Domaći hleb recepti – kako umesiti hleb savršenog ukusa

Sadržaj

Domaći hleb jedan je od onih specijaliteta koji okuplja porodicu oko trpeze.

Njegov miris brzo se širi domom i mami sve ukućane da uživaju u njegovom punom ukusu dok je još vruć. Odličan je izbor za porodični ručak, doručak, ali i za specijalne prilike kada očekujete goste. Zato se svi ljubitelji kulinarstva trude da nauče recept za hleb i savladaju njegovu pripremu.

U narednim redovima pročitajte koji su vam sastojci potrebni za domaći hleb mekan kao duša, kako izgleda njegova priprema, kako umesiti hleb i uz šta je najbolje poslužiti ga!

Neophodni sastojci za domaći hleb

Sastojci za hleb su osnova za njegovu prepoznatljivu teksturu. Uz pažljivo doziranje, kvalitetne sastojke, malo truda i veština, na vašem stolu naći će se vruća vekna kojoj teško ko može da odoli.

Sastojci za recept za hleb:

  • 700 g mekog brašna (tip 400)
  • 400 ml mlake vode
  • 8 g suvog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike ulja

Domaći hleb recept – kako umesiti hleb na najbolji način

Kada ste pripremili sve neophodne sastojke dolazimo do pripreme, koja će početnicima možda biti teža, ali ne brinite, uz trud, upornost i malo ljubavi, savladaćete sve korake pripreme i umesiti najukusniji domaći hleb!

Kako bi vam čitav proces bio što jednostavniji za ovaj ukusni hleb, recept i njegovu pripremu ističemo vam po koracima:

  1. U mlakoj vodi izmrvite kvasac, dodajte šećer i sve dobro promešajte.
  2. Odvojite brašno na dva dela. Prvu polovinu polako sipajte uz mešanje varjačom, tako da smesa bude bez grudvica. U ovom trenutku smesa je i dalje tečna.
  3. U drugu polovinu brašna dodajte so i izmešajte, pa zajedno sipajte u prvu smesu i dobro mešajte varjačom dok se ne napravi homogeno testo.
  4. Premažite testo sa malo ulja i stranu koju ste premazali stavite na podlogu, pa premesite rukom. Prstima uhvatite deo testa i podignite na gore, pa korenom šake pritisnite testo na dole i od sebe. Ponavljajte ovaj pokret nekoliko puta, tako da prođete sve strane testa i dobijete glatku veknu. Testo će biti lepljivo, ali ne brinite, u ovom koraku je to sasvim u redu.
  5. Vratite ga u činiju i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji oko 45 minuta. Može da stoji i sat vremena, dok vi radite nešto drugo.
  6. Kada naraste, pospite sto brašnom, izvadite smesu i mesite rukama. Sada bi testo trebalo da bude mekano i nelepljivo.
  7. Razvucite ga na pravougaonik rukama, pa potom još stanjite oklagijom tako da bude dugačko oko 40 cm, a široko oko 25 cm (izmerite odokativno).
  8. Pritisnite početak uže strane hleba i uvijte kao rolat.
  9. Tepsiju premažite uljem i prebacite hleb u nju.
  10. Nožem zasecite ukoso na nekoliko mesta, kako bi “imao prostora” da naraste bez pucanja.
  11. Ostavite hleb pet minuta, pa uključite rernu na 200 °C, a rešetku postavite na prečku najbližu dnu rerne. Neka testo odstoji dok se rerna ugreje.
  12. Ubacite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta, dok ne dobije prepoznatljivu boju.
  13. Da proverite da li je hleb pečen iznutra, koristite štapić za ražnjiće ili nož. Probodite hleb i izvadite, ako ništa nije ostalo na nožu, spreman je za jelo, a ako jeste, trebalo bi da se peče još oko 5 minuta.
  14. Izvadite hleb iz rerne i ostavite da odstoji malo.

Ako želite da korica bude mekša, premažite je sa malo ulja nakon vađenja iz rerne i pokrijte krpom, pa jedite kada je potpuno hladan.

Vaš domaći hleb sa suvim kvascem je spreman!

Uživajte!

Domaći hleb sa svežim kvascem – recept

Ukoliko preferirate hleb sa svežim kvascem, u nastavku vam predstavljamo jednostavan recept za domaći hleb, sličan prethodnom.

Sastojci za recept za hleb:

  • ½ kockice svežeg kvasca
  • 500 g glatkog brašna (tip 400)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera ili meda po želji
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 450 – 475 ml mlake vode
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U većoj plastičnoj posudi pomešajte kvasac, šećer, so, kašiku maslinovog ulja i najveći deo brašna, tako da ostane ⅕ sa strane. Polako sipajte vodu dok ne dobijete gušću smesu, sve vreme mešajući varjačom. Ako je smesa previše retka, dodajte ostatak brašna.

Potom izvadite testo iz posude i stavite na pobrašnjenu podlogu, pa mesite povlačenjem testa jednom rukom i pritiskajući drugom rukom ka dole i od sebe. Takav pokret ponavljajte dok ne dobijete glatku veknu sa obe strane. Formirajte testo u loptasti oblik i stavite nazad u posudu, pospite sa malo brašna, pokrijte krpom i ostavite da odstoji dok se veličina vekne ne udvostruči.

Kada testo nadođe, izvadite ga i stavite na podlogu na koju ste posuli malo brašna, dlanovima ga lagano pritisnite tako da splasne i premesite ga istim postupkom, oko 5 minuta. Napravite testo prema plehu u kom pečete (loptastog oblika). Premažite tepsiju uljem i pospite brašnom koje treba da rasporedite po celom plehu u tankom sloju.

Nožem napravite proreze u testu i ostavite ga da se diže dok se ponovo ne udvostruči. Pre pečenja poprskajte ga vodom, zagrejte rernu na 200 °C i pecite oko 30 minuta.

Prijatno!

Poslužite hleb uz priloge po vašem ukusu

Kada se vašim domom proširi miris mekanog domaćeg hleba, ukućani će zasigurno požuriti za trpezarijski sto da uživaju u njegovom fantatičnom ukusu.

Zato je važno da ga isečete tanko i na pravi način servirate, kako bi prisutni uživali svim čulima! Osim uz kompletan ručak, hleb koji ste sami napravili možete servirati kao doručak uz Imlek mlečne proizvode bogatog ukusa.

Na vašoj trpezi za bogat doručak neizostavan je Moja Kravica jogurt, a Moja Kravica pavlaka sa pečurkama odlično će se uklopiti uz vruć hleb, dimljenu slaninu i vaše omiljeno povrće!

Ne zaboravite da naseckate Iriški sir ili preukusni Grekos, slaninu, pečenicu, pršutu ili druge proizvode po vašem ukusu. Trpezi dodajte masline, naseckanu svežu papriku i čeri paradajz.

Osim za slani doručak, vruć domaći hleb mekan kao duša, koji je tek izašao iz rerne nepogrešiv je izbor za slatki užitak, uz Moja Kravica namaz od maslaca i domaći džem! Iznenadite ukućane jedinstvenim doručkom i uživajte u zajedničkom vremenu za trpezom.

Nadamo se da su vam naši recepti za hleb dali odgovor na pitanje kako napraviti najukusniji domaći hleb, pravilno ga umesiti i servirati, te da ste spremni da u svoju kuhinju unesete miris i ukus u kom će ukućani uživati!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.