Zdrava užina na poslu – saveti i recepti za brze i zdrave užine

Sadržaj

Zdrava užina obavezan je deo svakodnevne ishrane, a preporučuje se da se užina barem 2 puta tokom dana – između doručka i ručka i između ručka i večere.

Barem jedna užina treba da bude smeštena u vreme radnih časova koje provodite na poslu, pa je najbolje da ona bude i što lakša i brža za pripremu i nošenje u kancelariju. Sve tajne najzdravijih užina koje se brzo spremaju i pogodne su za nošenje na posao, kao i ideje i savete za njihovu pripremu čekaju vas u nastavku teksta.

Da li i koliko treba užinati?

Užinati ili ne užinati?

Znamo da je ova dilema jedna od najvećih kada je reč o principima zdrave i izbalansirane ishrane generalno, jer svaki režim ishrane podrazumeva drugačija pravila o količini obroka, a i mišljenja nutricionista o užinama često su oprečna.

Za početak, hajde da definišemo šta je uopšte užina.

Užina je svaki obrok koji se konzumira između redovnih obroka, a princip “grickanja” radi užinanja i brzog utolivanja gladi se zbog brzog tempa života u modernom dobu pretvorio u konzumaciju namirnica koje su često sinonim za nezdrave, pune prostih ugljenih hidrata, šećera i soli, koji brzo utoljavaju glad, a uz učestalu konzumaciju za sobom neretko ostavljaju višak nataloženih masnih naslaga.

Ovakva užina svakako nije preporučljiva.

Zdrava užina, s druge strane, može ubrzati metabolizam, redukovati apetit, te tako posredno dovesti do toga da imamo potrebe za manjim glavnim obrocima, pa samim tim podstaći i postepeno mršavljenje. Užina je naročito preporučljiva osobama koje imaju veliki razmak između glavnih obroka, dok oni koji imaju minimalne razmake između obroka neće ni osetiti potrebu za njom.

Najbolje je slušati svoje telo i njegove potrebe – samo tako ćete biti sigurni da je izbalansirana ishrana prilagođena ličnim potrebama vašeg organizma, pa i to da li i u kojoj meri treba užinati.

Od čega bi zdrava užina trebalo da se sastoji?

Užina je savršen način da organizmu podarite nutrijente koje niste inkorporirali kroz namirnice u glavnim obrocima tokom dana, te tako zaokružite izbalansiranu ishranu i organizmu obezbedite sve korisne nutrijente.

Važno je da izbegavate instant-energiju u vidu nezdravih grickalica i slatkiša, koji nisu preporučljivi, otežavaju da dođete do željene forme i zdravog organizma.

Preporučljivo je da se užina sastoji od integralnog zrnevlja, vlakana, korisnih vitamina i minerala ili probiotika koji će imati blagotvornog uticaja na vaše varenje. Ovako će vas užina zasititi na zdrav način, koji neće opteretiti organizam, već predstavljati savršen doprinos zdravoj ishrani koju preferirate.

Zdrava užuna na poslu – recepti i ideje

Voće i povrće koje se nalazi u činijama

Zdrava užina na poslu može potpomoći da siti pregurate dan, pa čak poslužiti i kao idealna za održavanje koncentracije i poboljšavanje raspoloženja.

Naime, jedno istraživanje obavljeno u Školi psihologije na Univerzitetu u Kardifu pokazalo je značajne razlike između grupe koja je užinala čokoladu i one koja je užinala voćke. Samo neke od proučavanih varijabli bile su: loše emocijonalno raspoloženje, sklonost depresivnim mislima, pa čak i ankcioznost. Grupa kod koje su pojedinci umesto čokolade užinali voće, pokazala se kao manje sklona negativnim emocijama i osećanjima.

Evo nekoliko ideja za zdravu užinu na poslu – neke od njih ne zahtevaju odvajanje vremena za pripremu, a neke se pripremaju uz brze recepte koje vam radnim danima neće oduzimati mnogo vremena.

