Urnebes salata recept – kako se pravi urnebes salata?

Šolja sa pavlakom pored belog luka.
Sadržaj

Urnebes salata je pikantni dodatak koji je osvojio srca ljubitelja dobre hrane širom Balkana. Ova ukusna salata, bogata ljutim začinima, kremastim sirom i belim lukom, je idealna za sve prilike – od svakodnevnih ručkova do svečanih proslava. Postala je nezaobilazan deo tradicionalne trpeze, naročito u južnim krajevima, gde su ljuti ukusi i mirisi domaćih specijaliteta sastavni deo svakog ručka.

Ljudi je obožavaju zbog njenog jedinstvenog ukusa – savršene kombinacije kremastog sira, pikantnog luka i paprike, koja donosi autentičan doživljaj domaće kuhinje. Uvek se sprema za svako slavlje jer savršeno upotpunjuje sve vrste mesa sa roštilja, slanih kiflica i svežeg domaćeg hleba.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko varijacija ovog omiljenog recepta: klasičnu srpsku, verziju sa ajvarom koja donosi bogat i sladak ukus pečene paprike, autentičnu leskovačku sa prepoznatljivom ljutinom, kao i varijantu u kuglicama – savršen izbor za dekorativno predjelo ili zakusku.

Srpska urnebes salata recept – ukusna i tradicionalna

Srpska urnebes salata je nezaobilazan specijalitet koji svi obožavaju. Sa svojim jedinstvenim spojem kremastog sira, ljutkastog belog luka i pikantnih začina, ova salata osvaja na prvi zalogaj. Ona unosi dašak autentične srpske kuhinje u svaki obrok.

Recept koji vam predstavljamo je jednostavan za pripremu, a rezultat je najlepša salata koju svako mora da isproba barem jednom. Uz neodoljiv ukus i savršenu teksturu, ovo je salata koja uvek iznova potvrđuje zašto je svi toliko vole.

Sastojci:

  • 250 g Ella sira
  • 2-3 čena luka belog
  • 1-2 kašičice aleve paprike (blaga ili ljuta, po ukusu)
  • 1/2 kašičice ljute tucane paprike (po želji, za dodatnu ljutinu)
  • 2-3 kašike Moja Kravica kisele pavlake
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So
  • Sveže mleveni crni biber

Priprema:

1. Priprema sira:

U dubljoj posudi, izdrobite Ella sir viljuškom dok ne postane kremast i bez većih grudvica.

2. Dodavanje začina:

Dodajte sitno iseckani ili narendani beli luk u sir. Zatim dodajte alevu papriku i tucanu ljutu papriku, ako želite da bude pikantnija. Sve dobro izmešajte.

3. Dodavanje pavlake i ulja:

U smesu dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i maslinovo ulje. Mešajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu, kremastu smesu. Ako volite kremastiju teksturu, možete dodati još pavlake.

4. Začinjavanje:

Posolite po ukusu i dodajte sveže mleveni crni biber. Dobro izmešajte sve sastojke i probajte salatu, po potrebi prilagodite količinu soli, paprike ili ljutine.

5. Hlađenje i serviranje:

Stavite salatu u frižider na najmanje 30 minuta kako bi se ukusi lepo sjedinili. Poslužite je hladnu, uz pogaču, lepinju, predjelo, ili kao pikantni namaz uz grickalice.

Najlepša urnebes salata sa ajvarom – ukusna i pikantna

Ako ste ljubitelj pikantnih i bogatih ukusa, urnebes salata sa ajvarom je pravi izbor za vas. Ova verzija tradicionalne urnebes salate donosi dodatni sloj slatko-ljutkastog ukusa zahvaljujući domaćem ajvaru, koji savršeno upotpunjuje kombinaciju kremastog sira, luka i začina.

Mlevena crvena paprika pored suve crvene paprike.

Savršeno se uklapa uz svaki ručak, i lako postaje omiljeni dodatak svakom obroku. Recept je jednostavan, a rezultat je salata koja osvaja na prvi zalogaj. Isprobajte ovaj recept za urnebes salatu sa ajvarom i otkrijte zašto je svi vole!

Sastojci:

  • 250 g Ella sira
  • 3 kašike ajvara (blagi ili ljuti, po ukusu)
  • 2-3 čena luka belog
  • 1 kašičica aleve paprike (blaga ili ljuta, po ukusu)
  • 1/2 kašičice ljute tucane paprike (po želji, za dodatnu ljutinu)
  • 2-3 kašike Moja Kravica kisele pavlake
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So (po ukusu)
  • Sveže mleveni crni biber (po ukusu)

Priprema:

1. Priprema sira:

U dubljoj posudi, izdrobite Ella sir viljuškom dok ne postane kremast.

2. Dodavanje ajvara i začina:

Dodajte ajvar u posudu sa Ella sirom. Zatim dodajte sitno iseckani ili narendani luk, alevu papriku i tucanu ljutu papriku ako volite pikantniji ukus. Sve dobro izmešajte dok se sastojci ravnomerno ne sjedine.

3. Dodavanje pavlake i ulja:

U smesu dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i maslinovo ulje. Mešajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu, kremastu smesu. Ako preferirate kremastiju teksturu, slobodno dodajte još malo pavlake.

4. Začinjavanje:

Posolite po ukusu i dodajte sveže mleveni crni biber. Dobro promešajte i probajte salatu, po potrebi prilagodite količinu soli, paprike ili ajvara.

5. Hlađenje i serviranje:

Stavite je u frižider da se ukusi lepo sjedine. Poslužite je hladnu kao dodatak uz pitu kao što je gibanica, ili uz druge slane zalogaje.

