Kiselo mleko zdravlje – zašto treba jesti kiselo mleko?

Sadržaj

U vremenu kada su brza ishrana i internacionalna kuhinja postali imperativ modernog života, mnogi zanemaruju tradicionalne, zdrave prehrambene proizvode koji su vekovima čuvali zdravlje naših predaka. Jedan od takvih proizvoda je upravo kiselo mleko.

Verovatno ste već imali prilike da pročitate da je kiselo mleko zdrav mlečni proizvod koji bi trebalo da konzumirate redovno? Ali da li znate koji su tačno svi zdravstveni benefiti ovog mlečnog proizvoda i zbog čega treba da se nađe na vašoj trpezi?

Hranljivost – visok sadržaj nutrijenata čini kiselo mleko zdravim

Za zdravlje, kiselo mleko je prevashodno dobro jer je nutritivno bogato, sadrži korisne doze vitamina, minerala, ali i važnog makronutrijenta: proteina.

Moja Kravica kiselo mleko i Balans+ kiselo mleko imaju preko 3g proteina na 100 grama proizvoda. Proteini su ključni za održavanje i izgradnju mišićne mase, ali i za obavljanje mnogih drugih važnih funkcija ogranizma i normalno funckionisanje.

Nutritivno bogatstvo ogleda se i u visokom sadržaju vitamina i minerala. Na primer, kiselo mleko je bogato vitaminima K1 i K2, ali i mineralima poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma.

Bogatstvo probiotika za bolje varenje

Probiotici su u određenoj meri prisutni u svim fermetisanim mlečnim proizvodima, pa i u kiselom mleku.

Ipak, važno je istaći da nemaju sve probiotske kulture i dokazano pozitivno dejstvo na digestivni trakt. Samo ispitani probiotici, koji su su prošli klinička ispitivanja u cilju utvrđivanja pozitivnog uticaja, mogu da garantovano donesu željene, očekivane rezultate.

Balans+ kiselo mleko ima dodate probiotske kulture koje su kliničkom studijom dokazale pozitivan uticaj na varenje i digestivni sistem. To ga čini jedinim kiselim mlekom na tržištu koje dokazano poboljšava varenje, kao i cela Balans+ linija mlečnih proizvoda.

Naravno, kontinuirana konzumacija je ključna – samo na ovaj način možete da ostvarite željene rezultate i ostvarite unapređenje i poboljšanje varenja.

Niski kalorijski sadržaj

Nizak kalorijski sadržaj, a visoka doza hranljivosti glavne su odlike zdravih namirnica. Ovu karakteristiku ima i kiselo mleko!

Nizak kalorijski sadržaj ga čini atraktivnim izborom i za one koji vode računa o svojoj ishrani i o kalorijskom unosu.

Nizak kalorijski sadržaj kiselog mleka je od velike koristi za one koji žele da održavaju svoju telesnu težinu ili izgube kilograme. Kada se uporede sa drugim mlečnim proizvodima kao što su punomasno mleko ili sir, kiselo mleko ima manje kalorija po porciji. Ovo ga čini pogodnim izborom za uključivanje u različite obroke. Konzumirajte ga uz doručak, užinu ili večeru i povećaćete sitost, a istovremeno nećete uneti veliki broj kalorija.

Nizak kalorijski sadržaj kiselog mleka može takođe biti koristan za one koji paze na unos masti, pošto je kod njega mlečna mast prisutna u manjoj meri nego kod većine drugih mlečnih proizvoda.

Zbog ovoga, postoje i najrazličitije dijete sa kiselim mlekom, gde ono predstavlja jednu od osnovnih namirnica na kojima se dijeta bazira.

Manje laktoze nego u drugim mlečnim proizvodima

Sve više ljudi je intolerantno na laktozu, šećer koji je prirodno prisutan u mleku.

Intolerancija na laktozu je stanje koje se javlja kada organizam nedostaje enzim laktaza, neophodan za potpunu razgradnju laktoze u telu. Ovaj nedostatak može dovesti do neprijatnih simptoma poput nadimanja stomaka, gasova, dijareje i abdominalnih bolova.

Iako kiselo mleko nije u potpunosti lišeno laktoze, ovaj mlečni proizvod se ističe po izuzetno niskom sadržaju mlečnog šećera.

Dobija se fermentacijom mleka uz pomoć probiotičkih bakterijskih kultura i ima sposobnost da smanji nivo laktoze u svojoj strukturi. Ovaj proces fermentacije je ključan za transformaciju laktoze u manje kompleksne šećere – glukozu i galaktozu. Ova delimična razgradnja laktoze omogućava organizmu da lakše vari ovu mlečnu komponentu, što je od posebnog značaja za osobe sa laktoznom intolerancijom.

Procesom fermentacije, probiotske bakterije poput Lactobacillusa i Bifidobacteriuma deluju kao katalizatori koji pomažu u razgradnji laktoze. Kao rezultat ovog procesa, kiselo mleko ima smanjen sadržaj laktoze u odnosu na sveže mleko. Ovo znači da konzumacija kiselog mleka može da pruži organizmu hranljive sastojke mleka uz manji rizik od neprijatnih digestivnih problema.

Iako kiselo mleko može biti prihvatljivije za osobe sa laktoznom intolerancijom, važno je napomenuti da nivo tolerancije može varirati od osobe do osobe. Reakcije na laktozu su individualne i zavise od stepena nedostatka enzima laktaze. Osobe koje imaju ozbiljnu intoleranciju na laktozu možda i dalje mogu doživeti nelagodnosti nakon konzumacije kiselog mleka, dok one sa blagom ili umerenom intolerancijom mogu konzumirati ovaj mlečni proizvod bez smetnji.

Naravno, naglasićemo da su jedini potpuno bezbedni mlečni proizovodi za osobe sa laktoznom intolerancijom oni koji imaju oznaku “bez laktoze”. Među njima su: Moja Kravica mleko bez laktoze i Moja Kravica jogurt bez laktoze.

Možemo da zaključimo da za zdravlje, kiselo mleko ima izuzetno benefitaran uticaj. Ono definitivno treba da postane deo vaše raznovrsne ishrane. Iskoristite sve benefite ove namirnice!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.