklasni doživljaj.

Salata sa sirom – brza i lagana večera

Večera na brzinu koja je lagana, a koja odlično zasiti, jeste dobra, stara grčka salata. Za njenu pripremu vam treba svega 5 minuta.

Sastojci:

  • 50 grama Grekos sira
  • Šaka crnih maslina
  • 2 paradajza ili 2 šake čeri paradajza
  • 1 manji krastavac
  • 1 zelena babura
  • Grčki začini po ukusu (bosiljak, origano i sl)

Priprema:

Isecite sir, krastavac i paradajz na kockice, papriku na tračice. Promešajte. Sipajte šaku crnih maslina, prespite sa malo maslinovog ulja i na kraju pospite mediteranske začine po ukusu.

Bon appetit!

Tortilja – naslednik sendviča po popularnosti

Sendvič je toliko „odomaćen” kod nas i u celom svetu da smo prestali da ga smatramo pravim obrokom, što on u svojoj suštini jeste.

Tortilja je novi sendvič!

Da bi ovo potato nutritivno bogat obrok, potrebno je dobro promisliti koje sastojke tortilja treba da ima.

Evo našeg predloga za savršeno ukusnu tortilju.

Sastojci:

Priprema:

Vrlo je jednostavno: na jednu tortilju namažite namaz od maslaca, a na drugu Zdravo Kremsi krem sir.

U tortilju premazanu maslacem stavite kisele krastavčiće, isečene na tanke kolutiće. Preko poređajte njeguški pršut. Na kraju dodajte nekoliko tankih kolutova paradajza.

Zavijte je.

U tortilju sa krem sirom stavite prvo listove iceberg salate, onda ćureća prsa i na kraju kolutove paradajza. Po želji, začinite. Zavijte je. Vaša večera je spremna!

Smuti – brza večera za 5 minuta

Hteli ste ideju uz koju će večera na brzinu postati nikad ukusnija i jednostavnija – evo je!

Recepti za smuti koje smo naveli u ovom blogu mogu vam poslužiti i za ovu brzu večeru, ali evo još jednog, idealnog za lagani gastronomski finiš dana!

Sastojci:

Priprema:

Spanać temeljno operite, kao i jabuku. Isecite pola banane i stavite u blender, zatim dodajte šaku spanaća i na kraju kockice jabuke. Prelijte Balans+ jogurtom.

Uključite blender i ostavite da radi nekoliko sekundi. Balans+ probiotski jogurt, ne samo da će obezbediti vaš digestivni sistem korisnim probiotskim kulturama, već vas i zasititi taman toliko da vam ovaj obrok bude sasvim dovoljan do jutra!

Voilà!

#2 Brza večera za 10 minuta – recepti za večeru koja je odlična za sve prilike

Večera za 10 minuta nam već daje nešto više prostora za manevrisanje, pa ćete videti da u ovom delu češće koristimo termičku obradu nego u prethodnim idejama i receptima za večeru za 5 minuta.

Losos salata – brza i zdrava večera za 10 minuta

Losos je jedna od najzdravijih namirnica na svetu! Deo je tradicionalne kuhinje severnih naroda, ali je u poslednjih nekoliko decenija stekla svetsku popularnost zahvaljujući nutritivnom bogatstvu, da je postala standardna za sve kuhinje.

Mi vam dajemo predlog za lososa na najbrži način – blago izgrilovanog i korišćenog u salati! (Sašimi bi možda bio brži, ali vas radije ne bismo savetovali da ga jedete ukoliko niste potpuno sigurni u kvalitet i poreklo ribe). Zbog izuzetno dobre reputacije lososa kao hrane, ovo je idealna brza večera za iznenadne goste – fasciniraćete ih.

Sastojci:

  • 1 manji file lososa (ili nekoliko slajseva dimljenog)
  • 100 grama Iceberg salate lii bebi spanaća
  • 1 paradajz
  • Kašika maslinovog ulja
  • Sok od limuna
  • Začini po ukusu

Priprema:

Ispržite file lososa na nekoliko kapi maslinovog ulja, na blagoj temperaturi, sa strane kože. Pržite oko 7 minuta, dok ne vidite da je losos dobio boju.