#1 Smuti – kada napitak postane bogata zdrava užina

Smutiji su među najpopularnijim napicima 21. veka! Imaju finu kremastu teksturu, laki su za “poneti”, zdravi su i ukoliko su sastojci dobro izmiksovani – mogu biti preukusni i izuzetno zasićujući. Ukoliko su upareni sa blagotvornim Balans+ jogurtom ili mlekom, osim vitamina i minerala kojim obiluju zbog sastojaka, smutiji mogu da budu i sjajan izvor probiotika, te uz sve benefite fenomenalno uticati i na varenje.

#2 Šaka orašastih plodova – bomba korisnih nutrijenata

Orašasti plodovi su idealna užina i odličan način da unesete dnevnu dozu vitamina E, antioksidanasa i drugih korisnih nutrijenata. Proteini i korisna vlakna takođe su deo orašastih plodova, a jedna šaka biće sasvim dovoljna da vas zasiti u periodu između dva obroka.

Najbolje od svega je što orašaste plodove ne morate pripremati ni na koji način, već sirove ili pečene uneti u organizam. Još jedna dobra strana ovakve užine ogleda se i u samoj formi orašastih plodova – mali su i pogodni za grickanje, te predstavljaju zdravu zamenu za grickalice. S obzirom na to da važe za kalorične, orašaste plodove ne treba konzumirati u većoj količini od šake na dnevnom nivou.

#3 Tostiran integralni hleb sa finim premazima za preukusnu zdravu užinu

Ukoliko volite bruskete, ali nemate dovoljno vremena da sečete i pečete baget – zdravu varijantu dobićete uz tostiranje integralnog hleba i pravljenje zdravog premaza koji može poslužiti kao savršena užina na poslu.

Ukusan i zdrav namaz za užinu može da bude humus ili kikiriki puter.

Priprema humusa

Humus zahteva nešto više vremena za pripremu, ali se odlikuje izuzetno autentičnim ukusom koji mnogi obožavaju, kao i sastavom sačinjenim od korisnih proteina i minerala.

Osnovni sastojak humusa su leblebije, pa ih kupite u meri u kojoj želite da pravite i sam namaz. Vodite računa da ne budu pečene, već sirove. Potopite ih u vodu i ostavite da odstoje i nabubre preko noći.

Ujutru ih procedite, a zatim u šerpu dodajte novu vodu i kuvajte sve dok u potpunosti ne omekšaju. Procedite ih i ispasirajte, a potom dodajte sok od dva manja limuna, maslinovo ulje, so i tahini po ukusu. Sve sastojke sipajte u blender i dodajte i malo kumina. Izmiksujte sastojke i sipajte u staklenu posudu za čuvanje hrane. Zavisno od količine koju ste napravili zdravi domaći humus može vam biti savršena užina tokom čitave radne nedelje!

Priprema kikiriki putera – recept za zdrav premaz za užinu

Sve što vam je potrebno su kikiriki (neslan i nepečen) i malo (morske) soli! Savetuje se da kikiriki blago ispečete, jer to može da poboljša varenje kikirikija i poboljša apsorpciju korisnih nutrijenata u organizam. Zatim ga oljuštite i sipajte u secko ili uređaj za blendiranje.

Dodajte malo soli i pustite da uređaj učini svoje dok se kikiriki ne pretvori u puterastu smesu kakvu očekujete. Ukoliko kikiriki ne postane dovoljno kremast, dodajte kašiku maslinovog ulja – ona će potpomoći da dobijete kremastu teksturu kakvu želite.

Sačuvajte kikiriki puter u staklenoj posudi za čuvanje hrane, a možete je držati i u kancelarijskom frižideru i tako obezbediti sebi glavni sastojak za užinu u narednom periodu.