Leskovačka urnebes salata – ukusna i autentična

Leskovačka urnebes salata je pravi izbor za sve ljubitelje autentičnih, pikantnih ukusa. Ova salata potiče iz južne Srbije, poznate po roštilju i ljutim specijalitetima, i odavno je osvojila sve koji su je probaju. Sa bogatim spojem domaćeg sira, pečenih paprika, luka i ljutih začina, savršeno balansira pikantne i kremaste ukuse. Isprobajte ovaj recept i otkrijte zašto je omiljeni izbor svih koji cene dobar zalogaj i pravi ukus domaće kuhinje.

Sastojci:

  • 250 g Ella sira
  • 2-3 pečene crvene paprike (oljuštene i očišćene)
  • 2-3 čena belog luka (sitno iseckana ili narendana)
  • 1-2 kašičice mlevene paprike (ljuta, po ukusu)
  • 1/2 kašičice ljute tucane paprike (po želji, za dodatnu ljutinu)
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike (po ukusu)
  • 2 kašike Moja Kravica kisele pavlake
  • 2 kašike maslinovog ulja ili domaće svinjske masti
  • So (po ukusu)

Priprema:

1. Priprema paprike:

Pečene crvene paprike oljuštite, očistite od semenki i sitno iseckajte ili usitnite u blenderu. Tradicionalno, paprika bi trebalo da bude pečena na roštilju ili šporetu na drva, kako bi dobila karakterističan dimljeni ukus.

2. Priprema sira:

Izdrobite Ella sir viljuškom dok ne postane kremast i bez većih grudvica. Sir bi trebalo da bude kvalitetan i malo slan kako bi dao pun ukus salati.

3. Dodavanje začina i paprike:

Dodajte u posudu sa sirom iseckane ili usitnjene pečene paprike, sitno iseckani ili narendani luk, alevu papriku, ljutu tucanu papriku i mlevenu ljutu papriku. Dobro izmešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno spojili.

4. Dodavanje pavlake i ulja:

Dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i maslinovo ulje ili svinjsku mast (za autentičniji ukus) u smesu. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu, kremastu teksturu. Ukoliko želite blaži ukus, dodajte još pavlake.

5. Začinjavanje:

Posolite po ukusu, ali pažljivo jer je sir već slan. Ukoliko želite pikantniji ukus, dodajte još malo ljute paprike ili tucane ljute paprike. Dobro promešajte i probajte salatu, po potrebi prilagodite količinu soli i začina.

6. Hlađenje i serviranje:

Stavite da se ohladi i poslužite je hladnu.

Glavice belog luka i činija.

Recept za urnebes kuglice – ukusna i kreativna verzija

Ako želite da unesete malo kreativnosti i razigranosti u pripremu tradicionalnih jela, slane kuglice urnebes su savršen izbor. Ovaj najbolji recept za urnebes salatu pretvara dobro poznate ukuse u male, dekorativne zalogaje koje će svi voleti. Urnebes kuglice se jednostavno pripremaju, a izgledaju efektno i atraktivno. Isprobajte ovaj recept i oduševite svoje goste originalnim zalogajem koji spaja najbolje od srpske kuhinje u jednom malom, ukusnom zalogaju!

Sastojci:

  • 250 g Ella sira
  • 2-3 čena luka belog
  • 1-2 kašičice paprike (blaga ili ljuta, po ukusu)
  • 1/2 kašičice paprike ljute tucane (po želji, za dodatnu ljutinu)
  • 2-3 kašike Moja Kravica kisele pavlake
  • Kašika maslinovog ulja
  • 50 g mlevenih oraha ili seckanih oraha (za oblaganje)
  • 50 g susama (za oblaganje)
  • Sveže seckani peršun (po želji, za oblaganje)
  • So (po ukusu)
  • Sveže mleveni crni biber (po ukusu)

Priprema:

1. Priprema sira:

Izdrobite Ella sir viljuškom, možete koristiti i mikser ili blender.

2. Dodavanje začina:

Dodajte sitno iseckani ili narendani luk u Ella sir. Zatim dodajte alevu papriku i tucanu ljutu papriku, ako volite pikantniji ukus. Sve dobro izmešajte.

3. Dodavanje pavlake i ulja:

U smesu dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i maslinovo ulje. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu, kremastu smesu.

4. Začinjavanje:

Posolite po ukusu i dodajte sveže mleveni crni biber. Probajte salatu i prilagodite začine po potrebi. Masa treba biti dovoljno čvrsta da se od nje mogu praviti kuglice.

5. Formiranje kuglica:

Pomoću kašičice uzimajte manju količinu smese i oblikujte je u kuglice veličine oraha. Oblikujte ih brzo da se smesa ne bi previše zagrejala i omekšala.

6. Oblaganje kuglica:

Pripremite tanjire sa mlevenim orasima, susamom i seckanim peršunom. Svaku kuglicu uvaljajte u jedan od sastojaka za oblaganje, pritisnite blago kako bi se obloga dobro zalepila za kuglicu. Možete koristiti i kombinaciju obloga za različite ukuse i teksture.

7. Hlađenje i serviranje:

Kuglice stavite na tanjir i ostavite da se ohlade. Poslužite hladne kao predjelo, uz tost ili pogačice, ili kao dekorativan dodatak na slavsku ili svečanu trpezu.

Ovaj recept za urnebes kuglice je savršen način da unesete malo kreativnosti u pripremu i serviranje tradicionalnog recepta. Ove kuglice su ukusne, dekorativne i savršene za sve vrste okupljanja!

Verujemo da su vam ovi recepti primamljivi i da već planirate da pripremite ovu salatu. Nabavite sve sastojke i jednostavno pripremite sve i uživajte!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.