Dok se losos prži, pripremite ostale sastojke. Povrće treba dobro oprati, iseckati i sipati u činiju, zatim promešati. Skinite lososa sa tiganja i iseckajte ga na male komade. Ova riba je toliko sočna da će se sama usitnjavati.

Sipajte lososa u prethodno pripremljenu salatu, zatim preko sipajte maslinovo ulje i sok limuna, kao i začine po želji, i uživajte u zdravoj i brzoj večeri!

Savršen par sa ovom salatom jeste Iriški sir neodoljivog ukusa koji će se sjajno uklopiti uz ribu i povrće i učiniti da budete siti do jutra!

Makarone sa sirom – večernji klasik

Večera na brzinu koju su i naše bake pravile!

U kuhinji uvek imamo pastu i barem jedan sir, a vi?

Onda je jasno kako su makarone sa sirom postale drugo ime za brzu večeru na našim prostorima. Lake su za pripremu, povoljne, a vrlo dobro zasićuju i svi ih vole!

Za najosnovniji recept treba vam dva sastojka: pasta i sir. Mi ćemo ga ipak malo proširiti, radi dobijanja što efektnije brze večere za 10 minuta.

Sastojci:

  • 150 grama makarona
  • Grekos sir
  • Kašika maslinovog ulja
  • Bosiljak
  • Origano

Priprema:

Pastu kuvajte 5 minuta u ključaloj vodi, a za to vreme Grekos izgnječite viljuškom. Dodajte prstohvat bosiljka, origana i kašiku maslinovog ulja i dobro promešajte. Pastu procedite i sipajte je u dubok tanjir, a preko nje i pripremljenu smesu sa sirom. Uživajte u srpskom „mac and cheese”-u!

Bonus savet: Brzu pastu sa sirom možete napraviti i sa našom pavlakom sa ukusom pečuraka ovde pročitajte ceo recept.

Grilovane ćureće grudi sa povrćem – lagana i brza večera za iznenadne goste

Ovaj jednostavan i brz recept je prava definicija zdrave, nutritivno bogate večere!

Sastojci:

  • Filetirane ćureće grudi u količini po želji
  • Povrće pogodno za grilovanje po želji – luk, paprike, brokoli, karfiol, tikvice, patlidžan i sl.
  • So i biber

Priprema:

Izlupajte ćuretinu i začinite filete. Na gril tiganj premazan sa malo ulja stavite filete ćurećih grudi i iseckano povrće po želji. Izgrilujte meso i povrće sa obe strane.

Ko bi rekao da najbrža večera može da bude tako ukusna?

Špagete sa tunjevinom i pavlakom – lagana i brza večera na brzinu

Lagano, brzo i zasitno, ovo jelo savršeno se snalazi u ulozi večere ne brzinu!

Sastojci:

Priprema:

Skuvajte špagete, dovoljno je 5 minuta.

Tunjevinu u salamuri izvadite iz konzerve i pomešajte sa kiselom pavlakom. Kada se špagete spreme, prespite smesu preko njih i promešajte.

To je sve!

Zdrave palačinke – slatka brza večera iz tiganja za 10 minuta

Ko još ne voli slatku večeru?

Ipak, sigurno znate da nije preporučljivo odlaziti na spavanje sa podignutim šećerom, pa se preporučuje da obrok pred spavanje bude što lakši. Zbog toga vam dajemo alternativu standardnim palačinkama – zdravi slatkiš koji se priprema vrlo brzo!

Sastojci:

Priprema:

Sve sastojke osim javorovog sirupa sipajte u blender, a zatim sačekajte da se izmiksaju sastojci.

Ringlu upalite na srednju temperaturu i stavite tiganj za palačinke premazan sa malo kokosovog ulja. Dobijenu smesu iz blendera kutlačom sipajte na tiganj, po principu: jedna palačinka – jedna kutlača. Ispržite svaku sa obe strane po minut, dva, dok ne vidite da je „zarumenela”.

Na kraju, palačinke poređajte jednu na drugu i prelijte sa malo ukusnog javorovog sirupa bez dodatog šećera.

#3 Brza večera za 20 minuta

Kada imate 20 minuta za pripremu večere – možete spremiti čitav niz jela!

Evo nekoliko predloga koje će svi voleti.