#4 Balans+ kiselo mleko – savršen dodatak za svaku užinu

Ukoliko žudite za laganom užinom koja će prijati vašem stomaku i tek vas površno zasititi, a pritom volite kiselkastu aromu najfinijeg kiselog mleka – Balans+ kiselo mleko definitivno treba da ponesete na posao kao deo užine. Kiselo mleko možete pomešati sa kornfleksom, sa omiljenom voćkom, ili ga prosto pojesti uz bilo koji drugi proizvod – slaže se uz sve!

Lakoća kombinovanja sa drugim ukusima i blagotvoran sastav sa probiotskim kulturama koje donose brojne benefite po sistem organa za varenje, dovoljna su preporuka da ova zdrava užina za posao postane i vaša omiljena!

#5 Zdrave palačinke od ovsenih pahuljica

Radije ste za slatku užinu?

Napravite zdrave palačinke od ovsenog brašna i za svega desetak minuta dobićete zdravu, slatku i preukusnu užinu koja će vas oraspoložiti usred dana u kancelariji.

Sve što vam je potrebno su: ovsene pahuljice, banane, jedno jaje i ovseno mleko. Ovsene pahuljice izblendajte dok ne dobiju strukturu brašna, a zatim dodajte i ostale sastojke (banane prethodno ispasirajte) i dobro ih promešajte. Očekujte da dobijete gušću smesu od one na koju ste navikli prilikom pripreme klasičnih palačinki. Sipajte kutlačom u nauljen tiganj na blagoj vatri i pržite s obe strane dok ne poprime boju.

Ukus će vas oduševiti! Na poslu ih možete konzumirati same ili ih obogatiti kikiriki puterom, medom ili drugim namazom po želji. Ublažite slatkoću uz čašu Balans+ probiotskog jogurta, koja će napraviti savršen balans s jakom aromom ovih proteinskih palačinki.

#6 Voćna salata za idealni vitaminski užitak

Još jedna slatka a zdrava užina dolazi u formi voćne salate. Za ovo vam ne treba poseban recept, jer je ključ u seckanju i mešanju različitih voćki, po svom izboru. Dovoljno je da nakon buđenja iseckate tri voćke i spakujete ih u činijicu, ili ukoliko u kancelariji imate uslove za to, u njoj i pripremite voćnu salatu.

Začinite je cimetom i zasladite medom ukoliko vam bez ovih začina nije dovoljno slatka ili aromatična i dobićete pravu vitaminsku bombu za svega nekoliko minuta.

#7 Grčka salata – zdrava užina za par minuta

Kada kažemo grčka salata ne mislimo samo na klasičnu salatu od iseckanog paradajza, fete, maslina i začina nalik origanu i maslinovom ulju. Sve ove sastojke možete pripremiti na mnogo različitih načina, a savršen su izvor energije i odlično će vas poslužiti kao užina na poslu.

Na primer, možete da namažete parče integralnog hleba ili pirinčanih galeta krem sirom ili ispasiranim sirom po izboru, a zatim na njega stavite iseckani čeri paradajz, pospete origano i malo maslinovog ulja. Ova užina je osvežavajuća, te najpreporučljivija za vrele prolećne i letnje dane.

#8 Zdravi mezetluk kao užina za posao

Jaja isečena na pola koja se nalaze na sendviču

Ko još ne voli meze?

Malo fine pršute, najboljeg Imlek sira po izboru, maslina i sveže isečenog krastavca dovoljno je za bogatu i finu užinu koja će vas obezbediti prekopotrebnom energijom između obroka.

Zdravo meze dodatno začinite Balans+ jogurtom koji je obogaćen s dve probiotske kulture i prebiotikom, a dokazano ostvaruje povoljan uticaj na varenje posle samo 10 dana redovne konzumacije! Uz Balans+ zaokružićete hranljivost i blagotvornost zdrave užine. Ove ideje za užinanje na poslu nadoknadiće korisne nutrijente, organizam obezbediti energijom između oborka, a celokupni način ishrane učiniti zdravijim i izbalansiranijim.

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.