Mafini na 100 načina – brza večera za iznenadne goste

Mafini se lako prave, sastojci za recepture mogu biti raznovrsni, pa uvek pružaju mogućnost da učinite ishranu raznovrsnijom i najbolje od svega – ne treba vam više od 20 minuta da ih pripremite, a ako uvežbate bazičan recept, posle se možete igrati sa sastojcima i praviti ih po svom ukusu.

Mafini mogu da stoje i po nekoliko dana, pa su savršeni i za pripremu unapred.

Vreme pripreme je izuzetno kratko: oko 5 minuta, ali smo ih uvrstili u ovu kategoriju zbog toga što treba sačekati još minimum 15 dok se ne ispeku.

Sastojci za 12 klasičnih slanih mafina:

Priprema:

Izlupajte jaja u većoj posudi, a u drugu stavite Grekos i izgnječite ga viljuškom, tako da ostanu i veći komadići, a ne bude potpuno kremast. U izlupana jaja sipajte sve tečne sastojke: jogurt i ulje. U drugoj posudi sjedinite sve suve sastojke: brašno, so i prašak za pecivo. Potom sve sjedinite i dobro promešajte. Na kraju dodajte sir u smesu i nežno promešajte špatulom.

Smesu sipajte u nauljeni kalup za mafine i potom ga ubacite u ugrejanu pećnicu na 180 °C. Kada mafini dobiju boju, znaćete da su gotovi. Oni se peku 15-25 minuta, zavisno od rerne.

Kada znate osnovne sastojke i mere, mafine možete praviti na najrazličitije načine. Takođe, možete se igrati sa sastojcima koje koristite za punjenje mafina i tako potpuno menjati njihov ukus.

Piletina u sosu od pečuraka – večera na brzinu za koju vam je potrebna samo jedna posuda

Jedna posuda za pripremu celog jela – moguće je! Ovo je sjajno olakšanje kada je reč o zauzetim ljudima koji ne žele da nakon obroka još desetine minuta izgube i na pranju sudova.

Jela koja se pripremaju u jednoj posudi i u kojima se sve krčka u isto vreme su zaista brojna, a naše omiljeno je – piletina u sosu od pečuraka.

Sastojci:

Priprema:

Iseckajte luk i sipajte ga u dublji tiganj da se dinsta. Kada dobije boju i omekša, dodajte iseckane šampinjone i filete belog mesa. Pržite uz konstantno mešanje dok se ne isprži, a zatim prelijte pavlakom za kuvanje i smanjite temperaturu. Sipajte omiljene začine i mešajte špatulom. Ukoliko volite guste soseve, dodajte kašiku brašna uz konstantno mešanje, da se ne naprave grudvice.

Pileća čorba – lagana i brza večera za celu porodicu

Iako smo navikli da supu jedemo kao predjelo, ukoliko je učinimo dovoljno bogatom mesom i povrćem – ona može postati i zdrav, zasitni obrok, koji je zbog lakoće za varenje odličan izbor za večeru!

Sastojci za pileću čorbu za celu porodicu:

  • 500 grama pilećeg belog mesa
  • 2 šargarepe
  • Jedna i po kašika brašna
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike Moja Kravica kisele pavlake
  • 1 žumance
  • sok od limuna
  • Začini (so, vegeta, biber)

Priprema:

Izdinstajte luk u ulju u velikoj šerpi, pa zatim dodajte sitno seckanu šargarepu i dinstajte nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte meso, propržite ga i pospite sa brašnom, izmešajte i zatim dolijte toplu vodu.

Količinu vode odredite prema tome koliko gustu ili retku čorbu volite da jedete. Računajte da će naravno mnogo vode u kojoj kuvate ispariti. Kada prokuva, dodajte začine i smanjite temperaturu tako da se čorba krčka na laganoj vatri.

Minimum za kuvanje je 20 minuta, a čorba se može kuvati i sat vremena.

Na kraju kuvanja, sklonite šerpu sa ringle. U posudi pomešajte žumance i kiselu pavlaku, sipajte malo čorbe, promešajte i zatim smesu vratite u čorbu.

Šta ćete prvo pripremati za brzu večeru?

Uživajte u ukusnoj brzoj večeri i podignite svoje večernje obroke na viši nivo!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.